Jump to content

Once Upon a Time in High School (2004)


Recommended Posts

once-upon-a-time-in-high-school-big.jpg

 

Заглавия: Maljukgeori janhoksa / Once Upon a Time in High School / Spirit of Jeet Kune Do

Година: 2004

Жанр: Драма

Времетраене: 116 мин.

Режисьор: Yu Ha

Сценарист: Yu Ha

IMDb

 

Участват:

Kwon Sang Woo

Lee Jeong Jin

Han Ga In

Park Hyo Jun

Kim Won Kwon

Lee Jong Hyeok

Seo Dong Won

Kim Byeong Chun

Ahn Nae Sang

 

Резюме:

През пролетта на 1978 г. Хьон Су се прехвърля в гимназията "Чонгмун" в Кангнам - училище, известно с полувоенния си режим и със строгите си наказания, както и с борбата за надмощие между училищните банди. Още на първия ден от постъпването си Хьонг Су е наказан с тежък побой за нарушаване училищния етикет за облекло. Бъдещето му в новото училище придобива мрачни краски до деня, в който се включва в баскетболен мач и носи победата за своя клас. Това незабавно променя статута му на аутсайдер и го сближава с тартора на училището У Шик. Не след дълго двамата стават най-добри приятели, които споделят наказанията, битките и интересите си (главно към филмите на Брус Ли). Точно когато приятелството им изглежда непоклатимо, те срещат в автобуса на връщане от училище момиче, приличащо досущ на Оливия Хъси (най-популярната чуждестранна актриса в Корея по това време). Името ѝ е Ън Джу, последна година в местната девическа гимназия. Естествено, и двамата се влюбват в нея от пръв поглед. Хьон Су е нежен и мил, докато У Шик е силен и невероятно харизматичен. Хьон Су е внимателен, нерешителен и срамежлив, а У Шик е арогантен, самоуверен и директен. Кой от тях ще спечели сърцето на Ън Джу и ще удържи ли приятелството им на това изпитание?

 

Трейлър:

:essub:

 

Свали с :subs:: :click: :click:

Свали с български и английски субтитри: :click:

С руски субтитри: :click:

 

Лично мнение:

 

Филма рулира извънредно. Може да се заблуди някой, че това е поредната училищна драма за тупалки, банди и борба за надмощие (не че на мене училищните тупалки не са ми любими), но това е само периферията на филма. Всъщност е много повече за взаимоотношенията и са показани ситуации, характерни може би за всички младежи в тая възраст (поне на мен ми беше като дежа вю). Имаше няколко особено силни момента, като този с целувката на дансинга и момента с връщането на чадъра. Много истински направен филм, много спомени ми пробуди, аз обаче остатъци не ям, та малко съжалих главния герой, като си плю на достойнството в името на любовта. Чудесна илюстрация на това, че нищо не е в състояние толкова бързо и ефективно да съсипе мъжкото приятелство както жена. Един от най-любимите ми филми от тук насетне. Аз лично съм някаква смесица от двамата главни герои и виждах по мъничко от себе си във всеки един от тях, съответно и черти, които презирам в хората, пак по равно разпределени. Въобще ме разтърси филмът и днес не съм на себе си. Всичко почти съм го преживял, невероятен просто. Ако има нещо, което да ме накара и да си заслужава да превеждам пак някой ден, то това е този филм.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никой друг ли не е гледал този филм? Голяма грешка!

Филмът е жесток. И в пряк и в преносен смисъл. Гледа се на един дъх.

Много реалистичен – насилието, романтиката, всичко. Нямам думи!

Имам обаче един въпрос: ;)

 

Абе, какво стана с У Шик? :lol: Ми така де...

 

Струва си да му дадете шанс дори и само заради актьорския състав и режисьора. :yes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледайте го, хора.Задължителен е. Не е впечатлителен от режисьорска гледна точка, макар че имаше доста симпатични решения.. не мога да кажа интересни, защото не е използвал нещо ново, но на този тип филм не са им нужни големи ефекти и символика. Няпомни ми доста на "Класик" ,може би защото и двата се развиват през 70-те. Но, определено си приличат по строеж на самата картина и сюжет.

Актьорската игра ми хареса доста, като KWON Sang-woo беше перфектен.Много ми хареса как изгради образа си.Останалите също бяха симпатяги, но той е нещо специално.Хан Га Ин ,обаче малко ми липсваше като игра.Добре беше,добре изигра образа си, но някак си не ми хареса как седеше до главните актьори.

Също ми хареса, че филмът се развива плавно и полека, без голямо прескачане от години в години.Това донесе една хармония в контарст с терора на гимназиалния живот. ~

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филмът е жесток! Обожавам как се бият тия корейци, ей! Добре, че не бяха прекалили с любовните моменти. Kwon Sang Woo се справи блестящо. Не ми е сред любимците, ама определено хваща окото с актьорска игра. И не мога да не постна най- яката част от филма:

 

 

:samurai:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Винаги съм смятала, че този филм е алтернативен, по-наивен прочит на култовия "Приятел" или какво би станало, ако цялата история в "Приятел" се беше развила още в училищните им години. Казвайки "наивен", не подценявам стойността на филма като послание и емоционално въздействие, напротив. Самият факт, че героите все още са деца, й предава младежка неубозданост, освободеност, безкористност - поривите на сърцето са единствена движеща сила и мотивация зад всеки избор на героите. Това променя действието значително, въпреки осезаемите прилики. Хората, които са харесали "Приятел", но не са гледали този филм, според мен биха го харесали също. Тези, които не са гледали нито един от двата, няма да сбъркат, ако започнат от него и продължат.

 

Много ми е интересно дали наистина ситуацията в корейското училище е обрисувана 100% правдиво или има малко преувеличение за художествен ефект. Ако наистина нещата са стояли така, става дума за тотален психически тормоз, натиск и издевателстване от страна на учители, родители, формални и неформални лидери сред самите ученици и тн. Нищо чудно, че бяха пренавити като пружини тези деца, не се отличаваха с особена емоционална интелигетност (то на тази възраст кой се, де) и превъртаха към края.

 

Единственият образ, който и в двата филма за мен беше непоносим до степен, в която ми избиваха ортикарии при появата му, естесвено, е този на главната героиня.

Поредното адски неориентирано в живота същество, без ясна представа дали е жадно, гладно, дали му е студено или му се спи. Не знам, правеше ли се, че не разбира какви са очакванията на хората отсреща спрямо нейното поведение или беше откровено тъпа и не знаеше как да се държи. Поведението на този тип героини - да клатят здраво и двата клона, докато падат джанки, по никакъв начин не може да ме накара да им симпатизирам или да ги смятам за чисти и невинни. Странни са ми само "вторите цигулки", които пропиляват една камара време в тичане подир такива фусти. Най-хубавото е, че любовната нишка не е най-централното в историята (както казва Kathie), а се акцентира на и на другите аспекти от взаимоотношенията между героите.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И вече с бг субтитри: :click:

Поздравления за първия превод на papushinka :yes::thanks:

Филмът ми допадна, ех, все не мога да свикна с тези физиономии дето на 30 играят 18 годишни, но нищо де. Тук заради военните униформи малко взех да не ги различавам, особено като се биеха. Но... боят всъщност не ми беше достатъчно, исках повечко, а по-малко да обръщаха внимание на тази неориентираната пикла. :lol2:

 

И още едно място за сваляне: :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Tакааа, изгледан!Силен филм ще е слабо казано! Потресена съм - отново! Започва да се превръща в перманентно състояние след почти всеки филм. Толкова емоции предизвиква. Хареса ми идеята, че в някои случаи гнева може да те накара да се осъзнаеш и да погледнеш напред.Филма не бива да се пропуска.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От няколко дена се каня да постна едно коментарче и днес май денят настъпи.

Да отбележа, нещата които ми направиха впечатление (ще ги скрия, че може на някой, който не го е гледал, да му се развали кефа)

 

 

Та първото нещо, което ми се наби в главата е якото раздаване на шамари в този филм. То си е нещо нормално за тях де, и тук не е нещо като изключение, но имаше доста голяма доза от тях. Разбиранията ми за тоз "ритуал" са следните - може би и корейците така ги възприемат, незнам, но на мен ми се струва, че с тези шамари, унижението е доста по-голямо и карат човека, който ги получава, да се поизнервя още повече. Пак казвам, поне аз така ги виждам нещата. Доста е унизително да ти бият шамари до почервеняване.

Филма, до колкото си спомням се развива през 70-те и ми беше много странно да гледам как си размятаха някакви порно списания и си говориха доста свободно за секс и как си се натискаха на момичетата в автобуса. Не знам до колко това е преувеличено в този филм, но ми се струва, че по принцип азиатската култура и възпитание не допуска много много такова поведение и ми е трудно да ги възприема такива. А и тази аджумата, която държеше кварталното "кръчме" как си искаше младо, а и те как й се точиха.. странно наистина.

И как перфектно си пасна Куон Сан У и с тази роля. Този актьор имам чувството, че като пишат сценариите, ги пишат специално за него, перфектен във всяко едно отношение. Гледам съм му много филми и във всичките му образи има елемент на срамежливост, а той е може би най-добрия, когато трябва да се изиграе такъв образ... наистина е страхотен! Когато го гледах в "More That Blue" веднага ми стана много сипматичен .. има страхотно излючване! И не случайно е женен за красавицата Сон Те Йон :)

А причина, поради която не мога да му дам пълно 10, а 9.5 е края ... ей такива най ги мразя! Да имаше смърт, по-добре щях да го приема, ноо.. защо с отворен край? Когато се видяха за последно в автобуса, аха да стане нещо и тя да му каже нещо, чух само едно "аня" и край ... много ме е яд!

И няма да забравя, когато му казаха, че У Шик е заминал с Ка Ин ... толкова кофти ми стана, че реакцията ми беше просто ... чак зяпнах буквално пред монитора от шока и си казах "нееее, само не това ... не могат така да постъпят"

Общо взето прекрасен филм от първата до пред пред последната минута :D

 

 

И си търся саундтрака, някоя ако го има може ли да ми пише едно ЛС? Мерси!

(линка от първия пост не работи)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В този филм имам чувството, че Kwon Sang влезе в ролята си от сериалът Sad love story. Този тъжен поглед и така незаличимо влюбеното му изражение, ми напомнят именно за тази драма.

 

Наистина ми хареса филмът (но тъй като тази година завърших си мислех, че нещо съвсем друго се крие зад заглавието...май всичко идва от това, че не обичам да чета резюметата на филмите :D ), нямаше нито един скучен момент!

~ enjoy ~

 

 

Сцената, в която "хамбургерът" се опита да залее съученика си с киселина, ме потресе направо. :blink:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...