Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

 

Gassoh (合葬)

Страна: Япония

Също така известен като: Joint Burial

По мангата на Hinako Sugiura "Gasso"

Премиера: 26 септември 2015

Времетраене: 87 мин.

Жанр: Исторически

Режисьор: Tatsuo Kobayashi

:imdb:

             

Участват:

Yuya Yagira като Kiwamu Akitsu

Koji Seto като Masanosuke Yoshimori

Amane Okayama като Teijiro Fukuhara

Joe Odagiri като Tokunoshin Mori

Mugi Kadowaki като Sayo Fukuhara

Minami Sakurai като Kana

 

Резюме: През 1868 година трима млади мъже се присъединяват към елитния Shogitai, създаден от шогуната. Shogitai се борят докрай, за да се противопоставят на премахването на феодалната военна диктатура, известна като системата Бакуфу…

 

:essub:

 

Свали с български субтитри :click:

Свали с английски субтитри :click: :click:

Онлайн с руски субтитри :click: 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След повече от година, най-после изгледан!

Това е един от онези филми, които бяха пренебрегнати от публика и критика в Япония. За него не беше писано дори във филмографиите на артистите. Той остана незабелязан и когато излезе на екран. Записа едно участие в конкурса на кинофестивала в Монреал и толкова. Почти никой не е говорил или писал за него. А можеше. Сред десетките посредствени ленти, които ни заливат в момента, тази класическа историческа продукция определено има своето достойно място. Тя се издига над традиционните заглавия, правени по манги.

Историята, която Gassoh (Joint Burial) засяга съвсем не е непозната. Тъкмо обратно. Този период от миналото е до болка известен и разработван. Само че режисьорът (можем да го наречем почти дебютант, понеже едва ли е толкова известен и в собствената си страна), в комбинация със умел сценарист, решава да покаже нещата по малко по-различен начин на екрана (улавя същността на промените и сътресенията в Япония от онова време и предава реалистично последните дни на самураите като ни предлага напълно правдоподобен разказ). Как? Като експериментира и добавя, наред с историческите сцени, свръхестествени елементи, които правят заглавието необикновено привлекателно и докосващо. Символиката в лентата определено е създадена с цел да провокира размисъл у зрителя. Случващото се във въображението нима не е отражение на действителността?!

Сценарист на това творение е не кой да е, а способната Ая Уатанабе. На нея дължим фантастични заглавия като "Жозе, тигрът и рибата", "Къщата на Химико", "Дългото сбогуване" и "Селото и свежият бриз на промяната".

Освен отличният сценарий, режисура и визия, най-голямото достойнство на филма е играта на артистите в него. Историята на трима приятели, които се присъединяват към Шогитай с надеждата да умрат, защитавайки Шогуна, е показана напълно автентично на екрана.

Юя Ягира е толкова изразителен и отдаден, че в очите му можем без страх да прочетем лоялността на истинския самурай. Трагичният образ, който създава запечатва най-геройското му превъплъщение до момента. Да, чака си наградата за мъжка роля, момчето и се надявам някой ден да я получи, понеже я заслужава. Като коренна противоположност, до него застава Сето Коджи, който тук прави най-добрата си филмова роля изобщо. Сето е чудесен актьор. Знам, виждала съм го да пресъздава невероятни образи в театъра, правил е такива и за телевизията, но определено се е нуждаел от киното в този момент, за да се изгради окончателно като артист. Усещам страхотна положителна промяна у него в последните две години и се надявам, че в бъдеще ще продължава да расте!

Третият персонаж също идва като прекрасен образ. Макар и с по-малко участие, Амане Окаяма изгражда запомняще се персонаж. Сред поддръжките няма как да пропусна Джо Одагири, който впечатлява с уникално присъствие. Актьор като него може да направи чудеса само за секунди на екрана. Такъв си е той - магьосник от класа.

Едно пораснало дете, което отлично помним от "Токийска соната" на Куросава. Кай Иноваки не блести с толкова ярки участия напоследък, но се надявам скоро това да се промени!

Сред женските образи важни са изпълненията на Муги Кадоваки и Минами Сакурай - момичето, което дебютира безапелационно в "Мистериозният преместен ученик".

За финал споделям, че лентата е втора адаптация по манга (1983) на Хинако Сугиура, след анимето "Мис Хокусай".

 

Ето какво казва Сето по време на премиерата на филма в Монреал: "Вложих живота си във всяка сцена и душата си във всяка дума."

Gassoh-003.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за Филма и превода, Укио, главната буква не е грешка.

Грабват ме такива неща, а сценаристката, без да знам, защото не помня имена,

всъщност ми е любимка и залитам все по нейни филми. Нищо случайно няма.

 

 

Благодарности на Joys, че качва нещата. Честно казано, съм на път да се откажа от това аз да превеждам, защото качването на субтитри ми къса нервите. Цикълът: Снимка- размер - намаление - после покрит текст и други джуджавки. :-))))))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз благодаря, че винаги помагаш за субтитрите. Ошина предложи българския превод на заглавието.

Аригато! 

Да, малко нетипично е представена темата в този филм, но тя е толкова тежка, че мистериозните елементи само помагат за по-доброто й възприемане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

На 20.07.2018 г. at 19:41, naia написа:

Честно казано, съм на път да се откажа от това аз да превеждам, защото качването на субтитри ми къса нервите. Цикълът: Снимка- размер - намаление - после покрит текст и други джуджавки. :-))))))

 

@naia, ти си превеждай, пък за качването все ще се намери кой да го направи, и аз съм насреща :) 

 

@ukio, благодарности за превода!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Красив филм, нереална експериментална музика, страхотни актьори. Прилича на класическо японско самурайско произведение. Леко неразбираемо, но завладяващо. Като театър Едо. 

Народните японски страшни истории придадоха много чар и мистика... Имаше и несподелена любов... И самурайска чест... 

За съжаление ще запомня две сцени - тази със смъртта и после, когато духът влезе при жената. Прегръдката на двамата... 

Може би липсваше малко обикновена драма и онова, което държи интереса и сюжета - човешки емоции и слабости. Всички бяха толкова съвършени... Плашещо като сцената, показваща честта и ужаса в едно. Дойде ми прекалено "японско". Тези хора сигурно са извънземни....

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В който и сайт да вляза този филм има нисък рейтинг. Наистина е тъжно колко недооценен е останал Gassoh, а е толкова болезнено реален и провокиращ. Актьорският състав се справи невероятно, но мен ме грабнаха най-много образите на Ягира и Кадоваки. Киваму беше непоколебимо лоялен и самоуверен, което направи финалната му сцена още по-въздействаща. На мен чак ми беше трудно да я гледам, но определено ще я помня дълго. Кадоваки се справи чудесно. В момента я гледам в Mare, където и там има поддържаща роля, но пък има силно присъствие. Определено е от актрисите, които могат да грабнат вниманието ти, въпреки малкото екранно време, което имат. С радост ще я гледам и за напред. Единственият недостатък според мен е, че филмчето си няма хубав релийз. Такива истории трябва да се гледат с хубаво качество :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Развам се, че още някой е гледал този филм. Той на всичко отгоре е адаптация по манга, а подобни екранизации рядко се срещат в такъв вид. 

Препоръчвам всичко с тези двама артисти - Муги и Юя. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз вече съм запален фен на Ягира :D Следващото ми свалено филмче е Again - Yurusenai, Aitai. Ще напиша и за него едно коментарче, когато го изгледам. От много емоции покрай филма забравих да благодаря за превода. Преживяването е още по-хубаво, когато гледаш на роден език. Благодаря за вложената работа и усилия!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...