Jump to content

Glasses | Megane (2007)


Recommended Posts

spacer.png

 

Megane

めがね

Glasses

Страна: Япония

Език: японски

Премиера: 22 септември 2007г.

Жанр: комедия, драма, пътуване

Времетраене: 106 мин.

Режисьор и сценарист: Наоко Огигами

Участват: Сатоми Кобаяши, Микако Ичикава, Рьо Касе, Кен Мицуиши, Мисако Мотай

Субтитри: Английски

Локация на снимките: Окинава, о. Йорон

Награди и номинации

Wiki

IMDB

 

Резюме

Петима души и едно куче на Окинава.

Таеко изоставя живота си в големия град и пристига на малък остров, за да намери спокойствие и хармония сред природата. С първите стъпки по пясъка, ваканцията не оправадава очакванията на Таеко, но с течение на времето, тя открива цял нов свят, различен от всичко, което си е представяла до момента. Той преобръща представите й за живота и й помага да преодолее трудностите на настоящето.

Филм-релаксация, който поглъща зрителя в свое уникално минималистично темпо. 

Най-запомнящ се кадър: празният бял плаж, светещото тюркоазено море, и потъналият в зеленина селски път. На този фон от нищото се появяват героите на Огигами.

Режисьорката е сред най-обещаващите дами, които творят в сферата на японското кино през последното десетилетие. Може да сравним стилът й с този на Юкико Мишима. И двете се стараят да донесат спокойствие на зрителя като поглезят сетивата му с прекрасна храна и неземни природни гледки. Стресът и напрежението гарантирано ще бъдат победени, поне за времето, в което ще се наследим на филма. 

Лентата е статична, на моменти почти нищо не се случва в нея, но до финала зрителят ще открие магията й и поне за момент ще му се прииска да опита от тайнственото ястие на възрастната вълшебница, наречено "каки-гори" (сладолед с бобена паста).

 

Торент

 

Свали с руски субтитри

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страшно забавен. Напълни ми душата:) Отлетях в дивотията на самотния плаж в Окинава и там останах. Много подходящ за гледане през отпуската. Море, село, някакви хора, залези и нищо повече... Ама какво му трябва на човек...

освен свежестта на типичното японско светоусещане на щастие, спокойствие и умиротвореност. Зареждащ!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нали? Много подходящ за лятото. И от българската действителност човек може да се пренесе в Окинава. Само трябва да си сложи очила за японско виждане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хахаа. Ами има всякакви кътчета в България. Със сигурност има и такива местенца. Поне на мен ми напомня за моето село. Далеч от цивилизацията, в сърцето на природата. :) И хората са други.

Всичко е едно и също по света и разликите не са големи. Въпросът е какво носиш в сърцето си и имаш ли очи да видиш красотата ;).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:blush:  прочетох "Наоко Огигами" в заглавието на темата в бледо на втори ред току що м "нови теми"и се изненадах мнооооого приятно та чак и да се разпиша. Фен и половина съм на тази дама. Изгледала съм всичко налично от нея. Слава богу че е такова- налично имам предвид. Този филм явно е нямал тема когато съм го гледала за да си "излея" моментните емоции. Чудесен филм с цялата си мъдрост, намигане към живота и светоусещане. Горещо препоръчвам и другите ѝ филми- до един такива. Жалко че няма нищо ново от нея. Ама надежда имам. :)

Като прочетох името на авторката на филма и самите снимки в темата автоматично  с 1 октава ми се повдигна настроението. Мерси.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дамите в японското кино съвсем не са за подценяване. Огигами има нов проект, който обещава още от нейния тънък хумор, комбиниран със сериозни теми. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...