Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

 

Ip Man 3 / Ип Ман 3 (2015)

 

:imdb:


Режисьор: Уилсън Ип
Сценарий: Едмънд Уон, Тай-Ли Чан
В ролите: Дони Йен, Майк Тайсън, Хун Лин, Джан Дзин и некви други
Държава: Хонконг
Времетраене: 105 минути

Български субтитри : :click:

 


 

IpMan3_PrizePack_Twitter_1024x512_3.jpg

 

Резюме:

Дони Йен възпламенява екрана с завръщане към емблематичната си роля на Ип Ман, легендарния майстор по уин чун, който наставлява Брус Ли. В тази експлозивна трета част на поредицата, когато една банда от брутални гангстери, водени от безмилостният си водач (Майк Тайсън) се опитва да превземе града, майстор Ип е принуден да го защити. Ще летят юмруци, в едни от най-невероятните бойните сцени, заснети някога на големия екран.

 


 

 


 

Сваляне : :click: :click:

 


 

Айдее, налазвайте темата. Ще си напиша мнението по-нататък.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да си пусна мнението от преди няколко ден (и на второ гледане оценката ми си остава същата):

 

Ip Man 3 - честно казано след сравнително слабата за мен втора част, не очаквах много от тази, още повече, че поредния боксьор щеше да се сбие със Sifu Ip Man и след Дарън Шахлави (почивай в мир) Майк Тайсън на промо шотовете ми дойде малко в повече. Оказа се, че съм грешал - тази трета част ме остави с много емоции и я нареждам до първата по качество, както на историята, така и на бойните сцени (с една-две жички и няколко ненужни CGI заигравки).

Всъщност Майк Тайсън не е главния лош, а по-скоро се появява като едно удължено камео с една доста добра сцена с Майстор Ип. Този път Yuen Woo Ping и неговия отбор са се справили блестящо с бойната хореография, не знам доколко е автентична, но ми хареса подхода с дългите кадри (особено открояващи се в сцената с тайландския наемник), добро позициониране на камерата и почти никакво Shaky cam experience познато ни от филмите за Джейсън Борн.

Тук Дони Йен отново показва драматизъм, който е необходим, в преходите на тихи кадри в семейна обстановка, и се усмихнах широко на танцувалния откъс между него и съпругата му - имаше някаква особена топлота и едновременно покой, докато гледах как Ип Ман показва модерни танцови стъпки на своеобразния дансинг.

Zhang Jin aka Max Zhang (SPL 2, The Grandmasters) се оказа доста противоречив герой, който като че  ли не успяваше да намери своето място в света на Wing Chun и се луташе между доброто и злото - разбирам го, имаше си своя мечта и не спря да я преследва, но в края на краищата най-важното е не кой е най-добър в бойните изкуства, а обичта на важните хора край теб...

След фиаското наречено Тигър и Дракон 2, Дони Йен се завърна с един наистина добър филм от жанра и сега отново очаквам следващите му проекти, които включват The Master, Dragon City, Noodle Man, Star Wars: Rogue One, XXX 3 (заедно с Tony Jaa), като само съм притеснен от втората част на Iceman, който е един от слабите му във филмографията.

Но има известно активизиране в любимия ми жанр - Само Хун направи The Bodyguard (там се появява и Yuen Biao), Дядо Джеки снима филм след филм, но там вече не знам какво да очаквам след смехотворния Dragon Balde.

 Но да не се отплесвам излишно - Ip Man 3 - чудесен филм!

9.5/10

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направо се изумявам колко хора се прехласват по тоя филм. Заради такива като тях, дето още не са го гледали, умишлено си задържам мнението. Дори Киро, дето на доста по-добре направени филми им е сипал с право за глупостите вътре, тук дава почти 10.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@mike: Извинявай братле, ако съм те изненадал неприятно с моя коментар, но след помията Тигър И Дракон 2, този ми дойде доста добре, въпреки за мен слабата втора част. не съм експерт по уин чун и не знам доколко автентично е представено бойното изкуство, но ми хареса - просто имаме различни гледни точки за различни филми, някои ги намираш за шедьоври (HOuse of flying daggers, Crouching tiger, Hidden Dragon и може би куп други), но аз не споделям това възхищение по тези филми - какво да направя като съм закърмен с Magnificent Butcher, Knocabout, Odd Couple, Dreadnaught, Spooky Encounters, Warriors Two, Drunken Master, Pedicab driver и още много дурги :) 

 

Не ми се сърди за високата оценка, въпреки че не може да достигне първата част по качество или някой друг от по-ранните филми на Дони Йен (визирам Wu Xia, Flashpoint, Kung Fu Killer, SPL, Tiger Cage 2, Iron Monkey и In the line of duty 4), на мен ми достави голямо удоволствие и макар че видях няколко незначителни подхлъзвания с жици и CGI (както и две сцени в които явно беше, че не Дони Йен ги изпълнява - имат си определени начини да го направят и си личи, че това е дубльор, разяснено в детайли от дядо Джеки в документалката My Stunts), пак на фона на предното му излагане Ip Man 3 беше направо добре направен и изигран.

 

Отчасти оценката ми се формира на база предните му изпълнения в неговата филмография и не е нещо изключително, но го приемам като завършек на трилогията за Grandmaster Ip Man. За да бъда напълно честен, сред останалите филми, които съм гледал досега от жанра не се нарежда сред Топ 15 (личен) и оценката му отива някъде към 7.5, но имаше няколко сцени, които успяха да ми повлияят малко сантиментално (стар човек съм и се трогвам трудно вече), затова му поставих малко по-висока оценка. Иначе имаше малко разпокъсан сюжет, като се опитаха да сбият прекалено много неща вътре и добре, че бяха добрите бойни сцени да компенсират неравномерния ритъм на моменти.

 

3D кадрите (особено с цигарите) не ми бяха нужни като присъствие, но за тенденцията в киното към такива "ефекти" няма как - и най-обикновения филм ще го направят така, ако пазара го желае :)

 

Надявам се, че това мое допълнение няма да те подразни (както и други нехаресали филма по една или друга причина), а ще направим една приятна дискусия по темата.

 

Поздрави и не се нервирайте за филми и различни мнения :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Прекрасно те разбирам братле и нито се нервирам, нито се сърдя на някого. И точно за да не развалям удоволствието на никого, си оставям мнението за по нататък, защото съм наясно, че това недоразумение тук ще зарадва много хора. Като човек, който не е фен на филмите за бойни изкуства, останах адски впечатлен от 1-та част, достатъчно доволен от 2-та, че да се навия да я преведа (а не се захващам с превод на филм, ако не ми харесва, без да ме интересува, че има не знам си колко награди или колко ще е теглен в замунда). Нямаше да ти е гот преди да го изгледаш на 10-ти, да ми прочетеш поста с посочени всички недостатъци и щеше да го пуснеш с друга нагласа.

 Аз съм наясно, че това, което те е спечелило е, че в голяма степен прилича на седемдесетарските класики, които разбираемо са ти на сърце.

Това с което не съм наясно е, за какво са отишли тия 36 млн, $ бюджет, които са много за подобна продукция (примерно касовите комерсиални филми на Имоу, които споменаваш по-горе са правени с подобни пари и си им личи) Със сигурност не е за CGI, защото ефектите са под необходимия минимум... Влязох без никакви очаквания към 3-та част (дори не знаех, че се готви такава) и с мъка я изтърпях.

 

 А, нещо за което щях да мрънкам неоснователно - пропуснатия шанс да покажат връзката между Ип Ман и бъдещата звезда Брус Ли (защото в това има нечовешки потенциал). Оказа се, че семейството на иконата просто не са разрешили, Много жалко за което, да се надяваме, че някой ден може да видим филм за това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Направо се изумявам колко хора се прехласват по тоя филм. Заради такива като тях, дето още не са го гледали, умишлено си задържам мнението.

 

Защо си го задържаш, сипи му, филмът го заслужава.

Ще започна с това, че третата част е най-слабата от всички. Нещо повече, ще си позволя да я нарека боклук. Мисъл, която дори не би ми минала през главата след перфектния първи филм и почти толкова силния втори.

Едно от малкото неща, които правят чест на продължението, е че събитията следват някаква логическа последователност. Първо имахме уин чун срещу японско карате. Китайците отдавна не се имат с японците и като цяло каратето е доста неефикасно бойно изкуство, което съчетава много излишни движения, разход на енергия (чрез крещене) и трудно може да се мери с икономичния, експлозивен и практичен стил на Ип Ман. Първият филм показа това по безупречен начин. Мисля, че филмите дори не успяват да демонстрират напълно колко силен е бил Ип Ман. Единствените му снимки, които съществуват където и да е, са когато той е бил почти на 70 г., след като се разболява и губи близо 30 кг. мускулна маса. Затова всички се чудят как кекав човечец като него би могъл да победи боксьори в тежка категория и други доста по-едри от него противници. Това е най-голямата заблуда, която филмите създават за него. Ип Ман е бил адски силен физически. Забелязали ли сте как тренира с дървения манекен? Едва го докосва. Знаете ли защо? Защото когато е тренирал нормално, неговото тан сау (ударът с прибран лакът и изпъната длан), фак сау и бон сау са чупели частите на манекена. А не е много практично да си купуваш нов манекен след всяка тренировка. Също така Ип Ман не си е правел илюзии, че физически слаб кунгфу майстор може да се мери с физически силен боец от какъвто и да е стил или спорт. Затова е тренирал много с тояги. Който е тренирал с тояги поне веднъж, знае колко тежат и как натоварват мускулите. Да, не те правят фитнес животну, но ударите ти стават ТЕЖКИ и БОЛЕЗНЕНИ почти колкото в бокса. Това беше показано във втория филм, но не беше обяснено. Затова хората, които не тренират с тояги, ги наричат мухобойки, защото само с техника реално могат да постигнат най-много лек ветрец срещу всеки противник. Надявах се да го обяснят поне в този филм - все пак уин чун срещу уин чун, но не. Беше логичното продължение. Ала решиха да ни занимават с над 80 минути драма. Моите уважения, но Уилсън Ип не е Уон Кар Уай. Нито има неговата изтънченост в режисирането, нито е разполагал с 10 г. за направата на Ип Ман 3. Беше адски досадно да гледам напъните му за философски прочит на живота, смисъла на семейството, любовта и т.н. Краят беше бутафорен. Дори не искам да го коментирам. Не можех да повярвам, че свършва по този елементарен начин след всичките обяснения и патос.

 

На второ място ще си позволя да коментирам двете школи в уин чун и как ги интерпретира филмът. В първите две части това изобщо не беше споменавано и с право, защото нямаше да е на място. Но тук трябваше. Все пак основният претендент беше друг уин чун майстор, представител на класическата школа. Едно от нещата, които правят Ип Ман легенда не само като майстор по уин чун, но и като велик боец в Хонконг, е че той не следва ученията на стила като кон с капаци, а вижда неговите слабости и ги отстранява през годините. Хората, които не са тренирали по неговата система, не го знаят, но в уин чун има много неефикасни практики и идеи. Това го загатват в Legend is born, докато тренира под наставленията на Люн Бик. Ип Ман 3 трябваше да обясни защо Ип Ман прави тези промени и защо това е бъдещето на уин чун. При положение, че този двучасов филм беше претъпкан с какви ли не измишльотини - Майк Тайсън, тъпото училище, сополивият му син Ип Чин (който си остава дрисльо дори като възрастен), Брус Лий (който никога не е тренирал при Ип Ман), хонконгската полиция, жената на Ип Ман, гангстерите от фабриката и дори скапаните танци, по дяволите... Филмът има толкова излишен пълнеж, че чак става смешно, когато след цялото това чакане и гледане, разбираш, че ролята на Майк Тайсън е... ами, никаква. Уат да фак, АйПи Мен? Цялата тази досада, рев, врясъци и патос - за нищо. Не се опитвайте да ме убедите, че има някакъв по-дълбок смисъл. Дори създателите на филма едва ли хранят такива заблуди. На финала дори не става ясно, защо представителят на класическата школа загуби. Темата е дълга и филмът можеше да я разкаже, при това по интересен и вълнуващ начин. Можеше да покажат учителя на Брус Лий - истинският му учител, който е най-добрият ученик на Ип Ман. Името му е Уон Шун Люн (в Бълхария го пишат неправилно Вонг Шунг Люнг). Той обучава Брус Лий - година и половина тренировки до капване, по 6-8 часа на ден, шест дни в седмицата. Той е човекът, който заедно с Ип Ман променя голяма част от непрактичните и неефективни идеи на уин чун. Той е човекът, който се е бил в незаконни арени и има стотина победи и нито една загуба. Ип Ман и Уон са били толкова силни и технични, че са приключвали повечето боеве с два-три удара. Тайландецът, дето Дони го размята по стълбите на клиниката, беше подигравка с това. Въобще филмът смуче здраво. Мога да го опиша точно с три думи: недостоверен, досаден и тъп. Оценка 4/10.

 

Айде, Майки, ти си на ред. :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още не. Странно, при тоя налят бюджет, да пуснат блу рея само 2 месеца и нещо след кинопремиерата... Лошите приходи в бокс офиса рядко са случайни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е точно така

 

P.S. Хе-хе, първите два филма нямат общо и 30 млн. приходи от бокс офиса в световен мащаб и изведнъж китайците се събуждат за третата част и за нула време праскат 121 млн. $ приходи. Да бе, да.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ви за дискусията момчета - ей така ми харесва, има хранилка, има и възторг има и разнопосочни мнения и то само за един филм от любимия ми жанр :) Сега чакам кева да дойде да ми обяснява за летателните практики в тези филми и ще съм доволен :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моля, моля. Само ми дай да приказвам за винг-а, виж тренирането е друга работа. :) Сега си изтеглих Ip Man - The Final Fight и поне на ниво трейлър изглежда по-стабилен от този тук.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...