Jump to content

Charisma (1999)


ukio

Recommended Posts

spacer.png

 

Charisma
カリスマ
Karisuma

 

Страна: Япония
Език: японски

Премиера: 8 декември 1999 г., 26 февруари 2000 г. 

Жанр: драма, арт, екзистенциална комедия на абсурда 

Времетраене: 104 мин.

Aspect Ratio: 1.85 : 1

Кенематография: Джуничиро Хаяши

Режисьор и сценарист: Кийоши Куросава

Участват: Коджи Якушо, Хироюки Такеучи, Рен Осуги, Джун Фубуки, Йорико Догучи, Ютака Мацушиге

Субтитри: английски, в торента

Награди

Wiki

IMDB

 

Резюме

Внимание! Странен филм, провокиращ размисъл. Тук нищо не е праволинейно, а по-скоро символично и подлежи на многостранно тълкуване.

Заглавието е алегоричен спор между няколко души за уникално токсично дърво, растящо в безименна гора. Историята е предадена от гледна точка на Горо Ябуки (Коджи Якушо) - полицейски преговарящ, временно освободен от длъжност след провал в службата. Той застава в средата на противоположните становища за бъдещето на дървото, след като решава да напусне големия град и да предприеме пътуване в неизвестното. Неговото единствено желание е да намери решение на спора, с което да спаси всички.

Трябва ли да се избира между човекът и обществото? Или може да се открие трета "врата" за разрешаването на спора (да убиеш дървото-човек, за да запазиш гората-общество или обратното)? Открехвайки именно нея, полицаят има възможност да изкупи вината от грешката, допусната при спасителната операция в началото на филма. Нищо че финалният резултат от цялата операция ще доведе до всеобщ хаос.

Това, което на някои ще хареса във филма, а на други - не, е ексцентричната логика в сюжета, която не следва определени правила, а се движи по собствена линия, пълна с метафори и обрати. Charisma е сниман точно преди друг силно дискутиран проект на Куросава - Barren Illusions и показва влечението му по експерименталното кино.

 

* Сценарият е писан в началото на 90-те години и печели на Куросава стипендия от Института по изучаване на кино в Сънданс. Лентата е показана на кинофестивала в Кан през 1999г. Според режисьора, филмът е вдъхновен от нововъзникващите движения за опазване на околната среда в края на 1980г. Именно към тази идея той се опитва да добави човешка драма в сюжета.

 

Самият Куросава не е смятал историята за убедителна заради твърде многото бели петна и липсата на логика и експозиция в нея. Разбира се, въпреки чудатите решения, продукцията все пак може да придобие смисъл за някои зрители. Особено ценна е артистичната идея, заложена в нея и страхотната визуална компазиция. Заснемането е изключително интересно. Напомня донякъде на нещата на Хоу Сяо Сиен. Множество средни и далечни кадри, почти без наличието на близки планове.

 

Филмът е тълкуван от някои критици като "алегоричен разказ за структурата на японското общество", обхващащ индивида и средата, в която живее. Екологичната тема също е засегната осезаемо. Поради тази причина, някои го определят като "екзистенциален еко-трилър". Дървото, на име "Харизма", олицетворява отделния индивид, а заобикалящата го екосистема е огледален образ на обществото. 

 

Торент

 

С руски дублаж и субтитри

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...