Jump to content

World's End | Girlfriend | Sekai no owari (2005)


Recommended Posts

spacer.png

 

Sekai no owari
せかいのおわり
World's End  / Girlfriend
Страна: Япония

Премиера: 10 септември 2005г.

Жанр: драма, комедия

Времетраене: 112 мин.

Режисьор: Шиори Казама 

Участват: Мами Накамура, Кийохико Шибукава, Кейши Нагацука, Сейичи Танбе, Нозоми Андо, Сей Ашина, Фумио Кохината

Субтитри: английски, в торента

Сайт

IMDB

Wiki

 

Резюме

Шиноске (Кийохико Шибукава) и Мисава (Кейши Нагацука) са съдържатели на магазин, наречен Бонсай. Един ден при тях пристига приятелка от детството на Шиноске - Харуко (Мами). Гонена от страха пред самотата, тя открива подслон на това място. Шиноске всячески се опитва да я развесели. Оказва се, че двамата са близки почти толкова, колкото брат и сестра. Мисава, от своя страна, има различни полови предпочитания и също таи сложни чувства спрямо съквартирантите си. Несподелена любов или искрено приятелство се прокрадва между тримата?

 

Новогодишното ми откритие!
Бижу в жанра странни, но готини филми, разкриващи човешки взаимоотношения в най-чист вид. Креативен и оригинален по всички показатели.

И Мами, и Киохико са страхотни симпатяги. Жалко, че нямаме възможност да ги гледаме по-често на екрана. Изглежда се появяват основно в независими продукции. Мами беше прекрасна в Tokyo Trash Baby. Тук също ме впечатли с безгрижността на героинята си, но това, от което съм възхитена най-много, са изненадващо свежите хрумвания в сценария. Дребните нещица, показани по най-фантастичен начин, очароват допълнително.

Заглавието на филма е леко подвеждащо. Не очаквайте апокалиптични кадри и край на света в него, понеже то е продиктувано по-скоро от личната самота на персонажите.

 

Режисьорката Шиори Казама е интересна личност. Родена е през 1966 г. Започва в киното със самофинансиращи се 8мм произведения през 80-те години на миналия век. През 1984г. печели отличието Scholarship Prize на Pia Film Festival с късометражната лента 0×0 (Zero Kakeru Koto no Zero). Нарежда се в списъка на добрите жени режисьори от изминалите декади, включващ още имената на Юки Танада, Момоко Андо, Нами Игучи и Наоко, Огигами. Дълго време не се беше появявала с нов филм, но миналата година ни изненада с още една нестандартна продукция, мключваща млади, обещаващи изпълнители - Chokolietta.

 

Линк

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ми хареса и на мен.  :) Луд и забавен филм. Тука нямаше и един, който да не е странен и шантав персонаж. За 30 мин, така ме вкара в живота на тия хора, че не ми се искаше да свършва. Чувството докато гледаш е някакво спокойно, забавно и приятно, въпреки че главната идея за самотата е по-скоро сериозна.  Даже по едно време ми стана тъжно за това момче, дето всички му викаха че е тъп. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...