Jump to content

Plastic Memories (2015)


debil4e

Recommended Posts

spacer.png

 

заглавиеPlastic Memories

страна: Япония

година: 2015г

тип: ТВ (13еп )

жанр: Sci-Fi, андроиди, романс, драма

продукция: Aniplex, Doga Kobo

инфо: тук, тук, тук

резюме: В недалечното бъдеще, започва масово производство на андроиди, които изглеждат като хора. Една от компаниите занимаващи се с това, SA Corp., създава и произвежда модела Giftia. Това е най-добрият модел на пазара, който по нищо не се различава от хората, защото притежава и емоции.

Въпреки това, заради проблем в технологията андроидите имат точно определен срок на експлоатация и когато той изтече..., нека да кажем, че нещата загрубяват. По тази причина, SA Corp. създава специален отдел, който да се погрижи за "устройствата", чийто срок на експлоатация изтича. Цукаса Мизогаки започва работа именно в този отдел, където както и останалите служители е прикрепен към екип състоящ се от двама: човек-Giftia. От тук нататък заедно с партньора си, Исла, той ще трябва да се погрижи за прибирането на тези Giftia, чийто време изтича.

 

лично мнение: Това е едно от малкото оригинални (не по манга, новела или игра) заглавия този сезон и ще го следя с удоволствие. Не е кой знае колко оригинално, а и няма как, защото като повечето заглавия от този тип използва и развива идеите на А. Азимов за н-ти път. Това не го прави обаче по-малко интересно, може би защото засега задава само въпроси, а не отговори. Ако се развива както очаквам, без да го разводнят или да забият излишно в мелодрамата и завърши отворено(най-добрият край за подобен род заглавия) може да се превърна в една от приятните изненади на сезона.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абе далече е от Азимов понеже там роботите бяха на съвсем друг принцип. Тук вместо позитронен мозък, който съхраняваше ограничен, но наистина внушителен размер данни в продължение на векове живот на машината имаме софтуер, който съхранява спомени в наистина ограничения период от 9 години. Иначе връзките м/у андроиди и хора са на лице и въпросите от морално и етично естество, които повдигат взаимоотношенията на човек и машина са на лице и това е единственото общо нещо. Но това го има навсякъде и в култовия филм на Джеймс Камерън с бат Арни и на доста, доста други места...

Не мога да си обясня едно нещо обаче...Защо трябва собствениците на андроидите да дават съгласието си при ъпдейтването на софтуера и заличаването на старите данни, тоест спомените? Ясно направили са го за да засилят драмата, понеже служителите от въпросният отдел трябва да имат някакво препятствие пред себе си в лицето на собствениците привързали се към роботите, но това не ми звучи както трябва...Драма пак може да има просто като несъгласие от страна на клиентите, но реално ако правиш такъв продукт, най-логичното нещо е да си подсигуриш клауза в договора, която иззема правото на глас при въпросната интервенция. Кой ще ти я чака тая бабичка от първия епизод да те пуска в къщата, че и да подписва съгласие...ами ако не го подпише какво? Или трябва да свършиш това за което си дошъл против волята на клиента или да поемеш последствията от това, че не си направил въпросната корекция? Първото е нелепо при тези обстоятелства и обезмислят изцяло искането на съгласие, а второто още повече...

Така или иначе това аниме има хубава концепция затова и рейтвам темата на макс. Действително има нужда от такива заглавия, но можеше да е по добре...много по добре! Не ми харесват мое-андроидката и главният, можеше да ги направят доста по интресни персонажи ако си бяха напрегнали мозъците. Примерно аз бих разменил Исла с Казуки само имайки предвид наличните личности х-ки, а иначе бих заложил на нещо от рода на Golden Darkness от To Love Ru, само че с малко по чепат характер. Тея мое истории хич не ме кефят.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Анимето малко кривна в драматична посока(очаквано), но все още ми е интересно. 

Иначе под това, че копират Азимов имах предвид точно етичните и морални проблеми свързани с ИИ, за които той пише в произведенията си, а андроидите пак са си роботи както и да го погледнеш.

Колкото до това защо държат собствениците на Гифтиа да присъстват когато ги прибират, поне официалната причина беше, че така те са сигурни, че няма да се злоупотреби с тяхна лична информация-все пак тя се изтрива когато ги изключат затова го правят и пред тях.  На мен също ми беше странно, но като се замисля така е само за нас, защото при нас законите са "врата у голо поле и който е улав той минава през нея" <_< . Всички останали причини са само загатнати и всеки може да си избере тази, която най му допада или поне докато не свърши анимето :)

Клише е, но ми хареса като ни показаха

как сина на СЕО -то на компанията(дали не беше и собственика :huh: , ще проверя когато се прибера) започва работа в компанията и то точно в този отдел. За капак го слагат в екип с андроид, чието време изтича, което също надали е случайно.  

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако говориш за Тсукаса той доколкото разбрах не е син на собственика, а на негов приятел, който по тая линия го урежда там...връзкарче от "любимите". :)

Андроидите са по скоро звено м/у роботите и хората. Синтетичен човек - почти напълно ни наподобяват и дори имат органични тъкани докато роботите за изцяло механизирани и им личи, че са такива отвън и отвътре. Именно заради това в "200 годишният човек" Азимов дава точно такава една метаморфоза робот->андроид като главният герой подменяше постепенно механичните си части със синтетично-органични такива. Тея гифтии тук са точно андроиди дори и с заложени преднамерено емоции. Тук нещата отиват на драма да ама ще видим дали ще го направят добре, а и си мисля, че може би по някакъв начин ще заобиколят недостатъка на този софтуер конкретно в случая на Исла ако не изцяло.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Синтетичен или не, пак са вид роботи. Ако говорим за звено между хората и роботите това са по скоро киборгите-били са хора и по различни причини части от телата им или направо целите тела са заменени от механични/синтетични части. Сори, това стана малко офтопик :) .

За Тсукаса, наистина каза, че шефа и баща му са приятели и със сигурност е "парашутист", но все още нещо ме човърка. Просто ще трябва да изчакаме и ще разберем.

Колкото до Исла нещата са много мъгляви. От това, което каза бившата и партньорка излиза, че през цялото време си е била такава-значи е програмирана така. Освен това не обясниха защо са разформировали екипа, знаем само, че е станало доста преди Тсукаса да бъде назначен. Всичко това води след себе си следващия логичен въпрос-дали наистина този ограничен "жизнен" цикъл на гифтиите е недостатък на софтуера или е нарочно заложен :dunno: !? 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След подобен сериал, всеки път ми иде да направя тема със заглавие "Излъгани надежди" или нещо подобно, но като си замисля колко дълъг ще е списъка дори само от един сезон и се отказвам, но не знам до кога.

 

От нещо с наистина страхотен потенциал, това, което получихме беше.... Дори не мога да го нарека боза или сапунка, защото дори стандартните такива са направо класи над това. През цялото време трябваше да гледаме "отношенията" на Тцукаса и Исла, а и тях не развиха докрай. "Действието" се развиваше или в офиса на този конкретен отдел или в общежитието им(от гледката на стола на Исла направо ми се повдига-толкова време му отделиха), от време на време бяха на мисия-да ги видим, че все пак работят нещо и разбира се стандартните епизоди на плажа или лунапарка. Не видяхме никакво развитие на персонажите, клиентите(собствениците на андроиди и самите андроиди бяха само фон), света(не ни показа нищо от света/обществото), всъщност дори  от компанията произвеждаща роботите почти нищо не видяхме! Спирам, че пак се ядосвам.

 

Наистина изгубено време, което можех да използвам за нещо друго :mellow:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...