Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

 

Страна: Южна Корея

Жанр: драма, исторически

Времетраене: 125 мин.

Година: 2015 г.

Режисьор: Lee Joon Ik

 

Участват:

Song Kang Ho - крал Йонгджо

Yoo Ah In - принц Садо

Moon Geun Young - съпругата на принц Садо

So Ji Sub - порасналият син на Садо - Чонгджо

Jeon Hye Jin

Kim Hae Sook - кралица Инуон

 

Сюжет:

 В тази историческа драма се разказва за таен заговор
за убийството на принц Садо, организиран от баща му крал Йонгджо,
като Садо бива затворен и умъртвен в дървен сандък за ориз.

:essub:

 

СВАЛИ С :subs::click:  :click:

ОНЛАЙН С :subs: :click: :click:  :click:

С БЪЛГАРСКИ И АНГЛИЙСКИ СУБТИТРИ :click:

С РУСКИ СУБТИТРИ :click:

 

So-Ji-Sub-The-Throne-750x410.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нямам търпение да излезе този филм. След многото скучни, тривиални и постни екранизации, в които се предъвква темата за принц Садо, надявам се тази лента да е различна. Това е една от най-трагичните и разтърсващи истории, случила се някога не само в Корея, но и в света. Иван Грозни убил сина си, Ричард ІІІ убил племенниците си, турските султани задължително избивали всичките си братя... Жаждата за власт е чудовищна провокация, щом може да унищожи най-здравата връзка между хората - кръвната.

 

 

Защо крал Йонгджо е избрал толкова извратен и жесток начин да накаже собствения си син, като го остави да умре от глад и задушаване, закован в дървен сандък? Престолонаследникът Садо бил обвинен в страшни престъпления. Неговата психическа нестабилност, която се проявявала от детските му години, след няколко прекарани тежки заболявания се задълбочила и той се превърнал в опасен луд, който страда от халюцинации и кошмари, в изблиците си на гняв безогледно убива, изнасилва и прави пожари. Днес лудите ги освобождават от отговорност и ги затварят в лудница. През ХVІІІ век в Корея явно са ги убивали.

Синът на Садо, когато се качва на трона, посвещава много време и сили да изчисти репутацията на баща си и да го представи като жертва на политически заговор, дори посмъртно го удостоява с титлата Крал. Точно такъв ни го представят в редица сериали: благороден, честен, човеколюбив, посветен на добруването на обикновените хора. Да, но съществуват едни мемоари, написани от съпругата на Садо, в които тя го описва не като един, а двама души: от една страна любящ баща и нежен съпруг, от друга - ужасяващ с постъпките си луд.

Сблъсквайки се с подобна противоречива история, много съжалявам, че не вярвам в спиритизма и не мога да попитам лично някой "свидетел" на онези събития каква е истината.

 

 

Много се надявам на режисьора на "Тронът", ако не друго, поне да повтори успехът си от "Кралят и клоунът".

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дълго го чаках, но не съм разочарована. Много добър Yoo Ah In като принц Садо, още по-добър Song Kang Ho, в ролята на краля, дразнеща Moon Geun Young и великолепен So Ji Sub като принц И Сан. Филмът е великолепен! Върна ми вярата в корейските кинаджии. Че бях се малко притеснила :)

Актьорският състав е на ниво (както е прието да се казва тук)  :) Дори преглътнах  Moon Geun Young, всеобщата любимка на корейския народ. За няколко минути "гостуване" Джи Соп прави много повече от други актьори - за 50 серии. Велик е. Признавам го!

 

Интересна композиция – действието се развива в рамките на 8-те дни агония на принц Садо и ретроспекции на миналите събития, довели до трагичния му край.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дали мога да кажа нещо различно от Прекрасен филм?! Страхотна игра и на стария крал, и на принца, а детето беше просто уникално. Не забравям и великолепния танц с ветрило на г-н Со Джи Соп...  :wub:

Мерси на anirtimid за българските субтитри, линковете в първи пост и приятно ви гледане  :tongue:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

   Режисьора ли да виня, оператора ли, не знам, но в техническата част филмът ощетява зрителя. Неподходящи ъгли на снимане, ненужно удължени сцени и не добре подбрани такива ми направиха впечатление още в първата половина на филма. А по принцип не обръщам особено внимание на такива работи в корейското кино, но тук няма как, след като филмът претендира за награди и бокс-офис успехи (и ги постига)...а и си спомням как изглеждаше "...клоуна" преди повече от 10 години.

  Куца нещо в киното на тези корейци напоследък. Masquerade за последно ми направи добро впечатление в жанра, а от тогава мина доста време. "Тронът" не успя. 1-2 силни сцени и прекрасна акт.игра ме накараха да го сложа в категория "добър", но за мен филмът е с пропилян потенциал. Имам чувството, че повечето от енергията на екипа е отишла в мисли за бокс-офиса, а не да направят нещо запомнящо се. Появата на Со Джи, също ме навежда на такива мисли. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Безумен филм...потресаващ, чак отвратителен. От тези дет те погнусяват и физически..и психически. Yoo Ah In отново игра страхотно - само заради насладата от играта му догледах филма. Джи Соб - къде го изджазаха и него в тоя кеч :slap: Изключително не на място и с тоя танц с ветрилото - направо окепази края...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За мен цялата история около ветрилото беше изключително затрогваща! В контекста на разказаните събития, този танц беше много знаков, особено като се има предвид, че сигурно има и някакво ритуално значение. Прекрасна игра на актьорите-честно казано, това си го очаквах. Много ме впечатли това дете, Lee Hyo Je,

което играеше сина на принц Садо! Тъжна и силна история, която разкрива сблъсъка не само между характерите и различията в мирогледа на двамата герои, но и драмата, разиграваща се във всеки от тях поотделно.

Кралят, с неговата амбиция да бъде перфектният владетел, дори ако за това трябва да бъде ужасен баща. ( Доста завист и злоба изплува в него, когато помисли,, че синът му може да се справи не по- зле от него).Принц Садо-синът, напразно опитващ се да заслужи бащиното одобрение, макар че за това трябваше да тръгне против собствените си разбирания и желания. Интересен опит за обяснение на един трагичен исторически факт.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Страхотен филм! Отначало не ми хареса, признавам, но се радвам, че го изгледах, защото краят осмисли всичко. Моментът, когато

императорът говореше на вече мъртвия си син и се разплака

беше уникален.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

"- Родителите в обикновените семейства разглезват децата си с любов. За нас това е непозволен разкош....

- Но нима може любовта към близките при нас да е различна?

- Разбира се, че може."

 

Този откъс много добре показва за какво се отнася филмът и защо е казано: "Тежка е царската корона".

 

Глупавото е, че Садо се гнетеше и противеше на това да се спазва етикетът за сметка на отношенията, да се крият чувствата заради положението в обществото, а всъщност с умирането си в сандъка, застави сина си да живее по този неприемлив за него начин.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изгледан и харесан. Порядъчен рев излян. :cry: Много тъжен филм.
Обаче за мен една от най-въздействащите сцени беше

Off Topic

когато синът пита:
"Нима образованието беше толкова важно?".

А бащата отговаря:
"Ако владетелят е недостатъчно образован, ако има дори една развързана връзка, придворните ще го забележат. Образованието е основа на държавната политика."
Нямаше как да не погледна и от съвременна гледна точка на това и да се поставя в днешната ситуация на онлайн обучение /тоест без образование/ и колко все по-пошли стават нещата у нас. И се чудя коя е по-тъжната картинка - родителят, който отритна сина си, защото не искаше да учи, или родителят, който хал хабер си няма дали чедото му изобщо стъпва в училище, обаче ако някоя учителка понечи да му пише неизвинени отсъствия, ходи да се кара с нея.

Разбира се, не само тази сцена кара човек да се замисли за моралните ценности, за тежестта на властта и дали всеки с желание би могъл да я понесе...

Фактът, че внукът е запомнен като един от най-обичаните корейски крале, говори, че неговата ценностна система и делата му са били в ползу роду и народу.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много има да се анализира по действията и думите на героите и точно заради това филма е страхотно добър. Заслужава си да се изгледа! 

Не съм се и съмнявала във великолепната игра на Song Kang Ho и Yoo Ah In. Титани в професията си.

Препоръчвам за любителите на жанра и благодаря за превода. :bow:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...