Jump to content

Woman of Water | Mizu no onna (2002)


Recommended Posts

spacer.png

 

Mizu no onna

水の女

Woman of Water

 

 

Страна: Япония

Премиера: 12 септември 2002г.

Жанр: драма, фантазия

Времетраене: 115 мин.

Режисьор и сценарист: Хиденори Сугимори

 

Участват: UA, Асано Таданобу, Хикару, Ютака Енацу, Маюми Огава, Юки

 

С музиката на Йоко Канно

IMDB

Wiki

Награди

 

Резюме

Главната героиня на този филм, Рьо (UA), притежава необикновената дарба да призовава дъжда. Дълбоките й вътрешни емоции сякаш въздействат на времето и го карат да се променя, за да постигне младата жена истинска хармония с околния свят. Един ден тя наследява малка обществена къпалня, която след смъртта на баща й, става неизползваема. Срещата й със страстен любител на огъня на име Юсаку (Асано) променя нещата. Оказва се, че в него тя открива своята противоположност. Тя - вода, той - огън. Символиката е пълна.

Необикновен, естетически заснет арт филм, който води зрителя през лабиринт от чувства и настроения. Докато гледа, човек си мисли, че нещо му липсва в картината, но спокойствието, което лъха от заглавието, креативната идея, прекрасната кинематография и непредвидимият сюжет, съчетани с незабравимите изпълнения на UA и Асано, определено ще ви пренесат в друг свят, който ще ви бъде интересен.

 

Синът, бащата, а сега и майката. Талантливо семейство Мураками!

 

Героят на Асано тук ми напомни на този на Арата в Дистанция (р. Хироказу Коре-еда).

 

* Наличието на трайна връзка с природата напомня за лентите на Кавасе и Апичатпонг.

 
 
Субтитри: английски, в торента; български (не са най-добре - има липсващи епизоди в превода, но диалогът не е много)

Торент

Български тракер с бг субтитри

 

860bdc27be7cf212.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Допадна ли ти този филм, Укио? Аз като го гледах навремето не останах впечатлен. Не ми даде нищо за размисъл, от тези мълчаливи филми (като по принцип "мълчаливите" са ми били винаги много интересни, даже любими), в които обаче не се компенсира по някакъв начин липсата на някакъв много отчетлив сюжет и слова. Не намерих за себе си някакъв символ или герой, който да ми е интересен. Не знам, мисля, че участието на Таданобу е може би най-запомнящото се в тази продукция. Както, разбира се, и музиката на Йоко Канно.

 

Това е саундтракът на филма. Помня, че песента (май се казва Senkou, но не я намирам никъде в ютуб) която се изпълнява от UA~Каори Хасегава, ми беше харесала много.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И да, и не. Образите бяха много интересни, въпреки бавното действие. Беше ми любопитно да разбера, как ще ги развият. Освен това, Асано винаги може да поднесе някоя изненада. И тази му роля не остана назад. Напомни ми за Дистанция на Коре-еда, особено към финала, когато стана онази фрапираща случка с него. Асоциацията с огъня също ми навя мисли за онзи филм, който ми е един от любимите.

Образът на "майката" ми беше страшно нестандартен и чудат. Идваше и си отиваше от нищото. Въобще, странни персонажи имаше тук, а аз такива много харесвам. Да, не е шедьовър, но си има своите положителни черти и те никак не са малко. UA също се показва в хубава светлина. Вече затвърдих мнението си, че синът й е наследил и голяма част от нейния талант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...