Jump to content

Dakara Koya (2015)


Recommended Posts

spacer.png

 

Dakara Koya (だから荒野)

Страна: Япония

Също така известен като: Dakara Kouya

По новелата на – Natsuo Kirino - "Dakara Koya"

Период на излъчване: 11 януари 2015 до 1 март 2015

Време на излъчване: Неделя 22:00

Формат: Renzoku

Жанр: Човешка драма

Канал: NHK

Епизоди: 8

Режисьор: Takayoshi Watanabe, Munenobu Yamauchi, Tomoya Kanazawa

Субтитри: Английски

             

Участват:

Suzuki Kyoka като Morimura Tomomi

Sugimoto Tetta като Morimura Hiromitsu

Hamada Tatsuomi като Morimura Yuta

Maeda Goki като Morimura Kenta

Ono Yuriko като Sakurada Hyakuoto

Shinagawa Toru като Yamaoka Kokichi

Toyohara Kosuke като Miyauchi Shige

YOU като Takigawa Chisako

Takahashi Issei като Kameda Shogo

Denden като Tomita

Izumiya Shigeru като Miura

Sasano Takashi като Takeuchi

 

Резюме: Morimura Tomomi (Suzuki Kyoka) е средностатистическа японска домакиня, приемана от съпруга си и двамата си синове като прислужница, която трябва да изпълнява всичките им прищявки, да се държи перфектно, да слуша и да се подчинява. Затова на 46-ия си рожден ден тя решава да напусне дома си, впускайки се в 1 200-километрово пътешествие до Нагасаки...

 

Свали  :click:   :click:  

 

Онлайн с английски субтитри :click:

 

Онлайн с руски субтитри :click:

 

Много харесвам Suzuki Kyouka като актриса, винаги се справя страхотно с ролите си....

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аууу, страшно се радвам, че има и тук такава тема. След като се бях отказала за един определен период от драмите, това е Драмата, която ми върна надеждата в японците. Прекрасна драма, прекрасна атмосфера, прекрасна Сузуки Кьока! Първи епизод сигурно го гледах два-три пъти, докато му се нарадвам, гениален просто.. как стана и си тръгна от ресторанта, ами танцът в дъжда. нямам думи.

 

Освен това, някои от актьорите като Маеда Гоуки не ги бях гледала от мноооого време насам; другото хлапе го виждам за първи път май, но им допадат и на двамата ролите на непукистите синове. Пичът от Сойл и Хитори Шизука също беше неочаквано добро попадение за мен, интересна роля за момента има и той. Другото, което си заслужава да спомена е саундтракът. Дано, дано да го изкарат на сиди.

 

Препоръчвам с две ръце! Силни драми, като тази, излизат веднъж на високосна година...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Какво лошо има в това да си сам?

 

Да, силна е. И драмата. И жената.

Хубаво е, че осъзна силата си, стойността си, пустинята в себе си...

Радвам се, че обикна свободата си, себе си, пътя си.

Интересни ми бяха хората, живеещи в малки светове, на които са се случили големи трагедии.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много приятна изненада :) Благодаря ви за хубавите коментари, че без тях сигурно щях да го подмина този сериал.

 

В адиктса :click: виждам 5 преведени епизода. Другите три има ли ги преведени някъде? Щото иначе да си разтегна удоволствието от 4 и 5 еп., които още не съм изгледала :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разтягай колкото можеш, субтитрите засега са само до 5 еп. за съжаление.

От нетърпеливост го изгледах без превод до края, ще повторя после със сигурност.

 

Радвам се, че още един бе привлечен. Заслужава си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Наистина си заслужава, освен това ме осветли по един въпрос, който отдавна ме вълнуваше - върви ли стопът в Япония :28558:

 

Очаквах поредната сълзлива история за смачканата японска домакиня, а вместо това гледам как една решителна жена превръща малкия си свят в голям, без да се бои от изнандите и трудностите:) И страничните истории са интересни, младият геронтофил засега е доста загадъчен и нестандартен персонаж;) На места цялото нещо ми напомня по-скоро на сръбско кино, отколкото на японско.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Финалът хем ме разочарова с отвореността си, хем ми хареса:) Възпя дискретно идеята на заглавието:

 

 

Всеки си има своята си душевна пустош, която може да направи жива и зелена, само ако продължава да търси, да гради и да се бори, да се възхищава на някои неща около себе си, за да разцъфнат те за самия него. Хареса ми и как главната героиня спокойно обясни на мъжа си, че ще "потърси" още известно време, че има нуждата и че намира смисъл и удоволствие в това да се чувства дейна и полезна. Много деликатно, мирно и интелигентно отношение, което напоследък, защото не е крещящо и набиващо се на очи, се цени все по-малко;)

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледам го сега, след като полутърпеливо изчаках да приключи английския превод. Прочетох мненията преди мене. До тук съм изгледала 5 епизода.

А какво значи Dakara Koya? За да видя и аз дали финала ще се върже със заглавието.

Харесва ми че като за сериал има много сцени на открито. Някак свежо е така. Куп интересни образи. Определно ми е интересно, харесва ми и съм доволна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Dakara" от японски се превежда като "затова", "следователно", а "koya" - 荒野 го виждаш и на постера, в разкъсаният й потник (затова е сложено и на сърцето й). Като навържеш и какво направи тя, по какъв път пое сама, буквално в пустошта (диви полета е буквалният превод от японски), непознатите места/ пътища, вече сигурно ще разбереш и цялостното значение.

Няма точен превод на български, за да ти го напиша. Въпрос на интерпретация е, но разбираш и сама значението.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чудесна идея и добре преразказана от сценаристката. Хареса ми. По време на гледането ме размисляха някои герои с думите си. Допадна ми и снимането, атмасферата. Изобщо като цяло 6 на продукцията.

Както и заглавието - трудно за буквален превод, така и тематиката е трудна да се опише. Наблегнато е на усещанията а те са дадени така , че всеки зрител да го усети по свой начин, няма упътване или категоризиране на правилно/неправилно и т.н. крайности. Заглавие в нюанските така да се каже и като такова именно много ми допадна.

Можеше още 1-2 епизода да има. С повече екранно време на т.нар. и относително в това заглавие "второстепенни герои".

Доволна съм.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Супер позитивна и пречистваща дорама! Напомня, че всеки човек в даден момент е чувствал пустиня в душата, но важното е да притежава вътрешна нагласа и сила да се бори и да има късмет, да попадне на хора като Сенсей, за да се пречисти. Героите го казаха много откровено - помогнаха си взаимно и така се промениха. Човек трябва сам да се промени, ако иска да види промяна в другите.
Невероятно, как място като Нагасаки може да подейства по подобен начин! Но оказва се, че именно там можем да се преродим. Чувала сум само хубави неща за този град. Той се е превърнал от пустош в оазис. Перфектен избор!
Много силна е историята, но и изпълненията будят възхищение. Хареса ми това, че героите бяха представени като хора, които не преминаваха границата на добрите човешки отношения и не стигаха до агресивност, например.
Тетта Сугимото доказва, колко е бил полезен във втора зимна дорама тази година.
Кьока Сузуки е страшно изразителна актриса и мнго удачно е избрана за ролята. Сцената с излизането от ресторанта и бягството действително беше майсторски пресъздадена.
Не знам, дали трябваше толкова крайно да съдят героя на Иссей Такахаши. Според мен, възрастните хора знаеха много добре, какво върши, но се нуждаеха от човек като него. Тези 80 000 йени, за които споменаха, не са кой знае колко, а и за период от година, е направо смешно. Май в този случай надделя типично японският начин на мислене за трупането на добри дела. Това беше причината в един момент и колата да се появи. В Япония хората винаги връщат това, което са взели. Най-елементарният пример е с чадърите, които се оставят на входа на магазините, за да са от полза на нуждаещите се.
Сенсей спечели моето възхищение и уважение! Страхотен образ! Много важен!
И аз не бях гледала Гоки Маеда напоследък, но тук много ми допадна. Леката насмешка, с която говореше Кента, дублираше на моменти поведението на бащата, но и той се промени, дори смятам, че неговата промяна накрая повлия и на другия родител - получи се обратна връзка.
Хамада-кун, колко е пораснал! Не е истина, как се е променил за две години! Последно го гледах в Жълтия слон, а сега ми се струва поне с една глава по-висок. Ще стане актьор от него! Всъщност, голямото попадение на сценаристите, беше именно неговото активно включване и дълбоката духовна връзка, която създадоха между Юта и Сенсей. И те си помогнаха взаимно...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За препратките с историята на  Нагасаки не се бях сетила до такава степен преди да прочета горните впечатления на ukio. Вярно че и тези факти опонират на историята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Цялата дорама беше история - историята на възкръсването на едно семейство и един град. 

Страшно ме впечатли изложбата, която бяха направили. Най-много се учудих на това, че почти няма запазени материали от онова време. Всичко е трябвало да се потули, но мащабите на подобно деяние не са останали скрити.

Тази година се навършват 70г. от бомбандировките и японците със сигурност ще пуснат още заглавия по темата.

Забравих да спомена Д-бойс участието в последната серия на Рьоске Икеока.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...