Jump to content

Petrel Hotel Blue (2012)


ukio

Recommended Posts

MV5BYjk1YjA2NzgtYTg2YS00NTQ5LTkwMjktNGQ1OTYzZjJiMzUwXkEyXkFqcGdeQXVyMzM4MjM0Nzg@._V1_SX712_CR0,0,712,999_AL_.jpg

 

Petrel Hotel Blue

 

海燕ホテル・ブルー
Kaien oteru · burû
Kaien Hotel in Blue

Държава: Япония

Език: японски

Жанр: драма, мистерия

Премиера: 24 март 2012г. 

Времетраене: 84 мин. 

По едноименната новела на Yoichi Funado

Режисьор: Коджи Уакамацу

Субтитри: Английски

IMDB

 

Участват: Го Джибики, Арата, Шима Ониши, Хиромаса Хиросуе, Кийохико Шибукава, Хитоми Катаяма

 

Резюме:

Невероятни промени и изненади ни предлага този кратък, минималистичен филм - едно от последните творения на покойния Коджи Уакамацу. Може би не е случаен фактът, че в онази фатална за него 2012г. той остави като наследство на света цели 3 заглавия.

 

Petrel Hotel Blue започва откровено реалистично. Показва ни един млад мъж, който излиза от затвора и тръгва на път, за да открие бившите си съучастници.

 

В стремежа си да отмъсти, Юкио (Го Джибики) стига до странна местност, заобиколена от море и пустинна лава. Там, в самотен хотел, откъснат от цивилизацията, среща мистериозната Рика - ефирно бяло създание, което очарова всички с присъствието и безмълвния си поглед. 

 

2012 (17th) Busan International Film Festival - October 4-13, 2012 - Special Screening

 

 

 

Трудно е да се опише този филм, камо ли да се обясни. На пръв поглед, това е история за отмъщението. И още нещо...

 

Реализмът, който виждаме в началото, в един момент се преобразува и потапя не само героите, но зрителя в илюзорен свят, от който никой не може да избяга. Дали загадъчната Рика не е олицетворение на дяволското изкушение, което подлудява човека и го води към неизбежна гибел? Със сигурност тя е символичен образ, в който Уакамацу-сан е вложил нещо много по-дълбоко и който носи усещането за съзерцателно-абстрактен полъх.

 

В уики са добавили още един жанр - еротика, но според мен това не е най-точното определение, заложено в кадрите. Всичко тук се развива на подсъзнателно ниво, което действително няма физическо съотношение. Сюжетът по-скоро изследва човешката природа и поведение. Какви биха били реакциине ни, ако попаднем в Нищото - бездушно място, обградено от зловещ, черен пясък на застинала лава, което отнема чувството за реалност у човека? Напрежение, съперничество, престъпление, разпадене на пространството и времето, рухване на мечтите и край. И всичко това е причинено от една илюзия, обвита в човешка плът.

 

Уакамацу печели публиката тук не на материално ниво, а на трансцендентно. Майсторството му се крие в старанието да дезориентира и манипулира гледащия, като му предложи една наситена реалност, зад която се крие съвсем различна истина. Въпреки множеството мини-елементи, заложени в лентата (препратки към психологически ужас, филм-ноар, митология и дори черна комедия) едно нещо е осезаемо - акцентът върху човека и неговата слабост. Подобни сюжети японците разработват отдавна. Легендите и митовете им са пълни с лисичите духове и всякакви демони, които често приемат изкусителни образи, за да вкарат заблудените души в пъкъла (още един пример с разказа на Кенджи Накагами A Tale Of A Demon - Oni no Hanashi, 1981). Разликата е, че тук всичко е представено по-различно и именно чувството за реалност го прави такова.

 

* Сравняват Рика с образа на Рюхей Мацуда в Табу и с героинята в корейския The Housemaid (Kim Ki-Young, 1960)

 

Сред актьорския състав съзираме двама от любимците на режисьора - Го Джибики и Арата. И двамата участват активно в най-дискутираното му произведение - Червената армия. От тях Арата е доста по-популярен. Макар напоследък да не блести с главни роли, той продължава активно да участва в създаването на японски филми и да поема дори мини-роли, предложени от големи имена в тези среди.

 

Го Джибики определено е недооценен. Жалко, че Уакамацу-сан си отиде така неочаквано и не успя да го вербува за още свои проекти.

 

 

Свали с английски субтитри :click:

 

Онлайн с английски субтитри :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Доста тежък филм за мен. Но режисьорът разбива рамките....

Благодаря за хуабвото обяснение, погледанато под този ъгъл всичко си идва на мястото! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...