Jump to content

The Light Shines Only There (2014)


lazeto

Recommended Posts

n5S0UvW.jpg

 

The Light Shines Only There (そこのみにて光輝く)

Страна: Япония

Също така известен като: Soko nomi nite hikari kagayaku

По новелата на: Yasushi Sato - "Soko nomi nite hikari kagayaku"

Премиера: 19 април 2014

Времетраене: 120 мин.

Жанр: Драма

Режисьор: Mipo O

Субтитри: Английски

               IMDB              

 

Участват:

Go Ayano като Tatsuo Sato

Chizuru Ikewaki като Chinatsu Ohshiro

Masaki Suda като Takuji Ohshiro

Kazuya Takahashi като Nakajima

Shohei Hino като Matsumoto

Hiroko Isayama като Kazuko Ohshiro

Taijiro Tamura като Taiji Ohshiro

 

Резюме: В японски пристанищен град Tatsuo Sato (Gou Ayano) напуска работата си, започвайки един безцелен и самотен живот, опитвайки се да избяга от болезненото си минало. В малък игрален салон той среща Takuji Ohshiro (Masaki Suda), млад мъж, предсрочно освободен от затвора, който импулсивно го кани в мизерната си къща в покрайнините на града, където живее със своя обездвижен баща, с майка си, която прекарва времето си в грижа за него, и с по-голямата си сестра Chinatsu Ohshiro (Chizuru Ikewaki). Бивайки веднага привлечени един от друг, романтиката се оказва недостъпен лукс за емоционално затворения Tatsuo и обезверената от живота Chinatsu. Но когато решават да започнат плахи стъпки към една връзка и изграждане на по-добър живот, се отприщва верига от действия, които имат опустошителни последици...

 

Награди: Montreal World Film Festival: Best Director (Mipo O)

Raindance Film Festival: Best International Feature

Tama Cinema Forum: Best Actress (Chizuru Ikewaki) Best New Actor (Masaki Suda)

 

:click:   :click:   :click:

 

Свали с български субтитри :subs:  :click:  :click:

 

Свали с Руски субтитри :click:

 

 

Това ми се струва ще бъде доста тежък филм... :unsure:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, мрачен е и депресиращ на моменти, но човечен. Има лъч светлина на финала. Той се прокрадва ясно между сенчестите и тъмни кадри и носи необходимата надежда. 

 

Хареса ми, определено, въпреки че Мипо О можеше да спести някои сцени (при жени-режисьори изглежда това се случва по-рядко). Режисурата е много добра и съм сигурна, че филмът спокойно може да се съревновава за наградите на Японската академия поне в тази категория (чуждоезичният Оскар зависи от японското лоби на място). И в още няколко дори - актьор (не знам, дали Го ще успее да се пребори с отличното изпълнение на Якушо в Канако, но почти съм сигурна, че ще бъде номиниран - оформят се вече имената в отделните секции). Чизуру също ще получи вот за женска роля. И тя е изключително убедителна. Не знам защо, но в началото, при появата й тук, веднага си спомних за Жозе, тигърът и рибата... Другата номинация за този филм, безапелационно трябва да бъде дадена на Суда Масаки за поддържаща мъжка роля. Той стоеше рамо до рамо с Го и на няколко пъти ме изправи на нокти с постъпките си. Персонажът, който му беше поверен, е страшно интересен и колоритен. Брат на главната героиня, приветлив, доверчив  и хиперактивен глупчо, който понякога върши бели с фатални последствия. Не го прави от лошо - толкова приятен образ е, че неизменно превзема симпатиите на зрителя, но съдбата му е такава - да има добри намерения, да обича семейството си, но да не може да му е от полза. Идеалната маска на бака, която момчето носи през цялото време, ни кара да го мислим за безумно, незряло хлапе, но образът, който Мипо О му поверява, всъщност е доста по-сложен и дълбок.

Фантастично превъплъщение, показано като контрапункт, противопоставящ се на същността на главния персонаж! Судачи върви нагоре и само нагоре в киното! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ще гледам да не пиша много, защото филмът много ми хареса, а няма да мога да предам и секунда от особеното настроение, което присъства в него.

Великолепни актьори, великолепна музика и заснемане, струва си да се види, наистина е много добър филма.

Това момче Масаки Суда или е някакво налудничаво доверчиво хлапе в реалния живот или е мега актьор, едното от двете ще да е. 

Го Аяно беше....беше някъде на дъното, страхотна игра представи, много ми хареса.

Финалните кадри на филма са един път

след като изживяхме всяка стъпка от ада, в който живеят героите останахме с тях на плажа , за да дойде утрото и да има и лъч светлина за тях - това последното от мен си го добавих, но се надявам правилно да съм го почувствала.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Абсолютно правилно си го почувствала. И на мен това ми внуши последната сцена. 

Прави впечатление, че тук не само музиката е умело подбрана, но и липсата й е наложена в такива сцени, където най-добре трябва да изпъкне реализмът и актьорската игра.

Наистина най-добрата роля на Го до момента. Като се сетя, как започна той, а сега къде е. Огромен напредък за него. Всъщност, аз за пръв път го видях като ангел и може би там забелязах, че има какво да покаже в бъдеще на екрана.

Чизуру се беше поизгубила от киното напоследък, но появите й в 2 голими филма миналата година - The Great Passage и The Devil's Path, подсказаха, че е въпрос на време тя да се завърне с голяма роля в сериозна продукция.

Ще бъде престъпление, ако главните артисти тук не получат подобаващо признание. Знам, че заглавието вече имат световни отличия, но е редно и в Япония да отразят добре свършената работа на екипа.

 

П.П. Масаки-кун определено става мега актьор, понеже първо е бил супергерой! Хаха! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много силна химия между главните герои, които са едновременно невинни и здраво цапардосани от живота. Надеждата за чиста любов и вътрешен мир се пренася в продължението на филма, дори и да няма такова.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1 hour ago, ukio said:

Да. Помня, че главните бяха много добри, но и Судачи не им отстъпваше.

О, да! Аз и него имах предвид, като казах "главните". 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...