Jump to content

Dogs & Cats (2004)


ukio

Recommended Posts

spacer.png

 

Dogs & cats

犬猫

Inuneko

 

Алтернативно заглавие: The cat leaves home

Държава: Япония

Жанр: драма, комедия

Премиера: 4 декември 2004г.

Времетраене: 94 мин.

Режисьор и сценарист: Нами Игучи

Участват: Канако Еномото, Йоко Фуджита, Шуго Ошинари, Хидетоши Нишиджима, Ейко Коике

Субтитри: английски, в торента

Wiki

IMDB

Награди

 

Резюме

Сузу и Йоко временно заемат апартамента на приятелката си Абе (Ейко Коике), която заминава да учи в чужбина. Зрителят се запознава най-бегло с Абе, тай като тя е човекът, взел ясно решение за бъдещия си живот, в противовес с нерешителността на другите две момичета. 

Сузу и Йоко са две противоположности, които винаги си съперничат. Ето я главната причина заглавието на филма да е Куче и котка. То загатва за непрестанното напрежение между тях, породило се още от детството. 

Това е симпатичен бавен филм, който предава фини човешки взаимоотношения с лекота и тънък хумор. Финалът идва неочаквано, но показва, че въпреки обтегнатите отношения между двете героини, нещо продължава да ги привлича една към друга и ако днес се скарат, утре ще се сдобрят. Странно е, но и това са съвсем човешки, семейни отношения.

- Сравняват почерка на режисьорката с тези на Озу (визуалното поднасяне на историята и внушенията) и Хуо Сяо Сиен (особено с Кафе Люмиер, чиито героини също са млади момичета, които се борят за място в съвременния свят). Препратка към Озу се открива и в името на котката, която обитава екрана в известна част от времето. Тя е наречена Му - на английски звучи като "Moo". На гроба на Озу има изписана дума, която обикновено се транслитерира "Му" и се превежда като "небитие, нищо, дреболия".

- Това е филмът, който вчера гледахме по време на Японската панорама в НАТФИЗ.  Той е от онези бавни ленти, в които почти нищо не се случва, но историята следва пътя на истинския живот. Приятно и спокойно. С тази котка в каста направо ми обра точките.

Две много симпатични актриси видяхме в главнте роли. Напълно непознати ми бяха, но за сметка на това, останалите се оказаха все любимци - Хидетоши Нишиджима, Шуго Ошинари и Ейко Коике.

 

Торент

 

spacer.png

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...