Jump to content

Kaze Tachinu (2013)


mike

Recommended Posts

spacer.png

 

4a9690a1afe764ec48607e069561865c.png


THE WIND RISES / ВЯТЪР СЕ НАДИГА (2013)

:imdb:

Жанр: Историческа фентъзи драма (просто нема такова животну), аниме за възрастни
Година: 2013
Режисьор: Хаяо Миязаки
Актьори: Хидеаки Анно, Морио Казама, Хидетоши Нишиджима и др.
Държава: Япония
Времетраене: 121 минути

 

Да се живее трябва!… Вятър се надига
и в миг разтваря и затваря мойта книга,
на прах в скалите става дръзката вълна!
Литнете, страници, изпълнени с омая!
Вдигнете се, вълни! Разбийте вие тая
спокойна стряха със кълвящи в мир платна.

                                                    Пол Валери


Резюме: Филмът разказва за действителна личност - конструктора Джиро Хорикоши (1903-1982 г.), който едва на 34 проектира японския изтребител "Мицубиши A6M", използван при атаките с камикадзета във Втората световна война, но същевременно определян като един от най-красивите самолети на всички времена.

 
 Артът и атмосферата не се различават много от "Гробище за светулки" ('86), има леко намигване и към други филми на Гибли, но с това приликите между тях свършват. Филмът определено е насочен към възрастната аудитория, PG-13 рейтинг говори сам по себе си. По-добре първо го гледайте, преди да решите да го пуснете на лапетата. Няма да споменавам нищо повече за историята, поклон за начина, по който са изградени  пълнокръвните персонажи. Музиката е прелестна!
Вниманието към дребните детайли, които изграждат усещането за онези години е чудовищен и просто трябва да се види.  Кипящите от живот улици на Токио, интериорът на немския хотел и още, и още...

Оценка: Просто Гибли!

Домо аригато за всичките подарени вълшебни мигове, Миязаки сан!

 

 :subs: Свали с български субтитри: :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Толкова го чакахме, ще почакаме докато пуснете субтитрите. На качествено аниме трябва подобаващ превод, за да му се насладим напълно.

П.П. Ето защо този път Миязаки не взе Оскар за анимация.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не е за Оскар, честно казано, поне не и в категорията "Анимация", която по подразбиране се води за деца. Филмът освен, че е за възрастни, на моменти е... ами да речем, че е доста странен.

 

П.П. Инак хамериканците са набрали доста сериозен каста за озвучаването, което им прави чест.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Оценил съм го достатъчно високо и аз. И да, по-странен е, в една или друга степен останалите им филми са предназначени и за деца, а този не е.  Не бих казал, че е насочен към масовата публика, ако разгледаш наградите и номинациите, ще видиш, че е шествал предимно по щатски фестивали и е обирал най-вече наградите на критиката.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Надигна се вятърът! И мен понесе и отнесе...

Прекрасен филм! Не искам да закриват Студиото!

Колоритен, подробен до най-малките детайли. 

Какви велики сънища имат гениите! Джиро е видял бъдещето в тях!

Благодарности за хубавите субтитри! Тези умалителни напарво ме разтопиха. Чудесно е, че сте се сетили да ги използвате, при това многократно. Придават топлота, човещина.

 

П.П. Питах се, дали Джиро няма нещо общо с името на прословутата Гимназия Хорикоши, в която постъпват таланти и знаменитости?! Оказва се, че създателят й е имал същата фамилия. Джиро е бил на 20г., когато училището е отворило врати.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-сетне успях да си открадна два часа и да изгледам този филм. Макар че не видях познатия размах на въображението на Миядзаки, какъвто сме свикнали да виждаме в други емблематични негови заглавия, може да се каже, че този тук е един много красив и същевременно красноречив прочит на човешкия живот с всичките му успехи и провали, мечти и разочарования, намирането и загубването на любовта, началото на пътуването и неговия край. Всички те бяха навързани по един лек и простичък начин и неминуемо хората, които не са твърде себични в разбиранията си, ще успеят да го оценят. Лично аз ще запомня това заглавие не със самолетите, инженерните опити и чертожните дъски, а с историята на Джиро и Наоко. Много малко са режисьорите в киното – а в аниметата още по-малко, които могат да предадат чуствата между двама души само с няколко погледа и едно докосване. Едва ли ще забравя кадрите, в които той се мъчеше да прави изчисления през сълзи, докато пътуваше във влака след телефонното обаждане, как тя държеше ръката му, докато той работеше на ниската маса или как го зави и придърпа към себе си, след като се беше прибрал капнал от умора в самия край на филма. Въобще в графата „драма” заглавието обра всичките ми точки.

За този филм може да се изпише много, да се анализират множеството невероятни кадри и пейзажи, да се правят препратки към други филми на Миядзаки и да се обсъждат връзките между тях. Мен обаче не ме бива в това и не искам да се пробвам. Лична оценка 10/10 и не на последно място благодарности за чудесните субтитри на mike и naia. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз наскоро открих артисти, които много добре могат да паснат на някои от героите на Миязаки. Не знам, дали режисьорът е имал предвид някого, когато е рисувал героите си, но докато гледах Малкият дом на Йоджи Ямада, осъзнах, колко много приличат двама от актьорите на неговите персонажи. Хидетака Йошиока ми напомни Джиро Хорикоши, а Чиеко Байшо е копие на баба Софи от Подвижният замък на Хоул.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...