Jump to content

Karaoke Terror (2003)


Recommended Posts

 

spacer.png

 

Karaoke Terror

昭和歌謡大全集

 Shôwa kayô daizenshû

(The Complete Showa Songbook)

Жанр: черна комедия, драма

Премиера: 15 ноември 2003г.

Времетраене: 112 мин.

Режисьор: Тецуо Шинохара
Новела: Рю Мураками (1994)

Субтитри: Aнглийски

IMDB

 

Участват: 

Рюхей Мацуда - Ишихара

Андо Масанобу - Сугиока

Хироюки Икеучи - Нобу-чин

Йоичиро Сайто - Яно 

Сава Сузуки - Мидори Ивата

Кайоко Кишимото - Мидори Хемми

Мивако Ичикава - Сугако

Мицу Мурата - Сугияма

Арата Фурута - Сакагучи

Йошио Харада - Хирота

Асахи Учида - хост в караоке бар

Канджи Цуда - Сео

Коен Кондо - Като

 

Резюме

Този истински представител на култовото кино ни показва сблъсъкът между група мързеливи тийнейджъри и няколко жени на средна възраст (обасан-тачи, носещи общото име Мидори), които споделят една и съща страст - караокето. Всичко върви чудесно, докато не се случва непоправимото. Войната се оказва единственото решение на проблема и въвлича замесените в безкраен цикъл на отмъщение. Ситуацията ескалира до степен на абсурдна неконтролируемост. Какво се получава в подобни случаи, можем само да гадаем... Въображаемо.

 

Предупреждение:

1 - Не правете това, което правят героите! Отмъщението води само до друго отмъщение, което от своя страна, също води до отмъщение и така до безкрай!

2 - Не давайте пистолет на Рюхей!

3 - Не четете инструкцията за бомба на Йошио Харада пред деца и тийнейджъри, особено пред Рюхей!

 

Конфликтът между поколенията е често срещана тема в съвременното японско кино. Разработван е във всякакви жанрове, но тук виждаме уникален поглед, съчетан с комедия, пародия и какво ли още не. Това е история на крайностите, която очаква от зрителя също толкова разнолики коментари. Странното е само, че нещо толкова опасно успява да осмисли живота на млади и по-стари и да даде хляб за размисъл на публиката.

 

Торент

 

Онлайн с руски субтитри 

 

* Песните, използвани във филма, са от ерата Шова, когато е царувал император Хирохито

* Рю Мураками е сред най-известните съвременни японски писатели,. Миналата година негов роман беше преведен на български - Децата от гаровия сейф.

Други филмирани новели: 69, Audition, Coin Locker Babies, Almost Infinitely Transparent Blue

 

Незабравимото изпълнение на Koi no kisetsu (оригинал на Pinky & Killers)

Любопитно е, че именно тази песен си тананикаше Ашия Мизуки (Хорикита Маки) в Хана кими

 

 

 

 

 

Мейкинг

 

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много готино резюме, макар че като го гледах ми остана едно много горчиво и кисело усещане :) Филмът кърти и е образно най-добрата илюстрация на войната между половете! Тя никога няма да изчезне ;)

Оригиналът на песничката е откритие! От филма "Сезонът на любовта" 1969г

https://www.youtube.com/watch?v=G1YqxfXBgmY

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След този шок и ужас, какво да му остане на човек?! Можеше да ни спестят някои сцени, но пък японците обожават да гледат кървища. Добре, че филмът е донякъде и комедия, за да представи в такава обвивка някои много наболели проблеми на съвременното общество. 

А ендингът? Нещо за него да знаеш? Не го намирам.

Добавих мейкинг.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много ме впечатли как е направен филма

през цялото време наблюдаваш три последователни действия от главните герои - караоке, как се хранят или веселят и после следва убийство. Нищо фрапиращо, нищо шумно, нищо извънредно, всички са тихи и спокойни, но тази привидна тихост е заменена от тих ужас и борба с вътрешния им свят . Дори идеята за жените на средна възраст и техния малко странен клуб, тъй като всички те се казват Мидори и са разведени е много показателен, защото нищо в тяхното поведение, не буди съмнение за техните последващи действия. Защо Мидори избухнаха, всеки сам трябва да прецени... 

 

Чувството, което те завладява, докато гледаш филма е на тотален хорър, на фона на прекрасната музика следват неща, за които не подозираш, че съществуват, тънката нишка беше скъсана в самото начало и поне на мен ми се стори, че никой не пожела да се върне назад . Може би първата песен Koi no kisetsu даде тон на целия филм. Не знам какво друго да напиша за този специален филм, доста гениалност на едно място. Бруталността и крайността бяха търсени състояния, за да няма съмнение, че нещата не бива да бъдат, такива каквито ни ги описаха, защото като махнеш думата Караоке остава само втората част от заглавието...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма какво да добавя след тези думи. Винаги съм се възхищавала на способността ти да уловиш нюансите в даден филм, да погледнеш отвъд тях, да прибавиш нещо ново към вече казаното.

Така е. Непредвидими бяха всички в действията си. И финалът дойде като логичен завършек на постъпките им (от недействие към тотално действие, ако мога така да се изразя - всеки си получи заслуженото, а Рюхей имаше последната дума).

 

П.П. Жалко, ще каже някой. Общата страст, която споделяха, можеше да доведе до голямо приятелство между двете групи (обаче от това нямаше да се получи толкова оригинален сюжет).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря ти, Ukio. Всъщност много неща ме впечатляват и все си мисля, че не винаги мога да кажа всичко, което ме е провокирало.

Ето например в този филм се възхитих от момичето, което каза, че е свидетел и говори с всеки един. Беше много красива, като видение, единственият леко отнесен персонаж, а всъщност тя зае позиция, която беше повече от красноречива

стоеше мълчаливо и почиташе мястото с цветя, но всъщност искаше да каже спрете с това! Достатъчно!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кой ли би могъл да каже всичко? И аз постоянно се сещам за допълнения, особено ако повторя с гледането и нещо ме впечатли. 

Сестрите Ичикава, без съмнение, са страшно полезни актриси, дори с кратки появи. Тук Сугако беше повече от убедителна, а героинята й буквално идваше от друг свят, в който може би имаше караоке, но не и терор. Тя определено беше от друга Вселена и образът й се появи като контрапункт на всички останали. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...