Jump to content

River (2011)


Recommended Posts

 

spacer.png

 

River

Жанр: драма
Премиера: 10 март 2012г. (19 ноември 2011 в Япония)
Времетраене: 89 мин.
Режисьор: Рюичи Хироки
Участват: Мисако Ренбуцу, Юкичи Кобаяши, Токио Емото, Нахана
Субтитри: английски, в торента
Филмът е правен по действителни събития!
 
Фестивали:
 
Резюме:
Хикари (Мисако Ренбуцу) е изгубила приятеля си след масово клане на психопат, станало в Акихабара преди години. Чувствайки дълбока загуба, тя се затваря в себе си с желанието да избяга от заобикалящата я действителност. След време, благодарение на близките си, Хикари решава да започне живота си отново и тръгва на пътешествие из улиците на Акихабара. Там среща хора, които също са затрупани с проблеми и изживяват трудности, подобни на нейните. Сблъсква се с момче, което няма смелост да се завърне у дома, в Тохоку и да погледне руините от пагубното земетресение. Следват диалози с множество непознати, които позволяват на момичето да започне своето оздравително лечение. 
 
Филмът е реалистична картина на съвременна Япония, показваща живота на хора, застигнати от трагични обстоятелства. 
Въздействието върху зрителя е постигнато, благодарение на полу-документалния поглед на камерата и на действиетелните събития, използвани като основа за историите на героите. 
* През 2008г. в Акихабара душевно болен помита тълпа от хора с камиона си и след това намушква с нож още 12 души. Инцидентът е известен като "клането в Акихабара".
 
Лентата е леко унила, навяваща тъга, но и надежда. Тонът е тих и спокоен, темпото - бавно и ни най-малко не навежда на мисълта, че героинята е преживяла такава опустошителна буря в душата си. Затишието след буря е страшно!
Целта на заглавието е да покаже, как хора засегнати от подобни събития, се справят с болката и емоционалната нестабилност. Интересно е, че камерата в този случай търси съзнателно индивида сред масата и дори се фокусира върху определени сцени за по-дълго време. Показва ни улицата, живота, реалността.
Мисако прави убедително изпълнение. Създава усещане за искреност на героинята си и поражда симпатии от страна на зрителите.
 
 
 
 
 
 

 

2242e164613217eb.jpg
37ce60e9b7242dc3.jpg
 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изненадващо няма нито един коментар тук,а Укио се е постарал доста с темичката. Аз ще уважа труда й и ще драсна няколко реда :)

Определено ми хареса това,което видях,противно на думите на някакъв пич,който бе написал " ако не беше толкова красива главната актриса,дали щеше да е толкова харесван филма? "  Вярно е,че главната е страхотна сладурана,но не това е причината да бъде харесван филма. Начинът на заснемане,ме впечатли. Това следване на главната сред тълпата ми допадна.Забелязах,че доста от хората,които минаваха покрай този,който снимаше се усмихваха и като цяло не се правеха ,че не забелязват заснемането. Не знам,на мен поне ми направи впечатление това,колкото и да е незначително за някой.  Интересно ми беше да видя Акихабара в истинският си вид,а не художествено украсена. Инетересни ми бяха хората,които срещна нашата девойка. И как в началото ги посрещаше в един защитен стил,с недоверия,но после се поотпускаше.Като например срещата и с онази очарователна фотографка,която дори изтръгна сълзи от нея. Лекият експеримент с мейд кафенето. Разбира се ,много емоционалната среща с момчето,което е направило това,което много хора правим. Да се скараме с някой близък,да го  нагрубим,да изчезнем след това.В същото време отвътре ние тъжим за този човек,ние го обичаме,но гордостта и ината понякога надделяват и когато се получи някакъв катаклизъм и ние горко съжаляваме за това,което сме казали или за начина ,по който сме се издържали.

От където и да погледнеш този филм си е една много силна човешка драма и гледйки филмът си казваш,че това може да се случи на всеки,но как ли бихме реагирали ние самите.

Определено както го каза и Укио , след бурята следва страшно затишие. Според мен и едно от посланията ,което носи лентата,е че след нещо тежко и драматично,което ни се е случило в живота,е важното да не се затваряме,важното е да срещаме хора,да споделяме,да си излеем мъката,да получим ,също така и дадем подкрепа на другият и тогава ще можем да продължим или поне да вярваме и да се надяваме.А и в крайна сметка,винаги трябва да се продължава напред.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно начинът на заснемане е важен тук. Той дава необходимите документалност и реализъм.

Мисако изглежда като обикновено момиче, което не се набива на очи и зрителите едва ли биха я свързали с някои от по-комерсиалните заглавия, в които е участвала, докато гледат тази лента. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Глътка свежест си е лентичката. Обичам да разнообразявам с подобни ленти,не,че имам нещо против комерса.Гледам си комерсиално кино и му се радвам,но определено имам нужда и от подобни филми. Поразрових се в инфото за Мисако и честно казано не знаех,че има толкова проекти зад гърба си,на всичкото отгоре съм и гледал някой от тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...