Jump to content

Nazo no Tenkosei / Mysterious Transfer Student (2014)


Recommended Posts

spacer.png

 

 

chart.png

 

Nazo no Tenkosei (2014)

Страна: Япония

Също така известен като: Mysterious Transfer Student

По новелата на: Taku Mayumura - "Nazo no Tenkosei"

Година на излъчване: 2014 – Януари – 10 старт

Време на излъчване: Петък 24:12-24:52

Жанр: Мистерия

Канал: TV Tokyo

Епизоди: 12

Режисьор: Masahiko Nagasawa

Субтитри: Английски

 

 Участват:

Aoi Nakamura - Koichi Iwata

Minami Sakurai - Midori Kagawa

Kanata Hongo - Norio Yamazawa

Mickey Curtis - Shozo Ehara

Kotomi Kyono - Teacher Otani

Shiger Saiki - Teraoka

Mari Hamada - Kimiko Iwata

Hiroyuki Takano - Tooru Iwata

Kazuhiko Kanayama - Ginji Sakai

Shun Miyazato - Kenjiro Omori

Narumi Uno - Ai Kasuga

Shono Hayama - Saizo Kamanaka

Masahiro Usui - Kojiro Saeki

Asuka Hinoi - Sawako

Junki Tozuka - Takuro‎ Suzuki

Sugisaki Hana - Asuka

Mayama Akihiro - Sonoda Tsutomu

 

Резюме: Гимназистите Koichi Iwata (Aoi Nakamura) и Midori Kagawa (Minami Sakurai) са близки приятели още от деца. Еди ден на път за вкъщи те виждат метеор в небето. На следващия ден, Midori вижда ярка сянката на човек в училище, малко след това започват да се разпространява слухове, че има призраци. В същото време, загадъчно момче на име Norio Yamazawa (Kanata Hongo) се появява в училище...

 

Свали с английски субтитри :click:

 

Свали с руски субтитри :click:

 

Онлайн с английски субтитри :click:

 

Онлайн с руски субтитри :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ООО вече е официално.

Архетипът на преместения студент си има лично заглавие :))))). Сега обаче трябва да е най-добър от най-добрите за да си струва гледането...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

По реакцията съдя, че заглавието ти е познато? Така ли е?

Завърших поредицата. За мен това е дорамата на сезона. Разбира се, рейтинг от нея не бива да очакваме, тъй като се е излъчвала по нощните часове, но действително е много силна, сериозно обмислена продукция с отлични изпълнения и уникални кадри.

Не знам, дали би допаднала на всеки, но тази дорама без съмнение има какво ново да ни покаже. Създадена е от истински голям творец. Сценарият е дело на Шунджи Ивай, който е и продуцент. Още едно доказателство, че захване ли се режисьор от подобна величина да прави филм, дори и за телевизията, се получава нещо реално, красиво и креативно, макар и в случая съчетано с фантастични елементи. Те обаче са изискване, подадено от новелата, по която е снимана продукцията. Изглежда тя е била страшно популярна през 70-те години на миналия век, когато NHK  включва адаптацията й като част от Shounen drama series.

Иваи е гледал предходната екранизация, когато е бил ученик и днешният шанс да работи върху новите серии му се струва истинско блаженство.

 

  Режисьорът Масахико Нагасава също не е случайно име. Открих интересни неща за него. Оказва се, че той си е сътрудничил с Иваи от доста време. Бил е продуцент на 2 от филмите му - Пикник и Love letter. Сам е режисирал Night time picnic. Изглежда сега нещата са се обърнали и Иваи помага за новите му проекти. Миналата година е правил музиката към филма му  Far Away, So Close, а сега отново обединяват сили, за да създадат нещо уникално, само че в телевизионен формат.

Преводът е голямата въпросителна тук. Дали въобще се се наеме някой да събне всички епизоди? Субтитри има само на първите четири. Изгледах останалите, но с условието, че ако се появи превод, ще повтарям. Прекалено много научни термини има в откъсите. Обикновените диалози се разбират, но другото е още по-важно, за да се вникне в тънкостите на историята.

 

Преди да започна лентата, си мислех, че в нея има извънземна нишка, но не е точно така. Тук е разгледана една по-особена теория, тази за суперструните и паралелните светове. Всички тези препратки ме карат да се замисля над хиляди въпроси. Наистина ли има цепнатина между измеренията и човек може да "прескача" от един свят в друг? Да пътува във времето и пространството? Съществува ли паралелен свят, който е точно копие на нашия и въпреки това е различен (понеже в него няма спомен за Шопен, например)? Имаме ли двойници в него? Ако изгубим близък човек в нашата реалност, можем ли да го преоткрием в паралелния свят?

Тези теми се разискват в сериите, комбинирани с необходимите дози реализъм и въображение. Показаха ни различни реалности, които се преплитат с нашата, посредством особеностите на гравитационното взаимодействие или по друг начин. НЛО, Бог, отвъдното - отговорът на тези загадки се крие в увитите измерения на суперструнната теория, които на практика са различни реалности.

Това, което разбрах от сериите е, че в отделните светове, познанието е достигнало различна фаза и едни от тях са по-напреднали от други в някои отношения. Но високото технологично развитие не ни предпазва от цялото зло и една опасност от война може да преобърне хода на историята и да заплаши съществуването на хората. Това става в свят Д-12, от който пристига мистериозният ученик. Неговата мисия е да открие DRS специалист, с който да пренапише ДНК-то на принцесата от своето царство и да я спаси от смъртта.

В лентата са закодирани ценни послания. Едно от тях е апела да запазим красотата и мира в нашия свят. Другото е свързано със съхранението на добротата у хората.

В "извънземна" дорама с извънземни актьори. Съставът е най-удивителното нещо, което човек може да си поръча за такава история. Тримата главни герои са изиграни от Аои Накамура, Каната Хонго и Минами Сакурай. Акрисата е почти непозната на публиката, но играе толкова естествено и пленително, че ме очарова. Има някакъв щрих от Юрико Йошитака в нея, но съвсем малко, колкото да ме накара да ги сравнявам визуално. 

Аои Накамура е в ролята на Коичи, или Му-кун - sci-fi отаку, страстен фен на тема научна фантастика. Заедно с двама кохаи, той е създал мини-клуб, в който снима филми за зомбита и свръхестествени явления (веднага откривам препратка към ролята на Камики в Киришима). Единият от тях е познатият ни Джунки Тоцука от Kamen irder Wizard. Дегизиран, но разпознат (страхотна метаморфоза откривам тук у това момче - кой знае, какви удивителни роли може да направи в бъдеще) .

Каната е повече от убедителен. Успя да ме измами с чувствата, които показваше, въпреки че в началото подозирах какъв е.

Второстепенните герои: главен принос има Мики Къртис, който направи една от най-запомнящите се и силни роли на възрастен съсед с необичайно поведение. Прескачаше от едно състояние в друго с такава лекота, че понякога се чудех, този човек на колко години е в действителност.

Шоно Хаяма е сравнително ново име в киното, 18 годишен, той сега навлиза в актьорската работа, но смятам, че това дете е невероятно откритие и ще следя с интерес бъдещите му изяви. 

Няма да забравя и преобразеният лошко, Масахиро Усуи, който внесе дълбока експресивност в заглавието, но излезе чист и променен като младенец от цялото приключение. 

Юта Накано, Хана Сугисаки и Нори Сато бяха бегълците, които търсеха убежище в нашата реалност. Маяма Акихиро с миниатюрно участие. Нямаше как да го разпозная под гъстия слой кал на лицето, но се досетих, че е той. Двамата съученици-приятели на Коичи, бабата-царица и всички, без чиято подкрепа нямаше да се получи магията в Назо но тенкоусей.

Музиката отново ни насочва към Иваи. Срещаме класически нотки: Raindrop на Шопен и Pavane for dead Princess (Павана за мъртвата принцеса; павана е старинен италиански танц) на Морис Равел.

Оупънингът е изпят от Минами Сакурай и се нарича Ima kawaru toki. Dream на Шота Шимизу е завършващо парче. И двата откъса са направени изключително идейно, като финалните части се фокусират върху различни герои и ракурси в отделните епизоди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, не познавах заглавието.

Използвах "преместения студент" като архетип от популярната култура, но не знаех, че има такава пред- и след- история - известна новела и няколко продукции. Звучи логично :)

Иначе изгледах първите 2 епизода, малко мъчителни и скучни ми бяха на моменти, въпреки интригата, и мислех да се отказвам.

Предполагам ще се пробвам и с останалите, поне донякъде, след като са заслужили до такава степен твоя коментар :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз още с първата серия бях хипнотизирана, особено след като видях последния кадър с появата на Каната. Снощи изгледах финалния епизод. Едва дочаках да се появи в адикса. Разчувства ме дълбоко цялата странно-пленителна история. Много силно въздействие имаше върху мен тази дорама, но пак казвам, че не е за всеки. Бавна е, на моменти действието буквално застива (особено в следващите епизоди, когато се появяват новите герои и меланхоличните нотки на Иваи се усещат по-осезаемо), въпреки цялата ексцентричност и събитията, които следват едно след друго.

http://www.youtube.com/watch?v=jM_6KEEUO9A

http://www.youtube.com/watch?v=GG9tgMGq-hY

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледах първа серия преди няколко дни, но честно казано, не ме грабна с нищо. Скучно ми беше. Като цяло, реших да я почна, защото обичам сай-фай тематиката. Този жанр е изключително рядък при драмите. Последното нещо, което гледах беше Нанасе Футатаби преди 4-5 години, може би..

 

Не знаех, че Ивай е режисьор продуцент/сценарист, това което ме прикова беше, че е адаптация по новела на създателя на Nerawareta Gakuen. Гледах малко от серийките от '82ра (като за ерата си, не беше никак зле), след като аниме филмът беше повгигнал любопитството ми преди това.

 

За актьорите не знам какво да кажа, Аои и момичето в главната роля ми бяха скучни. Аои, всъщност, ми скучен в каквото и да се появи >.<.. от Хонго не видях почти нищо (освен 5те секунди накрая на епизода), затова ще изгледам и втори епизод преди окончателно да реша какво да правя със сериала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ивай е от друга Вселена. Който познава и харесва филмите му едва ли ще остане разочарован. Той определено не е режисьор, който би допаднал на всеки. В този случай е сценарист, но изглежда е участвал активно в създаването на лентата, понеже в нея се забелязват множество препратки към старите му режисьорски работи. Най-яркият пример е оупънинг клипчето. Веднага се открива почерка на Ивай и фината прилика с клипа на Salyu от Лили Шу Шу, който също е негово дело.

Препоръчвам ти да изгледаш поне преведените епизоди (за да видиш и Масахиро). Мисля, че има вероятност да ти допадне, колкото и скучно да изглежда на пръв поглед.

Каната според мен върши чудесна работа, въпреки че в един момент фокусът се измества встрани от неговия герой. На Аои персонажът му е такъв - отаку, но не класически тип, а отнесен по научната фантастика и космоса. Той се чувства комфортно само в студиото, където снима зомбираните си филми. Но интересното е, че именно срещата му с новия ученик започва да го променя и го кара да преосмисли възгледите си за света.

Много красиви кадри има по-нататък.

db4b29bc9c131b8e.jpg

 

 

9137af2ba95d4fb9.jpg

e405aa3326d2d5b7.jpg

8d7cc1969c15b6c6.jpg

1bd4f0d688c48191.jpg

74d7bdc1ea7c5ff2.jpg

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както казах, не е само сценарист, а и продуцент, затова си забелязала толкова много порепратки към предишните му неща.. иначе, не съм му особен фен на Ивай. Лили Шу Шу не беше това, което очаквах от всичкия шум, който се вдигна някога за този филм. Но бих искала да видя един друг негов късометражен филм, който е правил с разни ам. актьори, за ам. публика или нещо такова. Както и да е, драмата, ще я видя и заради Масахиро, разбира се - съвсем забравих, че и той трябваше да се появи там. Но, както казах и в предния си пост, искам да видя най-вече добра сай-фай история, защото такова нещо ми липсва в драма средите. Ако историята не е прецакана

както беше с аниме филма по Нераварета гакуен

, това за мен ще е повече от достатъчно.

 

А ако, случайно, ти се гледа нещо от същия тип, ти предлагам да видиш и аниме адаптацията по Гакуен-а. Визуално е много красива, също като от произведение на Шинкай Макото (не точно на същото равнище, разбира се, но сравнително близо). Също имаме пак трансферния студент от друга планета и училищния сетинг...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Щом е филмово аниме, непременно. Благодаря! Прочетох резюмето и виждам допирни точки. Мисля обаче, че целта на историята е различна от тази на дорамата. Ще видим, дали съм права в усещането си. Все пак, изглежда впечатляващо и наистина напомня за нещата на Шинкай.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Увлича определено. Че даже и унася с тази пиано музика. :) Имам предвид, малко гледаш като в транс. :D Обаче с тия 4-ри преведени епизода ще ви свърши на най-интересно. Препоръчвам да започнете гледането по-късно иначе ще попаднете на моето положение. Жалко наистина, че няма много сериозни японски фенсъб групи. Да се надяваме че все пак ще се преведе някой ден.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Последно изгледах две серии като бях миналото лято на Созопол. :D Но този е много шантав сериал, няма как да го забравя. :) Май до 8ми бях стигнал.  Обаче по-големият проблем че нямаше сийд на епизодите в азиаторентс. Хубаво е че са го качили целият сериал отново и са заедно вече всички епизоди. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...