Jump to content

ukio

Recommended Posts

spacer.png

 

Отмъщението на един кабуки актьор

 

An Actor's Revenge

Yukinojô henge

雪之丞変化

Година: 1963

Жанр: драма, иронична комедия, исторически

y

Времетраене: 113 мин.

Режисьор: Кон Ичикава

Участват: Казуо Хасегава, Фуджико Ямамото, Ейджи Фунакоши, Аяко Уакао, Нарутоши Хаяши, Райзо Ичикава

Субтитри: английски, в торента

Музика: джаз

IMDB

 

Резюме

 

Кабуки в кабуки

Историята за мъж, който отмъщава на хората, убили семейството му, е стара колкото света.

Главният герой е оннагата (мъж, изпълняващ женски образи в театър кабуки). Такава е ролята на Юкиноджо (Казуо Хасегава), чиято единствена цел е да получи възмездие за смъртта на родителите си. 20г. той усъвършенства уменията си, за да се превърне в неподражаем актьор и да изпълни предназначението си, което ще усмисли живота му.

Ичикава е създал този филм, за да открие истинските възможности на киното.

Виртуозната работа на камерата и нестандартно поднесенаият сюжет са основната привлекателна нишка на лентата. Като прибавим цвета и отличната актьорска игра, стигаме до извода, че за времето си това заглавие е изключително ценно. От подобен сценарий в миналото несъмнено би излязла цяла мелодрама, но Ичикава е създал шедьовър с визуално великолепие, остроумие и зашеметяващ стил, включващ доза забавление и щипка ирония.

Режисьорът използва тайните на широкия екран, за да постигне пълен ефект чрез естетиката на театър кабуки. Този филм е перфектната комбинация между театър и кино, един многопластов хибрид, който дава "храна" за изследователите на различни нива. Рядко оригинален, на пръв поглед несериозен, това е едно упражнение по стил за следващите поколения режисьори, оператори и монтажисти.

Гледах този филм преди няколко седмици, по време на Дните на японската култура. Залата беше препълнена.

 

Любопитно:

* Казуо Хасегава изпълнява две роли в лентата - тази на оннагата и на крадецът Ямитаро;

* Хасегава играе същите персонажи в предходната версия на историята, създадена през 1935г. Филмът е направен в знак на почит към неговата роля номер 300 в киното (хаха, сега прочетох, че работата по това заглавие е дадена като наказание на Ичикава, понеже двата му предходни филма били пълен провал за компанията);

* Сценарият е писан от съпругата на Ичикав, Натто Уада и е адаптация на серия, публикувана във вестниците от Дайске Ито и Тейноске Кинугаса (оригиналът е на Отокичи Миками и именно той е използван при първата екранизация през 1935г.);

* През 2008г. е създадена опера, в която ролите на Юкиноджо и Ямитаро се изпълняват от Хидеаки Такизава.

 

Заглавието:

"Yukinojō" е сценичното име на главния герой, който е оннагата или ояма - актьор, изпълняващ женски роли на сцената.

"Henge" - означава призрак, привидение и заглавието понякога се превежда като "Отмъстителният дух на Юкиноджо". Във филма няма свръхестествени елементи, въпреки че главният герой създава призрачна илюзия, за да изплаши един от враговете си. В театър Кабуки думата "Henge" (Henge -моnо) технически означава "смяна на костюма", "метаморфоза". Използва се, когато актьорът играе няколко роли и се налага светкавично да променя външния си вид. Замислям се, че днес подобно значение има думата "хеншин - "трансформация". Английският превод на заглавието е взето от линия в диалога, където Ямитаро, след като научава за сложността на замисъла, казва на себе си: "Както можете да се досетите, отмъщението на един актьор ще бъде пищно изпълнение. "

‘As you might expect of an actor’s revenge, it’s going to be a flamboyant performance’. (Yakusha no katakiuchi dakeatte, kotta mon da: 役者の敵討ちだけあって、こったもんだ)

 

Торент

 

spacer.png

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...