Jump to content

Burst City (1982)


Recommended Posts

spacer.png

 

Оригинално заглавие: 爆裂都市 - Bakuretsu Toshi

Година: 1982

Жанр: Музикален

Режисьор: Сого Ишии

 

Описание:

В покрайнините на Големия град няма място за лицемерие - всичко е такова, каквото е. Там е мръсно, опасно, но и истинско. Пънкари, рокери, племена от бездомници-отшелници, бандити и загубени души -  всички те са обединени от бунта, пънкът и поривът на свободата.

 

Допълнителна информация:

 

Във филма няма реално очертан сюжет. Основно си вървят лайф-изпълненията на няколко японски рок и пънк групи от 80-те години на миналия век, като към тях са "долепени" няколко сюжетни случки, колкото да задвижат фабулата към "радикализиране". Или както се води руската формулировка: "Панковское безумие от Сого Ишии". Филмът не може да се нарече и мюзикъл, просто защото си показва реално и неподправено настроението от нощният живот на "различните" в обществото. Поради всичко това би отблъснал всички, които очакват стандартно изпълнение и е предназначен основно за меломани. Лентата се води и родоначалник на киберпънк жанра в японското кино, нещо като ъндърграунд отговор на "комерсиалната" кинематография. Това са филми, които за разлика от аниметата по темата се характеризират със сюреализъм, експериментиране с картината и изследват  всички онези тъмни страни на човека, които по правило се отричат и отбягват от масата хора, но и които са неотменна част от тях. Както се споменава в едно руско ревю, Ишии не морализаторства излишно в своята творба, не казва кое е лошо и кое добро. В пост-индустриалното презадоволено общество човекът е застрашен от пълната загуба на своята идентичност, на своите чувства и мисли, превърнат в придатък на машината, жив инструмент, за който не е изобретен механичен заместител, който не трябва да влага особена мисъл и усилие в дейността си. Мисля си че именно срещу тази пагубна реалност е насочен протестът на различните, публика и музиканти, който ескалира неизбежно в насилие.

Филмът е ценен като "късче" от 80-те, с неподправената си визия и особено по отношение на музиката. Всъщност повечето представени групи (The Roosters, The Rockers, The Stalin, Inu) във филма имат по-скоро рокенрол звучене, и само The Stalin са типична пънк група (оприличавана като японските Sex Pistols), и като звук, и като визия и държане. Te между другото оказват влияние върху доста други по-модерни групи. Вокалистът им Мичиро Ендо е точно хайванин :Д, без никакви задръжки и скрупули си прави каквото си иска на сцената: към края на филма дори почва да мята разни неща по нападащата полиция - определено много хора ще останат очаровани.

 

Теглене: руски субтитри на които може да се лепнат тези английски например

 

Свали с английски субтитри

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това ще е интересно да се види. В клипа наистина рокабилитата преобладават, но няма как. Като гледам годината, пънкът точно е избухвал. Сещам се само за още една по-значима група - The Star Club от Нагоя с типичното за тяхната сцена брит звучене. Ще е интересно да се види и Таканори Джунай. Бурни годинки трябва да са били :))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за групата, ще я "пробвам". Този клип е с частта която на мен най ми прилича на мюзикъл. Всичко останало е комбинация от какво ли не. И дори да няма някакъв силен сюжет все пак ми се искаше Ишии поне да беше наблегнал малко повече на сталинистите, които са малко или много пънк.

 

Видях че този Таканори Джунай е продължил с филмите след рок групата. Нямам представа какви роли е играл впоследствие но определено е дивял в бурните години : )

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...