Jump to content

Shingeki no Kyojin (2013-2023)


Razzormaw

Recommended Posts

Ами епичен последен епизод на епично аниме! Определено Шингекито остави ярка следа след себе си, която още дълго ще пламти докато не се появи друг такъв виоленс екшън или докато не дойде вторият му сезон. А такъв ще има, няма как да е иначе при положение, че тази продукция обра толкова позитивни отзиви навсякъде в интернет пространството, където се говори за анимета. Исаяма си остави доста козове, по които да се работи докато напълно се развие тази история и достигне апогея си и естествено евентуален завършек. Финалната битка ми хареса въпреки, че нямаше кой знае каква драма, но начинът по който берсеркна нашият човек беше нещо наистина впечатляващо, а сцените при разрушението на църквата и последвалите кадри от буквално помляният Стохес бяха напълно в резон с досегашната сурова действителност в този аниме сетъп. Онази сцена с русото момиче дето вървеше окървавено и с празен поглед описа напълно безпомощността на обикновенните хора и това до колко досегашните жертви бяха необходими за да може отново човечеството да гледа към бъдещето с все пак някаква надежда вместо да чака и вехне зад дебелите стени, които макар и обожествявани се оказаха далеч недостатъчни още в самото начало. Този епизод дори можеше да е още по брутален ама като за край на първи сезон и така е повече от добре. Мангата окончателно реших да не я хващам, тъпо ще е да си спойлвам и после да гледам епизоди знаейки какво точно да очаквам както стана при две други анимета от сезон лято тази година. Акцентът върху ключът на врата на Ерен далеч не беше случаен - това е една от загадките, чието разбулване очаквах най много в тези серии, но така и не го получих...явно тайната на този вид титани ще е някаква грандиозна конспирация и няма как да я изгърмят просто така дори и за 25 епизода време.

Обикновенно давам оценки, когато приключа някое аниме, но за това конкретно просто няма нужда - музика, арт, сюжет, съспенс, екшън, насилие - всичко на макс! Благодаря на Рагнос за превода въпреки, че по принцип гледам само на английски, но беше наистина приятно веднъж да изгледам и едно аниме с читави букви щото предишните дето ги бях гледал на бг бяха наистина плачевни и то говорейки по моите стандарти, които не са особено високи. Ей сега даже се хванах да преглеждам един игрален американски сериал и взеха да ми вадят очите всичките дърварски изцепки, когато правиш нещо посредствено да не кажа некадърно. И после да сме били благодарни, че било безплатно?! По скоро бих платил на такива хора да не се занимават изобщо с преводи! Но както и да е важното е че това аниме си е вече преведено и достъпно за всички, които решат да го гледат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както вече по-рано писах, това е първото ми аниме. Да си призная началните епизоди ме грабнаха много повече, а последните бяха някак незавършени. Има толкова много питанки, които останаха за следващ сезон. Искрено се надявам по-бързо да се захванат с него.

 

Благодарности за превода на шефа. Заслужаваше си да опитам нещо ново и очаквам включваме във втори сезон  :na2:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Чакам финални мнения поне от още 7 човека. Да не назовавам поименно. Дека се изгубихте? ;)

 

А Blue_Moon ако пак ми излезе с номера, че няма време да гледа анимето, може да си поиграя с профила й и току-виж аниме раздела изчезне от полезрението й.  :28558: Моля някой да й го предаде.  :modpower:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето ме и мен, ето ме¡! Няма от какво да се оплача, края ми допадна. Оставиха доста неща за втори сезон и дано го пуснат догодина.
Последните битки бяха страшни! Хареса ми как представиха Ливай, колкото и да беше прехвален в началото, в последните епизоди ясно показаха, че той също може да бъде сразен и въпреки студеното си държание, той също е човек и притежава чувства. След битката в гората не очаквах да го видя отново в действие, но пак успяха да ме изненадат.  (: И без това съм ги подхванала по ред на номерата, няма как да пропусна Ерен! Почти невъзможно е да си променя мнението относно първоначалния ми любимец или да ми допадне точно главния герой, но ето го първото изключение. Ерен беше страшен звяр, но според мен щеше да е по-добре, ако не се колебаеше толкова в дадени моменти. Надявам се, че във втори сезон (ако има такъв) няма да му пипат импулсивния характер и да го мъчат с много мислене, че отиде коня в реката!
Добре ме подсетиха за мазето в последните минути, ала сега сигурно ще ме човърка няколко месеца! Ще гледам да избягвам спойлерите, че наскоро, без да искам нарочно попаднах на „леко инфо“ за самоличността на останалите два титана. Ще се опитам да не се спойлвам много, пък дано оцелея, без да надникна в мангата  :28558:  

Май е време да го изгледам цялото, без почивки, току-виж забележа нещо, което съм пропуснала при първото гледане.
​Благодаря за превода, шефче  :thanks:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Шефе, надали си се надявал на коментар от мен, но ето, факт! Щом цяло аниме изгледах - първо на английски, после и с твоите субки (някъде и без субтитри), колко му е да драсна няколко реда :) Единственото лошо в цялата история, хайде две да кажем, са:

- до втори сезон ще съм им забравила не само летящите физиономии, а ми и за какво се борят. Второ, моята най-голяма мъка - Ливай нЕма да го сватосат с Микаса, щото тя никога няма да се усети, че ще привлече вниманието на Ерен само ако стане 50-метрова титанка. А гледащият "кат умряла риба" Димитре, можеш ли да го наричаш така?! Ливай си е точно за нея. Мда, като оставим това на страна, историята се оказа страхотна, гледках си я с голям интерес и ако продължават японците с такива анимета, току-виж ме спечелят за фен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Марчо, успя да ме хванеш неподготвен. Но аз от теб не очаквах изобщо да загледаш аниме, камо ли да започнеш сама да го дърпаш и да коментираш, така че точката е за теб. ;)

 

Какво да кажа за това аниме, което вече да не е казано? Факт е, че то /подобно на един корейски сериал преди 2-3 години/ накара много случайни хора да го свалят и днес те вече са верни фенове на азиатско... било то аниме или игрален филм. :) Смятам, че това е достатъчно постижение, особено в страна като нашата, където битуват много предразсъдъци и стереотипи, и хората рядко се пречупват да пробват нещо ново.

 

Заглавието си има и недостатъци, но мисля че, сложени на кантар със силните му страни, вторите натежават значително. Моят съвет е да го гледате, независимо на каква възраст сте или какви са ви вкусовете. Много вероятно е да ви допадне и да ви направи фенове на анимето изобщо. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, безспорно е готинко екшънче, много добре нарисувано, с много и различни характери на героите (обикновено мъжете пърдят повече от жените, тук идеята е Саша да е мъжкарана :28558: ). Малко ми е трудно още да коментирам, понеже съм едва на 5, тъкмо започнах да ги запомням, но взеха да ги изграждат вече като образи и сестрата засега ме кефи най-много. Титанът, дето хапна майката, имаше физиономия на клоун, другите стояха някак по-сериозни. А се засмях на общата визия на титаните - какви безполови са ги докарали, хихи

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз се нареждам на опашката. Добре че беше предаването на студентското радио в петък и гостуването на преводачите, за да ме спечелят за каузата.

Все още съм с две изгледани серии, но те бяха достатъчни да разпалят любопитството ми, въпреки жестоките сцени на канибализъм в началото. 

Историята тепърва ще се развива пред очите ми. Очаквам изненади. Това, което ме накара да се замисля, беше скритото послание за нас, хората. Показаното представлява една примерна проекция на човешкия свят. Нима ние днес не живеем в подобно време? Смятаме, че водим съществуването си в мир. Контролираме всичко и се мислим за всесилни, но какво би станало, ако се появи заплаха, срещу която няма да имаме шанс? Началните кадри показаха точно това - колко слаби и нищожни сме в действителност. Но на физическата немощ човекът може да противопостави духовната сила.

Личи си, че това е епична продукция. Първите кадри създават зрелищно напрежение, подплътено с отличен музикален съпровод. Понеже обръщам внимание на клиповете, открих видеото на оупънинга, но то се оказа доста слабо. Не мога да повярвам, че не са се постарали повече, за да визуализират подобна песен подобаващо.

http://www.youtube.com/watch?v=QtU9qRpdRIc

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Кои преводачи? Рагнос ли? Ми земайте го на щат тогаз да зарибява, аз ша му подшушвам заглавия тъй от време на време! :D Иначе шингекито си е значимо явление в аниме бранша, определено имаше нужда от такава продукция на фона на всички ечита и комедии и е срамота да го пропуснеш, каквито и предразсъдъци и вкусове да имаш. 

 

ПП Канибализъм е самоизяждане на представителите на един и същ биологичен вид, по правилно е да се каже човекоядство. Не знам дали въпреки, че са хуманоиди е правилно тея гиганти да бъдат зачислявани към хомосапиенсите - като не знам за хомото ама сапиенс не са определено! Те бяха некви олигофрени дето търчаха по без гащи из ливадите и се хранеха с квото им попадне. В един форум за коментиране бяха намерили прилика на един от титаните с актьора Чеви Чейс...wtf?! :dunno:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хаха, титаните расли на кила, ама мозък - 0, такива олигофрени бяха.  :28558: Показаха първосигнално развитие на около едногодишни. 

П.П. Няма ли запис, че го изтървах предаването.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, Рагнос и Георги Гинев гостуваха. Ще има запис, със сигурност. До края на другата седмица дано да се появи!

От анимес бяха доста активни, понеже писах в тяхната тема за предаването. Слушали са го.

Хаха! И аз си мислех за подобна стратегия. Мисля, че на гостите им хареса в студиото, а и слушатели ни набавиха с тази заразителна тема.

Фейсбук

П.П. Вероятно си прав. Канибализъм може да не е най-точната дума, но аз все още не знам много за тези същества и на този етап мога само да гадая какви са.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Още едно признание за анимето. На 31 декември групата, изпълняваща началната песен, Linked Horizon, ще дебютира на сцената на новогодишното шоу на NHK Kouhaku uta gassen. На този подиум стъпват само топ изпълнители на годината. Въздействието на тази лента е безспорно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хе хе слушах го аз още вчера, той Рагнос го изтипоса в анимес. Ама тея наште хубавци как можаха да кажат, че било no-brainer, демек само гледаш тупалките без да осмисляш особено това, което виждаш?! :D То толкова неща има тук, които могат да те наведат към размисъл и като цяло това дето сполетява човечеството и поведението на персонжите при някои от които се наблюдаваха доста интересни вариации на психоза и да не говорим за загадки от рода на самоличността на мистериозната титанка, гигантът който разруши стената, произхода по начало на титаните и разбира се my personal favorite --> какво има в мазето на Ерен и сцената с една котка сред разрухата в финалните епизоди, която си беше култова!!!

Като изключим това другото беше добре, като наистина е хубаво, че толкова време беше отделено на аниме в радио предаване. Като стана дума за това не знам тея нашите заспали телевизии какво спят ами не купуват пакета с шингекито или някое друго. Кат си спомням навремето оная тъпотия Покемон колко се котираше си представям ако пуснат някое по съдържателно макар, че дъбнато на български си е...айде да не казвам какво. :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не си разбрал какво исках да кажа с това, че не се налага да мислиш, а може и кофти да съм го обяснил. :D Исках да кажа, че на човек не му се налага да разсъждава много-много над това какво е искал да каже автора с някоя супер арт приумица или философски щрих - както примерно става в Дух в черупка. Там през повечето време трябва да си напрягаш мозъка, за да схванеш логическата връзка между едно събитие и цялостната история, вместо да се радваш на гледките и сюжета. ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...