Jump to content

Recommended Posts

Новият епизод излезе вече... странно, как никой не е коментнал?... (::

 

Аз го изяждам, в секундата, в която го пуснат японците.. ама си трая и чакам първо другите (не манга четците) да коментират. XD

 

Епизодчете беше просто красота. Два пъти дори го гледах (понеже един не ми стигна ^^;; ) и на момента на

 

реюнайтването

 

накрая с Микаса и Армин /особено с Армин/, аха да се просълзя и аз, хах.. много добре бяха навързали музиката и играта на сейютата.. 

 

А, да, другото нещо, което искам да кажа е -- бая се насмях тоя епизод! За първи път и аз да призная картофелката Саша.. то това се дължи по-скоро на сейюто й, де XD. Прекрасна игра в супер теншън момент на Кобаяши Юу.. и още не си бях избърсала сълзите от смях, когато Райнър извади там ония ми ти лаф, дето също не го помня имаше ли го, нямаше ли го в мангата.. XD. А най-якото от всичко беше, когато видях превюто за следващия епизод. Добре, че бях сама, че нададох такъв фенски вик като видях кой най-накрая ще се появи в следващия епизод, хахах!!

 

Май толкова от мен.. засега. Очаквайте следващата седмица супер мега ултра хипер фенски пост от моя милост, lol.  (Разбира се, ако не решат да го появят в последните секунди на последната минута.. сигурно така ще направят XD)

 

ПП: Хмм, endorian, и на мен ми се стори, че бяха побрали материал за 2 (ако не и повече) глави в тоя епизод.. бях изчислила, с темпото, с което караха, че моя човек ще се появи към 10-11ти епизод нейде... не, че се жалвам де.. не изглежда да са изпуснали нещо важно, така че напред към следващата седмица!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

от къде да свалям анимето с бг субтитри ? 

 

Има директни линкове в първи пост на темата.

 

 

Преводът на осми епизод е качен в сайта. Чака само валидиране.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Голям епизод! Точно както се очакваше

whipi.gif

нашият човек се оказа мистериозният колос, но определено очаквах нещо малко по различно като ме изненадаха в добрият смисъл като изпълзя от тила му!! 

Както и jojo спомена сцената на края беше силна, но нямаше и как е по друг начин предвид бекграунда конкретно на тези герои. Лично на мен връзката м/у Ерен и Микаса ми допадна особено и засега върви повече от добре за разлика от примерно тея от САО Кирито и Атсуна, където дори и в началото не ми бяха особено интересни не знам защо. Тук просто двамата са много силни характери преживели сериозни трусове в живота си още от ранна възраст, а такива неща винаги предизвикват уважение и симпатии. Мен лично много ме кефи Ерен като рейджва срещу тея гиганти..само пяна дето не му капе от устата! xD Ама няма лошо гнева и жаждата за отмъщение са силни емоции заслужаващи уважение. При Микаса е нещо по различно - всичко е насочено към Ерен като най важният човек в живота й, но без да губи от така ярката си самоличност абе машинка от всякъде!

 

 

 

Потейто гърлата да се стяга! Култов персонаж тъй да се излага не върви.. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

JoJo, чакаме супер фенския ти пост! ;)

 

Пореден уникален епизод! Колкото и да го хваля, ще е все едно, защото просто трябва да се гледа. Днес обаче няма да успея да го преведа, понеже датата за магистърската ми теза наближава и трябва да седна да я пиша. Надявам се до понеделник-вторник да съм готов.

 

Междувременно се консултирах с дежурния ни японист във форума относно заглавието на анимето и реших да го променя (за трети път :D) в "Поход срещу титаните". Този път обаче очаквам вашите мнения по въпроса, защото може и да размисля, ако не се приеме добре. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

JoJo дойде твоя човек, а? (:: Очакваме с нетърпение фенските ти крясъци... :D

Дам, успяват да поберат по малко повечко от 1 чаптър понякога. То попринцип, нали във видео действието върви една идея по-бързо, така че е нормално. ;)

 

Шефеее стига сменя това име. Не е толкоз важно, а и обърква много положението, като го сменяш през седмица. :D Пък и превод на заглавие не е задължително да е абсолютно точен с оригинала. ;)

Аз си му викам "Атаката на титаните" или просто "Титаните" вече, защото ходи се обяснявай всеки път, кое точно заглавие имаш предвид. Особенно ако човека с/у теб не го следи и знае само една от всички варианции на името... трябва всеки път да разказваш за к'во се разправя, че да се сети, че го знае, но под друго име.

По същата причина и мразя анимета с повече от една вариация на името - егати объркването става. Избери едно и здраве да е! (;

 

За епизода - беше култув. Само ме е малко яд, че попретрупаха представянето на Легиона в началото. Даже май изпуснаха един флашбек от мангата (макар че може и да се бъркам и да е от по-натам в историята).

 

 

 

 

 

Става дума за флашбека с бягащия войник пищещ бележника и онзи ..... (да не спамя повече от необходимо ще го наречем) абнорнален титан. Който е чел мангата сигурно ще се сети за кой флашбек иде реч... ;)

 

 

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Важно е, важно е. :D Този път смятам да е за последно и след 10-ти епизод ще направя окончателна редакция на всички епизоди досега, ще уеднаквя заглавията и едно-две понятия и ще добавя няколко непреведени неща. След това качвам торент пакет в Маймундата и оставям народа да го налазва. :)

 

 

 

Теорията ми с инжекцията се оказа вярна. Това със загубата на паметта също обяснява защо всички се държат, сякаш бащата на Ерен е умрял, а всъщност това никъде не се вижда. Освен, ако не си е теглил ножа след тази случка, би трябвало все още да си живурка нейде из горите Тилилейски.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ах, ах, да си призная, много ме очарова, само дето с представката раз- отпред, този епизод >.<

 

Добре, чаках го тоя момент от не помня вече колко време.. голямо тийзване, голямо нещо и за какво? Той моя човек се появи, ама появата му ми стори доооста форсирана. Какви бяха тия пумпалови въртения, тия балерино-фигурни движения, не знам.. това трябваше да ни покаже колко убер куул е

Ливай ли

?!? Достатъчно беше да се завърти един път, ма 3 пъти един след друг, просто ми се зави свят и ми стана смешно чак. XD

 

Така, прредупреждавам, че надолу ще поспоря малко за неща, които може да са спойлерски, понеже е сравнение м/у мангата и епизода, така че да си имате едно на ум като кликате в/у спойлерите. Те не са големи, не и за развитието на плота, колкото от персонажна гледна точка.

 

Защо и какво не ми хареса в първите 10ина минути на епизода:

 

   Това се очакваше да е моментът, посветен на

Ливай, не на Ханджи. Единствената роля на Ханджи тук беше да каже, това, което и каза -- т.е. да подхвърли оная уместна забележка, че наш Ливай е клийн фрийк и толкоз. Да, ама не... не разбрах какво се опитаха да ни покажат в момента, в който й каза, "Коко ни иру". Ливай и жени?! Това го нямаше в мангата..

Ениуей, I'm totally pissed, защото малко или много Ханджи завзе от светлината на Ливай. Да не говорим, че я бяха направили да изглежда като сестра на Саша, буквално.. Ханджи е томбой, каква беше тая кавай мое физиономия дето извади, не знам.. абсолютно не съм доволна как са я направили, ама изобщо. Това, че е крейзи откачалка и ексцентричка можеха да ни го покажат по-нататък, когато си й дойдеше времето, защо трябваше да взима от минутите на Ливай, които и без това не бяха много?! Т_Т

Единственото хубаво нещо за мен в появата на Ханджи беше, че е озвучавана от Роми Парк, която обожавам и страшно уважавам. Огън жена!

 

 

Какво ми хареса (колкото и малко да беше то XD): Хареса ми това, че използваха оная яка песен от 3ти епизод отново и този път чухме доста повече от нея. Китарните рифове в началото, ах, китарните рифове! Не спрях да превъртам момента само заради песента. *totally in love*

 

Хареса ми момента, в който показаха как

Ливай, колкото и да е маниак на тема чистота, дори не се замисли за чистотата в оня момент.. това показва колко дълбоко му пука за останалите от екипа му. Разбира се и обратното е вярно, и екипа му имат страшна вяра в него. Моментът, в който пича, макар и тежко ранен и на прага на смъртта се развика на кьоджина, че Ливай ще му види сметката - прайслес!

 

 

 Освен всичко останало и този епизод, за мен, беше спасен отново от прекрасната сейю игра и великолепната бекграунд музика.. парчето в края на епизода така ми приповдигна настроението, че сега отново чакам с нетърпение за развитието на действието следващата седмица, дори

да знам, че Ливай няма да не се появи в него, хахах.

 

 

All in all, добър епизод, макар и малкото разочарование за мен в първите си 10ина минути. Съжалявам, че фенския ми пост не се получи така, както бях запланувала, но.. почувствах се предадена.. някак Т-Т. Японците за мен дропиха гарда тук.. или съм прекалено взискателна, не знам. Може би защото съм чела мангата и някак не ми се получи това, което очаквах тоя път. Сигурна съм, че за останалите това няма да е проблем изобщо! XD

 

ПП: endorian, мисля, че нищо не скипнаха тоя път, освен

няколкото странички, дето ни показаха майката и бащата на Ливай? /ако това бяха те де/

А тоя флашбек, дето говориш за него, ако е това, което си мисля т.е.

 

момента с оная жена, която водеше дневник, докато бягаше от кьоджините и попадна на онзи

говорещия (който, въпреки всичко я погълна накрая)

... а дневника й беше намерен от Ливай и Ханджи след това..

 

този момент няма да се появи в анимето, а ще има специално ДВД за него, което ще излезне със следващия или по-следващия том на мангата. ;)

 

ПП: Йей, току-що прочетох в twitter-а на Савано, че любимита ни Ерено-Ливай-ска песен се изпълнява от mpi, точно както и предполагах в първия ми пост, хихих.  Доколкото видях май песните ще са 16-17 на брой. Предполагам след няколко дни ще пусне и пълното заглавие на траковете..

Редактирано от JoJo
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

А аз пък си му викам както се произнася на японски въобще не се тормозя с тая английска измишльотина. xD Ако Рагнос успее да пресъздаде смисъла по някакъв начин по добре въпреки, че и сега бива аз съм за смяна понеже като се мислят тея заглавия според мен трябва да се доближава до смисъла на оригнала - колкото по близко толкова по добре. Ял съм мутове за такива спорове ама тея админи дето ме мутнаха бяха някви смехорани дето не виждат по далеч от носа си -> ти му казваш, че не е преведено като хората тоест некадърно с една дума и се губи смисъла то си знае неговото..ама да не се отклонявам.   :D

 

Епизода беше според очакванията като гледам сте акцентирали в/у тези неща, които и на мен ми направиха голямо впечатление така, че няма нужда да се хабя да го хваля. Само тези събития отначало малко ми дойдоха изненадващо смисъл тея откъде се пръкнаха и защо ги дадоха изобщо? Може би ще играят някаква важна роля по нататък ама не разбрах за кой период от време ставаше на въпрос, първата или втората атака, когато Ерен го отнесе?! Но както и да е нататък сигурно ще стане ясно.

 

Може би ще са пречка за Ерен понеже той вече е персона нон грата, а те се явяват като елитна единица от тея отряди дето скачат на великаните и сигурно водача им ще погне нашия човек..Много добър похват обаче със смяната на статуквото сега тея тримата ги чакат големи премеждия, а и най вероятно ще намеря отговор на един въпрос който ме мъчи от доста време, а именно какво има чак толкова в това мазе?! Гаранция не е само компоти и туршии както при средностатистическите мазета! Краят на този епизод ме накара да си мисля, че този колос червеният дето разруши стената е човек като Ерен и пак генно модифициран, което обяснява изненадващата му поява - от обикновен човек хоп на Кинг Конг! Въпроса обаче ако това е така отива за самоличноста на тоя палавник минава ми мисълта за бащата ама де да знам..много старуорско ми звучи тъй ще стане като тая история с джедаите...come my son, come to the dark side! :D

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Събитията (периодът) са (е) 5 години след падането на Wall Maria. Ако си спомняш, ги дадоха в 4ти епизод, и сега просто рекапнаха този момент (от 4ти епизод, в който се появиха за има-няма 10 секунди само XD) набързо и продължиха с това, какво аджеба (на)прави тоя (скаутинг) Легион след това.. А ги въведоха сега точно, понеже ще играят роля оттук-нататък [ако го изчислявам правилно след 1-2 епизода някъде, зависи колко материал ще покрият следващия епизод] ^_~

 

Колкото до заглавието на анимето, аз вече си казах мнението в предишните постове, така че колкото по-близо е до оригиналното японско заглавие, толкова по-добре, според мен ^^.

 

ПП: Между другото, така и така сме на тема смяна на имена, Ragnos, ще можеш ли да пооправиш и името на наш клийн фрийк-чо да се изписва, както реално си се чете на английски (откъдето и идва), т.е. Ливай, а не Левий, както си го писал в 4ти епизод? ^^;;

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ПП: Между другото, така и така сме на тема смяна на имена, Ragnos, ще можеш ли да пооправиш и името на наш клийн фрийк-чо да се изписва, както реално си се чете на английски (откъдето и идва), т.е. Ливай, а не Левий, както си го писал в 4ти епизод? ^^;;

 

Да, това щеше да е едно от нещата, които мислех да коригирам, тъй като имам и други сбъркани имена. Просто в четвърти епизод не чух добре произношението и го транслирах по български тертип - английското "е" се произнася "и", но се транслира "е", а "i" в крайна сричка - "ий", вместо "ай". Както Neo от Матрицата го пишат Нео, а не Нио. Лично аз не съм особен фен на това правило, затова където името се чува ясно, го пиша както се чува и не се съобразявам с горната норма.

 

Между другото, ако имате и други забележки към превода, сега е момента да ги кажете. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Събитията (периодът) са (е) 5 години след падането на Wall Maria. Ако си спомняш, ги дадоха в 4ти епизод, и сега просто рекапнаха този момент (от 4ти епизод, в който се появиха за има-няма 10 секунди само XD) набързо и продължиха с това, какво аджеба (на)прави тоя (скаутинг) Легион след това.. А ги въведоха сега точно, понеже ще играят роля оттук-нататък [ако го изчислявам правилно след 1-2 епизода някъде, зависи колко материал ще покрият следващия епизод] ^_~

Мда така е вярно на мен ми е убягнало понеже нямаше появяването им тогава някакви последствия, а и беше прекалено моментно. Ама пак трябваше да се сетя, че не е при падането на първата стена, а на втората Роуз само да бях обърнал внимание на краткият кадър в сегашната серия с порасналите Армин и Ерен в тълпата, когато ги изпращаха. Между другото сега като се върнах на този четвърти епизод да си опресня нещата ми направи впечатление, че

когато се появи червеният гигант имаше точно такива светкавици както, когато Ерен си ухапа ръката в 9-ти демек може наистина да е някой като него обаче ако е човек защо помага на гигантите..

 

 

То името му е Levi аз си помислих отначало, че е с немски произход ама после видях, че е от старият завет и побългарено е Левий действително, но по добре Майкъл отколкото Мишо ако дам пример за това доколко са акуратни тея наши тълкувания xD

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

То името му е Levi аз си помислих отначало, че е с немски произход ама после видях, че е от старият завет и побългарено е Левий действително, но по добре Майкъл отколкото Мишо ако дам пример за това доколко са акуратни тея наши тълкувания xD

 

Когато става въпрос за библейски или исторически личности, тогава няма как да се избяга от горното правило за транслиране на имената, тъй като това би довело до сериозно объркване на зрителя и е груба грешка. Не може да напишеш Майкъл вместо Михаил, ако става въпрос за едноименния архангел например, но ако е някакво най-обикновено име и няма връзка към Библията, историята или някое художествено произведение, тогава можем да го напишем и по английски тертип.

По отношение на имената има голяма разлика между славянското и латинското изписване и могат да се дадат много примери: Спартак - Спартакус, Беатриче - Беатрис, Инокентий - Инокентиус, Вергилий - Върджъс и т.н. В тези случаи трябва да се внимава.

Но в настоящата ситуация нищо не пречи да напишем Левий като Ливай, защото е просто име, което не носи някакъв по-дълбок смисъл /поне засега/, с оглед на фабулата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ммм да се включа и аз малко...

Първоо, може да се каже, че е много малък спойлер, та го слагам в едно тагче, Razzormaw:

 

sorry, че ще те разочаровам, но скоро не се очертава да разберем, какво се прие в мазето. Още дори не са се насочили сериозно към него в мангата, та няма изгледи да го видим скоро.

 

 

Второ... ммм тук искам да коментна по теорията на шефа, но тъй като е доста трудно да вървиш по границата м/у "обсъждане" и "спойлер" ще гледам да ползвам повечко тагчета :D

Става дума за тази теория:

 

Една моя теория:

 

 

........................  не очаквах, че ще извъртят историята в стил Заразно зло и Т-вируса. :)

 

 

,ахахахаха,.... която доста ми допадна! (че и ми припомни, че имам 3 RE игри, които ме чакат на настолния да ги превъртя! :D )

Честно казано в мангата още няма, кой знае колко отговори и по-скоро изникват повече въпроси с всяка нова арка. Е станаха ясни едно две неща, но ще ги пропусна изцяло тях, защото са доста големи спойлери. 

Тааа по отношение на теорията и аз съм съгласен, че

 

 

 

вероятно има някакъв вирус замесен някъде там в историята (ще го кажа по-общо, че да не разкривам нищо конкретно)  :rolleyes: Нооо едва ли е, както го виждате точно, тъй като баща му на Ерън му сложи инжекцията в деня на атаката, а същия ден колоса атакува... та малко трудно да му е сложил и на колоса инжекция, нали? А ако намеквате, че той е създал титаните, да ви напомня, че стената съществува от 100 години, така че няма как. ;)

 

 

 

 

 

Колкото до преводите. разбрал съм един желязен закон през годините, а именно - независимо дали си професионален, полупроф. или непроф. преводач... в крайна сметка най-правилният превод е този, на който се спреш. :D Винаги ще има недоволни от някаква част от превода независимо дали абсолютно точно го преведеш или решиш да го пишеш, както мислиш, че ще звучи по-добре (аз поне съм привърженик на втория вариант). Както преводача реши, така е вярното! ;) Така че шефе, избираш един, който най- ти допада и да не ти пука кой доволен, кой не.  :P  ;)

 

п.п. На мен пък Леви ми дапада максимално много пред оригинала! Дори, като четях мангата си го водех в главата, като Леви. Едно хубаво и звучно име за една култура, може да звучи ужастно за друга, за това и нямам против да се сменят имената за да допадат повече на читателя. Дори го подкрепям в повечето случаи!...  :rolleyes:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ендориан баце тъй си е ама тея великани може да са били и от 1000 години ама аз имах предвид червеният колос неговото появяване беше нещо уникално и невиждано до тогава и това ми беше мисълта в това предположение. :D А ако е страничен човек не се знае дали е станало точно в деня на атаката ами малко преди това, но внушението поне както аз го виждам е такова и ми е трудно да не пусна паралел между едното събитие и другото. А дали е така сигурно ще се види в последствие.. :dunno:

 

Колкото до така дискутираното име просто споменах, че произхода му е такъв не че автора е имал предвид конкретната библейска личност, когато е мислел този герой. Според мен произношението на езика на който е самата творба би трябвало да се взима най вече в предвид, а японците го произнасят точно както спомена JoJo по горе, но действително си прав за значимите личности. Наистина не върви да викаме Джийзъс вместо Исус дори и оригинала да е англоезичен. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мрън, би ли валидирала субтитърчетата в панела, когато имаш време? Санкю предварително. :)

 

Между другото, авторите бяха свършили страхотна работа с момента,

 

в който Ерен си спомни последната среща с баща си.

 

 

Отлична режисура и подбор на реплики. Сеюто на бащата също изигра ролята безупречно - още получавам тръпки по врата, като превъртам този откъс - гледах го над 20 пъти и не мога да му се нарадвам достатъчно. Музиката - брилянтна. Просто нямам търпение да дойде неделята.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

OK, за тези, които се интересуват, Савано си удържа на думата и пусна най-накрая заглавията на песните. Хахаха, имената много ме радват, типичните Савано драскулки с някакъв скрит /или открит/ смисъл в тях. Някои пак ще го обвинят, че е бил пиян (笑), като е мислил заглавията на траковете XD.

 

 

 

pccg01351_jk.jpg

1. ətˈæk 0N tάɪtn
Vocal: MIKA KOBAYASHI
2, The Reluctant Heroes
Vocal: mpi
3. eye-water
4. 立body機motion
5. cóunter・attàck-mˈænkάɪnd
6. army⇒G♂
7. Vogel im Käfig (Птица в клетка /бел. ред./ ^^)
Vocal: Cyua
8. DOA
Vocal: AIMEE BLACKSCHLEGER
9. 凸】♀】♂】←巨人
10. E・M・A
11. 巨♀〜9地区
12. Bauklötze
Vocal: MIKA KOBAYASHI
13. chi城
14. XL-TT
15. Call your name
Vocal: mpi & CASG (Caramel Apple Sound Gadget)
16. omake-pfadlib

 

 

Гледайки изпълнителите, обаче, само мога да се радвам, че е включил точно тези, които се надявах.. някъде в предните си постове (яппари, познавам го като 5те пръста на ръката си, хах). Освен това имаме не една, а цели 2 песни от mpi този път! *надава фенски вик* Какво друго да кажа, а.. да.. песента на Ерен и Ливай (от 3-9 епизоди) се казва The Reluctant Heroes lol.

 

ПП: Рагнос, интересно. Аз уж съм спец, като става въпрос за сейюта, ма нещо хич не мога да си спомня как е звучал сейюто на бащата на Ерен.. сигурно съм била прекалено омагьосана от пируетите на Ливай тогава, ахаха. *Отива да гледа епизода отново*

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, и превютата излезнаха, опитах се още вчера да ги постна и тях, но форума не работеше ;)

 

*тук* може да се чуят почти едноминутни samples. 

 

От това, което чувам, е излишно да казвам с какво нетърпение чакам 28ми юни, хахах. Интересеното, обаче, е че не чувам 1-2 от бекграунд траковете, които ми хванаха вниманието в предния или беше по-предния епизод.. за сметка на това пък почти половината от останалите не сме ги чували (или поне така ми се струва от превютата.. ще се разбере със сигурност на 28ми), обаче така като гледам от заглавията имам горе-долу представа къде може да ги пуснат.. хмм.. интересно тогава дали можем да очакваме и саундтрак номер 2? Прекалено малко песни ми се струват тези за всичките 25 епизода..

 

ПП: Сега се сетих, и че Савано беше казал, че записват additional tracks/music? Или ще са към евентуалния 2ри ост.. или пък ще ги пусне със специален диск в някой от блу реите, както беше с Guilty Crown. We'll see.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...