Jump to content

Recommended Posts

Отдавна не съм се чувствала толкова отчаяно тъпа и душевно изпразнена, както след провокациите в тази филм. Очарователен, нестандартен и налуден млад демон, средностатистическо семейство от средната класа (такива познавам с десетки), тайни, загадки, мистерии, престъпления и наказания, брутална агресия в неимоверни количества. Безспорно е, че филмът е майсторски направен, по всички закони на драматургията, с ярки образи, добри артисти и безподобния Sho Sakurai в главната роля. Трудно ми беше разбирането и по-точно - приемането на посланията. Но Маира много точно го е казала: да не се гледа със западни очи!

Опитвам се, но не ми се получава. Защото не вярвам във възпитателната сила на страха и побоя. Страхът ражда нещастници, подлизурки, извратеняци-насилници. Но има и източни учения, които казват: "Изправи се срещу страховете си и ги пусни да минат през теб." Отношенията между учителя и малкото момче много ми напомнят на Стокхолмския синдром, при който жертвата обиква насилника си.

За азиатската жестокост се носят легенди. Наскоро изгледах два корейски сериала, в които показваха лагери за превъзпитаване на престъпници - наричаха ги не трудово-възпитателни лагери, а места за пречистване на душата. Изобщо, трудно ми е да осмисля култура, в която е нормално да заколиш най-близките си хора, заради самурайския си дълг, след което да се отдадеш на съзерцание на цъфналите вишни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Спомням си че след сериала изрових всичко което можах за Шо ☺. Беше ме втресъл, не мислех, че е възможно толкова да се впечатля... Обаче, в момента сякаш не снима много (познай, на 33 е, сега май само му дават да пее тук-там...). А отпреди... Изкефих се донякъде на Загадките след вечеря (2011-2012) и повече на Ямада Таро Моногатари (2007), но като тази магия не намерих... Ако нацелиш, пиши ☺

С Камики има повече възможности, понеже е в развой... И явно поне той ще продължи...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това беше един страхотен сериал и Шо също! Аз го приех по-скоро символично и за това как трябва да полагаме големи усилия, за да усъвършенстваме себе си, да се преборим с проблемите си. Не бих гледала на нещата така буквално и не бих приложила точно тези мерки върху реални хора. Все пак това е само филм, който те кара да се замислиш най-вече над самия себе си. оест, да победиш недостатъците си по същия начин.

Доколкото си спомням те оставя с усещане, че всичко е възможно и най-вече идеята е, че родителите не трябва да неглижират проблемите на децата си и да общуват с тях.

"Японците са странни същества, отдавна открили съвършенството", както казваше един познат.

Гледайки "Викинги", не мога да не отбележа, че през онези векове нещата са били кървави навсякъде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз сега започвам да го гледам този сериал,на 1 ва серия съм,обаче за първи път гледам толкова насилие в япнски сериал /смисъл без криминалните и психарските/ и се дразня на този учител,аз нямаше да го изтърпя никак и ако бях това момче или брат му.Ок защо вместо да трепят Шигеюки и да го затварят и всякакви извращения просто не го преместят в друго училище,където никой няма да го познава и да му се подиграва и проблема ще е решен според мен,те вместо да му помагат още повече го психясват  и не хики ами незнам какъв ненормалник може да стане и да им обърне играта накрая.Нямам идея как ще свърши това,но засега съм твърдо против тоя даскал и искам и той да си го получи яко!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Първите няколко епизода не можех да определя какво точно гледам. Някой назад беше споменал психотрилър и с течение на времето започнах изцяло да го асоциирам така. Естествено японците имат много по-фина представа за този жанр, което го прави още по-вълнуващо за мен. Изгледах четири епизода един след друг. Някои от епизодите са се крашнали в бокс-а, даже още първата част и се наложи да редувам между английски и български суб. Благодаря за суба и онлайн качването, защото щеше да ми е сложно да следя надиграването в мисленето на героите с моя все още недодялан английски. 

 

Какви ми бяха впечатленията? След първите четири епизода не можех да си съставя мнение кое е бяло, кое черно. Ясна граница така и не открих. Героят на учителят помага ли или пречи седеше пред мен като въпрос. След изгледани осем епизода вече знам, че тук няма добър или лош герой, всички варираха от едната до другата крайност, както е и в живота. Ако има три човека в спор, за някого накрая ти все ще си лошият-така е устроен животът. Това семейство щеше да стигне дъното независимо, дали учителят се беше намесил. Може би щеше да отнеме повече време. Единствената разлика между двата стата е, че сега хората в него осъзнават грешките си и защо се е стигнало до тук. Вероятно наистина щяха да стигнат до самоубийство, заради срама от това 'какво ще кажат хората'. А поуката, която се надявам да видя е, че е започнало да им пука за семейството им. Че всеки е важен и заедно са неделимо цяло и по-силни т.е., могат да се справят с всичко. Но всъщност не знам какво ще ми поднесе финалът. Наистина ми напомняше на Liar Game. По начина на заснемане и игрите с ума. Харесвам еволюцията на разкриване на детайлите. Любими моменти са ми тези в сауната. Смяла съм се с глас. Другото, което трябва да оценя е, че на фона на всички случващи се ужасии и крахове, звучи една веселка мелодия, имаме един усмихнат даскал/демон и цари някакво спокойствие през повечето време. Тези два контраста не само не се бият по между си, но и те предразполагат да гледаш. Лично за мен не засилваха тъмната страна на сериала, както очаквах, а напротив, все едно сядах да гледам комедия, което всъщност ме шокира, защото се усещах, че някак започвах да приемам случващото се леко и сякаш е напълно в реда на нещата. Това откритие ме потресе. Успешно приспива вниманието ти за това кое е редно и кое не и неусетно размива линията на морала ти. Любимо взаимодействие между героите-напрежението между учителя и големия син. Адмирации за актьора играещ малкия син. Сложна роля, да не говорим, че той беше в центъра на нещата през по-голямата първа част на сериала, където трябваше да изнесе действието наравно с учителя.

 


Остават ми два епизода, които не мисля да коментирам. Ще си оставя нещица само за себе си. Очаквам да с нетърпение да си ги доизгледам довечера. Благодаря за темата и коментарите. Насочиха ме безпогрешно :bow:

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...