Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

IMDB

 

Режисьор: Уон Кар Уай

Държава: Китай

Година: 2013

Времетраене: 130 мин

В главните роли: Тони Люн Чуей Уай, Джан Дзъй, Цун Ли и др.

Резюме: Близо 10 години са необходими на Уон Кар Уай да завърши биографичната драма за живота на Ип Ман - една от най-уважаваните и всепризнати личности в света на бойните изкуства. Режисьорът от Шанхай прави опит да разбули действителната история на майстора - смесица от легенди и истина, която го е издигнала на пиедестал в очите на учениците от школата му и на стотици хиляди последователи на стила уин чун по света.
 
Южен Китай, 1936 г. Ип Ман е начело на училище за бойни изкуства. Той е посетен от великия майстор Гун, който иска да обедини неговото със своето училище, намиращо се в Северен Китай. Самият Гун възнамерява да се оттегли и да обяви за свои следовници Ип Ман и дъщеря си Гун Ар. Двамата съперници си устройват дуел и помежду им прехвърчат искри на спотаена страст. Но след дуела всеки поема по своя път и в следващите години се срещат само спорадично. 
Версията на Уон Кар Уай на историята на Ип Ман е визуално зашеметяваща драма, която се фокусира не само върху съперничеството между северните и южни школи по бойни изкуства, но обръща внимание и на въздействието от Китайско-Японската война, и от надигащия се комунизъм. Но преди всичко "Великият майстор" е трагичната любовна история на Ип Ман и Гун Ар.

 

 

СВАЛЯНЕ

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз не се стърпях и загледах малко. Битките са страшно атрактивни, но стилът просто не е уин чун. :lol: Дори тази позиция, която е заел Тони Люн на плаката е тотално сбъркана - долното бонг-сау е твърде ниско и позволява лесно да бъде преодоляно, а горното у-сау изобщо не покрива централната линия и лакътят не е прибран. Да не говорим, че това няма нищо общо с гарда в уин чун. В това отношение филма на Уилсън Ип е по-достоверен, макар че и там имаше известни неточности. Но за това си има причина - за зрителя е по-важно сцените да изглеждат добре, а не достоверно.

 

Личи си обаче, че са хвърлили много труд за визията. Оператора и монтажиста заслужават адмирации. Познавайки творчеството на Уон Кар Уай, вярвам, че филмът ще носи и доста силен емоционален и философски заряд. Кастът също е безупречен. Така че, ако пренебрегна горните си забележки, лентата се очертава да е жестока. B)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Викаш, имаме си филм за бойни изкуства, в който са претупали същите, ама всичко друго е шест, а? :lol:

Кютекът хич не е претупан, просто е в някакъв измислен стил, който не е уин чун. Прилича на него, но принципите са тотално сбъркани. Ако Тони Люн излезе в спаринг мач срещу който и да е боец, с гард като този на постера, доста бързо ще трябва да му оказват медицинска помощ. Очевидно не са намерили правилния инструктор или са се обърнали към федерацията на Люн Тин, които практикуват гонене на мухи с шамари, но не е и уин чун. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото, ако намерите китайски субове - ползвайте и тях. Аз така направих с "Treasure Inn" и не сбърках. Както знаете "англическите букви" обикновено изобщо не отговарят на смисъла на китайски. А преводът от китайски към английски може да ви доведе други смислови асоциации. Иначе го очаквам с нетърпение тоз' филм. А колкото до уин чун - май най-достоверният досега филм откъм стил е този, който превеждах преди - Kung Fu Wing Chun. Поне така са ми казвали познати, занимаващи се с това бойно изкуство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 Знаем, само че не става за нищо. :dunno: Според мен не си струва да се гледа филмът в този му вид, поне докато не излезе излезе официално издание, а още по-добре - режисьорска версия, ако има такава де. Много сцени са залепени просто ей-така, филмът е по-скоро философски, диалозите съдържат китайски поговорки и мъдрости, които няма как да бъдат предадени от английските субтитри, хеле пък от гугъл транслейт такива.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Онзи ден и аз го пуснах в архивите...

 

Със смесени чувства съм - от една страна имаме много добра кинематография и сцени, които правят филма плътен, но от друга страна бойните сцени бяха прекалено разчитащи на slow-mo, Yuen Woo Ping (Hung Gar consultant - Lau Kar Leung) се опита да направи нещо по-запомнящо се, но не му се удаде - просто не успях да се израдвам на отделните двубои, едно че бяха прекалено кратки, друго че ми стояха като кръпки на целия сюжет и така...

 

Да, имаше известна доза философия и бойна етика, но като цяло самия филм ми беше една идея по-разпокъсан отколкото ми се искаше. А и наистина не видях уин чун в повечето появявания на Ип Ман (Тони Люн се справи добре с тази роля).

 

Останаха само Ip Man: The final Fight & Ip Man 3 (3D), за първия няма още субс, а втория е малко далеч във времето :) Ако трябва да градирам филмите с Ип Ман които съм гледал досега:

 

1. Ip Man

2. Legend is born: Ip Man

3. Ip man 2

4. the grandmasters

 

За самия филм повече от 5/10 не мога да му поставя :)

 

Поздрави

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

За "последната битка" излязоха онзи ден субс... английски, гугъл транслейт от виетнамски. Но дори и без тях се вижда, че филмът е повече от посредствен, колкото и да харесвам Антъни Уон като актьор (дори мисля, че като млад е тренирал някакво кунгфу), блъска на евтиния в лошия смисъл (дори са нямал пари за прословутата бяла шапка :28558: ), абе все едно гледах някакъв посредствен филм за бойни изкуства от 70-те, което по принцип не е лошо, но когато си говорим за Ип Ман, а и знаем колко високо вдигна летвата (леко противният ми) Дони Йен с първите два, двете копия определено здраво издишат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъжен и меланхоличен филм, който е по-скоро съжаление по времена, които никога няма да се върнат. Интересното е, че го гледах онлайн със заглавие "Великите майстори" ТУК  ,което ми се струва по-вярно с оглед на съдържанието (английският превод не е много добър). Ип Ман тук не е толкова главна фигура, колкото свързващото звено, чрез което показват поколенията майстори и техните умения. Джан Дзъи -прекрасна както винаги!  :wub:

Редактирано от acabaca
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Странно защо имам спомен, че Дони Йен трябваше да участва тук... ? Помня преди няколко години бях гледал същата тази сцена от трейлъра, в тъмната уличка под дъжда, където се бие с поне 10-тина опоненти и беше нещо, като тийз за точно този филм май.

Или се бъркам... <_<

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес от осем и нещо ще дават филма в НДК. Мисля да прескоча, за да видя как са се справили професионалистите с превода. Дано да не е както с имената, защото ме заболя корема от смях - Зийи Занг и Тони Леун Чу Вай. :28558:

 

Някой иска ли да ми прави компания?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все едно гледах друг филм вчера в НДК. Огромният екран, доброто озвучаване и перфектната картина направиха пир за очите ми, а Уон Кар Уай за пореден път доказа, че е почти ненадминат в начина си на заснемане. Актьорската игра беше просто безупречна - в повечето случаи нямаше нужда от думи - всичко се казваше с един поглед. Дони Йен ще ме прощава, но Тони Люн изигра Ип Ман в пъти по-добре от него.

Преводът на Боряна Борисова /мисля, че така се казваше жената/ също беше на доста високо ниво, но беше от английски и забелязах няколко неточности. Обаче пък философските препратки бяха отлично предадени. Филмът е много повече от от биткаджийския Ип Ман и Ип Ман 2 на Уилсън Ип на толкова много нива, че просто не остава място за сравнение. Може много от движенията на стила да не отговаря съвсем на истината, но все пак това е филм и не мисля, че болшинството непрактикуващи ще усетят разликата. Поне ритниците обаче си бяха на 90% уинчунски. Умирах си от кеф как громеше противниците с тях.

Забелязах само един наистина слаб момент и съм готов да се обзаложа, че той е бил наложен от комунистическата цензура, защото няма логика в този чисто аполитичен филм да се влагат политически мотиви. Националистът Бръснача беше напълно излишен герой, който нямаше нищо общо с филма по принцип. По пътя на логиката, това е единствената причина да покажат бореца срещу японските окупатори, който след войната решава да напусне националистическата партия и да започне своя школа по бойни изкуства. В допълнение Ма Сао беше допълнително антагонизиран /при това излишно/, като абсолютно ненужно беше обявено, че е станал част от марионетното правителство. Ако бъдат изрязани тези около 20 минути от филма, които според мен са добавени насила, лентата и сюжетът си пасват почти идеално.

 

Оценката ми за филма вече е 8/10, а не както преди 6/10. Гадното качество на видеото и субтитрите наистина могат да съсипят удоволствието от всеки филм.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уон Кар Уай си е име. Ето една касова продукция с участието на звездни актьори.

На мен лично тази гледна точка ми хареса доста, доста повече от предишния "Ип Ман", който гледах. 

Всичко беше перфектно и грандиозно замислено. Типично по китайски. Напомни ми за филм на Дзан Имоу, което не е недостатък.

За старите готини  филми с кунг-фу също...

Точно това, което каза Дидо май беше  едно от най-главните неща :" Ип Ман тук не е толкова главна фигура, колкото свързващото звено, чрез което показват поколенията майстори и техните умения." Много е възможно според мен, заглавието в оригинал да замислено и в множествено число или двузначно.

Освен зрелищните ритници се показваше и духовното в традицията на кунг фу. Трябва да си почти свръхчовек, за да имаш подобни умения и концентрация, а това не се постига просто така. Необходими са духовни практики, мърдост и постоянство. Хареса ми, че нямаше никаква политизация, героична борба срещу японци и подобни неща а беше наблегнато единствено на красотата на бойното изкуство. Сякаш го бяха издигнали много високо над всичко и побеждаваше без усилие, единствено със "силата". Не знам доколко съм права, но в почти всички филми умишлено се показва някаква измислена и по-зрелищна форма на кунг фу, така че това не ме притеснява и не го забелязвам.  Бойните сцени за мен бяха страхотни! Аналогиите с шаха (или Го) ми допаднаха. Благодаря за темата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Може да е имало и политически неща, но не бяха кой знае колко главна тема. Възможно е да съм пропуснала нещо от съдържанието. Някой ден, ако случайно рагноса направи субтитри,  ще го гледам пак. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

mike, on 20 Nov 2013 - 17:46, said:

Не ми се вярва да са давали режисьорската верия, защото аз си чакам нея, за да си дам крайното мнение за филма.

 

Според мен няма да видим такава. :(

 

Аз субтитри ще направя, но ще е както каза - някой ден. :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...