Jump to content

Корейската мания по външния вид

kcekce

Recommended Posts

По работа превеждах една статия, в която се спомена, че корейските жени ползвали ежедневно поне 10 различни продукта за поддържане/почистване на кожата на лицето. И това още преди нанасянето на основа, ВВ-крем и накрая грим... Според слуховете мъжете също се пипкат пред огледалото и ползват тонален крем редовно. Но по-фрапиращо е масовото прилагане на пластична хирургия - добавяне на "европейски" двоен клепач, оформяне (почти задължително) на брадичката, промяна на релефа на лицето с имплантиране на мастна тъкан, увеличаване на разреза на очите, ринопластика и какво ли още не. В резултат имам чувството, че получаваме излезли на конвейер бледи момичета с cute леко чипо носле, кукленска брадичка и голееми очи... И индивидуалното излъчване на човека някак се губи в модните тенденции.

На мен ми се струва малко кофти от гледна точка на личностното развитие хората да не се научават да използват чара си + природните си дадености, а да се шлайфат сами по определен шаблон за красота. Ако в Япония е възможно и несъвършенствата да се превърнат в мода (например "котешките" криви зъбки), то в Корея сякаш поголовно и все по-настойчиво се гони някакъв еталон, в който трябва да се впишат ВСИЧКИ. Освен това е всеизвестно (и темата е застъпена в много сериали), че модните тенденции са почти църковен канон в Южна Корея, дори ако последният им "писък" изглежда крайно нелепо laugh.gif

Общо взето започва да ми се струва, че корейците вървят бързо и сигурно към флаши-мейнстрийм, стремейки се едва ли не да се превърнат в някаква витрина, която успешно да продава пълнежа им (независимо от стойността му) на простолюдието. При това звездите не крият, че са се подлагали на пластични операции и това стимулира хората да пробват и те. А доколкото разбрах от разни статии, хирургичните процедури от този тип там са много по-евтини, отколкото другаде по света. Очаквам в скоро време корейците да изглеждат еднакви не само на незапознатите с азиатската култура европейци/западняци, но и на самите себе си. Вие какво мислите по въпроса? smile.gif

Ето и малко снимков/видео материал:

Как едно общо взето симпатично момиче с радост се вкарва в калъпа:

http://www.youtube.com/watch?v=fFVlckZdkoY

(смених видеото, защото предното беше изтрито от Ютюб... още по-показателно! Тази е вече оправена хирургически, но продължава! Предната имаше просто мааалко по-плоско лице в сравнение с идеала...)

Преди-сега (вярно, че някои са станали по-хубави, но защо ли са станали почти еднакви?..)
5899480l.jpg

Една СТАТИЯ със седем префасонирани физиономии (впрочем мъжът ме кефи повече "преди", можеха само брадичката да му приберат малко, а не да го правят на женска кабуки-маска)

И за сравнение някои японски звезди:

Кимура Такуя - идол на сума жени от близо двадесет години. И хич не му пречат клюнестият нос и понакривените зъбкиsmile.gif

5899519U.png

Каменаши Казуя - и него го бОли фара за "боксьорския" му нос:

5899538S.jpg

Шида Мираи - нищо особено, освен чаровната усмивка:

5899551Q.jpg

И т.н. В японската кино- и музикална индустрия успяват да "развъртят" и съвсем естествено изглеждащи хорица.

Веднага се сещам за една песничка на която попаднах наскоро:

http://vbox7.com/play:8627384490

Често съм си мислила за корейския "калъп"в който сами и с гордост се вкарват. Упреквала съм ги в мислите си, но права ли съм?

Какво ли не е виждал света. И стремежа към красота, като символ на съвършенството, е нормално нещо. Е, наистина голяма част от корейците прекаляват, но го отдавам на модата и развитието на технологиите. Вярвам, че ще отмине след някоя година. Задава се една зелена вълна - на "еко" в храната, на "истинска" в красотата, призиви за връщане към корени и т.н. Общо взето чакаме зеления прилив. А дали от Марс или от другаде, само времето ще покаже :D

Мен по-скоро ме плаши техният панически страх от отклонение от нормата:) Така нищо ново не може да възникне. Освен след десетина години, когато всичките са като тълпа андроиди, направени в един и същ завод, да се появи някой с неопериран клюн и да счупи стрелката на рейтинг-мера с оригиналност :lol: Красотата може да бъде различна, цветята не са еднакви, но са красиви... А тук сякаш има някакъв точно определен еталон, който освен до скука няма до какво да доведе.

Просто липсва разнообразие - защо няма един, който да се е снимал примерно с плътен тен, или мадама, която да парадира с tomboy-вид, имайки малки гърди (Кафе-принцът не се брои :P) или изобщо НЕЩО по-различно? Пък видимо и то може да се "продава" - ей го оня "красавец" с гангнам-стайла например, нашумя по цял свят. Може би и затова от всички корейски групи са ми слушаеми само Koxx :)

Впрочем, ако продължават така, може да се сблъскат с повишаване на престъпността :lol: Представете си - видеозапис, мадама обира банка... И лицето й е същото като на още 3 милиона корески момичета:) Пък ако няма видеозапис, разследването тотално отива в пета глуха: "Как изглеждаше извършителят?" - "Хубав" - "Аха, значи с перфектен овал на лицето, големи очи, прав леко чип нос, изразени скули... Имаме около 5 млн. заподозрени" :P

Те са си по еднаквите работи. Чували ли сте някой артист да се казва Брат Пит освен Брат Пит ? В нашата култура дори само ако им се повтарят имената и вече са бити карти. При тях явно 2 неща да са еднакви не е лошо. Има поне по 10 айдъла с еднакви имена... брр , да не говорим че йесазия пуска редовно класации кой на кого прилича и верно всички ужасно си приличат в тях. Иначе хората по целия свят харесват красивите, младите и богатите ... както и да го погледнеш това са фактите.

Просто липсва разнообразие - защо няма един, който да се е снимал примерно с плътен тен, или мадама, която да парадира с tomboy-вид, имайки малки гърди

Само тук лекинко вметвам, че си имаме такава мадама в Корейска к-поп група. хихих

Малко доказателствен материал.

am29.jpg

Gwur9.jpg

37347368201111202312301n.jpg

tumblr_m5hh29bfnr1ry9hqgo1_1280.jpg

Аз съм за различното.

Но все пак, както намекна Мина, те са хора за които най-важното е общността, групата. Нещо много далечно от индивидуализма на европейците. Та в тая връзка си мисля, че тази черта няма как да не окаже влияние (благодатно при това за пластичните хирурзи) на интересите на обществото. И всички искат да са като другите, като моделите, после като съседите, после като роднините... Е, това е образно казано, схващате идеята :)

офф. Камелия, а коя е мадамата?

Корейците са пълни с комплекси за малоценност, някои от тях са им набивани в главите от векове. Освен пластичните операции, някой виждал ли е корейка, която да не е на 15 см токове по всяко време на годината. За съжаление сериалите и к-попа дават изкривена представа за това как изглеждат обикновените корейци и корейки. Там са подбрани актьори и певци с очевидно "преработени" лица и тела. Най-добре е да се вглеждате в публиката по концертите или хората по улиците - веднага се забелязва, че повечето корейки (а и японки) са ниски, пълнички, трътлести, късокраки и кривокраки. :( Просто задължително е при запознанство с корейка е да й поискаш медицинския картон и снимки с 10 г. давност. B)

Само тук лекинко вметвам, че си имаме такава мадама в Корейска к-поп група. хихих

Имаш право донякъде, но мацката не парадира със СВОЯ си "вид на изглед", ами просто се прави на хубав корейски мъж :) На фона на цялата унификация на образа в Южна Корея гей-хомо-транссекс настроенията се броят за "шокираща" сензация. Нещо като Азис в България - пичът си е пеел прилично и преди, ама трябваше да се направи на видим и особено грозен педе****, просто за да привлече някакво обществено внимание от страна на запалените чалгаджии (и не само). С какво се откроява тази "смела" дама? Все така е в мейнстрийма, единствената разлика е, че поднася мъжки натрапени стереотипи, притежавайки женски полови органи. Аз наистина не виждам къде е индивидуалността в този изграден образ и какво общо имат AC/DC примерно:) Май просто са там за "рокаджийската" тениска и псевдо-бунтарския имидж :blink: А и като цяло - поп-идолче с рокаджийска тениска?!? Всички четящи това "рокаджии" повръщат неудържимо :lol: Гаранция.

Корейците са пълни с комплекси за малоценност, някои от тях са им набивани в главите от векове... Най-добре е да се вглеждате в публиката по концертите или хората по улиците - веднага се забелязва, че повечето корейки (а и японки) са ниски, пълнички, трътлести, късокраки и кривокраки. :(

В ЕС уж са почнали някаква кампания против фотошопването на звездите и моделите, за да се намалят случаите на анорексия/булимия. Ще видим дали ще има някакъв ефект. Ама корейската идолщина наистина прекалява - в нея няма грам отклонение от "идеала", което няма как да не създаде комплекс за малоценност у "несъвършените" зрители. Мен ме дразни това, че на тези трътлести, късокраки и кривокраки хора медията-мечта не им казва "Ти си струваш толкова, колкото струваш", ами им казва "Ти си някакво долно изключение, щото всички са ей те такива красавци". Това е кофти подход, глобално социологично погледнато. Не стимулира личностното развитие и идеите, ами кара хората да се чувстват непълноценни и да се вписват в някакъв външен шаблон на показност.

Може би този начин на мислене работи идеално за напращялото развитие на технологиите, но лично мен ме съмнява да има реална стойност. По-скоро храни една затворена в кръг финансова верига от звезди-еднодневки - продуценти - рекламни агенции - дистрибутори - издатели - потребители... и пластични хирурзи:) Аз се чудя дали ще има след години корейски актьор с набор над 80, който наистина да е разпознаваем. Затова ме кефят и промените във фейса на И Джун Ги - поостаря и заприлича на мъж. Не че със сладкото си лице на клоуна на краля не беше симпатичен:) Просто сега е по-друг и това по никакъв начин не е по-грозно. А и специално този актьор никога не се е отличавал с перфектна фигура. ВЪПРЕКИ това е световно известен и има милиони фенове.

Все така се ядосвам какво причинява мейнстриймът на корейския народ:) Чак толкова пък да няма място за нещо различно или лично мнение... ммррхгхх@*!

- веднага се забелязва, че повечето корейки (а и японки) са ниски, пълнички, трътлести, късокраки и кривокраки.

Имам забележка към това твое мнение :). По мои наблюдения кривокраки са предимно японките, заради странния им стремеж да са такива, защото изглеждало по-женствено. Корейките се случва да са такива, но по-възрастните и то поради една проста причини - сядянето на пода с кръстосани крака. Това при бабите особено лесно се забелязва - краката им се изкривяват навън за разлика от японките, където са навътре. Но наистина не е толкова често срещано. За ниския ръст и късите крака се съгласявам, но просто ако погледнеш тяхните родители ще си обясниш всичко, да не говорим за техните баби и дядовци. Лично аз съм изключително впечатлена, че за две поколения корейците дърпат доста на ръст и се виждат доста 14-15 годишни над 1.70 в сравнение с бабите от по 1.50. Така че това се променя в момента доста бързо. Има си и джобния формат, но са почти половината тези, които са с нормален за Б-я ръст. Относно пълнотата може би съм най-несъгласна. Има си такива с едра структура, но едно 80% са си от нормални към слаби, сравнявайки с това, което видях в Б-я(особено мъжете, където този процент се вдига до 90). Да не говорим за дрехите, които предлагат тук - 30 и 32 номер няма да намериш на наша територия :). Реално пълнотата на лицата им е това, което заблуждава. Костната им структура е изключително едра и широка и оттам очакваш и в тялото да са така, но се оказва грешка.

Та ако си дойдем на темата, затова предполагам, че искат да си стеснят физиономията с пластични операции. Широкото лице е огромен недостатък за тях и съответно минус за всеки, който го притежава. Но не това е основната причина за пластичните операции. Ще вметна само, че в Сеул има един квартал - не съм сигурна дали беше Апкуджонг или Кангнам, където има изключително много болници на кв.км, но ако настинеш и отидеш да те прегледат, ще си останеш в пръст в уста. Защото всичките са всъщност пластични клиники

Къде, според мен, се крие истинската причина? Първо, конкуренцията. За успееш в каквото и да било, трябва да имаш повече предимства. А в Корея външния вид е от огромно значение заради нормите, на които се подчинява обществото им. Това важи не само за намирането на работа, но и за намирането на съпруг/ съпруга. И второ, Дидо го спомена по-горе - имат някакво особено чувство за малоценност спрямо европеидната раса, което ги кара да им се възхищават и да искат да приличат на тях. Откъде идва е трудно обяснимо. Може би се заражда заради помощта, която получават от американците след Корейската война...

Стремежът им към еднаквост си го обяснявам отново с нормите - ако си като останалите, значи не ти липсва нещо или не си по-лош в нещо. Стана ми доста смешно, когато го видях това във филма Sunny, пренесено 20 години назад. Докато всички на Запад искаме да се отличаваме с нещо, да покажем индивидуализъм, на Изток този колективизъм ги прави част от групата, не ги изолира и съответно носейки част или всички характеристики на групата, биват приети в една или друга степен като част от нея, получайки привилегиите, които тя има.

Сложно нещо е едно общество, а корейското ми изглежда пълно с противоречия...

П.С. Мислиш ли, че тези момичета по-долу, както изглеждат преди операцията, могат да разчитат на някакъв чар, или по-скоро имал въобще такъв? ;)

Впрочем - да, мисля, че тези момичета могат да си изживеят пълноценно живота и без да си променят фасадата. Познавам предостатъчно чаровни и не-идеални хора, аз също съм от тях, всичките не страдаме от липса на работа/внимание/приятели/партньори/любов. Всичкото вкупом и за всички.Въпросът е какво ври в канчето;) И как е представен емайлът на чайника. А ако в Южна Корея по-грозно роден човек не може да разчита на нищо - е това е вече грешката, която изтъкнах като кофти оформяне на обществените ценности. Целият булшит и all that jazz. Хората са къде по-важни отвътре. А ако си ангажират 50 % от времето с поддържане на фасадата, най-вероятно няма да има за какво да си говоря с тях изобщо...

:)

А само по себе си такова мнение не е ли също предубеждение? Така както според тях, според общоприетите корейски ценности "по-грозно роден човек не може да разчита на нищо"? Звучи ми като предразсъдък, но с обратен знак - щом си е направил/а нещо отвън, няма нищо отвътре?

Всеки има право на мнение, разбира се. На мен не ми пречи красотата им, макар и пластична.

И в друг аспект - ако тази мания по външния вид е израз на някакво материалистично отношение към света, макар и грубо казано, то тук това отношение го имаме директно, без да е маскирано като стремеж към красота. Та в тая връзка си приличаме с тях повече отколкото си мислим.

Цялата работа е в различията в ценностите. Все още не мога да си обясня как оригването, плюенето и миризмата на чесън и перфектния външен вид си съотвестват, но това нещо го има в Корея. Нещо, което за нас е неприемливо, в Корея е нещо обикновено. Затова и тази мода по пластичните операции ще стане нещо обичайно - дори чисто икономически, с нароилите се клиники цените падат и все повече хора биха могли да си позволят да коригират нещо във външния си вид, което не харесват. Доколкото знам в Америка тендецията е същата, макар че там наблягат повече на силиконовите импланти.

Дали е материалистично или въпрос на самочувствие - и двете неща влияят на растежа. Просто колективите, групите, общностите в Корея са твърде големи и подтискат индивида, който не отговаря на техните стандарти, в доста по-голяма степен, което кара хората да се опитат да променят нещо у себе си.

Вероятно момичетата биха могли да си изживеят живота, но не в Корея, а на Запад. Както казах обществото в случая е определящо. И съответно се получава лавинообразен ефект. Те стават малцинство и оттам изпадат в изолация. Тъжно, но за съжаление така се върти колелото.

П.С. Поразтърсих се из Интернет и попаднах на една статия от дисертация по темата. Сигурно ще ти е интересно да я прочетеш тук . Както си и мислех, твърде бързият прогрес на корейското общество не ги подготвя психически за промяната.

Според мен проблемът може да се погледне и от друг ъгъл. В азиатските държави жената се води второ качество индивид. Факт е, че в момента има повече жени - професионалистки там, но като цяло културата проповядва, че успешната корейка е добре омъжената корейка. Това, замесено с пазарните принципи на търсенето и на предлагането и невероятната конкуренция в Корея за каквото и да било и ето ти достатъчна причина да се тунинговаш.

Доколкото знам в Америка тендецията е същата, макар че там наблягат повече на силиконовите импланти.

Абе аз нищо не казвам против пластичната хирургия като цяло - аз им се чудя на акъла защо стават всичките ЕДНАКВИ като две капки вода :) Тя и Шер примерно се е скъсала да се оперира, ама не прилича на оперирана корейка :lol: Прилича си на себе си по някакъв начин, познава й се физиономията. Което не мога да кажа за над 70 % от тунингованите аджуми.

Аз пък съм против пластичната хирургия в това и направление и искренно вярвам, че без медицински проблем не е ок да лягаш под нож. Но ако си грозен... някой каза, че може да си красив от вътре, но това може да е така и ако си си красавец, няма връзка с външния вид. Факт обаче е, че красивите хора са по успешни и са по реализирани, това е плод на по-високото самочувствие което им дава външния им вид. Колкото до еднаквостта, на нас азиатците ни изглеждат еднакви и без операции, а от еднакви хора, какво друго да направиш освен други еднакви хора :) . Това е проблем на расите с типични белези- каквито европеидната раса има в проценти по малко от другите.

Е как пък ще изглеждат еднакви азиатците! Икута Тома грам не ми прилича на Киритани Кента, Таданобу Асано не ми мяза хич на Такеши Канeширо или Ито Хидеаки, Ю Каши не ми прилича на Ерика Тода или Маки Хорикита и т.н. Защо ли? Защото имат СОБСТВЕНИ лица. При това далеч не грозни.

Иначе технически погледнато пластичната хирургия е безобидна почти колкото пиърсинга, стига да се прави кадърно. Проблемът не е в нея, а в желанието на корейците да се слеят с тълпата "красавци", вместо да се откроят от нея. Това показва липса на самочувствие, самоуважение, собствен вкус и лично мнение. Което вече е социален проблем. Ако това нелепо положение се поощрява и от работодатели или евентуални брачни партньори, значи нещата са тръгнали съвсем на зле...

Разбира се, че не съм против пластичната хирургия, когато става въпрос за попраяне на очевидни и големи недостатъци в човешкото тяло. Тогава тя наистина може да спаси човешки живот и да го промени коренно към по-добро. Такива са и някои от показаните примери, но все пак те са крайност и не са толкова чести. Аз съм против пластичната хирургия тип "Майкъл Джексън", която не поправя, а служи само за избиване на комплекси за малоценност. Да се вкараш в калъп, само защото той е определен за идеален и задължителен, за да успееш-за мен това е немислимо и доказателство за липса на самочувствие и себеуважение. Неотдавна имаше репортаж за едно 12 годишно момиче от Корея, което беше убедило родителите си да си направи пластична операция за "поевропейчване". Да оставим настрана, че на тази възраст тялото и лицето все още не са оформени окончателно. Става дума за 12 годишно дете и неговите малоумни родители-това вече говори за сериозни психологични проблеми в корейското общество. При повече тренировка европеецът спокойно може да разпознава "еднаквите" в началото азиатски лица и затова буди недоумение, когато почнеш да виждаш "серийно произведни" лица и фигури и от пръв поглед да разпознаваш какво и колко е "пипнато". И според мен е мит, че мъжете страшно си падат по жени с "корекции"- то да го страх човек да ги пипне, да не би да се разпаднат по шевовете. А и промените са само въшни,те не засягат ДНК-то ни. Затова и говорих, че при запознанство с корейка трябва да й искаш медицинския картон и стари снимки-да не се окаже, че уж си се оженил за супер-красавица, пък ти се народят едни "крокодилчета".

Edited by dido100

Значи ако си грозен - си "болен" и е ок да се оперираш, а ако си красив - желаната процедура е ненужна?

Мисля, че хората които разсъждават така - са проспали часовете по етика.

Корейската мания по външния вид си го обяснявам - като навик. В което няма лошо - стига това да не пречи на здравето.

Народа е казал - "По дрехите посрещат" и много жалко, че българите все по-често забравят тази поговорка.

• Upvote 1

Когато чета постове като този на Дидо, ми липсва фукцията "like" .

иначе, хубаво е че всички казваме едно и също с различни думи.