Jump to content

Rimedore

Recommended Posts

nanaanime.jpg

 

Nana

 

Оригинална творба: Язава Ай
Озвучават: Каори, Паку Роми, Такахаши Хироки и др.
Тип: ТВ
Жанр: драма, романс
AniDB и MAL: AniDB // MAL
Държава: Япония
Година: 2006
Епизоди: 47
Времетраене: 23 мин. на епизод
Резюме: 20-годишната Комацу Нана, живееща в провинцията, е твърдо решена да замине за Токио, за да бъде заедно с приятеля си Шоджи, който учи там. В деня, в който тя хваща влака за столицата, има силен снеговалеж, поради което дори изрядният японски железопътен транспорт е затруден. Докато си търси място за сядане, съдбата решава да запознае Нана с необикновена млада жена, която се различава ярко от околния свят. Оказва се, че тя също се казва Нана и също пътува към Токио с важна цел.

 

Линкове:

:subs: Свали с български субтитри: :click:

 

______________________________________________________

Лично мнение:

 

Нана е невероятна творба, създадена от Язава Аи. Тя комбинира движението от малкия град към столицата, пънк и рок културата, модата, стремежът към успех и щастие но и човешките взаимоотношения и се е получил уникален резултат. Героите му са оригинални, изцяло изградени и запомнящи се. Не знам дали е заради историята, или заради красивата анимация но човек няма как да не остане съпричастен към съдбата на момичетата Нана( като тази дума означава седем на японски). А те привидно първоначално са много различни като характери - Осаки Нана, която е рок вокалист, тръгнала към Токио за да търси славата и успеха е по-груба и импулсивна, докато Комацу Нана, която просто иска да бъде с приятеля си, който е в Токио, е по-наивна и разсеяна. Но въпреки това и двете са мечтателки. Може би това ги обединява най-много – те търсят успеха и най-вече любовта и покрай това търсене разбират, че между тях има специална, много силна връзка. И докато много от нещата се объркват или не стават по начина, който искат(както междупрочем става в живота) връзката между тях се развива, търпи и бурни, и спокойни завои.

Другите герои са също толкова оригинали и развити, също преживяват много неща. Ще спомена само Ясу, който е нещо като най-добър приятел на Осаки Нана. Тя често се шегува с него и го нарича подигравателно: “Хааге“ (което трябва да се превежда като Плешо – Ясу е с гола глава) но в същото време Ясу разбира характера и, грижи се за нея а има и много страхотен плътен, нисък глас.

Всички герои имат своите съмнения, страхове и силни страни. Съжаляват за изборите си, разкъсват ги дилеми. Това прави анимето много близко до живота и определено не е захаросано – даже почти във всяка серия има сълзи, но те не изглеждат не на място или прекалено – напротив, създават реалистичност – къде са от радост, уплаха или дълбока тъга – правят персонажите наистина живи. В това отношение Нана е може би едно от най-тъжните анимета, въпреки че може да бъде и едно от най-забавните и смешни – някак си авторите са анимирали реалният живот, въпреки че анимацията по принцип сама по себе си е една магия. Гласовете на всички персонажи са подбрани страхотно. Този на Осаки Нана е много забавен – смехът и, особено когато се подиграва на Комацу Нана или някой друг – винаги може да те разсмее.

Историята е много добра – съдбите на повечето герои се объркват в непредсказуем възел и държи интереса докрай, въпреки че за мен някои сюжетни решения можеха да бъдат по-различни. Има и някои серии, които може да се приемат повече като пълнеж, също така след всеки ендинг има едноминутна комерсиална част, в която една водеща предимно рекламира разни продукти, свързани с анимацията, но това са дребни неща пред цялата монументалност на този сериал. Именно според мен това е уникалното – добре създаден и сложен жив свят. Героите често се събират на река Сумида, която тече през Токио, във вечерна нощ или утрин, или наблюдават нощта през прозореца на къщата/апартамента си – тези „мечтателни“ моменти са само едно от много неща, които са толкова красиви.

Нана се отличава от традиционните анимета по своя рисунък. Може би защото създателката на мангата е учила в училище за мода. Съчетавайки това с таланта си на художник се е получил уникален стил на рисуване, който е много красив и който е принесен и в анимацията. А модата е застъпена силно – в дрехите, прическите и атрибутите на персонажите. Всички те са много оригинални и свежи. Красиви шалчета, шапки, ризи, рокли... Може да ви се стори банално това изреждане но те наистина се различават от еквивалентите си в много други анимета – просто на всичко е обърнато внимание, и човек може да остане с впечатление, че моделите на героите са изскочили от скиците на модните дизайнери от големи модни къщи. Част от героите пушат черешови цигари (въпреки че не пуша цигари такива бих пробвал с удоволствие, засега само мога да си представям какъв магически аромат биха имали), като ползват една много готина запалка, която се закача със верижка към лицето на човек. Тази запалка е марка на Vivienne Westwood, има и други подобни висулки, както и интересни готически метални пръстени и украшения, които също са много стилни. Въобще има толкова много неща в тази анимация, личи си вниманието и любовта, с която е правена..

Музика. Основен елемент на анимето, а и няма как, след като повечето главни герои са музиканти и историята е за музикални банди. Тук отново съм без думи – подбрани са страхотни песни – дело на Анна Цучия и Оливия Лъфкин. Те, разбира се, са насочени към рок музиката, като включват песни с бързо и мощно звучене, но и такива, които са бавни и нежни. Само чуйте Kuroi Namida на Анна Цучия или Recorded Butterflies на Оливия. A песните не са една или две, и всички са много силни, като са преплетени в самото аниме, а не звучат просто като ендинги и опънинги. Поради самият сюжет пънк звученето е повече застъпено като музикален фон, като японските певици му вдъхват нов живот и енергия. Просто това аниме, а и мангата са истински произведения на изкуството.

И така, каквото и да кажа, наистина ще е малко. Съзнавам че може повествованието ми да се получи объркано, но няма как да бъде иначе – а и предполагам че така или иначе почти никой не чете личните мнения, но както и да е. Това аниме е толкова специално за мен, след толкова време все още си го „пазя“ на компютъра и не мисля че някога ще го изтрия, то е станало част от мен. Истинско престъпление е, че мангата и анимето не са продължени и още не се знае какво става с Аи Язава и кога би продължила историята. Може би най-добре ще е някое аниме студио да купи правата за Нана и да направи продължение, или нова история – просто светът на Нана го заслужава.

Има два игрални филма, но те няма как да пресъздадат величието на анимацията, и знам че ако ги гледам, ще ги сравнявам непрекъснато с анимацията.

Може много да се говори за Нана. За мен е задължителна анимация за гледане, просто защото доставя голямо удоволствие и е наистина престъпно човек да я пропусне. Според мен всеки който по принцип не гледа аниме трябва да му отдели време, а феновете на този вид изкуство не трябва да се замислят изобщо - но това всеки го решава сам/сама. А от мен поклон.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Леле, толкова подробно си описала впечатленията си от анимето, че не оставяш много за другите :D И все пак то е стахотно, емоционално и се гледа на един дъх, но .... признавам си - първо съм гледала филма. Затова и нямах куража да го довърша. Гледах, гледах , до момента в който всичко се нареди и всички бяха щастливи... след това знаех, че нещата ще се променят и реших, че серията до която съм стигнала ще бъде финала за мен... малко нагласен, но щастлив край. Кой знае, може някой ден да го довърша...

Забавно беше като установих че наистина има група Sex Pistols и басиста също има катинарче на врата с "R" на него :) Анимираният Рен е по-симпатичен...

 

 

Sid_Vicious_leather_jacket_bass.jpg

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Леле, толкова подробно си описала впечатленията си от анимето, че не оставяш много за другите


Задължително го изгледай целият сериал. А щастливият край - нека не бъде край, а начало и вечен път - мисля че това също е една от идеите на анимето.
И хей, трябвало е да се обърнеш към мен с "описал", защото съм мъж.
Да, анимираният Рен е симпатяга, макар че има неприятна тенденция да се държи понякога като пълен егоист. :Д

PS: Последно като гледах версията в замунда нямаше никакви сийдъри, и затова не я добавих, но явно не бива така лесно да отписвам българските торенти.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Извинявам се за неправилно използваното обръщение, но мисля че съм извинена предвид факта, че по-голямата част от съфорумниците ни е дамска, а и самото аниме сякаш си има такава насоченост. Но пък добре говори за него, че автора на темата е мъж, значи е подходящо за всеки :rolleyes: Иначе сийдъри в замунда си има, и дори и аз съм сред тях, в редките моменти, когато ми е включен компютъра. А колкото до това да довърша филмчето - и този момент ще дойде.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Има и два филма по анимето. Гледала съм ги, и са просто невероятни. Фен съм на Нана - певицата.

Може би това е единственият женски персонаж, който ме е накарал да се влюбя в него. Това, че вокалът на великата пънк група "Sex Pistols" е носил подобно катинарче само още повече ме радва. Има и други препратки с други рок групи.

Най-вече историята докосва дамските сърца, защото е от тяхната гледна точка и е много емоционално.

Трябва да го гледам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

в момента съм до 32 епизод и единственното ми впечатление от тая нана(хачико) е че е една евтина к,,,,а,не знам колко момчета смени и прочие.... може би до края на анимето ще си променя мнението,но надали

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

в момента съм до 32 епизод и единственното ми впечатление от тая нана(хачико) е че е една евтина к,,,,а,не знам колко момчета смени и прочие.... може би до края на анимето ще си променя мнението,но надали

 

За 32 епизода много неща са ти направили впечатление от анимето, поздравления.

Интересно колко лесно хората съдят другите... Не се поставят в тяхната ситуация, какво биха направили те на тяхно място. Но това не е важно.

Просто щом даваш толкова силна оценка не слагай многоточие, стой си плътно зад аргумента. ;)

 

///////////////////////

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

в момента съм до 32 епизод и единственното ми впечатление от тая нана(хачико) е че е една евтина к,,,,а,не знам колко момчета смени и прочие.... може би до края на анимето ще си променя мнението,но надали

Този коментар си плаче за изтриване. Гената, не знам от колко време си във форума, но тук не са на почит крайните и още по-малко вулгарните изказвания. Ще те помоля да си премерваш думите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...