Jump to content

Not One Less (1999) (Zhang Yimou / Джан Имоу)


Recommended Posts

p24915_d_v7_aa.jpg

Моите деца (1999)

Yi ge dou bu neng shao

Държава: Китай
Година: 1999
Жанр: драма, комедия
Официален сайт

Режисьор: Джан ИмоуПродуцент: Джан Уей Пин и Джан ИмоуСценарист: Си Шян ШенОператор: Хио ЮнМузика: Сан БаоВ ролите : Уей Минджъ, Джан Хуейк, Жао ЮуВреметраене: 106 мин.Огромни благодарности на Крал за помощта при редакцията на субтитрите!

 

Свали филма
http://www.zamunda.net/details.php?id=265581&hit=1 title="Click Me" rel="nofollow external">click-me.gif
оттук
или тук, благодарение на CVSTOS


Сюжет:

 

Действитето се развива на фона на неописуемата бедност в провинциален Китай. Едва 13 годишна, Уей Минджъ трябва да замести за един месец селският учител. Условието да си получи заплатата е, през този срок нито един от учениците да не напусне. Притиснат да изплаща семейните дългове, най- палавия й ученик бяга в града, напускайки училище. Непреклонната учителка обаче е решена да го издири и да го върне обратно.

 

Награди и номинации

 

 

Фестивал Година Категория Резултат
Venice Film Festival

1999 Golden Lion ,Lanterna Magica award, Sergio Trasatti award ,Unicef award Won Golden Rooster Awards 1999 Best Director Won Hundred Flowers Awards 1999 Best Picture Won Shanghai Film Critics Awards 1999 Film of Merit Best Director Won Beijing Student Film Festival 1999 Jury Award: Best Film Won China Obelisk Film Awards 1999 Outstanding Film DirectorOutstanding Feature Film Won São Paulo International Film Festival 1999 Audience Award: Best Feature Won Golden Bauhinia Awards 2000 Top 10 Chinese films Won Young Artist Awards 2000 Best International Film
Best Performance in an International Film (Young Performer) Won Kinema Junpo Awards 2001 Best Foreign Language Film Director Won Isfahan International Festival of Films
for Children & Young Adults 2001 Golden Butterfly Won Changchun Film Festival 2008 Golden Deer: Outstanding Film in Rural Theme Won


 

Лично мнение: Поредния шедьовър на Джан Имоу! Просто е жалко, че безспорно най- добрия режисьор в света е толкова слабо известен у нас.
"Моите деца" притежава безупречна визия, прекрасна музика и простичка, но изключително въздействаща история. Всички в лентата участват със собствените си имена и играят себе си. Резултатът?- Златен лъв от фестивала във Венеция (виж " Награди и номинации" в описанието).
Този филм трудно може да се опише, той колкото и клиширано да звучи- трябва да се почувства.
Лична оценка 9,5/10

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филмът наистина е изключителен поне за мен! Гледах го преди повече от 6 месеца и не смятах, че на друг ще се хареса, но явно съм сбъркала.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мен лично много ми хареса.Филмът е страхотен във всяко едно отношение. От актьорска игра до режисура - невеорятно изпълнение.И носи много поуки.Мисля, че всеки би го разбрал сам за себе си ,но за мен лично донесе мисли, свързани с добротата на човека.Кой е наистина добър и има ли такъв човек въобще.Както и за образа, който имаме пред хората. За човешките постъпки. Въбоще филмът е страхотен, не мога да опиша с думи колко е невероятен и честно казано съжалявам.Бих искала да направя хубаво описание ,но няма да успея. Затова просто ще ви кажа да го видите .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз само да се сетя, кой ми препоръча този филм :samurai: - това е пълна боза,

такова нищо е този филм, че дори не виждам какво има да му коментирам,

очаквах от Джан Имоу., ако не много повече, то поне определено нещо доста

по-различно от тази пародия на кино.

 

Къде са "кинжалите", къде е "георй" - това тука ...... филмче да му река, ще е много.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Боза си ти, :) Съветвам те да се въздържаш от коментари за нещо, което очевидно е над възможностите ти да го разбереш. Малоумно е да сравняваш арт-хаус продукция, заснета само с аматьори, с изключително комерсиални продукции, като гореспоменатите два филма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не ги сравням, повече от това, че са филми на един и същи режисьор - или

в единия случай (с двата филма) се е справил блестящо, в другия (този филм) е

пълен фалш. Ич няма какво да му се разбира на филма, за да се претендира

за някакви особени възможности на зрителя - да това, че е заснет само с аматьори

вярно може да се използва за известно оправдание :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да разбирам ли, че тук не са добре дошли негативни критики към филм или изразяване на личните емоции, без значение дали става въпрос за отрупан със статуетки арт-нещо-си или за някакво почти неизвестно заглавие?

 

Т.е ако този филм е възхваляван до небесата от всеки втори, останалите които имат по-различно мнение за даден филм да замълчат или да се присъединят с лицемерие към ахкането и охкането на тълпата фенове?

 

Несериозно е такова отношение, според мен.

 

Всеки си има право на мнение и лична преценка доколко даден филм му е харесал или не, лично аз не видях нищо толкова удивително и внушително като изказ и като история - да, това че са напълно лишени от актьорски умения и за първи път застават пред камера е похвално наистина, но лично за мен това беше доста отегчително пътуване и го изгледах на два пъти.

 

Съгласен съм, че арт-киното като подформа е трудно за разбиране и възприемане, но Джан Имоу не ме е привлякъл с нещо драстично в продукциите си - може би само Герой бих отличил, другото ми дойде прекалено изискано за моя прост вкус.

 

Просто не беше my cup of tea.

 

За едни този филм е прекрасен, за други средна работа, за трети откровен провал, затова сме различни и затова всеки от нас има различна представа и светоглед за всяко отделно заглавие.

 

Аз пък намирам за боза Тигър и Дракон, Титаник и трилогията за Кръстникът - това прави ли ме малоумен и човек, който трябва да се въздържа от изказвания?

 

Надявам се, не се стремите да ограничавате личните преценки на хората в този форум, все пак всяка монета има две страни - според мен трябва да сме толерантни и да приемаме и критики към утвърдени вече заглавия, актьори, певци и прочие компоненти от забавленията, иначе ще бъде доста скучно от еднакви мнение и емоционални изблици :)

 

Поздрави и ако съм засегнал някой, предварително се извинявам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Никого и нищо не ограничавам или пък засягам. Когато някой се изкаже неподготвен и говори глупости, аз му отговарям по подобаващ начин. Какво има предвид под неподготвен? - филмът е личен за Имоу, който бил е пратен принудително от управляващите да бъде учител в село, като това от филма. Wong, от достатъчно време си във форума, за да си наясно, че тук цензурата е сведена до минимум и модеряцията е доста мека.

Второ, темата е достатъчно актуална и у нас, където всяка година по няколко хиляди деца напускат училище по същата причина, която е и във филма. Да не говорим, че тези които остават са на 80-90% неграмотни. И последно - Имоу всъщност много тънко критикува властта в Китай (където по него време политиката към народа не е била много по-различна от това, което виждаме и днес в Северна Корея) - накрая се споменава с "гордост", че всяка година по 1 млн. деца напускат училище, но благодарение на помощите след случката от филма (която е по действителен случай), цели 15% се връщат обратно в клас. Такива ти ми работи, не обичам някой да се прави по-разбиращ от журитата в авторитетни фестивали като Венеция и Торонто. Всеки си има право на мнение, но да не дава квалификации на нещо, което не разбира и не знае причината за направата на филма.

Относно това, че не харесваш филмите на Имоу - ми и аз не харесвам повечето филми, които са ти допаднали, но не ги наричам бози, само защото не са по моя вкус. Толкоз по въпроса. Живи и здрави и весело изкарване на новогодишните празници! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

@mike: Не се притеснявай да наречеш, който и да е филм от тези които харесвам боза - изобщо няма да се засегна и да се опитвам да ти обяснявам достойнствата на филма ;)

 

Надраснал съм такива обръщения - аз харесвам едно, ти друго и тнт :)

 

Няма нищо лошо в това да си изкажеш дори и негативното мнение към дадено заглавие - аз примерно познавам хора (и съм приятел с тях), които не харесват Индиана Джоунс, Властелинът и Star Wars - и какво от това, изобщо не ми пречи :) Затова и казвам, че всеки е свободен да дава мнението си за определен филм, без значение дали е позитивно или негативно :)

 

Лично за мен наградите и компетентността на каквото и да е жури не е способно да ме накара да харесам филм, който по моите лични преценки не става :)

 

Не се опитвам да се правя на интересен или да разпалвам някакви полемики тук - изказвам мнение и не ангажирам никого с него :)

 

Надявам се да си ме разбрал правилно, уважавам всяко едно мнение на всеки в този форум (и всеки друг, където се подвизавам), така че пожелавам ти повече качествени заглавия през следващата година и по-малко разочарования.

 

Поздрави от Бургас

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Причината за направата на един филм може би най-слабо ме интересува от всичко останало,

което е свързано с направата на филма. А след този критерии следващия по безсмислие за мен

са именно напрадите по всички фестивали. До преди 6-7 години им се връзвах, но фактически още

преди над 10 години бях разочарован от тези фестивали - ето човека горе ти казва, Титаник, че това

от където мина обра де що имаше награди, да не споменавам колко уникално некадърни филми

получават награди на тези фестивали, че и на капак колко блестящи заглавия тънат в дъното на залата.

 

Това тука сега ..... вярно и в герой лъхаше на комунизъм няма как да не призная, но онова си беше философия,

"всички под небето" е уникален принцип, но тука си е вече баш комунизъм ма до кухост, това най-върлата му

форма, просто на всички репликите бяха като взети от устава на пионерчето, като почнеш от даскала и кмета, та минеш

през главната героиня, та чак до директора на телевизията. Отначало филма влезе много добре, децата са

много естествени, но къде се запиля над един час в големия град да обикаля по пазарите и тоалетните търсейки

това дете, всички останали персонажи, които видях бяха превзети и неестествени, диалозите им все едно гледам

две 10 годишни хлапета, като се карат за това на кой батко му, има по-бързо колело. Къде е художествената

стойност на филма - колко игра с камерата има и в двата му филма, които споменах, ефекти, музикално оформление,

тука какво има ....... шарени тебешири ......

 

Ти се засягаш, защото си пуснал филма, а може би си го превел - няма лошо, няма лошо и, че ти харесва филма, но

на мен изобщо не ми хареса и изобщо не ме вълнуват фестивалите :P , аз казвам с моя авторитет, че този филм не

заслужава нито една награда и това няма нищо общо с теб, не бива да го приемаш лично, вместо това, за да се

предпазите от острия ми език ме предупредете, ако другите филми на Имоу са същата безсмислица, да не ги гледам.

 

 

п.п. ето до къде ме докарва моята мания - ако си изгубя времето с филм, който изобщо да не ми е харесал и ме хваща яд. :896767:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не, бе, не се засягам. Аз също не робувам на оценки от разни фестивали и IMDB, но в случая хората са прави.

Имоу е последният, който ще хукне да прави каквато и да е реклама на комунизма. ;)

И за финал - не съм казал, но ще потретя - аз съм против да се дават категорично оценки на нещо, което човек не познава добре и съответно не го разбира. В случая не иде реч за това, че съм представил филма, или че съм го превел, а просто познавам творчеството на този режисьор и твърдя, че е един от най-добрите в света. Много е лесно да направиш зрелищен филм, когато имаш огромен бюджет и хитови актьори на разположение (даже и пълен некадърник като Майкъл Бей го доказва). Повечето почитатели на творчеството на Имоу ценят именно филми като "Not One Less", a "Пътят към дома" го считат за най-добрия му. Това ценя и аз в китайския режисьор - не робува на жанрове, спокойно прави филми с 50 млн. и с 5 долара, обича да експериментира - в "Герой" кани почти всички мега звезди на азиатското кино, а в последния си - "Под клоните на глога" отново работи с непрофесионални актьори. Все едно Майкъл Залива да беше заснел "Човекът от Земята", примерно.

 

И кандо, както вече ти казах - Имоу иронизира и осмива точно комунизма, намери и гледай "To Live" (Да живееш), за направата на който получава забрана да снима няколко години. Все пак в Китай още си върлува комунизъм и всичко минава през цензура. Това, което на теб ти се струва пропаганда е точно обратното. И затова са оценили филма по света.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ей, ама каква хубава дискусия си спретнахме - радвам се, че сътворихме нещо интересно в тази секция :) Ще се радвам ако по всеки филм от раздела се проведат същите дискусии :)

 

Благодаря ви за което!

 

С пожелание за весело изкарване на празника :)

 

Кирил

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много хубав филм. Все повече си затвърждавам мнението, че бедните китайци живеят живота си ден за ден, което е мнооого тъжно :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Тъй като завърших съвсем скоро (преди няколко дена), много добре се получи, че изгледах точно този филм. Накара ме да си направя една равносметка за всичките ми преподаватели досега и установих, че такива учители са на изчезване ... голяма рядкост са учителите, които наистина обичат учениците си. Много жалко!

 

Филмът е един от многото шедьоври на г-н Имоу (най-хубав, красив и страхотен за мен е "Under The Hawthorn Tree"). Винаги когато човек гледа негова продукция, не може да не остане съпричастен към чувствата на героите му. Филмите му вдъхновяват и всеки би могъл да си извади поука ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...