Jump to content

Recommended Posts

spacer.png


Red Cliff

Сваляне:
Оттук
или
оттук

Редактирани от speedy86 субтитри:
Диск 1
Диск 2

Жанр: Екшън, Военен
Държава: Китай
Година: 2008
Сценарист: Khan Chan, Cheng Kuo
Режисьор: John Woo
В ролите: Chen Chang, Yong Hou, Jun Hu, Takeshi Kaneshiro...

Резюме:
Филмът е базиран на част от класическата новела Romance of the Three Kingdoms, написана през 14 век от Luo Guanzhong. В основата на Red Cliff лежат последните дни от управлението на династия Хан в Китай. Годината е 208 от н. е. Тогава управляващата династия запада, а страната попада под контрола на влиятелни военачалници. Силният северен предводител Cao Cao, повежда мощната си едномилионна армия на юг, за да сложи ръка на тамошните територии. Двама други военачалници, Sun Quan и Liu Bei, създават алианс срещу натрапника, чрез който да защитят земите си.
Войната, която се води като следствие от тези действия, дава началото на периода на Three Kingdoms, когато Китай е управляван от трима владетели.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бях чела коментари, че филмът има повече амбиции от това което може да се види, но на мен това ,което гледах и в двете серии си ми беше точно по моята мярка. Имаше много и интересни герои и според мен всеки от тях успя за тия пет часа да разкрие чудесно образа си. При това има страхотни бойни сцени - както батални , с много стратегия в тях, така и демонстрации на бойни изкуства с всякакви оръжия. Малко поезия , философия, фини китайски рисунки и беседи върху изкуството на чая. Харасвам такива филми, но не съм "всеядна" .А този наистина е увлекателен и добре направен.

Близо година прескачах първия епизод на тоя филм в един сайт на английски, но като се навих да го гледам, съм доволна че не се наложи да чакам втория епизод, понеже вече бях нетърпелива.

 

С този филм всъщност открих Такеши Канеширои Тони Лънили Льонг/ както го наричат/, макар да ги бях гледала в големите им роли в "Летящите кинжали" и "Герой" преди няколко години. Но тогава нямах приятелка, запалена по азиатското кино и по-скоро драми, която заостри лека-полека интереса ми към Азия. А Чанг Чен скоро го разпознах в един доста арт филм като " Дихание" и отново го гледах с удоволствие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Такеши Канеширо като Zhuge Liang много ми хареса успя да покаже поне малко от образа на легендарния стратег .

.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По принцип не си падам по такъв сорт филми (wuxia pian), но му дадох шанс на филма да видя какво се е получило, още повече че името на Джон У внесе респект към продукцията.

 

Историческа драма с елементи на разсъждение и бойни сцени дело на Corey Yuen и екипа му от помощници. Имаше доста герои - там именно се запознах с Генерал Гуан Ю (Гуанди), който по-късно бе представен от Дони Йен в неговата интерпретация.

 

Червените Скали е дълъг филм наистина и затова тъпите американци орязаха самия филм и го съкратиха на 2 часа и половина, осакатявайка по този нелеп начин всички достойнства на наратива, сюжета и развитието на героите. Добре, че после се сетиха да пуснат пълното издание (под формата на Director's Cut), че да можем да му се насладим подобаващо.

 

Аз лично изчаках малко време и си взех направо Блу Рей изданието - на тънка цена при това.

 

Освен с трагичната смърт на един от каскадьорите, ще запомня филам с операторското майсторство, с добрия сценарий, с много добре показаните герои и въпреки техния брой не се обърках до края в това кой какъв е и защо такъв е :)

 

Имаше интересни похвати от китайското военно дело и стратегия - Джугъ Лян е виден такъв стратег и негови трудове и трактати с показани в Изкуството на Войната под авторството на Сун Дзъ.

 

Имаше герои за които да "стискаш палци" и такива за които да искаш да пукнат по-бързо.

 

Имаше интриги, конспирации, умели словесни двубои, исторически битки, драма, любов и това гарнирано с умерено летящи битки, съчетани с подходяща музика и визуални картини за фон - удоволствието ми беше огромно. Джон У показа, че първият му китайски филм от 1992 насам (последният му филма на азиатска почва беше Hard Boiled) заслужава внимание отвсякъде.

 

А със следващия си филм (той беше само като продуцент) Reign of Assassins - Michelle Yeoh FTW - съвсем се показа като опитен кино творец, опитал сили в почти всеки жанр на киното - от фантастика до олд скул филми с бойни изкуства. Респект :)

 

Оценка за филма - 9/10

 

П.П. Днес съм като машина за постове, ще поспра малко, че да има и за утре какво да пиша :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не очаквах чак толкова да ми хареса :) . Имаше от всичко , но в добре премерени дози, уникално силна актьорска игра, зрелищни сцени и добър сюжет. Една на ръка, че към подобни филми имам слабост и дори извън земните подскоци и летателните опити не ми вгорчиха вкуса, напротив някак си бяха намясто и се вписваха идеално, дори футбола накрая ме накара да се усмихна. Плавно въведоха героите, тези който трябваше да събудят симпатии го направиха моментално, а лошите ги намразваш след вторият кадър :) . Ще си дам час почивка и се захващам с втората част.

 П.П. Римските кохорти пасти да ядат

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...