Jump to content

Karamazov no Kyoudai (2013)


Recommended Posts

* Karamazov no Kyoudai *
spacer.png


Заглавие: カラマーゾフの兄弟, Karamazov no Kyoudai, The Brothers Karamazov
Страна: Япония
Старт: 12 януари 2013 г.
Формат: рензоку
Жанр: човешка драма
Епизоди: 11
ТВ канал: събота 23:10 ч. по Fuji TV
Режисьор: Junichi Tsuzuki (Puzzle, Koishite Akuma, Kazoku no Uta и др.), Genta Sato (Puzzle, Zettai Kareshi, Atashinchi no Danshi и др.) и Shosuke Murakami (Akai Ito, Mou Ichido Kimi ni, Propose, Koishite Akuma и др.)
Сценарист: Shizuka Oki (Strawberry Night, Kairoutei Satsujin Jiken, Mori no Asagao и др.)
Песен: Rolling Stones - Paint It Black
Субтитри: Английски субтитри
Съвременна адаптация на романа "Братя Карамазови" от Фьодор Достоевски

Wiki

 

Участват:
Takumi Saito като Mitsuru Kurosawa
Hayato Ichihara като Isao Kurosawa
Kento Hayashi като Ryo Kurosawa
Kotaro Yoshida като Bunzo Kurosawa
Rin Takanashi като Kanako Endo
Kouhei Matsushita като Susumu Suematsu
Kenkichi Watanabe като Koichi Oguri
Sakura Ando като Shiori Kurosawa
Akira Onodera като Shiro Sonoda
Yuria Haga като Kurumi Yoshioka
Kenichi Takito като детектив
и др.

 

 

9c433136778e1063.jpg

 

Резюме:
Дорамата ще е първата японска адаптация на романа "Братя Карамазови",
който излиза на части в годините 1879 - 1880 г., от Фьодор Достоевски.

Действието ще се развива в провинциален град в Япония.
Мицуру, Исао и Рьо са трима братя родени от две различни майки,
които в последствие биват заподозрени в убийството на своя баща, Бунзо Куросава.

 

Сваляне с английски субтитри: :click:

 

Сваляне с български субтитри: :subs: :click:

 

Онлайн с български субтитри: :subs:  :click:

:essub:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Руските класици са трудни за филмиране, но Достоевски може да бъде адаптиран именно от японците, понеже той човърка там, където и те умеят - в човешката психика. Акира Куросава е правил шедьоври от произведенията на този писател. Дано да не остане единствен!

Не знам, какво да мисля за това заглавие. Не си правя илюзии, че ще бъдат достатъчно изчерпателни и историята ще е силна, но ако положат усилия, може да се получи задоволителен резултат. Направили са чудесен подбор за главните роли, което е добро начало.

Дорамата ще бъде разделена условно на 3 части. Първата ще представи историята на тримата сина и убийствените им наклонности. Втората ще се концентрира върху деня на самото убийство, а третата ще ни разкрие истината чрез разследването й.

Кой знае защо, но неволно свързвам дорамата с миналогодишната W no higeki. Дали ще се опитат да я направят по нейно подобие?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отлично начало (повече отколкото очаквах), но и така трябва да бъде щом правиш съвременна адаптация (наблягам на думата - съвременна) по книга на Фьодор Достоевски. Книгата бе задължителна за мен в училище и гледайки сега героите с техните японски имена, аз, въпреки всичко си ги представям като Дмитрий, Иван и Альоша Карамазови. Гледала съм руски филм, адаптация по книгата, мисля, че беше от края на 60-те години, имам някакви спомени, че преди няколко години руснаците направиха и сериал по книгата, а сега ще се сблъскам и с японската версия. Пролетта на миналата година японците направиха и дорамата Tsumi to Batsu: A Falsified Romance, която бе адаптация по манга, но и самата манга е взаимствала теми от друг роман на Достоевски - "Престъпление и наказание". Кенго Кора бе в главната роля и се справи за пореден път блестящо.

 

Иван (Исао), в ролята му е Хаято Ичихара, тук е не по-малко убедителен с изпълнението си. И тримата с Кенто и Такуми са отличен избор за ролята на братята Куросава.

Много важни теми ще бъдат засегнати тук... морал, вяра, свобода, семейни отношения, както и редица обществени проблеми.

Къщата ме впечатли. Великолепна сграда, а обстановката вътре внушителна. Песента, която е използвана към дорамата е на Rolling Stones - Paint It Black. Имах чувството, че не чувам добре, че това не е гласът на Мик Джагър... Не можех да повярвам, но точно тази песен се връзва и напълно с всичко, което ще бъде представено. Перфектно, наистина перфектно начало за тази дорама. Епизодите няма да са дълги, а и японците не го правят, кратко, точно и ясно представят точно този жанр продукции - човешка драма. Първи бе с продължителност по-малко от 40 мин.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изгледах и аз най-накрая първи епизод и отново добро начало от японците този сезон.

Доволна съм от подбора на актьорите, особено на тримата ни главни герои, единствено Kouhei Matsushita не ми се вписва като Смердяков, ако правилно съм се ориентирала, че играе него. Просто малко по-различно си го представях, но все пак това е едва началото. Къщата, в която са снимали, е доста подходяща за целта.

Определено ще беде интересно да се види как ще представят историята в оставащите епизоди.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз останах доволна от началото. Музика, сценография, цветово оформление и най-вече подборът на тримата главни герои! Не се съмнявам, че точно тези актьори е трябвало да влязат в образите. Успяха да предадат дълбоката разлика в характерите на братята и дори можах да ги отъждествя с описаните образи в романа.

 

Единствено при Кенто ми се стори странно, че учи за лекар, но с превода се оказа, че всъщност е избрал психиатрията, което го приближава до избора на Альоша.

 

Много интересен начин за представяне на историята! На фона на храната се води разпит на заподозрените. Предадени са техните мисли, а можем да уловим и реакциите им. Това е най-силната част в сюжета.

Благодарение на Rie разкрихме и второто рок парче, което звучеше по средата на епизода, но финалната класическа мелодия все още ми убягва.

Великолепни фотоси стават от тези кадри!

c80d462aaa7d1b44.JPG

 

a45e140f13d32465.png

c4e5a46052ca6cf6.png

38d1050003b3eb7e.png

6f592fd64bcb82cf.png

0997ede0b0e1ab41.png

aa73ba58fe3f1679.png

dcd5227ead0670cb.png

9d8a1e44a9557ea5.png

Тунелът е идейно внедрен в историята като портал към друг свят, навяващ усещането, че нещо предстои се случи

88bfc93b0c524840.png

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изгледах 3 от 5 преведени серии. Лентата е много силна. Едно от най-добрите заглавия за сезона. Успява да задържа вниманието на зрителя, при положение, че почти съм сигурна в едно: накрая може и да не разберем, кой е истинският убиец. Този въпрос просто ще отпадне по пътя на японската логика. За нея важният въпрос не е "кой".

Историята и актьорите разкриват характерите по невероятен начин. Стигат до дълбините на човешката душа. Можем да видим всяка една гледна точка. Тук всеки е заподозрян като потенциален убиец. Движението напред и назад във времето също допринася за силата на продукцията. 2, 3 и 4 -и еп. се фокусират върху тримата сина.

Саундтракът е божествен! Продължават да пускат още рок парчета, които стават неразделна част от действието. Rolling Stones, Nirvana, следват Radiohead, Pink Floyd, Led Zeppelin, Nick Drake, The Beatles. Това открих като имена на изпълнителите. За класическите препратки все още нямам просветление. Някой, който се интересува от такава музика, моля да погледне сериите и да сподели мнение!

Рин Таканаши получава подарък за ролята си от Сайто Такуми.

47597b4aaeaf1f13.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изчетох книгата, която наистина се оказа велико творение във всяко едно отношение - философско, религиозно, психологическо (дори открих източен паралел в една от притчите - тази за стръкчето лук удивително напомня за разказа на Рюноске Акутагава "Паяжинката"!).

Единственото нещо, което ми липсваше най-осезаемо тук, беше религиозната нишка. Странно, защо не са я засегнали? Така щяха да придадат още по-голяма дълбочина в образа на малкия син. Кенто е идеален за ролята, но Альоша сякаш стана много по-сигурен в себе си от един момент нататък.

Сериите имат предимството на изчистения сюжет, без да са затормозени от излишни герои (такива, каквито в книгата бяха необходими, но тук - не).

Мио от Камен Райдър Кива играе ролята на Куруми! Много се е променило това момиче! Изненадващо добре пасна на образа! Придаде му сила, за разлика от Рин, от която, мисля трябваше да видим по-разнородни чувства. Очаквам в останалите серии до финала това да се промени и Канако да изригне.

Историята се движи по книгата с някои леки промени и се фокусира основно върху психологическата страна на нещата. Благодарение на основния каст, тя е пресъздадена фантастично! Проверих части от някои по-стари екранизации на романа, правени по-рано на руска почва и ми направи впечатление, че основните им образи изобщо не пасват на героите в книгата. Актьорите, които са избрани, са прекалено възрастни за ролите.

Любопитно ми е, какъв финал ще измислят в сериите, при положение, че произведението на Достоевски не е било завършено и той е предвиждал продължение?!

Двете версии се развиват по различно време. Японската е в наши дни и това би трябвало да помогне на разследването.

Ако и в този случай е виновен слугата, той би трябвало да е оставил все някакви улики. Най-малкото, в книгата оръжието на убийството беше съвсем друго, но това изобщо не беше забелязано от разследващите. От друга страна, ролята на слугата тук действително е сведена до минимум. Зрителят не успява да си състави ясна представа за него. Не знае кой е той и защо е нает в тази къща? Никъде не се споменава да е евентуален син на Бунзо. Епилептичните му припадъци също никакви ги няма. Само веднъж забелязахме леко неразположение, което отмина доста бързо. Най-вероятно и това ще се изясни на финала и той ще покаже истинската си същност в самия край на сериите.

За мен е много важно и какви ще останат отношенията между братята? Смятам, че в книгата тримата бяха сплотени накрая и затова тая надеждата, че са успели с плана за бягство.

 

Дали ще успеят да се поберат в 10 епизода?

8869089c884c3106.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Уоу! И еп. 10 ме остави без дъх! Наистина се движат почти по страниците на книгата, с някои леки отклонения, но ето че

 

истинското лице на Суемацу беше разкрито! Видяхме и майката, която е прототип на Лисавета от книгата.

 

Ще има поне още една серия. Със сигурност ще включат процеса, а той е финалната нишка в сюжета. Най-интересното, надявам се, предстои. Любопитството за края остава.

Страхотна игра с цветове, сенки, хора!

Необичайната музика продължава. Комбинация между рок и класика. Какво по-хубаво за подобна мрачна история!

 

 

b922221b1cd4efdd.png

62151fbc696fc7b1.png

2168ae4b5e8e6b60.png

d11f639ac6a7b99a.png

99fabd954eb77ecb.JPG

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Въпреки че съм запозната с историята и знам какво ще се случи, с приближаването на финала, всеки епизод беше по-напрегнат от предишния!

Вярно, че има леки отклонения от книгата, но крайният резултат е добър. Доволна съм от видяното! Независимо как ще завърши дорамата, за мен, това беше една сполучлива съвременна адаптация на романа.

 

Даже сега, когато изгледах и 10 еп., си промених мнението за Kouhei Matsushita.

Свърши добра работа, предвид и начина по който са решили да представят образа на Смердяков.

Моето усещане за самия персонаж беше малко по-различен, но и така ми допадна.

 Тук са махнали някои неща и добавили други, но пък така са постигнали елемента на изненадата.

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Драмата завърши с 11 епизода. Успяха да поберат цялата история в сериите. Харесаха ми.

 

Радвам се! Отделиха подобажащо внимание на Суемацу.

На финала нещата си дойдоха на мястото и .... йес! Мицуру беше оправдан. Така, както е станало с прототипа на Митя в романа. Рано или късно истината излиза на яве. Разследващият доста изтормози братятая, но успя да прозре вярната посока.

 

Хаято заслужава големи адмирации!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове


Най-сетне, благодарение на Ру и Dark Angel (тук - откъс от оригиналния саундтрак, дело на Хабука Юри), се разбра, коя е класиката, използвана в сериите.
Благодарности и за превода. 2 серии са готови на български.
Снощи в студентското предаване по радио Реакция гостуваше един млад театрален актьор, който в момента играе Идиот по Достоевски. Изненадах се, когато той сподели, 4е е гледал тези серии и е възхитен от актьорското присъствие на екрана.

Сега забелязах - Такаразука са поставяли Братя Карамазови на сцена през 2008-2009г.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не можа да ми хареса особено. Липсва очакваният задълбочен дух и е някак плосък. Според мен не са могли да го разберат особено добре и са взели единствено сюжетния скелет на романа. Само малкият брат в изпълнение на Кенто и големият - Такуми Сайто разбира се много ми харесаха.

Малкият е голям сладур. Брата Исао имаше някаква нелогичност в образа си. Отначало беше един, а след това внезапно се промени. Не съм чела романа, но като че ли не беше представен много пълно и така, че да бъде разбрана трагичната му истерия. Все пак е само един кратък сериал.

Опитали са се да направят нещо. Въвели са много европейски елементи в мебелировката и дори според мен имаше руска класическа музика - може би беше Чайковски... На моменти с облеклата, класическият стил на всичко забравях, че е съвременен филм и се пренасях в минала епоха.

Но саундртака беше несъвместим и ужасно ме дразнеше. Беше като съшит с бели конци и никак не ми се връзваше. Западноевропейският рок с класика и с Достоевски. Нямат нищо общо. Може би са решили така заради бунтарският дух на Ролинг Стоунс и Нирвана. Големият брат си беше малко бунтар.

Сценографията и снимките бяха много изпипани наистина. Хвърлили са много талант и усилия в това. Атмосферата беше мрачна и много красива.

Актьорите бяха чудесни. Заради тях го гледах.

Финалът беше скалъпен хубаво, но според мен се е получило нещо, което не е чак толкова добро колкото очаквах.

Лично мнение.

Акира Куросва си остава ненадминат в пресъздаването на Достоевски от японците. Той има филм по "Идиот".

 

Намерих някои цитати от Достоевски

 

 • Днес повсеместно човешкият ум започва насмешливо да не разбира, че истинското осигуряване на човека не е в личното му уединено усилие, а в общата човешка цялост. — "Братя Карамазови"

 

• Що е ад? Страдание, че вече не можеш да обичаш. — "Братя Карамазови"

 

 Красотата ще спаси света. — „Идиот“

 

• Едно от най-обичаните и разпространени суеверия е това, че всеки човек има свои определени качества, че е добър, зъл, умен, глупав, енергичен, апатичен и т.н. Хората обаче не са точно такива. Ние можем да кажем за един човек, че той по-често бива добър, отколкото зъл, по-често умен, отколкото глупав, по-често енергичен, отколкото апатичен, и обратно, но няма да бъде справедливо, ако кажем за един, че е добър или умен, а за друг, че е зъл или глупав. А ние винаги тъй разделяме хората. И това не е право. Хората са като реките: водата във всички е еднаква и навред е една и съща, но всяка река бива ту тясна, ту бърза, ту широка, ту тиха, ту чиста, ту студена, ту мътна, ту топла. Така и хората. Всеки човек носи в себе си наченки на всички човешки качества и понякога проявява едни, понякога други, а понякога съвсем не прилича на себе си, без да е изменил нещо от същността си. У някои хора тия промени биват особено резки.

 

 

 

Най-истинските хора на този свят са поетите и писателите. Достоевски е над всеки философ. — Емил Чоран

 

 

 BrosKaramazovCross.jpg

  •  

 

  •  

     
     
 
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разбира се, Достоевски е ненадминат философ, но тук целта не е била да се създаде нещо, надхвърлящо самото произведение, а да ни представят криминална драма с дълбок психологически оттенък. Философията от книгата, която е наистина впечатляващо развита там, е изоставена, но за сметка на това, фокусът беше достатъчно добре разгърнат за подобен формат.

Образът на Иван/Исао е максимално достоверен. Вторият син е перфекционист, безбожник и търпи същата промяна като образа от книгата.

Там е описано подробно. Той се оказва руският Фауст.

Танче, препоръчвам ти книгата. Надявам се и Силвия да гледа сериите. Интересно ми е и тя какво ще каже по въпроса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Започнах книгата, в началото съм, обаче вече ме грабна. Мисля, че ще я изучавам в по-горен клас, така че ми е от полза и в това отношение хд Засега персонажът на Алексей ми допада най-много, може би. Иначе, и тримата братя ми се струват интересни като цяло. А докато прочета книгата, надявам се всички епизоди да бъдат преведени, като гледам са само до шести хд

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз така направих, когато вървяха сериите.

На мен книгата не ми беше толкова интересна в самото начало. Но от един момент неусетно те повлича в своя свят и става увлекателна.

Образите и на тримата братя търпят развитие. Това, което ще ти даде книгата, няма да го откриеш в толкова дълбок вид на екрана. Но е полезно да се види адаптацията. Тя носи своите достойнства.

Да, Алексей притежава чиста душа. Той се явява нещо като пийсмейкър - човекът, който винаги сплотява останалите, успокоява ситуацията и възхищава околните с добротата си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изгледан. Чудесен каст и игра. Към сценариста и режисьора имам леки забележки, тъй като можеше и по-добре да реализират идеите си, които иначе са добри. Предпоследните няколко епизода малко изпуснаха добрата инерция от началните серии. Паралели избягвам да правя когато за нещо пише че е "по романа/либретото/музиката на....." Добре че бързо забравям  :) 

Като цяло добро заглавие.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

„Братя Карамазови” е страхотна драма. Основно, защото има една от най-здравите възможни основи в литературата – неоспоромият хуманист Достоевски. Както казват – не съдете книгата по филма, и аз бих казала не съдете филма по книгата.

 

Силна психическа игра, европейска атмосфера, примесена с модерни технологии, харизматични актьори ( с познатия ни от Момчешка Любов 1 Такуми Сайто), и доста рок-музика (като че ли да ни подсети, че Достоевски е рок-звездата на литературата, в сравнение с например Харуки Мураками, който е просто поп-звезда), Karamazov no Kyoudai  вечатлява  онези, които имат някаква осова по класическа литература, и трябва да се възприеме по-скоро като пиеса, отколкото като филм.  Критиките за съшития с бели конци саундрак и други елементи може и да са вярни, но ще ги оставя настрани, защото са подробности. Когато на преден план стоят най-дълбоките хуманистични ценности, другото няма как да прави особено (негативно) впечатление.

 

Това е изключително силна продукция и по друга причина – и това е, че поставя мост между царска Русия и модерна Япония по много интересен и забележителен начин. Няма как да не ви направи впечатление ценностите във филма – уважението към родителите, въпреки всичко, подкрепата на братята, както  жертвеността на майката. Тези неща ги няма другаде. Не ви съветвам, но все пак само за момент си представете, една възможна екранизация на Холивуд по  въпроса – няма никога да намерите такава дълбочина на героите и на характерите.

 

Общото е, в невъзможността да пробиеш, да успееш, да се докажеш, без подкрепата на семейството си. Това все пак не е Америка или Австралия, където съвсем сам се справяш със социалната стълбица и особено в Австралия, където няма особено значение за реалиирането ти кое ти е семейството.

 

Това, уважаеми дами и господа, е царска Русия/ Модерна Япония.

 

kyodai.png?w=547&h=276

 

Но освен това, колко общо има между необятната руска душа и японците – това е хана (ще изолзвам корейския термин, защото за друг еквивалент не се сещам) – преодоляването на страданието и реализиането в бъдещето, въпреки него и именно благодареие на него. Просто няма как да остане скрито в „Братя Карамазови”. Затова японските филми и друг път са ми напомняли силно на класически руски автори. Но какво удоволствие е да се види връзката дирекнто тук! Дай боже още такива продукции!

 

 

Мене лично, драмата ме разплака мого пъти. Не за друго, а защото знам, че Достоевски е бил болен тогава (от ТБ) и бидейки последния му роман – да завърши толкова позитивно, ме накара да се просълзя не веднъж!! Трябва да сверя с оригинала, но ако действително такъв е краят, то тогава може би доброто наистина е способно да победи злото у нас (и Достоевки е успял да се пребори с демоните си). Слава нему.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Усещах, че ще ти допадне психологическата "битка" между персонажите.

Книгата остава недовършена. Достоевски е мислел да прави още две продължения на този епичен роман, но за добро или зло, това не се случва. Така е оставено повече място за въображението ни и аз съм склонна да мисля, че развитието та нещата рано или късно щяха да достигнат до същия завършек като в сериите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хареса ми.  :) Криминалният елемент беше много добре развит и до последно не знаех кой е убиеца. Персонажите те грабват веднага, а актьорите ги изиграха по перфектен начин. Не мисля че човек може да сбърка, ако го почне, дори напротив. Разбира се не знам как ще го възприемат хората които са чели книгата. Това все пак е японска версия и си идва със своите характерни черти.  :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз да си кажа - абсолютна 10-ка. Без нито една забележка. Великолепна интерпретация и на лудостта на Иван, и на безпътицата на Дмитрий, и на ангелската душа на Альоша. Страхотен акцент на покварата на бащата - нещо, което в книгата не беше толкова силно засегнато. Идеята за карамазовщината, която тече във вените на всички, братската обич и доверие, любовта изобщо, човекът и душата му - всичко. Страхотен ОСТ - няма как да се измисли по-подходящ. Особено темичката от Paint it black! 

Особено държа да отлича бащата, който без усилие се превръща в най-успешния лош герой във всичко, което съм гледала досега, и Ичихара Хаято, за невероятния Иван, който изгради. Перфектно запази баланса между лудост и нормалност до самия край. Изобщо този сериал е преживяване, което с удоволствие ще повтарям и потретвам. Горещо препоръчвам.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...