Jump to content

Tonbi (2013)


Rie

Recommended Posts

spacer.png

Име:  とんび / Tonbi / Black Kite 
Страна: Япония spacer.png
Формат: Renzoku
Жанр: човешка драма, семеен
Период на излъчване: 13 януари – 17 март 2013 г.
TВ канал: TBS, неделя, 21:00 ч. японско време
Епизоди: 10 (времетраене 45 минути)
Режисьор: Юичиро Хиракава (Good Luck!, Aikurushii, Rookies, Jin)
Сценарист: Йошико Моришита
Адаптация по романa "Tonbi" на Кийоши Шигемацу
Музика: Такефуми Хакета
Основна песен:
Masaharu Fukuyama - Tanjoubi ni wa Masshiro na Yuri wo

Официална страница

В ролите:
Масаки Учино като Ясу Ичикава
Такеру Сато като Акира Ичикава
Такако Токива като Мисако Ичикава
Казуе Фукиши като Юми Сакамото
Такако Като като Юкие
Акира Емото като Кайун
Цубаса Хонда като Мияко Мацумото
Казуя Такахаши като Хагимото
Кента Учино като Шиноске Микава
Хиронобу Номура като Шоун
Юми Асо като Таеко
Такума Ото като Тецуя Кузухара
Бенгал като Президент Бито
Хината Игараши като Акира Ичикава (на 3-годишна възраст)
Шин Аракава като Акира Ичикава (на 6-годишна възраст)
Наюта Фукузаки като Акира Ичикава (на 11-годишна възраст)

Историята: Япония в началото на 70-те години на миналия век. Масаки Учино е в ролята на Ясу Ичикава, мъж, който изгубва при трагичен инцидент своята съпруга. Отраснал без родители, лишен от образование, в тези трудни години след края на Втората световна война, опитвайки се да превъзмогне огромната мъка, Ясу ще отгледа сам своя син Акира (Такеру Сато). Една история, която ще ни представи трудностите, които преодоляват двамата мъже, както и техните радостни и щастливи моменти. Tonbi е адаптация по отличения с първа награда през 2008 г.  роман на Кийоши Шигемацу.


В началото на януари тази година от националната телевизия NHK създадоха и тв филм от две части по същото заглавие, в който главните роли бяха поверени на Шиничи Цуцуми и Соске Икемацу.

През 2022 г. е направен и игрален филм Tonbi.

 

Вълнуваща семейна японска история, от която останах изключително доволна, а сега се радвам, че ще получи и своята дорама-версия. Ролята на Акира Ичикава в четири различни възрасти ще се изиграe от Хината Игараши, Шин Аракава, Наюта Фукузаки и Такеру Сато (след 16-годишната му възраст и с най-голямото участие).

 

鳶が鷹を産む。Tonbi ga taka wo umu...

 

Свали:
Английски субтитри spacer.png  

Епизодите с английски субтитри spacer.png

Епизодите с руски субтитри spacer.png

 

Гледай онлайн:
С руски субтитри spacer.png

С руски субтитри 2 spacer.png

Редактирано от bealonenomore
Добавени линкове към теми на актьори.
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много добро начало и на тази нова японска дорама, издържана в жанр - човешка драма. В книгата, а от това, което показаха в тв филма преди година, историята започва от периода Шова 37, т.е годината е 1962, докато тук са решили да я изтеглят с десет години напред и всичко да започне от Шова 47 - 1972 г. Първи епизод бе и с продължителност 93 минути, цял един филм. Останалите части ще са с времетраене 45 мин.

След като преди две седмици изгледах Rurouni Kenshin, най-после дойде ред и на Такеру в тази дорама, която ще приключи през месец март. Огромно удоволствие ще е за мен след Fuyu no Sakura (2011) (последното му участие в дорама), да го гледам отново всяка седмица и в епизодите на Tonbi.

 

 

Първите кадри бяха с Такеру, годината 1998 г. и след това веднага ни върнаха назад в годините, когато той се е родил. Цубаса Хонда е в ролята на негова колежка.

Великолепна картина от началото на 70-те години в Япония. Тук се обръща много по-голямо внимание, отколкото във филма, на отношенията на родителите му в самото начало, като младо семейство, на голямата любов, която са изживяли, на невероятната радост споходила ги с раждането на техния син, за да се стигне и до огромната загуба...

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Излязоха днес и субтитри на английски за Tonbi. Добавих линк, ако има желаещи за тази дорама.

Историята от това, което видях и в неделя, в излъчения втори епизод, наистина е представена малко по-различно от филма. Движат се по книгата, представят отношенията с неговия баща, израстването му, приятелите, които са били до тях след загубата на майката, но представят и живота на Акира в края на 90-те години на миналия век.

Такеру Сато е с поредното си силно изпълнение. Очаквам тази неделя да дадат повече и обърнат внимание на отношенията му с героинята на Казуе Фукииши. За сега нейната героиня стои малко, като че ли в сянка, но очевидно е много важна за историята.

Хлапетата, които изиграха Акира Ичикава на 3 и 6-годишна възраст Хината Игараши и Шин Аракава бяха страхотни. Големи сладури и двамата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

След въпроса на финал в трети епизод на Казуе Фукииши, сега съм в очакване да разбера какво ще отговори Такеру (хах, колко изненадан беше само), макар че се досещам...

Три епизода до тук, в неделя ще се излъчи четвърти, и докато не се качваше никъде дорамата, много бързо се организираха, а момичето, което превежда на английски епизодите за пет дни преведе и трите излезли до тук. Отлична работа, а дорамата върви и с много добър рейтинг в Япония.

Такеру се справя отлично с ролята да гледа (помага при отглеждането) чуждо дете. Много приятно ме изненадва с героя си до тук.

Разбрах и каква ще е точно ролята вече на Казуе-чан, наистина е важна за историята.

 

П.П. Рускините също започнаха превод на Tonbi. Първи епизод е готов, добавих линк в описанието.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изгледани 4 епизода и съм мнооого доволна. Всичко е на ниво. Намам грам забележка. Образа на таткото, като главен герой в тези епизоди, е просто чудесен низ от непрекъснато сменящи се емоции, в рамките на минута може да ме накара да му се ядосам, съчувствам, смея...

Останалата "тайфа" около него-приятели, съседи, колеги са същите живи образи и скука с тях няма. Най- колоритен ми е възрастния монах, жалко че от превюто на 5 епизод , оставам с впечатление че този герой няма да продължи дълго.

Детето-Акира от една страна чудесно сценариста гради образа на растящото дете във всеки следващ епизод, а от друга го виждаме същия в сегашно време.

Края на 4-и епизод беше гаден номер спрямо текущия зрител :lol:. Сега ще умра от любопитство.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледах вчера пети епизод и мога малко поне да те успокоя. Не се случи това, което предполагам, че си мислиш (хах)...

 

 

.. той се върна, бягайки в дъжда и то точно на време, за да я защити и аха-аха да й признае, но... Ще видиш и сама, няма да разкажа повече, а и все пак сценариста ще ни подържа още малко в напрежение, имаме още епизоди до финал. Убедена съм обаче, че Кенске ще си има млад татко, както се шегуват с него в детската градина.

 

В четвърти епизод,...

... в началото, когато трябваше да отговори на въпроса й, как само се измъкна, но пък каза: "Гледай на мен като на една от твоите приятелки". Такеру ме напуши на голям смях в тази сцена, а и какво изражение имаше на лицето си само (хаха).

 

 

 

Прекрасен сериал и подкрепям думите ти. Удоволствието е огромно от тази продукция в жанр човешка, семейна драма. Масаки Учино и Такеру Сато, двама отлични японски актьори от различни поколения, тук са с поредното си силно и убедително превъплащение на екран. Чудесен тандем. Такеру вече се включи и в ролята на 16-годишния Акира, в пета част.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:lol: мда и аз се смях как се "измъкна" от отговор "да/не" на въпроса й в 4-и. :D

Добре ми звучат жокерите ти за пети епизод.

Възрастния монах-голям мъдрец, обаче в четвърти епизод чак косвено доживя да похвали решение на нашия татко :D

Във всеки епизод има поне една силно емоционална сцена. Направо всеки епизод е пълен букет емоции и аз съм мноого доволна. Всеки образ се гради логично и плътно.

Значи Сато започва да си играе героя тийн. Тъкмо да го видя повече в действие.

Масаки Учино като гледам филмографията му, трябва да съм го мяркала но никакъв спомен нямам. Сега за първи път го забелязвам и то в главна роля. Чудесен е.

 

(уф, емотиконите са ми голяма мъка тук)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Епизод 5 вече е наличен, качили са го през нощта и го добавих. Преводът му предполагам, че ще е готов до ден-два, както и останалите, до тук преводачката е много бърза и се справя отлично.

 

И нещо, на което не обърнах внимание, а е важно за да се разбере историята и защо книгата, по която е направена дорамата носи това име "Tonbi".

Tonbi ga taka wo umu (鳶が鷹を産む。) тази японска поговорка в буквален превод от японски означава "И канята (птицата каня) може да отгледа сокол", но значението й е "Дори и обикновените (в този смисъл тук, както бащата не е учил, бил е лишен от образование, израснал сам) родители мога да отгледат прекрасно дете."

 

Поговорката мисля, че казва достатъчно и за това, което виждаме и ние като зрители.

 

Апропо, Дори Сакурада също редовно следи дорамата всяка неделя. В блога си споделя, че е запленен от историята и от играта на своя колега от агенция Amuse Такеру Сато. Много емоционални, така точно и той определя епизодите. Щом Дори е запленен, запленени сме и ние.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

"Сложен" пети епизод. Акира расте и съответно нещата стават все по-сложни. А сега и основния ментор на нашия татко вече го няма. Остана само другия-дамата от бара.

Сато вече е на линия.Да видим какъв тандем ще са с хлапето до края. :D

 

Мерси за поговорката. То значението на думата tonbi отдавна проверено но 2-те появяващи се чат пат птици ги интерпретирах по различен начин. Сега вече е напълно ясно. Аригато.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Пореден силен 6-и епизод изгледах.

 

Макар че не беше смешен момент но направо се засмях когато Акира "застреля" в болницата без да знае татко си с едно изречение и стана веднага да яде. Припомниха и един много силен момент от първите епизоди-Акира с татко си и двата монаха на плажа. Таткото пак ми "вдигна кръвното" в началото на епизода но след като не без помощта на близките, "намести" мислите си нещата станаха приятни до смешни. Например таткото и резултатите от изпита :lol:, молбите към бога. Силна сцена на раздялата син-баща.

 

Признавам че сядам да гледам направо с кеф всеки епизод.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Седем излъчени и преведени вече на английски епизода и само още три до финала на дорамата на 17 март. Доволна от всичко, което виждам - история, диалози, герои.

Един път да видя Такеру да избира пръстен и го отрязоха с думите: "Dame da. Watashi, Ichikawa-kun, kekkon dekimasen". Надявам се на добър и щастлив финал за него и Юми Сакамото-сан (Казуе Фукииши). Акира Емото (възрастния монах) приключи участието си в дорамата, но пък в седми епизод се появи като герой неговия син Тасуку Емото.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Започнах я и аз тази дорама. Доволна съм от видяното в първите два епизода.

Определно това ще е една много добре издържана продукция.

Не знам как ще е в следващите епизоди, но първите два ми поднесоха толкова различни емоции.

Бяха ми забавни сцените с бащата и приятелите му.

 

Например във втори епизод с опита да провалят оредената среща. :lol:

 

 

Иначе историята се развива с добро темпо и зрителят бързо се привързва към героите и започва да им симпатизира.

 

Чудесен подбор на целия каст, поне тази част, която успях да видя до момента.

Хлапетата, които изиграха Акира, бяха големи сладури.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изгледах вчера по TBS осми епизод и...

 

 

... Dark_Angel, michaela, стягайте официалните рокли, ще ходим на сватба на Акира. Много красива сцена между него и Казуе Фукииши. Сега малко ще се притесняваме за татко и появата на неговия брат и баща след толкова години, но и историята стана още по-интересна.

Татко бе много забавен и на финал, когато научи за сватбата, хаха.

 

 

Отново пореден отличен епизод. Не се учудвам, че и на двете ви допада толкова много, след като се показват едни нормални човешки отношения, а героите са много реалистични и земни. Точно заради този жанр продукции обикнах японците. Те правят удоволствието ми от тяхните дорами най-голямо. Шапка свалям на Масаки Учино за ролята на Ясу Ичикава, която прави тук. Страхотен тандем са с Такеру Сато.

И ще споделя точно тук, а не в темата на Такеру, най-новата му реклама, която излезе днес за Acecook. Първите кадри с него, ме накараха да направя връзка и със сцени от Tonbi (този, който следи дорамата може би ще разбере защо...).

 

Takeru Sato JanJan 2013

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изгледан 7-и епизод и още се :D.

 

Първо се :D с телефонните разговори от началото на епизода с кулминация последния-когато Акира затвори пръв телефона а не нашия Татко.

После целия по традиция "сложен" процес на наместване на мисълта в главата на нашия Татко , че Акира иска да е редактор на списание и че не иска извинение .

Накрая с броя 20 списания :D.

За капак и ефекта на разказа за нашия Татко в/у Сакамото-сан.

7-и епизод изгледан с :lol:

 

Отново да похваля сценариста. Чудесен.

 

Масаки Учино след като свърши Tonbi и мине малко време ще издиря задължително да го видя в поне още една главна роля.

 

Охо, значи да изтупам и изгладя балната рокля. Ок, подготвям се за 8-и епизод. Аригато.

 

Изгледах рекламата. Напомни ми за сцената-Акира похапващ соба на нова година от 7-и епизод.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

8-и епизод изгледан. Така да се каже доза предимно усмивки и смях но явно има защо , като видях кадри от следващия епизод. Желязната логика в развитие на нашия татко в тази серия ми доне само :D-ех това само бизнес пътуване , може би вече достатъчно опознах героя и по-трудно ме афектира а и сценариста силно подозирам , че "ми даде пауза " преди " разтърсването" във финала.

Писмото от моя любимец-възрастния монах не ме изненада, подозирах че е засегнат именно въпроса с обстоятелствата на смъртта на майката.

 

 

Rie, моля за подробности от 9-и епизод :) .

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ave, Ceaser! Слушам и изпълнявам с удоволствие, но след няколко часа ще имаш подробности от мен, защото девети епизод предстои да се излъчи днес в 21:00 ч. японско време (14:00 ч. българско време). През седмицата обаче видях реклама на епизода по TBS и това, което предстои и от него разбрах, че...

 

 

... татко няма да приеме толкова лесно кандидат-снахата, която е със седем години по-голяма от сина му и май сватбата ще се отложи поне с един епизод, т.е ще я оставят за финала другата седмица, на 17 март.

 

 

Относно писмото...

 

 

... и аз го очаквах, в смисъл Акира да разбере и най-после истината за смъртта на своята майка. Много ми харесаха думите му, за саможертвата и на двамата му родители - единия спасява живота му, а другият му дава всичко останало, за да се превърне той в това, което е в момента.

Много трогателен епизод, и аз пророних няколко сълзи с Такеру, в сцената, когато четеше писмото...

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

:blush: ой. Умишлено не знам кое заглавие кога се излъчва от японските ми текущи, за да не забелязвам "бавенето " на преводите. Така само виждам кога е излязал преведен пореден епизод и тактиката ми действа добре.

Сватбата за финал става, тоалета ми е готов. Трябва да има три дни яли , пили, .....

:lol: не може да стане плавно нещо при нашия татко, абсурдно е :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Днес девети епизод се излъчи от 22:15 ч. японско време (с час по-късно), защото се провежда World Baseball Classic 2013, а двубоите на самураите се излъчват по TBS. Знаем колко е важен бейзболът за японците и от епизодите на Tonbi се убедихме в това. Япония игра с Холандия и победи с 16:4. Класираха се за полуфинала. Хип, хип, ура! Отличен Кента Маеда!

 

Та, така, конкретно сега за 9-та серия... Обещах, но се забавих заради Ювентус - Катаня.

 

 

Смях се със сълзи на очи в сцените след като татко научи, че Акира си идва, за да представи бъдещата си избраница. Ходихме на пазар, нови одеала, къщата блести, подготовката вреше и кипеше, а татко доволен и щастлив. Целият град се изтупа за церемонията по посрещането на гарата, а татко и с костюм, за първи път, хаха. Всички бяха подготвени с постери, знамена, хаха, голямо шоу, а горката кандидат-снаха притеснена... Не е истина. Татко обаче наистина не я прие, а и след това разбра, че тя е разведена, има и дете... Предразсъдъци. Скараха се с Акира, но всичко завърши благополучно, увря му главата на Ясу (при него това става винаги по трудния начин) и малкият Кенске е голяма радост за него.

Финалът обаче на този епизод не бе щастлив. Завърши със следната сцена - Ясу изпрати Акира, Юми и Кенске за Токио и дадоха кадри вече след година, когато той е на работа, но стана инцидент. Отново по същия начин, преди години, когато загива съпругата му, но този път с друго дете, а той се втурна да го предпази. Дадоха кадри от финалния епизод, как Акира плаче и се опитват да спасят Ясу. Предстои да разберем всичко следващата неделя. Искахме сватба, хубава, весела, с нашият татко, но дори да я има, мисля че събитията преди това няма да ни накарат да се усмихваме много. Това са все пак мои предположения, не дадоха какво точно ще се случи и не мога да зная, но със сигурност ни очаква драма преди финала.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гуш.

Нямаме спешна работа. Аз си знам че ще ми кажеш и съвсем спокойно си чакам винаги.

9-и

Значи екипа още с кадри след края на 8-и и вече в 9-и ни подготвиха за разтърсването.

Харесвам такова разпределение на емоциите в този жанр. В това заглавие също е добре и във всеки епизод и разпределено сред 10-те серии. Така емоция не се губи а се изживява от всеки зрител.

Масаки Учино e направо страшно добър в мимиките. :lol: се като си представих физиономията когато е чул новината от Акира-част видях и в края на 8-и - :lol: опасен е.

Много тъжно ще е ако и двата родителя на Акира загинат по еднакъв начин.

 

Нетърпеливо търпеливо ще чакам 9-и преведен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

 

Мисля си, тъй като това все пак е японски сериал в жанр човешка, семейна драма, а те рядко завършват с трупове на финал, а е и по книга, че няма да завърши трагично, но...

Видях, че Акира живее вече с Юми и детето, грижеше се за него и дадоха тримата заедно в кадър, така както неговите родители, със снимката от плажа, когато той е бил невръстно момче.

 

 

Нямам и идея как завършва книгата, в тв филма нямаше подобни сцени. В него обърнаха внимание основно и само върху отношенията между баща и син, докато в дорамата разбира се е и доста по-обширно. Сещам се обаче, че бях чела мнение от мъж, който разказваше как съпругата му обожава книгата, всяка година я препрочита и винаги със сълзи на очи, заради историята. Стана ми интересно, но ще ни държат до финал.

Все пак си мисля, че той ще е позитивен, по японски, както само те го умеят, а образът, който изгради Масаки Учино със сигурност няма да го забравим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...