Jump to content

Recommended Posts

di504RZRFUP6tlxBzqGebnZfjCV.jpg

 

Оригинално заглавие: Ugetsu Monogatari , 雨月物語
Година: 1953
Времетраене: 96 минути
Жанр: драма, мистерия, фантазия
Режисьор: Мизогучи Кенджи
Сценарий: Кавагучи Мацутаро, Йода Йошиката

 


Участват: Мори Масаяки, Кьо Мачико, Танака Кинуйо

Резюме: Събитията се развиват в селища около езерото Бива, провинция Оми в края на 16 век, период на непрекъснати междукланови войни и несигурност. Главните персонажи са две двойки селяни. Генджуро е грънчар, погълнат от работата си и мисълта за печалба; жена му Мияги му помага като върти грънчарското колело и отглежда синът им. Тобей пък е полудял на тема самураи и иска на всяка цена да стане такъв, докато партньорката му Охама се опитва да го вразуми. Един ден селото им е нападното от мародерстващи войници. Главните герои решават да избягат заедно с лодка, чрез която да доплуват до другия край на езерото. В мъгливите води обаче дебнат пирати, поради което Мияги и сина и остават в околността на селото си. На другия бряг Генджуро заедно със съседите си почват да продават оцелялата му продукция, докато на пазара не идва мистериозната жена Уакаса, след което всичко се променя...

Лично мнение: От много време не бях гледал черно-бял филм и сега отново си припомних достойнствата на този особен цвят. А пък изобщо не бях гледал японски филм от този период( не броя един път когато в една новогодишна нощ по една телевизия пуснаха "Седемте самураи" който обаче не можах да изгледам докрай понеже беше много късно). Интересно е да се види какво и как са правели тогава със сега. Има я омагьосващата атмосфера на японска феодална провинция - природата, езерото с мъглата, традиционните облекла... Филмът критикува мъжкият егоизъм, ламтежът за пари или за позиция в обществото на всяка цена, който е пагубен и показва цената, която плащат техните любими. Също така че богатството направено по време на война е нетрайно и разрушенията на войната трябва да се заличат чрез усърден честен труд ( може би напомня за времето, по което е правен филмът, няколко години след края на ВСВ) Но специално за мен показва, че жената е тази, която крепи света. Тя е изоставяна, тъжна, но също и обичана и милосърдна. Може да е грешна или възвишена, но е жена. Не трябва да бъде разгадавана загадката и, а да бъде обичана и ценена.

 

Съдбата на Уакаса и Мияги е тъжна (Охама все пак успява да направи изключение, въпреки че тя също е засегната от егоизма на мъжа си) и то поради решенията на Генджуро. Накрая от тях остава песен и сълза (проляна от Танака Кинуйо по удивителен начин, много ми хареса) - струва си човек да запомни тези моменти, да помисли върху тях.


Черно-бялото, традиционната японска музика, танцовете на Уакаса, начинът по който свенливо се извръща от непознатия мъж, но в същото време и се смее, гласът и, песента...И като цяло всички персонажи. Но може би най-вече ми хареса фактът че филмът е от 1953 година и атмосферата от онези времена си е уникална. Предполагам че е моето начало в изследването на старите японски филми.

PS: Филмът има награда от престижен кинофестивал, но нарочно не го споменавам. Това, което прави един филм не са наградите.
 

Български субтитри :subs: Тук, Тук и Тук

 

Онлайн с български субтитри :subs: Тук

 

Сваляне: на английски Тук и Тук, Тук и Тук и тук

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Привет на всички!

 

Преди няколко седмици търсех да преведа някой азиатски хорър, когато в една от класациите забелязах този филм. Веднага се сетих за друга класика - Onibaba.

После видях темата тук, гледах филма и тотално се надъхах да го преведа. :D След написаното от Rimedore, няма какво повече да се каже. Струва си гледането!

 

Преводът е от английски със сверки от руски и китайски. Сигурен съм, че не са идеални, но има вложено старание.
Разбира се, за толкова известна японска класика, нямаше как да не се консултирам с вас.

Безкрайни благодарности на asha за търпението и отзивчивостта. Имах доста бележки по филма, които трябваше да се уточнят. Благодаря и на тези, които помогнаха, но останаха анонимни. Без вашата помощ, още щях да си блъскам главата за всякакви дреболии.  :beer:

 

Поздрави и приятно гледане!

 

БГ субтитри :: Свали филма в 720p :: Свали филма в 1080p :: Свали филма в 1080p

(Филмът го има качен на някои български места, но качеството е ужасно и реших, че ще е кощунство да синхронизирам буквите за там.)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

1 hour ago, ukio said:

Поздравления за превода! Филмът е класика на големия Мизогучи. Заслужава да се види. 

:thanks:Благодаря! Издържал е теста на времето.

 

Само искам да отбележа, че линка към замунда в главната тема е малко подвеждащ, понеже субтитрите не са синхронизирани за нея версия.

Quote

(Филмът го има качен на някои български места, но качеството е ужасно и реших, че ще е кощунство да синхронизирам буквите за там.)

 

Знам, че е малко неудобно, но качеството на версиите, които съм линкнал е в пъти по-добро. :asian:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Гледах филма преди близо 2г, когато издирвах адаптации по япански литературни произведения. Този е правен по сборника с разкази на Уеда Акинари. Хубаво е да се превеждат на български и такива стари творби.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

25 minutes ago, ukio said:

Гледах филма преди близо 2г, когато издирвах адаптации по япански литературни произведения. Този е правен по сборника с разкази на Уеда Акинари. Хубаво е да се превеждат на български и такива стари творби.

 

Доколкото разбрах, сборникът е "безспорна класика в японската литература и е признато за едно от най-значимите произведения от перода Едо". :asian:

Предполагам, че не е издаван на български? Единственото, което намерих, докато мъчех превода е написаното в този брой на "Списание на младия японист".

 

Поздрави!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Със специалното разрешение на преводача, вече по торентите е качена версията 1080р  с много добро качество на видеото. 

:click:   и   :click: , както и опция за онлайн гледане  :click:

 

Намерих и трейлър с чудесно качество. Може да се добави към първи пост.

 

-----------------------------

Off Topic

Благодаря на @Riddermark за гласуваното доверие, при все, че още в началото казах, че има много по-сведущи в японското от мен. Постарах се да съм максимално полезна.  От своя страна, благодаря на @naia  и @Gia13 за консултациите. 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...