Jump to content

Sora Kara Furu Ichioku no Hoshi / One Million Stars Falling from the Sky (2002)


Recommended Posts

Ако Рьо е бил онова момче, кое е момичето? И кой е истинският дявол?

Леле! Това наистина върви към трагедия.

Малко размисли преди последните 2 серии.

Няма да повярвате, но направих интересно откритие в 9-а. Когато отиде на езерото, добавих картината със звездите и направих уникално откритие - моментен паралел с Подвижният замък на Хоул. Хоул е точно като Рьо. Сърцето му е в падналата звезда, а Кимура озвучава Хоул. Той си върна спомените, когато отиде в къщата на езерото също като Хоул.

Ама че въображение отключиха в този момент!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

преди 7 минути, ukio написа:

Леле! Знаех си! Ужас! Остава ми 1 серия, но просто усещах това още в предишните.

добре ги усещаш нещата. Евала. На мен ми дойде като гръм от ясно небе и за това ми е любопитно как корейците са извъртяли сценария. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Корейците да не са правили римейк? Не е възможно някой да изиграе Кимура. Обречен е на провал. 

 

Много прави са всички преди мен. Въпреки , че очаквах нещо подобно, беше толкова безумно, брутално и красиво. Тази идея е пагубно-привлекателната нишка в историята, която осмисля цялото гледане по-скоро като древногръцка трагедия, отколкото като съвременен романс.

Накрая си помислих, че Кан-чан ще си намери нова сестра, но Юко никога няма да си намери друг брат.

Странно, как първите кадри бяха леко подвеждащи. С този помпозен рожден ден съвсем ме объркаха, че фокусът ще падне върху Мива и романс между богат-беден. После историята започна да се променя неусетно. Доста шокиращи събития се случиха, но това бе отново поради слабостта на героите.

И да. Баткото се оказа страхливец до последно, колкото и добрини да беше направил. Знаеше, че Юко върви по грешен път и когато разбра истината, не й каза. Също като в миналото, когато е натиснал спусъка. Човешка му работа.

И още една питанка. Защо завърши така многозначително? С неговата усмивка в колата, виждайки преди това образа на Рьо.

Толкова много хора са открили силата на тази дорама и са разсъждавали върху нея. Мисля си, че японците отново ме поразяват с удивителното си умение да поднасят по уникален начин ужасяващи истории и теми-табу.

Кимура с каскет е чудесен. Той продължава да снима в тв основно. Но от Ери Фукацу стана отлична филмова актриса.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този сериал е точно с древногръцка подплънка, затова и въздейства толкова опустошително. 
 

А полицаят, според мен, си замълча, защото разбра късно, и реши, че това е по-малкото зло. Както бяха изградили героя, той имаше почти свръхестествен усет към хората и постъпките им, и никога не грешеше в тълкуването, но му липсваше устойчивост да се намеси в точния момент. Тъкмо заради старата си грешка не си вярваше и заради един пропуснат момент пропусна още доста. Но не, не неше страхливец, според мен - по-скоро примирен фаталист. Точно затова се и усмихна накрая. Въпреки всичко животът продължава, а какво е той самият с неговите угризения, страдания и грехове - освен една незначителна прашинка във вселената?

 

Сценарият беше майсторски - завиваше ту в една, ту в друга посока, включително жанрово. Всичко беше неизбежно, но и много красиво. Така, както се случи, пак имаше смисъл и самите герои едва ли биха си пожелали да се беше случило другояче - това показаха действията им накрая. Това беше изборът им и никакви разговори по-рано нямаше да променят нещо.

 

Корейците имат римейк, пуснах трейлър, избухнах в смях от префърцунените им прически, и не гледах нищо. Доста хора го харесват, но за мен по-добро няма накъде, само могат да го окепазят с римейка. А и корейската шоу култура никога не би допуснала такива остри завои и линии по трасето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е. Гледала съм много добри обратни варианти (Sorry, I love you, например), но със сигурност корейците не биха го направили толкова убедително, особено в днешно време. Ако бяха създали римейка по-рано, когото все пак имаха попадения, може би.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Всъщност корейците имат един необичаен сериал точно от това време, 2003 г - Damo. Горе долу е в същата категория, силен е, и не е типичен за тях, макар да са му наложили техните си ограничения. Вярно, че сега дори това няма да направят - лицемерието и инфантилността са превзели всичко, направо не ги разбирам, не е да не могат.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Корейците не биваше да се захващат точно с този шедьовър. Сигурно съм го писал вече, но нямам намерение да ги проверявам какво са сътворили и едва ли някога ще си променя мнението. Знаете кой корейски актьор е в главната роля. Не че не го харесвам като актьор, но да се сравнява с Кимура е смешно. Поне на мен ми е смешно.

Това си е типично японска история и според мен много добре пресъздадена на екран. Сериал и актьорска игра, които се помнят цял живот.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Така е. Имаше време, в което корейците правеха силни истории и ги поднасяха интересно на екрана. Това беше до 2008-2009г. И аз гледах до този период. После започнаха да залагат основно на фенсървис и еднотипни сюжети. Разчитат на идоли без опит. При японците повечето артисти много работят в киното и това дава допълнителни умения. Кимура снима в тв, но какви сътрудничества прави с режисьори като Уон Каруай, например в киното! 

Отделно, японците обичат да са по-лаконични. Не казвам, че в момента и те не се стремят към повече адаптации по манги, което снижава качеството, но все още има разнообразие от идеи и похвати.

Между другото, интересно е да се наблюдава играта на актьор като Кимура в различните етапи на развитието му. Старите му неща определено излъчват дълбок чар и харизма. Сега е по-улегнал, но се вижда, че е останало нещо от тази негова прилекателна сила. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно съгласен. Според мен упадък се наблюдава навсякъде, дори в японските сериали и филми. Много ми е трудно да намеря какво да гледам и да остана доволен от изгледаното. Не знам световното филмово производство на каква публика залага, но със сигурност не на такива като нас. Затова старите драми са толкова ценни. Особено тази. Искрено се надявам, че във форума няма потребител, който да е пропуснал One Million Stars Falling from the Sky.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Критериите вече се видоизменят тотално. Като гледам, какви изисквания залагат на киннофестивяли като Берлинале, това буквално може да убие хубавите филми. Добре, че японците са адаптивни и умеят да преобразуват всякакви истории.

Това ми напомня, че тъкмо завърших нова дорама с участието на Ко Шибасаки, която тук се справи отлично. 35sai no shojo е абсолютно човешка история. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Off Topic

Всеки един филмов проект цели определен вид аудитория, за това има разнообразие и даден проект на едни им допада, а на други не. След 10 години на тези, на които не им е харесал взели, че па го харесали :D . Всеки си има предпочитание и потребност, докато гледа някой филм или сериал.  Такава е моята идеология за гледането на филми и сериали.

Този тук е чудесен по всякакви критерии и подкрепям суперлативите казани за него, особено по отношение на актьорската игра и присъствие.

Но когато има римейк не мисля, че трябва да се правят сравнения, а трябва да се разглеждат като отделни проекти. Особено пък в случая, когато има важно изменение в сценария, както са били направили корейците при техния римейк на One Million Stars Falling from the Sky.  Рядко съм гледала римейкове и съм правила грешката да сравнявам  двата проекта. Повлияна емоционално от актьорската игра на главния в Memori (2016), не успях да усетя тази емоция в японски римейк Kioku (2018), а дефакто в Kioku актьорите също са перфектни и сериала е добър.

За това мисля да си изгледам корейската версия, но няма да е скоро :D , защото ми харесва историята, идеята за тънката манипулция и ми е интересно да видя какви промени са направили в сценария. :) 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен е хубаво да се види точно от хора, които са гледали тази версия.

Препоръчвам две стари дорами също с фантастични актьорски състави. Определено тези продукции имат необикновена притегателна сила.

Ao no jidai

Seija no koushin

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

400px-Sora_kara_furu.jpg

Открих и тази интересна снимка, която показва, че всъщност главната битка е между двамата.

Любопитно ми е, коя е песента, която изпълняват на японски малко преди финалните надписи?!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моя Shazam я засече като Miagete Goran - Yoru No Hoshi wo. :D Ако правилно съм разбрала за коя песен става въпрос. :) 

Miagete Goran Yoru no hoshi wo - Sakamoto Kyuu - Eng Sub

Off Topic

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...