Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

СВАЛИ ФИЛМА

СВАЛИ СУБТИТРИ

Държава: Китай
Година: 2002
Жанр: екшън | драма | исторически
Времетраене: 1 ч. 34 минути.
Режисьор: Джан Имoу

В ролите: Джет Ли, Тони Лън Чу Уай, Чън Дао Мин, Джан Дзъй, Джина Дейвис, Дони Йен и др.

Сюжет:
Ако си мислил, че тихото, нежно и лирично кино не може по никакъв начин да се съчетае с високоскоростен CGI екшън, помисли отново. Историята разказва за някакъв особено неприятен китайски владетел, който едни особено неприятни убийци искат да детронират посмъртно, но Джет Ли ги избива профилактично, за да се превърне в героя от заглавието. Или поне така изглежда в началото. Няколко елегантни сюжетни обрата по-късно емоциите ти вече са на път да дадат на късо от претоварване с идеи, емоции и внушения. За разлика от противоречивия "Тигър и дракон", който беше прекалено обвързан с aзиатския културен ариал и предполагаше да ядеш ориз с клечки три пъти дневно, за да схванеш къде му е хубавото, Герой успява да надскочи регионалното и да се издигне в общочовешките висини на изкуството. Без да те оплита в някакви особено дълбоки философии "Герой" разчита на ударна доза архетипни внушения, извикващи на преден план вечните теми за приятелството, любов саможертва, вярност, смърт. сред урагана от стрели и танца на мечовете на някои от може би
най-красиво хореографираните баталии, запечатвани някога на лента, се прокрадва някаква почти болезнена лиричност, така че когато самотната водна капка се търкулне по лицето на
мъртвото момиче насред езерото на теб просто ти иде да се разревеш, без изобщо да схващаш откъде точно ти е дошло.

Прочее, ако се чудиш защо цветовете на дрехите се променяха в различните фрагменти на историята може би е по-добре да ти открехна малко символика. Червеното е цвета на въображението, синьото - на осмислянето на реалността, бялото - на истината и зеленото - на просветлението и душевния мир.

Оценка: 9/10
Автор: Александър Бакалов


Допълнително:
Номинация за Оскар 2002 за най-добър чуждоезичен филм.
Номинация за Златен глобус 2002 за най-добър чуждоезичен филм.
Награда на Берлинския филмов фестивал – Награда “Алфред Бауър” за Джан Имоу.
6 награди на Хонконгския филмов фестивал – за екшън хореография, сценография, операторско майсторство, костюми, музика и звук.

 

 



Невероятен филм със страхотна бойна хореография, сценарийно изпипан и завладяващ. Всички трябва да сте го гледали и много ще се зарадвам ако напишете някой скромен коментар в празните теми, вместо да се спами за актьорите и актрисите.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Личното ми мнение за този филм е, че е един от най-великите в историята на киното,а режисьора Джан Имоу е един от най-добрите режисьори в света. Мисля, че който е гледал церемониите по откриването и закриването на лятната олимпиада се е убедил в това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Напълно съм съгласна с предишното мнение.Имоу ми е голяма любов,от начина по който избира да заснеме сцените,през хореографията на движение вув филмите му,чак до.....даже до цветовата гама,всичко при него носи някакво послание.Филмът не е за изпускане по никакъв начин.Но пък повечето филми на Имоу си струват.

Герой има някакъв блясък,нещо уникално,не знам как да го опиша.А Джет Ли и Дони Йен са страхотни както винаги,и Джан Дзий придава холивудско чувство на филма.

А сменящите се цветове бяха фокуса на филма-кое е реално,кое не е,кое е фантазия.За мен филмът е произведение на изкуството,а не поредната дъвка за очите за любителите на бойни изкуства.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...