Jump to content

Aozora no Tamago (2012)


ukio

Recommended Posts

spacer.png


Aozora no Tamago / A budding blue sky
青空の卵
 
Жанр: човешка драма
Телевизия: BS Asahi (drama Insomnia)
Излъчване: 28 юли - 29 септември 2012г. , 1.30 a.m
Епизоди: 9
Времетраене: 20 мин.
Субтитри: Английски
Начална песен: Glow by keeno feat. ぐらたみん
Официален сайт

Участват:
Шинтаро Акуцу, Иноуе Масахиро, Кьоуске Харукава, Шого Сузуки, Хирано Рьо, Джун Шисон, Сасаки Йошихиде, Мей Курокава
Оригинална творба: HIKIKOMORI TANTEI SERIES - Aozora no Tamago на Цукаса Сакаки

Резюме
Режисьорът на Fallen Angel, кратката дорама от началото на тази година с Такуя Уехара и Като Казуки, ни представя отново една сърцераздирателна история с лек криминален привкус. Сюжетът се фокусира върху живота на две момчета, съученици от началното училище. Те споделят едно жилище, но са пълни противоположности.
Шиничи Тории (Шинтаро Акуцу) е специален младеж. Той е затворен в себе си хикикомори, вундеркинд с профайлърски умения и готварски талант. В него се борят две сили: ангел и демон, черно и бяло, добро и зло, дете и възрастен човек. Поради тази причина толкова често мени настроението си. Тормоз в училището го превърнал в затворено момче, а последвал проблем с родителите не му позволява да излезе от собствения си затвор. Често изпада в умопомрачителни състояния, които допълнително го съсипват физически и емоционално. Той е бунтар и по свой начин се опитва да се опълчи на света, също като героя на Шинтаро в Магнита. Хубаво е, че са се сетили да му дадат подобна роля, понеже именно него не успяха да включат в Д-таун, а той заслужава да има свои серии.
Цукаса Сасаки (Иноуе Масахиро) е човекът, който се опитва да му помогне. Той работи, но когато е необходимо, винаги е до Тории, защото е най-добрият му приятел. Двамата не са братя, но между тях съществува специална духовна връзка, която ги прави много близки.

Много съм доволна от това, което видях. Гледах без субтитри. Необикновена дорама! Не е като другите. Ще видите, че и визията й е различна, и историите.
П.П. Това не е БЛ дорама! Наблягам на уточнението, за да не си състави някой погрешно впечатление от постера. По-скоро наподобява BokuSora, Кизумомо и 2Steps.

 

Свали с английски субтитри :click:

 

Свали с български субтитри :click:

 

Онлайн с български субтитри :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво за темата! :)

 

Fallen Angel е една от дорамите, която исках да видя, но за съжаление, така и не я намерих.

Радвам се, че поне Aozora no Tamago, някой я е качил.

 

Изгледах първите пет епизода и съм много доволна от това, което видях.

Шинтаро Акуцу го гледам за първи път, но има едно.... интресно, ако мога така да го нарека, присъствие.

Харесва ми как са представили историята на тези две момчета. Не са братя, но между тях съществува наистина специална връзка, чрез която успяват да откриват, забелязват или осъзнават неща от заобикалящия ги свят, но и за самите себе си също. Малко е трудно да се обясни точно, просто трябва да видите дорамата.

Музиката също ми хареса.

Определено ще си го догледам, макар и без субтитри за оставащите 4 серии.

По-късно, когато направят английски субтитри(надявам се да не я оставят като са стигнали до 5 еп.) и на останалите епизоди, ще повторя и с тях.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо се бавят с последния епизод. И аз стоя на 8-ми. Все още не съм догледала края на финалната история.

Щом те е впечатлил Шинтаро, сигурно си обърнала внимание на Джун Шисон -" момчето" от еп- 4-5, своеобразния преследвач на слепия младеж. Той също е от групата на Акуцу - Д2. Всъщност, в тази дорама отново са събрали разнородни таланти, също като в Падналият ангел. За съжаление и аз още не съм го открила в пълен вид. Само първа серия, която обаче беше достатъчно интересна, за да ми разпали любопитството. Обединяващата черта в двете ленти е реалистичният поглед на камерата. Това не се среща толкова често в серийни продукции. По-скоро е характерно за независимото кино.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Вече за всички епизоди има английски субтитри.

 

Радвам се, че довършиха прeвода и успях да си догледам последните четири серии със субтитри.

Определено ми хареса тази кратка дорама. Слагам я в челните позиции от нещата, които успях да видя тази година.

 

 

П.П Забелязах го Джун Шисон.

 

Даже в първите минути, понеже не бях погледнала имената на останалата част от каста, като го дадоха с шапката и всичко останало наиситна го помислих за момиче. :D Разпознах го, след като видях лицето му в автобуса.

 

 

 

d8e375d3a236222f.jpg

262eff61891a8abc.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Най-накрая, след толкова месеци забвение, успях да я изгледам и аз. Малко ме дразнеха субтитрите в д-адиктс, защото ту изоставаха, ту избързваха.. ма като оставим това настрана, драмата много ми хареса.

 

1во - относно BL vibes, които бяха там през цялото време.. аз все още си мисля, че те не са случайни, но просто явно не са искали това да изпъква на преден план или да рискуват. Интересно е, че като видях Хикикомори тантей series преди си мислех, че е правена по детективска манга, но реално мангата е шоунен-ай. Не успях да я намеря, но от това, което успях да изровя от японските фенки, Тории и Сасаки are obviously in love with each other. Anyway, другото, което ми направи впечатление е играта с имената: героят на Ма-кун - Тсукаса!! Сасаки е, всъщност, псевдонимът на мангаката, лол, а Шиничи!! Тории с неговите детективски умения вероятно нарочно е избрана фамилията му да е същата като името на онзи известен аниме детектив XD

2ро - перфектна актьорска игра. Това е първият път, в който виждам много от лицата тук -- Шинтаро, Кьоуске, Шоуго, Хирано, Джун и Сасаки.. харесаха ми всички, но собено искам да спомена Шинтаро и Джун, които бяха страхотни. Браво на момчетата!

3то - Музикалният фон и режисурата също бяха много добри, сериалът донякъде ми напомни на Renai Shindan в това отношение. Харесвам инди драмите, има много натурална есенция в тях, която липсва в драмите, правени за масовата публика. Също искам да добавя, че много харесах OP темата -- като фен на утаите и, естествено, Глутамине, съм страшно доволна, че го виждам да добива славата, която заслужава и той. ^^

 

Погледнах набързо и спешъла накрая - позасмях се на момента, в който Шинтаро каза, че и той като героя му предпочита да си стои у тях и физиономията, която направи Ма-кун! XD

 

ПП: Героят на Шинтаро, всъщност, не е ли епилептик?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Аз самата го гледах без субтитри и е възможно да съм пропуснала някоя подробност. С тези пристъпи героят на Шинтаро може и епилептик да е бил.
Значи затова искаха да създадат впечатление, че историята е БЛ. Ако мангата е била шоунен ай е логично да оставят някои бегли препратки към нея. При всички положения се радвам, че не са копирали сериите точно по нея и са ги създали в този им вид. Духовната връзка е най-силният коз на продукцията. Всичко е дискретно, загатнато и на мен ми е много по-приятно да гледам успоредно развитието на детективската част с отношенията между героите.
Вярно е. Началната идея напомня на Рен-аи шиндан.
Странно, но открих мп3 на оупънинга в различна версия, изпълнявана от женски глас.
П.П. Трябва да гледаш Шинтаро в Магнита, а след тези серии няма как да не ти препоръчам и Д-Таун. Смятам, че тези два заглавия са най-добрите независими продукции за годината.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

//Духовната връзка е най-силният коз на продукцията. Всичко е дискретно, загатнато и на мен ми е много по-приятно да гледам успоредно развитието на детективската част с отношенията между героите.//

 

Подкрепям абсолютно тези думи на Укио :)

 

 

 

Да те оставят сам да си тълкуваш нещата е страхотно, така не ти натрапват нищо. Ако искаш те ще са само добри приятели, ако искаш те ще са нещо повече. Липсата на пошлост и финото представяне, това че не се ограничават само до чувствата на героите, а има и съпътстващ сюжет-детективската насоченост го отличава от повечето ш-ай продукции. Може би наистина не са искали да рискуват прекалено. Това ми напомня мангата и анимето Kuroshitsuji, което е създадено също на този принцип и мангата е шоунен-ай, докато анимето би могло да бъде гледано както от момичета, така и от момчета. Но каквото и да си говорим, феновете на жанра винаги надушват потенциален шоунен-ай в сюжет и постер като този ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точен пример даваш с Курошицуджи. Едва ли бих възприела идеята на мангата. Просто няма база, по която да определя отношенията между Себастиян и Сиел като шоунен ай, още повече, при тази възрастова пропаст между тях. Но духовна връзка има и в двете продукции. И то много силна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Курошитсуджи не е шоунен-ай манга, това, че има намеци, препратки, и т.н., не прави мангата шоунен-ай. Мангата (както и анимето) дори не е шоуджо, а е шоунен, т.е. затова се чете/гледа и от момчета, понеже реално е сериализирана в Шоунен списание и основната база е момчетата. Друг е въпросът, че с герои като Грел, който е окама, и се харесва повече на момичетата с това си поведение, нещата излизат малко от граници, но както казах това не прави мангата директно шоунен-ай. Отношенията на Сиел и Себасчан на мастър/сървънт са платонически, дори и много силни (всичко останало м/у тях е фенсървиз XD). Мангата на Аозора но тамаго, обаче е правена за момичета специално, тъй като е сериализарана в шоуджо/шоунен-ай списание. Това, че има детективска привкусица, също не значи, че героите не може да изпитват чувства един към друг.. не е казано, че нещата трябва винаги да опират единствено до романтика. Драмата е тонирана, понеже е правена за ТВ, съвсем нормално е да не показват романтичната част м/у тях, според мен те са дискретно засегнати, но достатъчно. ^^ Иначе, и на мен така ми харесва много повече, да оставят зрителя да прецени сам за себе си и в случая са го постигнали.Така, хем феновете на мангата са доволни, хем и останалите, които не са я чели. Но дори и да оставим отношенията м/у Сасаки и Тории настрана, тези на Андо и сляпото момче, бяха повече от достатъчни за мен. Въпреки че е започнала като one-sided love, ми хареса, че накрая се разбраха и саможертвата, която Андо е направил, само и само да е с приятеля си много ме трогна.

 

Това за епилептичността иначе е лично мой поглед, не се подразбира от субтитрите.. така че и аз не съм сигурна, просто се чудех дали само аз го забелязвам това XD.

 

Колкото до песента, това, че си я намерила в женска версия изобщо не е странно. XD Версията на драмата е кавър на Глутамине, иначе реално не знам кой е оригиналният изпълнител, но знам, че самата песен се върти из нета поне от 2010та. Това е особеното при утаите певците, че всеки си има свой кавър и вече забравяш кой е оригиналният изпълнител XD, но лично на мен кавъра на Глутамине повече ми допадна, защото неговият глас има страхотни данни и емоционално много добре се вписва с атмосферата на драмата.

 

ПП: Ако някой, случайно, иска песента, да ми пише ЛС, ще му я пратя ^^

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Е, браво! Изчерпателно обяснение на професионалист!

Радвам се, че в мангата на Курошицуджи също не прекаляват в отношенията между героите. И аз го определях като чист фенсървиз, още повече, именно във втория сезон се появиха по-осезаемо подобни индикации.

Забележи, че тук всички без Акуцу и Шого Сузуки са участници в Тенимю. Халу и Сасаки Йошихиде даже изпълняват една и съща роля в отбора на Шитенхоуджи.

О, искам песента! И на мен версията от драмата ми допадна повече.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Явно за мен се е оказало малко трудно да разгранича кое е шоунен-ай и кое само шоунен, хехе. Факт е, обаче, че навсякъде, където има шоунен-ай или фен сървиз в тази насока, на мен би ми харесало. Радвам се, че си изясних, че мангата на анимето, не е ш-ай, за да не разпростанявам повече неточна информация. Благодарности за разяснението :)

 

 

Искам да попитам, има ли някакви шансове Aozora no Tamago да се сдобие със субтитри?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Укио-чан, ако говориш за втория сезон на анимето, той целият е един фенсървиз филър, правен с цел единствено да изпразни портмонетата на горките фенки XD.

 

Изпратих ти ЛС с линк към песента ^^

 

Между другото, само на мен ли ми се стори, че Сасаки Йошихиде съвсем не се върза в ролята дето му бяха възложили.. като се появи с тоя одърпан потник ала бездомник или нещо от сорта и като каза, че е wrestler и направо паднах от смях. Той такава хилка!! Дето се вика вятър да го духне и ще го отвее XD

 

 

voileta, не се притеснявай, трудно е да се различат нещата, понеже в момента всичко клони към фенсървиза, насочен или към отакутата, или към фуджошките. Естествено, това е бизнес. Като от нещо могат да се изкарат много повече пари, защо да не го насочим ту към едната, ту към другата публика. Иначе, давам ти един пример, може би най-големият виновник за това е Наруто -- ако съдим по случайната уж целувка в самото начало м/у Сасу и Нару (откъдето тръгна всичко) и после хилядите моменти м/у тях, анимето и мангата сигурно щяха да са шоунен-ай, ма не са, доколкото знам, все още си се води шоунен XD. Четат го/гледат го колкото и момчетата, толкова и момичетата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно на анимето. Ех, този фенсървиз. Понякога съсипва много точни истории.

Плакатът на тази драма си изигра ролята отново. Одеве го видях във фейсбук, качен при тези на шоунен ай историите.

Хаха! Сасаки е скрит талант. На пръв поглед напомня на Юта Фурукава, но с това, което направи в образа на Шираиши, доказа, че може да се развива многостранно. И полиглот излезе даже.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дорамата е превъзходна. Омагьоса ме именно нейната уникалност и неповторимост. Лично аз, не мога да я сравня с нищо, гледано до сега. Начинът, по който всичко бе представено, особено така силната връзка между героите, която просто те докосва извън границите на видимото, на външността... Не може да се опише с думи. Трябва да се гледа.

Много се радвам, че с Вили решихме да преведем точно тази дорама, защото наистина си заслужаваше усилията. Дано повече хора да изпитат удоволствието от гледането й.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво на вас! Значи вие сте тайнствените преводачи. Благодарности! Със сигурност повече хора ще видят заглавието, благодарение на субтитрите ви!

Японците си имат дума за дълбоката духовна връзка между хората - кизуна. Наскоро четох в едно списание, че благодарение на нея, са се запазили като народ.

https://www.youtube.com/watch?v=Iy6PQSWyr-I

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Браво за превода на тази прекрасна дорама! 

Много смислени диалози, от които можеш да си изведеш поуки, добра режисура, предвид местата, които са избрали за снимане, както и много хубава песен, която като текст и усещане ми напомня на Ling от Марс. 

Мини сериите и опростеността им, правят дорамата лесна за гледане, но винаги оставят впечатление след краят си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...