Jump to content

Recommended Posts

spacer.png


Pingu-Pongu
ピンポン

Жанр: драма, спорт
Премиера: 20 юли 2002 г.
Времетраене: 114 мин.
Режисьор: Фумихико Сори (Ashita no Jô)
Участват: Йоске Кубозука, АРАТА, Сам Лий, Мари Нацуки, Наото Такенака, Шидо Накамура, Сометани Шота
По мангата на Тайо Мацумото
IMDB

Награди:
■"Rookie of the Year" (Shido Nakamura) - 2003 (26th) Japan Academy Prize - March 7, 2003
■"Best Newcomer" (Shido Nakamura) - 2002 (45th) Blue Ribbon Awards - February 18, 2003

Резюме
"Аз съм героят!"
Вярвате ли в героите? Тези, които идват да ни спасят, когато сме в безизходно положение. Те съществуват не само в света на комиксите.

Като дете Smile (АРАТА) е бил мълчалив интроверт, подлаган на тормоз от своите съученици до момента, в който се появява героят, стремителният Пеко (Кубозука). Той спасява Smile и с усмивка на уста му представя играта пинг-понг. Така се ражда истинското приятелство - непреходно и чисто. Двамата стават най-добри в този спорт, но един ден съдбата ги изправя един срещу друг в защита на титлата. Заставяйки лице в лице, те се срещат с вътрешните си противоречия и с решителност и постоянство преодоляват трудностите по пътя към мечтите си.
Кубозука е извънземен. Каквото и да кажа ще е недостатъчно, за да изложа на преден план актьорските му качества. Той най-добре успява да се слее с героя си Пеко и да покаже експресивата му натура по уникален начин - с движения, жестове, думи. А най-прекрасния подарък за зрителя е заразителната му усмивка.
Арата е на другия полюс - сдържан, сериозен, но също изпълнен с умения и надежди. Една от първите му запомнящи се появи.
Останалите съперници - чудесни Шидо Накамура и Сам Лий!
Двамата треньори - велики образи! Наото Такенака сякаш се появява по-често на екран, но Мари Нацуки ме изуми допълнително с визия и присъствие. Не я разпознах, признавам, но нещо в гласа й ме навеждаше на мисълта, че съм виждала тази жена. Накрая се сетих. Никой не може да е по-екстравагантен от жената-гарван в Нобута. Хахаха!
Филмът е взривоопасна комбинация от талант, история и действие. Толкова добри артисти на едно място рядко се срещат. Невероятно, но за пореден път японците показват, че комиксите им могат да стоят перфектно и в игралното кино. Още повече тези, посветени на спорта.
Дълбока философия и елегантна режисура, подплътени с качествен хумор.Това е култовият филм, засенчил екранизацията на Принцът на тениса от 2006г. Най-доброто по темата. Тенисът на маса, представен като магия на екрана. Едно истинско забавление, което не бива да се пропуска, както от любителите на този спорт, така и от останалите зрители.

spacer.png

:essub:

 

С български субтитри :click: :click:

С английски субтитри :click:

С руски субтитри :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изгледах го с удоволствие. Обичам спортните драми,

нахъсените хора.

Изгледах го с усмивка, оправи ми настроението.

Препоръчвам:-))

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хиляда филма да има за тенис на маса, най-вероятно ще ги изгледам всичките, без значение от каква националност са. Това е то - единият имаше голям талант, но играеше да убива времето и не се забавляваше, другият имаше желанието, а таланта му идваше, когато играеше за забавление. В крайна сметка спорта не е само, за да печелиш на всяка цена, трябва не само много да го искаш, но и да ти е приятно и забавно. Много ми харесаха думите/мисли/ на спортиста от противниковият отбор: " Доведи ме пак тук.... ".

Финалът си беше точно такъв, какъвто трябваше да бъде. Не дадоха много развоя на играта между двамата приятели, но ми се струва, че все пак се повтори историята на треньора с болното коляно на приятеля му.

Филмчето определено ми хареса. Имаше много силни, почти незабележими моменти, в които показаха какви са характерите, мисленето и психологията на спортистите. Играй с усмивка, забавлявай се, дори когато ти се иска да победиш... :D еее, наистина ме грабна! Ако го гледате, няма да съжалявате.

Благодарности на Ная за превода на филмче от любим спорт. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филмът изобщо не ме впечатли, не успя по никакъв начин да ме грабне. Но това, предполагам, се дължи на факта, че го гледах повече от професионална гледна точка. Самите движения, които правеха "тенисистите" , бяха далеч от истинския тенис на маса. Вярно - имаше и добри попадения, но за жалост изключително малко. Също така филмът е старичък, което може да се забележи и в правилата на играта /играят геймове до 21т. и т.н./, но това не е най-важното...

Предполагам, че хора, които не се занимават с този спорт, няма да им направят впечатление подобни грешки и съответно би им харесал този филм.

 

Като заключение бих искала да кажа, че това е най-дългата реклама на Butterfly, която съм гледала :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да, разбира се, филмът не е за професионалисти-тенисисти. Естествено, на тях не би им харесал, вниманието се насочва повече към спорта, който само отчасти засяга филма, отколкото към чувствата, вълненията, психологията и други подобни, заради които се правят игралните филми.

Честно казано изобщо не обърнах внимание точно на спортната страна на филма. Впечатли ме кой и какво преживява във всеки един различен момент, кой и как приема различните ситуации, как се сменят лицата и изражението на очите на героите. Това е и силната страна на филма, не самият спорт. За обикновения зрител сцените на самата игра(събрани накуп), сигурно не бяха повече от 12-13 минути, даже и това е много. Просто те не са най-главното в този филм.

Боже, чудех се откъде ми е позната физиономията на "Smile". Ама това бил Арата на млади години, бе/така е като не чета всичко в темата/! Олее, ясно е защо толкова много му харесах героя... :P

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ivana93

Разбирам те. :) Филмът не е връх на филмите на спортна тематика.

Мен ме грабна първото. Хората, химията между тях, поривът за победа.

И всичко, което може да се случи между приятелството и желание за победа.

Преведох го.

Мрънках на доста хора, относно тениса на маса. Някой да ми помогне...

Тук, форумци ми подадоха голяма лапа.

Изчетох и правила и форуми по темата. Беше ми безкрайно интересно да

чета за този спорт. За ракети/хилки, за тип гуми... и хиляди незнайни за нас неща.

Пък и интересни хора.

Разбрах подробности, които си нямах на идея, че ще науча.

Това е красивото на нашата работа....занимание, всъщност.

Но много малко от инфото ми помогна, защото, както спомена,

правилата са променени. По-младите състезатели, които попитах, просто вдигаха рамене ...

Определени изрази са различни , всеки ги знае като различна дума.

Честно казано, ако знаех , какво ме чака...

този филм нямаше да види бял свят, поне от мен.

Заради обичта ми към Азия, заради актьорите,заради обичта ми към спорта

и една стара маса за тенис... с тухли, вместо мрежа.

Е, опитах.

Р.С. Понеже търсех по дърво и камък човек като теб,

ако има груби грешки в пресъздаването на играта... пиши ми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не съм и очаквала да се хареса, но той дори се преведе. Лентата не се фокусира върху това да ни научи да играем тенис. В противен случай щеше да се превърне в научнопопулярен филм. Целта е съвсем различна. Тук всичко се развива на подсъзнателно ниво и това е в основата на историята.

Ако в оригиналния вариант обяснението е вярно, тогава не би трябвало да се променят основните надписи. Все пак, по онова време правилата са били такива. При това положение, може да се добави като пояснение настоящата промяна.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Този филм ме изненада с това, че ми хареса. :) Общо взето след него окончателно се убедих, че японците могат да направят филм буквално за всичко, а отгоре на това и той да е интересен :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...