Jump to content

Pieta (2012)


acabaca

Recommended Posts

Определено след "Ариранг" г-н Ким е смекчил малко филмите си, но пак има какво да ни разкаже и знае как да го направи. За мен "Пиета"е разказ за любовта на майката - за това колко може да изтърпи и понесе, за да защити или отмъсти за децата си. Актрисата се справи чудесно и затова заслужено си прибра наградите.

Относно любителската камера и дрехите - хубаво е от време на време да гледаме и филми, в които сюжетът и играта са по-важни от технологията и добрия грим.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

По едно време се осъзнах, че бях спрял да мигам и да дишам. Бях на „stand by” режим, опитвайки се да попия всяка секунда от филма. Дори и не успях да направя „фас пауза” на половината на филма.

 

Изчетох и коментарите и виждам, че всеки юнак е със своето мнение. Бил брутален, бил нискобюджетен, бил не знам си какъв ... Така е! Ки Док сам казва за филмите си, че всеки трябва да интерпретира това, което види на екрана по свой си начин. Има поместено едно интервю с него от Фестивала в Пусан. Много интересни въпроси и съответно много любопитни отговори, дадени от него. Ще си позволя да направя жалък опит за превод на няколко негови отговора, а цялото интервю може да прочетете тук.

 

 

"Мисля, че има три водещи теми в "Pieta” - пари, семейство и изкупление. Филма не е за това какви са моите отговори, а какво съм искал да попитам зрителите. Мисля, че зависи от хората как те ще интерпретират тези теми за себе си.”

 

"Относно работата с камерата и смяната на близки с далечни кадри. Мисля, че важното е да се заснеме това, което е необходимо. В сцените във фабриките аз държах камерата. Необичайно изглеждащите сцени са заснети от мен. Не исках да изглежда заснето по стандартен начин.”

 

“Не мисля, че мога да опиша ролята на майката в една дума. Погледната от нейна гледна точка, тя прави това, което трябва. Ето за това е филма. Мисля, че тя е много специален образ в този филм.”

 

"Когато писах сценария, не считах това като история за отмъщение, защото всички ние сме извършители, съучастници и същевремено жертви. Това е, което имах в предвид. Една от последните сцени е за прошката. Канг До носи пуловера, считайки го за негов. Не мисля, че филма е история за отмъщение, а по-скоро история за майка, която има две деца.”

 

“Обикновено, когато правя филм в него има много шокиращи или непоносими сцени. Това, което искам да покажа с тези сцена е, че нашето общество е едно малко отвесно общество и се надявам, че може това да се промени и да се превърнем в едно по-равно общество, въпреки, че не можем да избегнем съревнованието.”

 

"Показах склоността към насилието на сегашното общество чрез образа на Канг До. Надявам се, че публиката ще може да разбере това.”

 

 

Ще се опитам и аз да кажа нещо за филма. Мисля, че е типично негов, в негов стил. Задава много въпроси и те кара да се замислиш за много неща едновременно. Не ти дава отговорите, иска всеки да ги открие за себе си. И не смятам, че филма е бил прекалено брутален. За мен „The Isle” е може би най-бруталния му филм досега от неговите, които съм гледал. Както обикновено всички актьори са подбрани перфектно!

 

 

Почуствах се невероятно, когато „майка му” каза, че въпреки всичко го съжалява и й жал за него. Това може би показва, че има нещо човечно във всеки от нас. Мен ми дойде като едно голямо облекчение и си отдъхнах.

 

 

В доста корейски филми и сериали все гледам за тези лихвари и техните крайности, до които достигат понякога и се запитах дали наистина е така в момента в държавата. Дали наистина се случват тези неща там. Това е доста жестоко и много тъжно.

 

Стори ми се обаче, че филма се движеше много бързо. Случваха се много неща накуп и това ми се видя различното. Липсваше ми и саундтрака в няколко сцени, където според мен беше необходим.

 

 

А края ме довърши! Кървавата диря, която главния остави след себе си. Невероятен! За мен филма е много силен, смислен, въздействащ и направен по един прекрасен начин! 10 от 10! Много съм доволен!

 

 

Може да добавите в първия пост, че филма и актьорите спечелиха още няколко награди:

Daejong Film Awards: Best Actress - Jo Min Su и Special Jury Award.

2012 Korean Association of Film Critics Awards: Best Film, Best Director, Best Actress.

И може би най-важната от Blue Dragon Film Awards: Best Film.

 

И накрая ... мисля, че филма заслужава по-добри субтитри от тези, които има в момента. Когато става въпрос за превод на филм при мен израза: "По-добре нещо, от колкото нищо" не минава.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ммм, съгласна с Tuci.. Харесвам филмите на Ким Ки Дук, принципно, но този няма начин да седна го гледам. Пуснах си трейлъра и ... :blink: . Като ударена с мокър парцал. Верно трябва да има някакви граници. Не знам, но ми прилича на ония 100 % реални порно филми (с изнасилвания и т.н.), къде само некой супер богат може си позволи. Извратена работа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ммм, съгласна с Tuci.. Харесвам филмите на Ким Ки Дук, принципно, но този няма начин да седна го гледам. Пуснах си трейлъра и ... :blink: . Като ударена с мокър парцал. Верно трябва да има някакви граници. Не знам, но ми прилича на ония 100 % реални порно филми (с изнасилвания и т.н.), къде само некой супер богат може си позволи. Извратена работа.

 

Ако седнеш да го изгледаш ще видиш, че не е толкова извратен ;) Но истината е, че на мен този филм не ми хареса и съм напълно съгласна с Туци, че не е много заслужена тази му награда. Ким Ки Дук има много по-хубави филми от този, които са достойни за тази награда.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

И аз като повечето тук съм фен на Ки Дук. И с най-голямо желание сядам да гледам филмите му. Досега поне не бях се разочаровал. Не,не че не ми хареса филмът. Имаше си своите моменти. Но историята хич не ми беше по вкуса. Доста тежичък ми дойде. Това с тези кредити и насилственото им събиране си е ебало мамата. И в друго корейски филми го дават,но тук Ки Дук направо ме накара да си затварям очите на няколко пъти. А,това с майката и на мен както на някой ми се стори доста пресилено и някак си не много добре измислено.

Не мисля че бих го гледал пак. Ще се чака следващият му проект :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филма е потресаващо разкошен. Всичко е до болка черно и бяло. Няма "златна среда". Няма и добро, нито лошо, което да остане ненаказано. Не успях да се разочаровам. Видях точно това, което очаквах от Ки Док. Безмерно натурална човешка същност. Някой имаше забележка към костюми... сет.... прочие... Уникални бяха според мен. Всичко се допълваше идеално. А липсата на каквато и да е музика усилваше с всеки един момент тягата на болка и отчаяние. Страхотно добър филм. И да, филма показва точно това - влиянието на връзката между майтата и детето, както и отсъствието на такава. Показва колко силни са майките всъщност. Като под "майка" не приемам буквално. По-скоро родителската топлина и насока. Колкото до това, дали при липсата на такава 100% ставаш злодей... относително. Показаното във филма е просто вариант на едната версия. Която версия впрочем, може да има много много варианти. Другата на всички ни е ясна. Сега за тези "възмутителни сцени". Тук се разрушава едно табу за сексуалността на и между индивидите. Което всъщост е за да засили ролята на майчината себеотдаденост. Насилието не си струва да коментирам. В американските екшъни и трилъри има къде-къде повече материал за коментари по въпроса.

Няма нужда да се изказвам и за актьорите. Бяха блестящи. Все пак те правят 80% от филма.

А за финал не можеше и да очаквам нещо по-добро. Уникален Ки Док, просто уникален! Напълно заслужени награди според мен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Някак го свързвам с I Saw the Devil (2010) - ''за да унищожиш чудовище, ти самият трябва да станеш такъв''. Явно този режисьор има такава цел - да предизвиква в зрителя някаква страст към сивотата, гадостта и извращението. Да те накара да го приемеш, разбереш и преживееш.

Майката се оказа в пъти по - голяма психарка от двамата. На моменти си мисля, че целенасочено се стремеше към вграждане на Едипов комплекс в сина си, карайки го да изпитва ''смесени удоволствия". Доведе го до пълното й притежание. Имаше логика в това извратено битие - само цел, цената нямаше значение. Няма как да има красиво отмъщение.

На този филм пудра не му трябва. Дори ниският бюджет му отива. Евала. Трябва и такова кино да се гледа...чат пат ;)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...