Jump to content

Дни на китайския театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”


Recommended Posts

По повод гостуването на Шанхайската театрална академия (ШТА) от 15-ти до 18-ти юни, НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов” и Институт Конфуций - София с любезната подкрепа на Посолството на Китайската народна република в Република България организират Дни на Китайския театър.

 

В програмата са включени постановките на НАТФИЗ и ШТА „Последователите на Конфуций”, създадени по четири съвременни едноактни пиеси от Хан Динин, вдъхновени от Беседите на Конфуций, както и спектакълът на НАТФИЗ „Пътуване на Запад” от Мери Цимерман по едноименния китайски класически роман от У Чън-ън, постановка на проф. Снежина Танковска.

 

Спектакълът „Последователите на Конфуций” на Шанхайската театрална академия е по идея на проф. Уилям Сун; драматурзи Уилям Сун и Хан Динин; режисьори Гуо Ю, Сун Дзие, У Уънцун; композитор Чи Хуан; перкусия Хъ Цюн; костюми и грим Ни Мън. В настоящето турне Колежът за китайска опера към ШТА представя най-добрия си актьорски състав, състоящ се от студенти и преподаватели и включващ първокласни актьорски имена с общонационална известност като Уан Лидзюн, Джао Цюн и Джу Йефън. Представлението, изградено в традиционния стил на китайската опера е създадено по подобие на романа „Пътуване на Запад”. Наситено с много алегория, то разказва за пътуването на Конфуций през различни воюващи държави заедно с тримата си ученици. По време на пътуването китйският мъдрец проповядва своята философия и държавническо учение. Представящо част от традиционното китайско изкуство, представлението има много отправни точки и към съвременността.

 

Гостите от Шанхай ще проведат и практическо ателие с демонстрация на типични елементи от Класическия китайски театър. Шанхайската театрална академия е създадена през 1945 г. и е най-старото професионално театрално училище в азиатския тихоокеански район. В ШТА е регионалното Бюро на Катедрата на ЮНЕСКО към Международния театрален институт.

 

На 18 юни 2012г. от 10:00 часа ( Сцена 47, НАТФИЗ; „Раковски” 108 А), програмата включва пресконференция и лекция на тема: „Конфуций, неговите последователи и китайското театрално изкуство”. Лектор ще бъде проф. Уилям Сун, Заместник ректор на Шанхайската театрална академия.

 

Програма:

 

15 петък 19.30ч. ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ НА КОНФУЦИЙ от Хан Динин, постановка проф. Снежина Танковска

Сцена 47

 

17 неделя 19.00ч. ПЪТУВАНЕ НА ЗАПАД от Мери Цимерман, постановка проф. Снежина Танковска

Голяма сцена

 

17 неделя “Chinese opera workshop – demonstration and participation”

A 601

 

18 понеделник 18.00ч. ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ НА КОНФУЦИЙ от Хан Динин, постановка проф. Снежина Танковска

Сцена 47

 

18 понеделник 19.30ч. ПОСЛЕДОВАТЕЛИТЕ НА КОНФУЦИЙ от Хан Динин ТЕАТРАЛНА АКАДЕМИЯ – ШАНХАЙ

Голяма сцена

 

Билети може да закупите от касата на учебен театър или на www.bgbileti.com.

 

Плакат

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...