Jump to content

Saying good-bye, oneday - Sayonara Itsuka (2010)


Recommended Posts

spacer.png

Заглавие: Sayonara Itsuka
Българско заглавие: „Някога ще се сбогуваме”
Държава: Южна Корея, Япония
Жанр: Драма, романтика
Режисьор: John H. Lee (Джон Х. Лий)
Дата на излъчване: 23 януари 2010 г.
IMDb, AsianWiki

Участват:
Nishijima Hidetoshi (Нишиджима Хидетоши) – Higashigaito Yutaka (Хигашигайто Ютака)
Nakayama Miho (Накаяма Михо) – Manaka Toko (Манака Токо)
IshidaYuriko (Ишида Юрико) – Tazusue Mitsuko (Тазусуе Мицуко)
Kato Masaya (Като Масая) – Sakurada Zenjiro (Сакурада Зенджиро)

Takahiro Nishijima (Такахиро Нишиджима) - Tsuyoshi Higashigaito


Резюме: Хигашигайто Ютака е амбициозен, млад служител на авиокомпанията „Истърн Еърлайнс”, който мечтае да стане неин изпълнителен директор. Предстои му уговорена сватба с Мицуко, роднина на основателя на авиокомпанията. Три месеца преди сватбата той е прехвърлен в клон на компанията в Банкок. Там Ютака среща фатална жена на име Tоко и веднага е привлечен от нея. Въпреки предстоящата сватба той започва страстна връзка...

:essub:


Сваляне с български субтитри :click:
С английски субтитри: :click:

С руски субтитри: :click:

 

Лично мнение:
Любовна история в класически стил. Може би времето, в което се развива действието, засилва това впечатление. Няма смесване на жанрове и изненадващи обрати. Рядко ми харесват подобни истории, но в този филм имаше много луда, пленяваща страст.
Беше ми хубаво да го гледам – сякаш гледах добро изпълнение на танго.

Нещо интересно, което разбрах благодарение на филма:

 

 

Пълното название на Банкок на тайландски е:
"Крунгтеп маханахонбовон ратанакосин махинтара аютая махадилок попнопарат ратчатани буриром удонратчанивет махасатам амонпиман аватансатирдасататитя виснукампрасит".
Вписано е в книгата на рекордите Гинес като най-дългото географско наименование в света.
В превод: „Градът на ангелите, великият град, вечният град-скъпоценен камък, непревземаемият град на Бог Индра, великата столица на света, надарена с девет скъпоценни камъка, щастливият град, богат с огромен царски дворец, който напомня небесното жилище, където царува превъплътеният бог, град, даден от Индра и построен от Вишнукарма“.
Има го в Уикипедията, ама кой да го види tongue.gif

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много красив и разчустващ филм.Той е за мечтите,които се променят и как е много важно да осъзнаем това на време,за да не съжаляваме горчиво.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Според мен филмът, освен любовна история, е и набързо разказана история за един мъж, който умее да взема решения и да ги отстоява.

Така се случи, че още преди да стигне до разклон, главният герой вече бе избрал пътя си. Можеше да се изкуши и да поеме в друга посока, но не го направи и наистина постигна много.
Беше харизматичен, целеустремен мъж. Точно за това тя бе така привлечена от него и заради това изживя тази луда, страстна любов.
А иначе, какъвто и избор да направиш, винаги може да се намери за какво да съжаляваш.
Иронията бе, че големият му син му каза, че е жертвал мечтите си, а той не само, че бе постигнал мечтите си, а и бе имал и нещо наистина запомнящо се, но накрая всеки остарява – неизбежно е.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Бих искала да изкажа своята благодарност на всички, допринесли за това, да може да се насладим на този прекрасен филм!
Началото не ме грабна, но от средата натам времето сякаш отлетя...Актьорите се справиха повече от добре!
Всеки човек на определен етап от живота си е стоял на кръстопът, и смятам, че винаги в ума ни се върти мисълта: "Ако бях избрал другия път"..? Няма как да вървим в няколко посоки, имаме само един живот...
Някой ден, някога, някъде...ще го гледам отново!!!

Не е важно кой ще си спомням накрая на пътя си. Важно е кой ще помни мен, когато ме няма....И дали ще шепне: "обичам те"!

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имам чувството, че за този филм мога да напиша цял роман! Ще се въздържа обаче и ще гледам да съм кратък.

 

 

Първия един час дори и не усетих кога мина. Много запленителна история! Идеята филма да се развива в такова време мисля, че направи този филм така увлекателен. Мястото където се развиваше действието през по-голямата част от филма също беше много интересно. Няма как да не спомена прекрасните тоалети на Накауама Михо, а и тя самата си е прекрасна жена :) А като се сетя, че я гледах в Love Letter от далечната 1995 ме заинтрегува още повече. Само за една дума се сетих след филма - Красота!!! Типична японска красота! Невероятна музика с невероятни сцени и прекрасно предадени емоции на зрителите. Набиха ми се в главата толова много на пръв поглег дребни неща, като сцената, когато се видяха след време и си сложиха очилата, за да разгледат менюто и след това се усмихната. Не разбрах дори кога минаха тези 2 часа, че и малко отгоре.

 

 

Задължителен за гледане, горещо го препоръчвам!

 

... и това е поредния филм, на който не мога да намеря саундтрака :(

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Великолепен филм,едно от най доброто което съм гледала напоследък!Обожавам този перфекционизъм,който те кара

да се наслаждаваш на всяка минута..Филм за любовта и дълга , за избора който всеки в някакъв момент от живота си прави,за грешките ни опита да ги поправим..за мъдростта на  непоправимия избор и умението да прозреш ,че времето е единственото което не можем да върнем.

Такива харизматични и силни личност като героя,вземат решения и ги отстояват с цената на всичко ,дори жертвайки живота и любовта и без да осъзнаят навреме грешката си,но да постигат много иначе,мисля има винаги и друго решение или може би съм максималист...

Красиво разказан ,изигран и режисиран ,дотолкова че оставя много тъга .Направи ми впечатление ,че каста е изцяло  японски,

но екипа май са корейци,не че има значение след като резултата е такъв великолепен филм.Направен с много страст за страстта и любовта!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Поредното доказателство, че корейските режисьори виреят много добре на японска почва.

И аз ще се присъединя с положителна оценка за филма. Мисля, че режисьорът е поел трудна задача с подобен проект, но за щастие, той се е оказал сполучлив, въпреки дългото времетраене. Изисканата операторска работа потапя зрителя в разкошен свят, пресъздаден отлично на екрана. Другият важен елемент на продукцията, е върховната музика. Класики (Риголето в изпълнение на Woo Sung Bae), съчетани със съвременни балади. Мика Накашима изпълнява завършващата песен - Always.

Актьорската игра също е на висота. Михо съм я гледала само във филма за Червените обувки и много я харесах там. Научих нещо любопитно за нея. Тя е бивша съпруга на автора на романа, по който е правен Sayonara itsuka - Хитонари Цуджи. Не знам, дали той самият я е виждал в главния женски образ, докато е пишел книгата (през 2001г.), но актрисата действително е най-удачният избор за ролята на Токо.

Хидетоши ми е много любим актьор. Тук за втори път се убеждавам, каква прекрасна усмивка има. Виждала съм я само веднъж, в една единствена сцена на друга лента - онази искрена и широка усмивка, която в първата част на този филм, не престана да показва.

Може би най-голямата изненада за мен дойде от смяната на обстановката и мястото на действие след първата половина на историята. 

При подобни преходи трябва много да се внимава. Това са изключително фини моменти, които ако се предадат както трябва, нишката не се къса и историята следва своя ход естествено и логично. Именно след първата част се притеснявах, в каква посока ще поемат нещата. 25 г. не са малко време. Интересно е, че тук не бяха използвали други артисти, а гримьори се бяха погрижили да състарят основните изпълнители. Масая ми се видя прекалено грохнал. Малко неестествено ми беше да осъзная, че тези амбициозни, живи същества от началото, са се променили до неузнаваемост. Но това е живота. Денибо го е описала точно по-горе. Допадна ми и това, че не драматизираха излишно нещата, особено на финала.

Другата голяма изненада ми поднесе младото поколение във втората част на историята. Видях името на Ниши в каста и очаквах да се появи. Каква по-хубава възможност двамата с фамилия Нишиджима да играят баща и син! Но освен Такахиро, на екрана се изяви още един негов колега и приятел от ААА - Мицухиро Хидака. Той играеше негов брат, певец, мечтател, който дръзна да напомни на баща си, че пропуска нещо важно в живота си. Индиректно, чрез песен, наречена съвсем уместно Two roads.

Какви неподозирани способности криело това момче! Направо ме е срам, че в началото изобщо не го разпознах. Стори ми се, че съм го виждала някъде, но истински ми просветна, едва когато започна да пее. Толкова пъти съм гледала негови изпълнения - с групата и самостоятелно, а тук се поколебах. Гомен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да допълня, че режисьорът John H. Lee е режисьор и на филма "A Moment To Remember", който романтичните души знаят със сигурност. Бях приятно изненадана, като го научих, и това веднага грабна вниманието ми към филма. Вече си го свалих да го гледам и очаквам да се насладя на един добър филм. (После ще пиша пак да кажа как е :))

 

 

Изгледах филма и трябва да кажа, че очакванията ми се покриха напълно, че и повече. Изключително красиво направен филм, от тези, които оставят пълнота в душата. Даже повече ми приличаше на песен, отколкото на филм. Историята уж е обичайна, но дълбочината на чувствата, мислите, осъзнаването на истините в живота оставят едно особено чувство и те карат да помниш някои думи завинаги.

Редактирано от lavender
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филм, изцяло посветен на страстта. Филм-класика като от 30-тте.

Красиво разказан, напълно пречупен  през преживяванията, размислите и чувствата на героите.

Изчистен отвсякъде, без излишен драматизъм, но крещящо изразителен, с дребните изпипани моменти и детайли.

Всеки има право на избор в този живот, и единствено времето, е неговият съдник... за ГГ синът му- суперлативи, прекрасно изпълнение.

 

Среща, любов, страст, труден избор, съжаление, пак среща... раздяла и разкаяние...

 

Прекрасен избор както за главна, така и второстепенна женска роля.

За съжаления ГГ доста дървен на моменти, то и ролята му беше такава,

:28558:  :28558:  :28558: "дърво отвсякъде", при такава страшно елегнтна, красива жена, няма как друго да е... Но тя не бе толкова " фаталната жена", колкото,

той нейният "фатален мъж".  Тя "изгоря" в любовта си, докато той " Умря", заради собствения си избор.

 

НЯКОГА ЩЕ СЕ СБОГУВАМЕ

 

 

02:03:21,890 --> 02:03:24,637
Самотата само е приятелят,

745
02:03:24,940 --> 02:03:27,270
който никога не ще те предаде.

746
02:03:29,690 --> 02:03:33,800
Не трепери под любовния дъжд,
купи си чадър и се скрий.


747
02:03:36,200 --> 02:03:40,280
Както и да те обичат,
не вярвай в щастието.


748
02:03:42,000 --> 02:03:46,291
Както и да обичаш ти самият,
не губи разума си.


749
02:03:47,710 --> 02:03:49,760
Любовта е като сезоните,

750
02:03:51,010 --> 02:03:55,840
идва и си отива, украсявайки
кръговрата на живота.


751
02:03:58,550 --> 02:04:01,250
И в момента, в който изречеш "любов",

752
02:04:01,350 --> 02:04:03,600
се стопява като ледена скулптура.

753
02:04:07,360 --> 02:04:09,410
Някога ще се сбогуваме.

754
02:04:12,360 --> 02:04:17,350
Щастието не е вечно,
отчаянието - също.


755
02:04:18,870 --> 02:04:20,920
Има сбогувания,

756
02:04:22,290 --> 02:04:24,340
има и срещи.

757
02:04:26,870 --> 02:04:29,020
Преди смъртта си… някой помнят

758
02:04:29,540 --> 02:04:31,800
тези, които са ги обичали,

759
02:04:32,880 --> 02:04:35,370
други хората, които са обичали.

760
02:04:37,390 --> 02:04:39,440
Аз ще помня…

761
02:04:40,140 --> 02:04:42,954
всички,
които съм обичала.


762
02:05:44,830 --> 02:05:48,950
Всичко е наред! Всичко е наред!

763
02:06:46,930 --> 02:06:48,980
Обичам те.

764
02:06:51,350 --> 02:06:55,520
Нима беше толкова трудно да го кажеш?

765
02:07:02,610 --> 02:07:04,900
Преди да успея да го кажа,

766
02:07:06,780 --> 02:07:08,900
ти си тръгна.

767
02:07:12,410 --> 02:07:14,460
Кажи го пак.

768
02:07:20,210 --> 02:07:22,260
Обичам те.

769
02:07:24,550 --> 02:07:26,600
Пак.

770
02:07:31,100 --> 02:07:33,150
Обичам те.

 

И... благодаря за субтитрите.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...