Jump to content
Arina

Азиатска кухня

Recommended Posts

Мисля, че са точно те .Но в повечето случаи съм ги виждала без допълнителната гарнитура към тях, за това че мисля, че са точно тези прословути спагети, с които толкова много се омазват, когато ядат.Много ти благодаря kcekce :up: :up: :up:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ау огладнях само докато ви чета коментарите ....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Като любител кулинар постоянно си купувам разни списания с рецепти и забелязвам, че в някои от тях започват все по - често да пускат рецепти от азиатската кухня. Преди време една приятелка ми показа един от броевете на  сп. Good Food , защото в него видяла статия за кимчи и се сетила, че и аз правих няколко опита да го направя, В списанието бяха отделили цяла страница за него, като имаше публикувана кратка информация за него + рецепта.

778591.jpg

 

 

778590.jpg

 

 

 

А в последния брой на същото списание (Good Food бр. 122) авторите бяха отредили няколко страници за корейската кухня. Има интервю с посланика на Корея у нас, който разказва за нещата, характерни за корейската кухня - оризът; разнообразието от морска храна, зеленчуци и подправки и тяхното използване; процесът на ферментация, който е често прилаган в кухнята им. В статията има също и няколко думи относно организацията на масата в Корея - задължителните ястия, които винаги присъстват (ориз, супа), разнообразието от гарнитурите "бан - чан". На мен лично ми беше интересна информацията за различните видове "джанг" (основна подправка, приготвена от ферментирал боб). Като допълнение към интервюто, посланика представя с рецепти няколко от най - представителните ястия в Корея - кимчи, джабче и булгоги, а също така и няколко вида  "джон" (название за палачинки и паниранировка)  като  гарнитура (бан - чан).

 

778595.jpg           778587.jpg

 

 

Ето и още няколко снимки от статията

 

 

 

778586.jpg

 

 

778594.jpg

 

 

778592.jpg

 

778593.jpg

 

 

А ето и традиционно сервирана маса в Корея

778603.jpg

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Няколко японски рецепти от тук .

 

Kamameshi

Необходими продукти:
 

4 купички кафяв (бял) ориз

купичка нарязан лук
купичка гъби шийтаке
купичка моркови

купичка грах

2 обезкостени пилешки бутчета

щипка сол

2 чаени лъжички захар
2 чаени лъжички саке
1 чаена лъжичка мирин

 

Начин на приготвяне:

 

Измийте ориза под течаща вода и го подсушете за около 30 минути. Нарежете пилешките бутчета на хапки. Смесете продуктите, долейте малко вода и ги поставете в керамични купички. Запечете на умерена фурна до готовност.

 

 
 
Ичибан даши (Първи бульон)

Необходими продукти:
25 гр водорасли комбу
60 гр. Фини рибни стърготини кацио-буши
1800 мл вода

 

Начин на приготвяне:

 

Белият прах върху водораслите комбу не бива да ви притеснява. Не ги мийте под течаща вода, а ги забършете леко с влажна, добре изцедена  кухненска кърпа.

 

В съд с 1800 мл вода се поставят 25 гр водорасли комбу и оставят така за една нощ. Бульонът се извлича 1-2 часа на температура 60 градуса. Важно е да се внимава водораслите да не пуснат съдържащата се в тях слуз и цветът на бульона да не стане прекалено наситен. Водораслите се повдигат и се проверява колко са омекнали. Ако се разкъсват при лек натиск, трябва да се извадят. Ако все още са твърди, се долива малко студена вода и се варят още известно време. Ако бульонът започне да завира, се долива малко студена вода, за да се понижи температурата. Прибавят се 60 гр. фини рибни стърготини кацио-буши. Кипнете бульона и свалете веднага от огъня. Оберете внимателно мръсната пяна. Щом стърготините от риба започнат да потъват, прецедете бульона през кухненска салфетка или плат.

 

 

 
Туршия асазуке
Японската туршия е незаменима част от ежедневната трапеза на всички жители в Страната на изгряващото слънце. Тя се сервира заедно с белия ориз и е ценена заради уникалния си вкус. За тази рецепта ще са ви необходими водорасли комбу. Най-често използваните съставки за туршия са японската ряпа, краставици, патладжан, моркови, корени от водна лилия, японска слива, дребен лук. Един лист се прибавя в съд 1,5% разтвор на сол и вода (1 с.л. сол на 1 л вода) и се кипва. Полученият бульон се охлажда. Зеленчуците се изрязват в подходяща големина, натриват се с шепа сол и се оставят така 5-6 минути. Омекналите от солта зеленчуци се намачкват леко с ръце и се прехвърлят в плик с цип. Пликът се затваря, така че в него да не остане въздух и се оставя в тавичка, като върху него се поставя тежест. Така зеленчуците престояват 30-40 минути. В тенджера се затопля вода и щом заври, се долива малко студена вода, за да се понижи температурата. Зеленчуците се изваждат от плика и се изсипват в тенджерата. След това веднага се изливат в гевгир и се заливат с ледена вода за няколко секунди. Зеленчуците се оставят да се отцедят. Прехвърлят се в купа, заливат се с отцедения бульон, така че да ги покрие и заедно с него се прехвърлят в плик с цип. Пликът се обезвъздушава максимално и се затваря. Върху него отново се поставя тежест и се оставя така за около 30 минути. Трябва да се има предвид, че този тип туршия вкисва бързо, затова е препоръчително да се приготвя в малки количества.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Правила съм кюри асазуке (kyuri asazuke) с японски краставички. Рецептата взех от един японски форум, беше в случая и с целина, японците много я обичат. На мен лично ми допаднаха, изядох си и двата буркана, които направих, но моите вкъщи им се мръщеха, казаха, че българските туршии били по-вкусни. Мисълта ми е, че си е до всеки и това какво харесва, затова наистина трябва да се пробва.

Линкът не се отваря, води отново до страницата тук.

Eто ги моите кюри асазуке.

6ffcb3e684c1d8f0.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Извинявам се, оправих линка. Просто статията там ми хареса, картинките също, и се размечтах как някой ден и за ще пробвам - първото ми изглеждаше направимо... Наистина вкусът на всяка нация си е уникален, но пък вкъщи знаят че принципно имам проблем с готвенето, какво остава като е някоя екзотика...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Тези дни приготвих една вкусна изненада за мои приятели

 

789263.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

По повод настъпилата Китайска нова година (19 февруари) сготвих дзяодзъ (jiaozi) на пара.

 

91f3574537412989.JPG

Share this post


Link to post
Share on other sites

Винаги съм се чудела какво толкоз им харесва да ядат маринована ряпа. Даже в съзнанието ми се е забило един момент от сериала Flower Boy Ramyun Shop дет всички момичета се редяха за тази ряпа при главния. Е пробвах я... че то било вкусно бе :28558: Много ми хареса и ще взема да си я потърся в по - големи разфасовки, че взех само малко за проба :28558:

798112.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Вивиян от къде , я намери тази ряпа, че и аз и точа лиги по нея?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Бяха заредили от нея в китайския магазин Лиу, който е в една от пресечките на Пиротска, но имаше само малки пакетчета по 50гр. Иначе съм я виждала в сайта alexfish.bg и там е в по - големи разфасовки.  Намерих в нета лесни рецепти за приготвянето и и може да се пробвам (ще имам и проба за сравнение :28558: )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Вивиян от къде , я намери тази ряпа, че и аз и точа лиги по нея?

Жълта ряпа има в AsiaMarket в София, Левски Г-сградата на Mr.Park. Вече сключиха договор с двата HIT-a (в Младост и Люлин) за доставки на продукти.  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Сп. Good food отново ни зарадва с нещо азиатско - в новия си брой (147бр.) публикуваха няколко рецепти на корейски манджички представени от шеф Джуди Джо - корейка, която въпреки че е израснала в Америка е "отгледана" с типичните за Корея храни и вкусове. Тя е работила с Гордън Рамзи, а в момента има собствен ресторант в Сохо.

 

818948.jpg

 

818949.jpg

 

818947.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Новото ми кулинарно предизвикателство - да си направя у дома Danmuji - Yellow pickled radish (маринована ряпа дайкон). Тя се използва като банчан (гарнитура/странично ястие, banchan), а също е и една от основните съставките за кимбап.Точно заради кимбапа съм я рязала и на лентички. Сега трябва да престои в хладилника близо месец за да ферментира още по - добре, но я пробвах  и има вкус като онази от магазина :D

 

 

 

821554.jpg    821555.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

vivivan Би ли споделила как си мариновала тази ряпа.Порових се ,но не открих рецепта за мариноване само различни варииации за салати с нея.Във филмите и сериалите доста лакомо я хапват и ми се иска да пробвам да я направя.

Share this post


Link to post
Share on other sites

vivivan Би ли споделила как си мариновала тази ряпа.Порових се ,но не открих рецепта за мариноване само различни варииации за салати с нея.Във филмите и сериалите доста лакомо я хапват и ми се иска да пробвам да я направя.

Направих я по тази рецепта. В сайта на  :click:   има същата рецепта, само че там  я има и с друг вариант  ,но не мога да намеря такава подправка :) Иначе и аз си я купих точно защото гледах как вкусно си я хапват :) моите близки са пробвали тази от магазина и ще имам "компетентно" жури :28558:

Edited by mrnkaloto
Покривай линковете

Share this post


Link to post
Share on other sites

Много благодаря.Ще се опитам да я направяи дано ми си получи поне на цвят като оригиналната и доближи поне малко на вкус.

Share this post


Link to post
Share on other sites

И аз да се похваля с моето творение-   Danmuji - Yellow pickled radish   .Благодаря ти  vivivan.

    

 

 П.С. Не можах да кача снимките за съжаление

Share this post


Link to post
Share on other sites

alba, ние направихме официалната проба на моята ряпа и всички я харесаха :) Наистина в началото беше леко в повече кисела, но като престоя е по добре. И е хрупкава :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...