Jump to content
Arina

Азиатска кухня

Recommended Posts

Абе друго си е да напълниш бачето... па ти гледай до прималяване. :lol:

 

Искам да ви обърна внимание на една доста интересна съставка в някои корейски манджи - соевата паста тенджан. Уики

Това животно в България не съм го виждала да се продава, но някой беше споменал, че е мяркал. Ако забележите, свиркайте, че искам да си взема.

 

Ся, предупреждавам, че смърди на пор-вдовец, но за сметка на това е в Топ10 на най-полезните храни в света, заедно с българското кисело мляко и кимчито. Освен това си е вкусно, ако се примирите с цвета на въднъж вече ядено. Предполагам сте наясно с полезните свойства на соята (по-специално за дамите), а при процеса на ферментация се синтезират куп други полезни вещества. Абе изобщо... Идилия.

 

И да питам по предните постове:

Танечка, оризовите топки с лют сос ли бяха или сладки? Не че разликата е голяма де. :lol:

 

Муса, ядат си доста неща, само че ги приготвят другояче и някои зеленчуци са им по-различни. А, да и плодове има, които са по-странни за нас. Примерно имат някакви по-странни пъпеши, един вид круша, който изглежда като ябълка, райски ябълки и прочее. Зелето им е китайско, доматите ги ядат със захар (то и без това продават предимно черитата), големи фенове са на ряпата (от бялата, т.нар. японска ряпа). Любопитно е, че си нямат овце и кози, та набиват само телета, свине и пилци. За специалните прасета, които по селата се гледат в тоалетните, сме говорили и преди. За телешкото специално си гледат някакви породи крави с много крехко месо. Малко като ония японските.

За пърженето казват, че не обичат мазното, но редовно си хапват примерно панирани зеленчуци или морски дарове. Други пържени неща наистина не съм забелязала да консумират. Освен това месото, ако не е сложено в някоя яхния, се прави на скара, виждали сте. Даже като се съберат на кръчма, първо ядат месото и се наливат със соджу, а едва после хапват някоя манджичка. Ще се учудите колко кила месо може да погълне среднопияният средностатистически кореец. :D За сметка на това обаче, храната им е доста нискокалорична, затова и постоянно се тъпчат. И, разбира се, ядат много, ама много люто. Хлябът го признават само във вид на сандвичи за закуска, ако са по-американизирани. Другият вариант е сладкиши или кроасани и подобни. Думата за нормалния хляб и за сладките е все една. :)

А, забравих да спомена, че на най-голяма почит се радват рибата и морските дарове.

 

Лидия, кълновете се попарват за минута-две във вряща вода, доколкото знам. Иначе се правят на салата, готвят се, варят се... Каквото поискаш.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Спиди, интересно разказваш:-)) Ей, че вкусно! Ама верно през десет минути в сериалите някой нещо набива. :lol: / И поне веднъж на серия някой се налива здраво, ма това друга тема . Соджуто е напитка №1 по количество изпит алкохол за не помня коя година.ТУК Подозирам, че повечето са си го изпили корейчетата/

В момента ми се вари едно телешко шкембе, та се сетих, че съм срещала из корейските сериали "мариновано шкембе" . Мисля, че е нещо с лют червен пипер и много чесън. Пробвах преди време с това: немного лют пипер, чесън + кориандър и супена лъжица оцет на 250гр. Получи се нещо много приятно и пикантно мезе за твърд алкохол. Но това са просто волни съчинения. Някой има ли представа какво е това:-)) :huh:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Соджуто е напитка №1 по количество изпит алкохол за не помня коя година.ТУК Подозирам, че повечето са си го изпили корейчетата.

Аз не можах да разбера по какъв критерий е класацията, по брой продадени каси алкохол ли? Ами тогава идва въпросът колко литра е една каса Соджу, защото в тези бутилчици от 300 мл, пред една водка от 700-750... разликата вече е фрапираща. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Не знам, Ная, вече получих оплаквания от неколцина, че нещо се задавяли, ако хапват, докато ме четат. :lol: Толкоз за вкусното.

 

За шкембето не знам, ама щом ядат печени свински кожички и кървавица, колко му е. (За мен и двете са достатъчно гадни, но казват, че били много полезни. Пък и те все пак и живи октоподчета нагъват, колко му е една кървавица...)

 

Сетих се за друга интересна супа/бульон - соллонтанг. Приготвя се от телешки кокали, които се варят понякога до 2-3 дни, според зависи. Периодично се долива вода и се изгребва бульончето, което е с млечен цвят. После като се сервира си добавят сол, черен и червен пипер, нарязан пресен лук... Друго не помня да имаше. Не знам как е на вкус, но още ме втриса гледката на 4-5 огромни кокала в огромна тенджера насред кухнята...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Да се похваля и на вас каква хубава манджа направих - Булгоги. За РД-то ми едни приятелки ми търсили няколко дена списание с корейска кухня и накрая успели :) и рецептата е от там :P В домашни условия стана много вкусно, представям си колко ще е вкусно в някой корейски ресторант... И една снимка да покажа ;)

 

549333.jpg

 

Ето я и рецептата:

 

800г свинско месо, нарязано на тънки ивици или кубчета

 

за маринатата:

1 ч.л. сусамово олио

3 скилидки чесън, пресовани

1/2 с.л. джинджифил, настърган

2 с.л. захар

7 с.л. соев сос

2 с.л. мед

3 с.л. саке или сухо вино

5 с.л. настърган лук

черен пипер

3 с.л. олио за пърженето

 

за ориза:

2 1/2 ч.ч. бял ориз

1/2 ч.ч. черен ориз (по желание)

3 1/2 ч.ч. вода

1/2 с.л. сол

 

Смесват се всички продукти за маринатата, добавя се месото и се оставя да се маринова 1 нощ в хладилника. Подсушава се и се пържи на силно загрят тиган с по 1 с.л. олио на 4-5 порции

 

Оризът се измива под течаща топла вода, залива се с водата, добавя се солта и се слага да заври. Оставя се да къкри под капак, докато водата се поеме.

 

Това е цялата рецепта, пък колко корейска не знам :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Рецептата търпи вариации, а резултатът е страхотен, аз също много го обичам. Честито и поздравления за резултата. :)

Същия сос се ползва и за ребра на скара, ама трябва много добре да се начука месото, за да е крехко. Ако ще се прави в тиган, е хубаво да се нареже на много малки парченца, така става по-вкусно. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Моля хората, които са поствали рецепти в тази тема, да си ги отделят в отделни теми, за да са по-лесно забележими и достъпни. Благодаря. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ей това се вика прясна храна:

 

12299354087595205521311784775W49GfFP8eQDwOAubLnsj.GIF

 

Дали го режат? А ако го ядат с клечки как ли става работата...

Share this post


Link to post
Share on other sites

О, дийл... как го ядат това? :blink: Представяте ли си нещо да шава в устата ви?! :unsure: Сигурно ще надам ужасяващи писъци :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ей това се вика прясна храна:

 

12299354087595205521311784775W49GfFP8eQDwOAubLnsj.GIF

 

Дали го режат? А ако го ядат с клечки как ли става работата...

Това чудо в коя държава е?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Това чудо в коя държава е?

Ти пък сега.................... не си ли попадала на този деликатес докато си била в Корея? :lol2:

Честно, ако ми сервират това мърдащо нещо - сигурно ще ми призлее. :896767:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ти пък сега.................... не си ли попадала на този деликатес докато си била в Корея? :lol2:

Честно, ако ми сервират това мърдащо нещо - сигурно ще ми призлее. :896767:

Слава Богу, не :wacko: Не са ни водили на такива места от института, а пък след онези миди не съм стъпвала в нито един ресторант за морски храни :mellow:

А те нали и японците ядат такива гнусотии?

Аз пък си представях тези октоподи по-малки. Знам, че ги ядат живи и цели, ама може да са други някакви. Имало специална техника за ядене, за да не вземеш да умреш, докато си хапваш. Не знам колко трябва да ми платят, за да пробвам...

 

Хаха, сега си спомних, че в някакво детско имаше такава реплика (май някоя вещица го казваше) - "Яжте супата, докато е жива" :lol: Ако някой се сеща откъде е, да ми каже, явно е вдъхновено от източноазиатската кухня B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Попаднах на рецепти за корейска кухня в един руски форум!Ако някой се интересува, ето тук може да види снимките, а за рецептите трябва регистрация! http://forum.say7.info/topic13011.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Може ли да ми кажете рецепта за Кимбап? Иска ми се да пробвам да го направя,но не мога да открия рецепта. :):rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Точна рецепта няма - сваряваш ориз за суши, овкусяваш го (има 2 варианта - или само със сусамено олио, или с оризов оцет и захар, както е за суши), наплескваш го върху листо нори и тикваш за плънка каквото искаш. Завиваш, режеш и дъвчеш. :D Чиста работа.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Точна рецепта няма - сваряваш ориз за суши, овкусяваш го (има 2 варианта - или само със сусамено олио, или с оризов оцет и захар, както е за суши), наплескваш го върху листо нори и тикваш за плънка каквото искаш. Завиваш, режеш и дъвчеш. :D Чиста работа.

 

А чиста работа, само дето оризът ти полепва чак до ошите. :lol2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Е, явно още имаш да се учиш от кака си. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Е, явно още имаш да се учиш от кака си. ;)

 

:yes: И аз те обичкам, Спиди. Ще си проличи на есенните дни... :kiss2:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Здравейте , много ни е мерак с една моя приятелка да си направим Кимбап , но незнам от къде можем да си набавим продуктите или най-вече водораслите.(от Пазарджик съм )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ей това се вика прясна храна:

 

12299354087595205521311784775W49GfFP8eQDwOAubLnsj.GIF

 

Дали го режат? А ако го ядат с клечки как ли става работата...

 

:blink::wacko::huh: След тази гледка смятам да пропусна обяда.

Как могат да го ядат това :blink: Освен супер гнусно е и много жестоко към животинките да ги хапват живи, пипалце по пипалце.

Вчера- сантиметри ( от друга тема) днес-деликатеси, с това темпо скоро може и да ме излекувате от манията по корейците и Корея :282:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...