Jump to content

Азиатска кухня


Recommended Posts

Ей това се вика прясна храна:

 

12299354087595205521311784775W49GfFP8eQDwOAubLnsj.GIF

 

Дали го режат? А ако го ядат с клечки как ли става работата...

Понеже е храна какво да се прави... и както казваше един мой приятел ''Гладът е по-силен и от ток-а'' :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: не бих го отказал,но за начало мисля да го довърша я със вилицата я със стола :lol: :lol: :lol: :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това го копвам от един друг форум ,дано няма нищо против потребителката ... просто не знам как да коментирам кулинарните шедьоври в Китай.

 

Колкото до маймунския мозък - уви, оказа се, че въобще не са ме излъгали. За щастие, отървала съм голямото показно, щото се води за страхотен лукс и не съм присъствала на чак толкова помпозна вечеря, организирана от китайци. Мъж ми обаче ми разправя (с немалко потрес), че при 2 случая са му предлагали любезно и без грам лоша мисъл, както си му е редът тук, да си избере преди хапване какво точно животно да му приготвят в минутките преди ядене - тук част от храната понякога (от уважение към клиента - да му е супер, ама супер доказано прясна!) се излага в клетки и аквариуми с водица, като например риби и скатове, скариди, омари, жаби и прочее по-едър добитък... та в 2 случая досега е имал възможност да си поръча и... маймунски мозък. Поискал инструкции и му разяснили, че мозъкът ще си го яде директно от тиквата на маймуната, като стигне хранителният ритуал до съответния етап. Отвратил се и отказал, за огромно неразбиране от страна на най-доброжелателните

домакини... естествено!

За мен най-потресающ си остава случая с онзи злополучен омар, който и до днес ми свива артериите, като се сетя, а пък домакините бяха толкоз... засегнати от необяснимите ми (за тях) реакции и пълно неразбиране на жеста! (може и да съм го описвала в предходната тема) Животното го сервираха, както си му е редът, в дървена ладия, надлежно разкъсано на две - опред голямата глава с огромните мустаки и по-едрите крака, а отзад - опашката му за атракция. По средата, съгласно практиката - торба с лед и отгоре й прясното, съвсем сурово прозрачно месце на омара (връх на здравословностите, пак да отбележа - имайки предвид затлачените им с тиня и мръсотии водни басейни, брррр!). Та старанията на аранжьора бяха докарани до такава максималистична висота, че готвачът беше откършил един от двата предни (дълги минимум 50 см!) мустаци на рака и животното, макар и видимо разполовено, продължаваше да помръдва с крака в дълга, незатихваща агония, а дзъркелите му бяха щръкнали към тавана и се бяха оцъклили с неописуемо злокобен вид... Не можах да се сдържа да не реагирам на гледката, а китайците с едва сдържани емоции ми разясниха, че това е върхът на готварското майсторство - да демонстрираш колко несъмнено прясна е храната, като я сервираш предсмъртно агонизираща. И досега мисля, че мойто избухване не им направи никак добро впечатление и че наистина ги засегна, защото никой не се измайтапи с омара, докато чоплеше наситненото му месце на сантиметри буквално от потропващите по покривката крачета

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Докато бях в чужбина така си купувах октоподи ама вече бяха предали богу дух в магазина и понеже ядяхме в общо помещение ме наобикаляха останалите и се чудеха как може да ям такива неща представям си ако така мърдаше в чинята сигурно щяха да бягат с писъци от кантина колежките. :D Чудно с какво го заливат на тоя гиф прилича ми на соев сос, въпреки че ако се съди по реакциите на животинката все едно е нещо горещо. А червеното сигурно е някакъв доматен сос ама не бих го пробвал така друго си е да го мариноваш и сготвиш като бял човек.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да попитам къде в Бургас мога да намеря соджу, или някакъв вариант да си поръчам онлайн?

Иначе и аз вече имам с какво да се похваля, направих кимчи и въпреки скептицизма ми останах приятно изненадана от резултата.

Не претендирам за абсолютна автентичност, тъй като не ползвах определена рецепта, а по-скоро съвкупност от многобройни изчетени от мен и изгледани на видео, но пък резултата беше повече от задоволителен, като за първи опит. :)

 

цък

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Случайно попаднах на един сайт на български, където има няколко рецепти (само с риби и мекотели) и повечето са азиатски: alexfish - recipes

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте и от мен! От доста време се каня да си сготвя нещо от азиатската кухня, но нещо със съставките не ми се получава. Търсих водорасли за кимбап, но не намерих. В нашия малък град е изключено да намеря затова в други 2 града търсих, но без успех. И то в магазини от сорта на Кауфланд.

Мисля утре да си сготвя "Омурайс". Търсих рецепти, но на български не открих. Май няма точно фиксирана рецепта като за кимбапа. Ще пробвам пък да се надяваме че ще ми се получи добре. Обожавам ориз. И аз съм нещо като оризоман :lol:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Нещо, което много обичам да хапвам в китайските ресторанти е Китайска люто кисела супа. Постигнала съм за мен много добър резултат в домашни условия и зимните месеци си приготвям честичко.

 

100 гр. сухи китайски гъби

200 г твърдо тофу (използвах подлютено в готов пакет)

1/2 ч чаша бамбукови връхчета от консерва

4 ч чаши пилешки/зеленчуков бульон

1 ч л сол

1 с л соев сос

1/4 ч л бял пипер

1/2 ч л чили пипер

2 с л оризов оцет

2 с л царевично нишесте, разбъркано с 3 с л вода

1 яйце, разбито

2 ч.л. сусамово олио

2 стръка зелен лук, нарязан

 

 

 

Първото нещо което трябва да направим е да накиснем гъбките във вода. След като поседят 30 мин. в тенджера сипваме бульона, солта, соевия сос, водата от гъбите и нарязаните на ивички гъби и бамбук. Варим на силен котлон докато заври и след като заври намаляме котлона. Добавяме белия пипер, чилито, оцета и тофуто и оставяме пак да заври. Прибавяме разтвореното нишесте с бъркане, после разбитото яйце като загребваме с малка лъжичка и правим " парцали ".Изключваме котлона и добавяме сусамовото олио и зеления лук.

 

 

 

030268485.jpg?r=0

030268484.jpg?r=0

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ако във форума имаше "like" щях да сложа по един и на двете рецепти :up: . Аз пък правих "немчета" - виетнамски кебапчета по рецепта на Ан Фам, която можете да намерите тук: http://inansroom.com/2012/03/25/1-63/

не сложих само овкусителя, защото не ползвам такива неща. Станаха прекрасни. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Отдавна се каня да споделя това, което аз приготвям у дома от азиатската кухня, но все ми убягваше. По принцип се занимавам със снимане и публикуване на това, което съм приготвила от няколко години в готварски форум, а от както се интересувам от азиаците започнах и с по-елементарните ястия. Елементарни не точно казано, но такива каквито бихме похапвали с удоволствие и ние, с продукти, които биха се понравили и на нашия вкус, иначе рискувам да ме гледат намръщено у дома.

Като за първа публикация ще споделя японското онигири (onigiri), което правя със сьомга и ролца от раци и керан мари (gyeran mari), популярният корейски омлет. Омлет правя и по начинът на японците, който те наричат тамагояки (tamagoyaki), но отскоро започнах да приготвям и корейския вариант (little_angel бе причината, защото ах-нах като видях и приготвения от нея корейски омлет). И двете ястия са популярни и известни, ползвах за тях рецепти от интернет, онигири от блогът на японка, която е омъжена и живее в Америка, корейския омлет от корейка, живееща също на запад.

Надявам се не съм сгрешила темата. Видях, че се публикуват рецепти и снимки тук, та за това... стрелям.

spacer.png

spacer.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ае чудя се дали няма как тук да се врътне якисоба или някаква там разновидност на това японско ястие?! Гледах тая Карина в summer nude как размяташе тигана и зе че и на мен ми се дояде. Доколкото знам някви спагети се пържат с зеленчуци и разни там морски зарибявки. Намерих една рецепта ама тя е със скариди и се чудя дали може да се слагат миди да речем или нещо друго? Айде тва как да е може и сам се оправя май ама се чудя и за одена дали няма начин нещо подобно да се направи и с какви продукти понеже за него пък хептен няма за разлика от якисобата вариации тъй като блуждая из гугъла? :dunno:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето ти рецепта за Yakisoba и Oden. Готвя много често по рецепти от този кулинарен сайт, който е на японка, живееща в Сан Франциско. Якисоба и оден не съм правила, а и за тях се искат продукти, които в България не се намират навсякъде, най-вече за оден-а, виж за якисоба се намира всичко. Съвета ми е - първо пробвай с нещо по-лесно от японската кухня (казвам японска, защото виждам, че се интересуваш от нея), за което се намират продукти.
Аз днес например правих отново харумаки (пролетни рулца) с оризови кори. Напълних ги с пилешко месо, зеленчуци и сусам.

spacer.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Благодаря за линка действително са обяснени доста добре нещата там и явно одена няма да го бъде..прекалено много специфични за японската кухня неща има за да се побългари както аз си мислех. Ама за якисобата ще се пробвам, изглежда лесно! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Dou itashi mashite (Пак заповядай). Сайтът е много добър и всичко е обяснено подробно, също така има и снимки.

 

Аз например днес си купих червен японски боб Азуки, който ми трябва, за да направя сладък червен боб (по-различен е от червеният американски боб и по-дребен), с който утре ще приготвя корейското патбинсу (patbingsu).

Якисоба не ми е идвало на ум да приготвя, но след като ти спомeна, може да сготвя и аз.

 

spacer.png

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Здравейте!Имам въпрос ,но не съм сигурна дали тук е подходяща темата, така че ме извинете придварително .И така............. в момена гледам I hear your voice и в 6 епизод хлапето ядеше спагети  без зеленчуци или месо ,но бяха с някакъв кафяв сос по тях полепнал и отделно имаше зеленчуци в други чинии на пода, където ядяха. Виждала съм много често в сериалите и филмите да ядат такива спагети, но не чух името им или видях как се приготвят, а те ги поглащат сякаш е втората им любима храна след рамен!!!!!.Някой има ли идея какви са те????? :unsure:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че са точно те .Но в повечето случаи съм ги виждала без допълнителната гарнитура към тях, за това че мисля, че са точно тези прословути спагети, с които толкова много се омазват, когато ядат.Много ти благодаря kcekce :up: :up: :up:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...