Iryoku Отговорено 18 Август, 2010 Share Отговорено 18 Август, 2010 Разгледах из интернет. Явно наистина съществува това чудо (макар че произлиза от сушито). Съжалявам ^^' По принцип съдържанието вътре се избира от човека, който го прави (както всяко друго ядене, но това е отделен въпрос). Просто разликата е какво странично ястие поемаш едновременно, с което се променя и вкуса. Най-добре е да пиеш и зелен чай (всъщност без зелен чай все едно нищо не ядеш!) Дораяки е яко, само че с какво заменяте самия пълнеж? Не мога да си спомня името... но една от съставките се произвеждаше само в Кансай. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
parab Отговорено 18 Август, 2010 Share Отговорено 18 Август, 2010 Пълнежът е сладък тъмен боб в консерви, внос от Япония . За тази специална съставка не съм чувала, но японците казаха, че наистина много си приличат с оригиналните сладки. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Iryoku Отговорено 18 Август, 2010 Share Отговорено 18 Август, 2010 Внос... това обяснява много ^^ EDIT: Попитах и зърната се оказа, че се казват "анко". В Кансай се правело пълнеж от него, но в другите части от страната директно го слагали както вие сте го получили, най-вероятно. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
didkapan Отговорено 9 Септември, 2010 Share Отговорено 9 Септември, 2010 Обещах тази рецепта и я пускам Пържоли по тайландски (открадната рецепта от тайландец - корабен готвач ) Пилешки пържоли от бут - количество, колкото искате соев сос лимонов сок брашно Накисвате пил. пържоли в соев сос и лимонов сок, колкото да се покрият. Оставяте ги да престоят 4 часа (ако са 24 още по-добре). Преди да ги пържите слагате брашно при тях и месите докато се получи като каша маринатата и пържите в силно загратя мазнина от двете страни. Да ви е вкусно. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
theark Отговорено 6 Декември, 2010 Share Отговорено 6 Декември, 2010 На пазара са пуснали едно приложение /на в."Труд" или"24 часа" - затова го продават и в реповете за вестници/ - казва се "Шедьоври на световната кухня". Състои се от 20 части и цената му е 10 лв. Всяка от частите е представяне на кухнята на различна страна. Книгата излиза всеки вторник, а сега /ако сметките ми са верни/ са до книига 5. Книжка 4 е "Китайска кухня", кн. 7 "Японска кухня", кн. 18 "Тайландска кухня". Аз си купих кн. 4 - около 118 стр. с доста обяснения. Ако някой се интересува - предполагам, че все още може да се намери на пазара. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
aksenija Отговорено 6 Декември, 2010 Share Отговорено 6 Декември, 2010 Моля кажете от къде във Варна да си купя ориз /специален де / за Кимбап, айде намерих водораслите ама ориза нещо с обикновения не ми се получава. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
daneto Отговорено 6 Декември, 2010 Share Отговорено 6 Декември, 2010 В Пазарджик аз си го купих от Кауфланд. На щанда с ориз има всякакви видове. Ориза е в картонени кутий. На кутията пише за какво се използва. Това е моят пръв опит. Вече добих умения и редовно започнах да приготвям за домашните любимци азиатски ястия. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Sierra Отговорено 2 Януари, 2011 Share Отговорено 2 Януари, 2011 Много харесвам варианта със сьомга и ориз. Кимбапът е малко по-различен откъм съставки (поне този, който аз съм яла). Вкъщи даже съм си правила и беше много вкусно . Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Stelita Отговорено 3 Февруари, 2011 Share Отговорено 3 Февруари, 2011 Аз от азиатската кухня съм експериментирала с малко неща, но за сметка на това станаха вкусно (да ми се неначуди човек) Доста често правя онигири (оризовите топки), и стават много сполучливо, много вкусни. Особено за оризоман като мен Експериментирах с какви ли не пълнежи, включително и с побългарен вариант - пълнеж от мед, орехи и канела. Страшна работа стана, докъто ги направих и се "изпариха" Също така на семейството ми много се хареса оризовата юфка (или спагети, или фиде.. зависи с какво разполага магазина) със зеленчуци и месце. Кимпап-а още не съм опитвала да го приготвям, ама тия водорасли не са ми много по вкуса, а не мога да се сетя с какво мога да заместя. А иначе най-често вкъщи има туй дето японците му викат Рамен, корейците Рамьон, а ние - Полуготови спагети Мноого любими на мен и семейството ми 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
loyola Отговорено 3 Февруари, 2011 Share Отговорено 3 Февруари, 2011 Ето и от мен нещо скромно и лесно. Попаднах на него преди 2/3 месеца, търсейки нещо корейско за приготвяне: Салата от краставици по корейски Продукти: 1 краставица 2 ч л сол ЗАЛИВКА 2 с л пудра захар 3 с л бяло вино 1 с л олио 3 с л сусамово олио Приготвяне: • Краставицата се измива, но не се обелва. • Нарязва се на пънчетата (5 см височина) след това на филийки. • След което всяка филийка се нарязва на пръчици. • Тези пръчици се поставят в гевгир и се поръсват равномерно със солта. • Краставицата се оставя да се отцеди за 30 минути. • В това време се прави заливка в отделна купа и се разбърква добре. • Краставица се прехвърля в салатна купа и се залива със заливка. • Размесва се добре и се пренася в чинии за сервиране. И още едно ястие: Свинско по корейски Продукти: 500 г свинско месо 1 голяма глава кромид лук 1 с л захар 2 с л зехтин 2 дафинови листа 5 с л соев сос сол смлян черен пипер Приготвяне: • Свинското се реже на кубчета като за шишчета. • Отгоре се нарязва лук (не е задължително), поръсва се със захар, дафинови листа. • Соев сос (може повече от 5 с л) сол, черен пипер. • Омесва се и в предварително загрята фурна на 200 С за около 40 минути. А ето и нещо, което макар да не е по темата, тъй като е грузинско национално ястие, е доста интересно: Чахохбили: Продукти: 600-800 г пиле 40 г краве масло 300-400 г кромид лук 3 с л доматено пюре или 3-4 домата 2 с л лимонов сок или винен оцет 1-2 скилидки чесън магданоз босилек кориандър сол смлян черен пипер Приготвяне: • Пилето се нарязва на порционни парчета. • Измива се и се подсушава. • Изпържва се в сгорещената мазнина до златист цвят. • Добавя се почистеният и нарязан на филийки лук. • Тиганът (тенджерата) се похлупва. • Ястието се задушава до готовността на лука (5-7 минути). • В това време доматите се бланшират в гореща вода и се обелват. • Нарязват се на 4-8 резена и се прибавят към ястието. • Добавят се ситно накълцаните пресни подправки и счуканият чесън. • Сипва се оцетът или лимоновият сок. • Готви се на тих огън 5-8 минути. • Чахохбили се подправя със сол и черен пипер на вкус. • Поднася се веднага с домашен хляб. !!!! Магданоз, босилек и кориандър са задължителни за това ястие. :) Дано да ви харесат. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
radlubnik Отговорено 9 Февруари, 2011 Share Отговорено 9 Февруари, 2011 Explore Korean food Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
merydit Отговорено 24 Февруари, 2011 Share Отговорено 24 Февруари, 2011 Здравейте и аз да се запиша в тази тема.... Да попитам,някой знае ли какво е онова нещо навито около пръчка...което ядат от сергиите ...или беше на панаира....навито като спирала около клечка/дано си спомняте/? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
didkapan Отговорено 24 Февруари, 2011 Share Отговорено 24 Февруари, 2011 Здравейте и аз да се запиша в тази тема.... Да попитам,някой знае ли какво е онова нещо навито около пръчка...което ядат от сергиите ...или беше на панаира....навито като спирала около клечка/дано си спомняте/? Предполагам, че това имаш предвид, казват се рибени кексчета (fish cake) http://www.youtube.com/watch?v=_Di8B3JJMLw Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lidia7 Отговорено 20 Март, 2011 Share Отговорено 20 Март, 2011 Здравейте, имам един въпрос, купих си кълнове от зелено китайско бобче, и се порових в интернет да видя рецепти за кълнове. Видях, че можа да се консумира и в сурово състояние, например в салата. Знае ли някой някоя рецепта за приготвяна на кълнове, а и колко време термично се обработват, за да не се отстранят всичките им полезни съставки и компоненти. Аз сега искам да си приготвя супа и предполагам, че на края трябва да ги сложа. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Musa_Warrior Отговорено 20 Април, 2011 Share Отговорено 20 Април, 2011 Здравейте, имам въпрос свързан с хранителните навици на корейците . . . Какви неща, които ние консумираме тук, не са включени в тяхното меню: например те картофи ядат ли? А хляб? А грах или някакви други неща . . . Те обичат ли пържено, или само варено и печено . . . Моля ви, който за каквото се сети, което не влиза в менюто им, но присъства в нашето, да ми каже. Освен това се чудя, не че те имат нужда, но те спазват ли хранителни режими и диети? Мисля, че тяхната храна като цяло е диетична и здравословна, но все пак . . . ви моля за отговор! Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
tanichka Отговорено 26 Април, 2011 Share Отговорено 26 Април, 2011 Привет! Аз съм пробвала да правя: - суши, - korean braised potatoes - рецепта тук http://www.insanityt...aised-potatoes/, - кимчи - много върви с по-горните картофки, - Jjajangmyun, - оризови спагети със зеленчуци, - някакви оризови топки, които бяха потресаващо ужасни за моя вкус. Съответно всичко в някакъв побългарен вариант, защото почти за всяка рецепта има по някой продукт, който не се намира в БГ. Сега като се замисля, скоро не съм пробвала някоя нова рецепта, трябва да взема да изнамеря някоя интересна. Като цяло не съм голям фен на месото, та пробвам рецепти без месо обикновено. Повечето от нещата, които съм правила, много ми харесват, изключвам оризовите топки, тях не мога да ги ям. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
love&peace Отговорено 27 Април, 2011 Share Отговорено 27 Април, 2011 Здравейте и от мен Няма как да не се включа в подобна тема. При приготвянето на разни корейски вкусотии аз ползвам този сайт - http://www.maangchi.com Дамата е доста изчерпателна, а клипчетата също помагат много. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
KrisBG Отговорено 3 Май, 2011 Share Отговорено 3 Май, 2011 Ах, че готино ^^ много хора покрай мен се притесняват да пробват с готвенето... но вие ми стоплихте душата. Аз също често ползвам рецептите на http://www.maangchi.com, както каза love&peace. И се допитвам до азиатците за малко съвети и помощ. Все пак колкото готвачи - два пъти повече рецепти. Да споделя и аз малко от моите гозби : Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
love&peace Отговорено 4 Май, 2011 Share Отговорено 4 Май, 2011 Снимките са срахотни...човек може да се наяде с очи ;-) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
speedy86 Отговорено 4 Май, 2011 Share Отговорено 4 Май, 2011 Абе друго си е да напълниш бачето... па ти гледай до прималяване. Искам да ви обърна внимание на една доста интересна съставка в някои корейски манджи - соевата паста тенджан. Уики Това животно в България не съм го виждала да се продава, но някой беше споменал, че е мяркал. Ако забележите, свиркайте, че искам да си взема. Ся, предупреждавам, че смърди на пор-вдовец, но за сметка на това е в Топ10 на най-полезните храни в света, заедно с българското кисело мляко и кимчито. Освен това си е вкусно, ако се примирите с цвета на въднъж вече ядено. Предполагам сте наясно с полезните свойства на соята (по-специално за дамите), а при процеса на ферментация се синтезират куп други полезни вещества. Абе изобщо... Идилия. И да питам по предните постове: Танечка, оризовите топки с лют сос ли бяха или сладки? Не че разликата е голяма де. Муса, ядат си доста неща, само че ги приготвят другояче и някои зеленчуци са им по-различни. А, да и плодове има, които са по-странни за нас. Примерно имат някакви по-странни пъпеши, един вид круша, който изглежда като ябълка, райски ябълки и прочее. Зелето им е китайско, доматите ги ядат със захар (то и без това продават предимно черитата), големи фенове са на ряпата (от бялата, т.нар. японска ряпа). Любопитно е, че си нямат овце и кози, та набиват само телета, свине и пилци. За специалните прасета, които по селата се гледат в тоалетните, сме говорили и преди. За телешкото специално си гледат някакви породи крави с много крехко месо. Малко като ония японските. За пърженето казват, че не обичат мазното, но редовно си хапват примерно панирани зеленчуци или морски дарове. Други пържени неща наистина не съм забелязала да консумират. Освен това месото, ако не е сложено в някоя яхния, се прави на скара, виждали сте. Даже като се съберат на кръчма, първо ядат месото и се наливат със соджу, а едва после хапват някоя манджичка. Ще се учудите колко кила месо може да погълне среднопияният средностатистически кореец. За сметка на това обаче, храната им е доста нискокалорична, затова и постоянно се тъпчат. И, разбира се, ядат много, ама много люто. Хлябът го признават само във вид на сандвичи за закуска, ако са по-американизирани. Другият вариант е сладкиши или кроасани и подобни. Думата за нормалния хляб и за сладките е все една. А, забравих да спомена, че на най-голяма почит се радват рибата и морските дарове. Лидия, кълновете се попарват за минута-две във вряща вода, доколкото знам. Иначе се правят на салата, готвят се, варят се... Каквото поискаш. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.