abador Отговорено 20 Февруари, 2014 Share Отговорено 20 Февруари, 2014 ау огладнях само докато ви чета коментарите .... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vivivan Отговорено 19 Октомври, 2014 Share Отговорено 19 Октомври, 2014 Като любител кулинар постоянно си купувам разни списания с рецепти и забелязвам, че в някои от тях започват все по - често да пускат рецепти от азиатската кухня. Преди време една приятелка ми показа един от броевете на сп. Good Food , защото в него видяла статия за кимчи и се сетила, че и аз правих няколко опита да го направя, В списанието бяха отделили цяла страница за него, като имаше публикувана кратка информация за него + рецепта. А в последния брой на същото списание (Good Food бр. 122) авторите бяха отредили няколко страници за корейската кухня. Има интервю с посланика на Корея у нас, който разказва за нещата, характерни за корейската кухня - оризът; разнообразието от морска храна, зеленчуци и подправки и тяхното използване; процесът на ферментация, който е често прилаган в кухнята им. В статията има също и няколко думи относно организацията на масата в Корея - задължителните ястия, които винаги присъстват (ориз, супа), разнообразието от гарнитурите "бан - чан". На мен лично ми беше интересна информацията за различните видове "джанг" (основна подправка, приготвена от ферментирал боб). Като допълнение към интервюто, посланика представя с рецепти няколко от най - представителните ястия в Корея - кимчи, джабче и булгоги, а също така и няколко вида "джон" (название за палачинки и паниранировка) като гарнитура (бан - чан). Ето и още няколко снимки от статията А ето и традиционно сервирана маса в Корея Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
maira Отговорено 29 Ноември, 2014 Share Отговорено 29 Ноември, 2014 Няколко японски рецепти от тук . Kamameshi Необходими продукти: 4 купички кафяв (бял) оризкупичка нарязан луккупичка гъби шийтакекупичка морковикупичка грах2 обезкостени пилешки бутчетащипка сол2 чаени лъжички захар2 чаени лъжички саке1 чаена лъжичка мирин Начин на приготвяне: Измийте ориза под течаща вода и го подсушете за около 30 минути. Нарежете пилешките бутчета на хапки. Смесете продуктите, долейте малко вода и ги поставете в керамични купички. Запечете на умерена фурна до готовност. Ичибан даши (Първи бульон) Необходими продукти:25 гр водорасли комбу60 гр. Фини рибни стърготини кацио-буши1800 мл вода Начин на приготвяне: Белият прах върху водораслите комбу не бива да ви притеснява. Не ги мийте под течаща вода, а ги забършете леко с влажна, добре изцедена кухненска кърпа. В съд с 1800 мл вода се поставят 25 гр водорасли комбу и оставят така за една нощ. Бульонът се извлича 1-2 часа на температура 60 градуса. Важно е да се внимава водораслите да не пуснат съдържащата се в тях слуз и цветът на бульона да не стане прекалено наситен. Водораслите се повдигат и се проверява колко са омекнали. Ако се разкъсват при лек натиск, трябва да се извадят. Ако все още са твърди, се долива малко студена вода и се варят още известно време. Ако бульонът започне да завира, се долива малко студена вода, за да се понижи температурата. Прибавят се 60 гр. фини рибни стърготини кацио-буши. Кипнете бульона и свалете веднага от огъня. Оберете внимателно мръсната пяна. Щом стърготините от риба започнат да потъват, прецедете бульона през кухненска салфетка или плат. Туршия асазуке Японската туршия е незаменима част от ежедневната трапеза на всички жители в Страната на изгряващото слънце. Тя се сервира заедно с белия ориз и е ценена заради уникалния си вкус. За тази рецепта ще са ви необходими водорасли комбу. Най-често използваните съставки за туршия са японската ряпа, краставици, патладжан, моркови, корени от водна лилия, японска слива, дребен лук. Един лист се прибавя в съд 1,5% разтвор на сол и вода (1 с.л. сол на 1 л вода) и се кипва. Полученият бульон се охлажда. Зеленчуците се изрязват в подходяща големина, натриват се с шепа сол и се оставят така 5-6 минути. Омекналите от солта зеленчуци се намачкват леко с ръце и се прехвърлят в плик с цип. Пликът се затваря, така че в него да не остане въздух и се оставя в тавичка, като върху него се поставя тежест. Така зеленчуците престояват 30-40 минути. В тенджера се затопля вода и щом заври, се долива малко студена вода, за да се понижи температурата. Зеленчуците се изваждат от плика и се изсипват в тенджерата. След това веднага се изливат в гевгир и се заливат с ледена вода за няколко секунди. Зеленчуците се оставят да се отцедят. Прехвърлят се в купа, заливат се с отцедения бульон, така че да ги покрие и заедно с него се прехвърлят в плик с цип. Пликът се обезвъздушава максимално и се затваря. Върху него отново се поставя тежест и се оставя така за около 30 минути. Трябва да се има предвид, че този тип туршия вкисва бързо, затова е препоръчително да се приготвя в малки количества. 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rie Отговорено 29 Ноември, 2014 Share Отговорено 29 Ноември, 2014 Правила съм кюри асазуке (kyuri asazuke) с японски краставички. Рецептата взех от един японски форум, беше в случая и с целина, японците много я обичат. На мен лично ми допаднаха, изядох си и двата буркана, които направих, но моите вкъщи им се мръщеха, казаха, че българските туршии били по-вкусни. Мисълта ми е, че си е до всеки и това какво харесва, затова наистина трябва да се пробва. Линкът не се отваря, води отново до страницата тук. Eто ги моите кюри асазуке. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
maira Отговорено 1 Декември, 2014 Share Отговорено 1 Декември, 2014 Извинявам се, оправих линка. Просто статията там ми хареса, картинките също, и се размечтах как някой ден и за ще пробвам - първото ми изглеждаше направимо... Наистина вкусът на всяка нация си е уникален, но пък вкъщи знаят че принципно имам проблем с готвенето, какво остава като е някоя екзотика... Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vivivan Отговорено 16 Февруари, 2015 Share Отговорено 16 Февруари, 2015 Тези дни приготвих една вкусна изненада за мои приятели 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Rie Отговорено 20 Февруари, 2015 Share Отговорено 20 Февруари, 2015 По повод настъпилата Китайска нова година (19 февруари) сготвих дзяодзъ (jiaozi) на пара. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vivivan Отговорено 12 Май, 2015 Share Отговорено 12 Май, 2015 Винаги съм се чудела какво толкоз им харесва да ядат маринована ряпа. Даже в съзнанието ми се е забило един момент от сериала Flower Boy Ramyun Shop дет всички момичета се редяха за тази ряпа при главния. Е пробвах я... че то било вкусно бе Много ми хареса и ще взема да си я потърся в по - големи разфасовки, че взех само малко за проба 1 Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lusita5 Отговорено 13 Май, 2015 Share Отговорено 13 Май, 2015 Вивиян от къде , я намери тази ряпа, че и аз и точа лиги по нея? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vivivan Отговорено 13 Май, 2015 Share Отговорено 13 Май, 2015 Бяха заредили от нея в китайския магазин Лиу, който е в една от пресечките на Пиротска, но имаше само малки пакетчета по 50гр. Иначе съм я виждала в сайта alexfish.bg и там е в по - големи разфасовки. Намерих в нета лесни рецепти за приготвянето и и може да се пробвам (ще имам и проба за сравнение ) Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Гош кУ Отговорено 15 Май, 2015 Share Отговорено 15 Май, 2015 Вивиян от къде , я намери тази ряпа, че и аз и точа лиги по нея? Жълта ряпа има в AsiaMarket в София, Левски Г-сградата на Mr.Park. Вече сключиха договор с двата HIT-a (в Младост и Люлин) за доставки на продукти. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
lusita5 Отговорено 15 Май, 2015 Share Отговорено 15 Май, 2015 Много ви благодаря. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vivivan Отговорено 7 Октомври, 2015 Share Отговорено 7 Октомври, 2015 Сп. Good food отново ни зарадва с нещо азиатско - в новия си брой (147бр.) публикуваха няколко рецепти на корейски манджички представени от шеф Джуди Джо - корейка, която въпреки че е израснала в Америка е "отгледана" с типичните за Корея храни и вкусове. Тя е работила с Гордън Рамзи, а в момента има собствен ресторант в Сохо. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vivivan Отговорено 7 Ноември, 2015 Share Отговорено 7 Ноември, 2015 Новото ми кулинарно предизвикателство - да си направя у дома Danmuji - Yellow pickled radish (маринована ряпа дайкон). Тя се използва като банчан (гарнитура/странично ястие, banchan), а също е и една от основните съставките за кимбап.Точно заради кимбапа съм я рязала и на лентички. Сега трябва да престои в хладилника близо месец за да ферментира още по - добре, но я пробвах и има вкус като онази от магазина Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
alba Отговорено 7 Ноември, 2015 Share Отговорено 7 Ноември, 2015 vivivan Би ли споделила как си мариновала тази ряпа.Порових се ,но не открих рецепта за мариноване само различни варииации за салати с нея.Във филмите и сериалите доста лакомо я хапват и ми се иска да пробвам да я направя. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vivivan Отговорено 7 Ноември, 2015 Share Отговорено 7 Ноември, 2015 (Редактирано) vivivan Би ли споделила как си мариновала тази ряпа.Порових се ,но не открих рецепта за мариноване само различни варииации за салати с нея.Във филмите и сериалите доста лакомо я хапват и ми се иска да пробвам да я направя. Направих я по тази рецепта. В сайта на има същата рецепта, само че там я има и с друг вариант ,но не мога да намеря такава подправка Иначе и аз си я купих точно защото гледах как вкусно си я хапват моите близки са пробвали тази от магазина и ще имам "компетентно" жури Редактирано 7 Ноември, 2015 от mrnkaloto Покривай линковете Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
alba Отговорено 7 Ноември, 2015 Share Отговорено 7 Ноември, 2015 Много благодаря.Ще се опитам да я направяи дано ми си получи поне на цвят като оригиналната и доближи поне малко на вкус. Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
alba Отговорено 14 Ноември, 2015 Share Отговорено 14 Ноември, 2015 И аз да се похваля с моето творение- Danmuji - Yellow pickled radish .Благодаря ти vivivan. П.С. Не можах да кача снимките за съжаление Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
vivivan Отговорено 15 Ноември, 2015 Share Отговорено 15 Ноември, 2015 alba, ние направихме официалната проба на моята ряпа и всички я харесаха Наистина в началото беше леко в повече кисела, но като престоя е по добре. И е хрупкава Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
alba Отговорено 15 Ноември, 2015 Share Отговорено 15 Ноември, 2015 Моята я сложих на 13.10-петък и днес като я разбърках не се стърпях да я прабвам.Щях да питам за вкуса.Маята ряпа е леко кисела и в същото време и сладни.Така ли трябва да е или съм прекалила със захарта-направих пълна доза? Цитирай Адрес на коментара Сподели в други сайтове More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.