Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

 

Memories of Murder

 

Жанр: Трилър, Криминален

Година: 2003

Държава: Южна Корея

Режисьор: Bong Joon Ho

В ролите: Song Kang Ho, Kim Nae Ha, Kim Sang Gyung

 

.: Резюме :.

Намерено е тяло на млада жена, която е жестоко изнасилена. Два месеца по-късно серия от подобни жестоки убийства при същите условия отново се случват в страната, която до момента не познава толкова ужасяващи престъпления. Сформиран е специален екип в Сеул, в който се включват и двама детективи от провинцията, където са извършени убийствата - Пак Ду Ман (Song Kang Ho) и Чо Йонг Гу (Kim Nae Ha), както и столичният агент Со Те Юн (Kim Sang Gyung). Пак е полицай, който се доверява на инстинктите и юмрука си, за да разкрива случаите, и той се заема да търси из околните храмове и публични бани хора с рядко фоликулно заболяване, поради факта че на местопрестъпленията не е намерен и един косъм. Со пък е човек, който гледа фактите, и той се насочва към профила на убиеца, който следва една определена тенденция при избора на жертвите си. Различните стилове на разследване водят до сблъсък между двамата в процеса на изясняване на случая.

Филмът показва една доста различна Корея, въпреки че периодът на действията е едва преди 15 години. Базиран е на истински случай от периода 1986-1991 година, когато малък град до Сеул е разтърсен от поредица убийства. Огромно количество полицаи се включили в разследването, били разпитани хиляди хора. Какво е станало накрая - няма да споменавам, за да не разваля удоволствието от филма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изгледах го .

Започвам с критиката- този , който е писал рецензията май е гледал друг филм, ако е същия човек, наел се и да превежда субтитрите- донякъде е разбираемо.

Филмът може да се гордее с перфектна визия, не лоша музика и поне за мен с това му се изчерпват достойнствата. Хаотична режисура, определено поведението и играта на актьорите в доста моменти ми се видяха пресилени, сценария доста накъсан - логическата връзка между доста от отделните епизоди не я схванах (ала това е, защото съм малко тъпичък, поне си го знам де), финала беше брутално изнасилен,

можеха поне някакви изяснителни бележки да сложат, че истинския убиец така и не е намерен.

При положение, че е заснет по действителен случаи, трябваше малко повече внимание да се обърне на жертвите, мисля че тези момичета заслужават това.

Гледам коментарите и оценките в IMDB и се чудя къде аз сбърках?

Крайна оценка- 6/10 и то само заради прекрасната камера и съпътстващата музика.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един от любимите ми, безспорно! Song Kang-ho е феноменален тук, низък, долен, простоват и с дебелашки похвати е героя му и всичко това е изиграно невероятно убедително. Завладяваща история, която до последно държи в напрежение.

 

В този филм е и един от най-гениалните long takes, които съм виждала и отново Song Kang-ho!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Memories of Murder се съчетават няколко жанра - черна комедия, драма, трилър, но е постигнат много добър баланс между тях, така че филмът не се превръща в пълна пародия, нито действа тотално потискащо. Имаше и смях и сълзи и подскачане на стола. Заслугата за това безспорно е и на чудесните актьори, които съвсем естествено и сякаш без каквото и да е усилие бяха влезли в ролите си. Съгласна съм, че началото е малко хаотично, дори се разсеях на няколко пъти, но може би този ефект е търсен - все пак и самото разследване доста криволичеше, докато най-накрая поеме в правилната посока. Филмовата музика ми е слабост и не мога да не я спомена - красива, ненатрапчива и идеално допълнение към цялото преживяване. Всъщност първото нещо, което направих още докато вървяха финалните надписи, беше да я потърся и сваля. И накрая - отдавна не бях гледала филм, с толкова много запомнящи се сцени, сигурно няма да ми стигнат пръстите на ръцете, за да ги изброя.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това за мен е един истински Трилър с голямо Т. Какво значи да е хаотичен? Филмът е по действителен случай, което означава, че са взели истински документи по истинско разследването и са направили от тях филм. Ами щом не е хванат извършителя, то явно разследването е било хаотично. За пародията- не е в стил осмиване на други филми, а по-скоро знак на възмущение как може толкова много народ да не може да хване 1 ( или 2ма). Краят няма как да бъде друг, освен истината. Това е реалността, не тупаницата с бухалки. Прекрасна игра, музиката вече не си я спомням (защото го гледах преди някъде година), голямо въздействие и пораждане на въпроси. Един от любимите ми филми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Определено един от най- добрите корейски криминални трилъри. Много по- реалистичен от повечето филми от същия жанр. Съгласна съм с мнението на lussy792000. Като цяло има една хаотичност, но пък точно това се очаква от едно детективско разследване. Режисурата е на ниво...Има някои изключително добри сцени, които дават добра представа как се провеждат разследванията. Song Kang Ho пак направи страхотна роля! За мен, той определено е един от най- добрите корейски актьори. Впрочем филма е на 9 място в класацията на 10-те най- добри корейски филми.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Преди време бях решил да го гледам, но се подлъгах от първия коментар и се отказах. Честно казано и аз не знам защо така, по принцип не ме интересува чуждото мнение, но както и да е гледах го снощи и много ми хареса. Невероятен и реалистичен, през цялото време те държи под напрежение и се питаш "кой е", с интересен финал и страхотни актьори. Kang-ho Song май няма сляб филм. ;]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Слаб азиатски филм по действителни събития все още не съм гледал. Дали защото всички от екипа се стараят и дават всичко от себе си, най-малкото за да отдадът заслуженото на жертвите или причината е друга, не знам.

 

 

В този филм ми направиха впечатления и други неща, на пръв поглед дребни, но на мен ми се сториха интересни. Като ученията в училище или изценирането на въздушно нападение. Явно през 80те в Южна Корея са приемали това като за доста сериозна и реална заплаха.

 

Влезе ми под кожата този филм, може би най-вече заради това, че убиеца така и не е хванат. И това беше придружено от прекрасните последни кадри, в които можеше да се види тъгата и яростта в очите на Детектив Пак (Сонг Ганг Хо). Този актьор е един от най-любимите ми. Винаги е било голямо удоволствие за мен да го гледам. Но трябва да се споменат а всички други! Пак Но Шик, който играеше момчето с умствени проблеми да не би да си изигра зле ролята? Шапка му свалям! И понеже ми беше много познат се поразрових и видях, че съм го гледал и в "I Am Happy", къде най-вероятно също е имал подобна роля. Явно и там ми е направил впечатление, щом си го спомнях.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дойдох да тегля субтитри ама викам да видя влакът с критиката за тоя филм как е, че ми е нещо като любим.

Mike, да кажем само, че филмът е правен основно за публиката от Южна Корея, където историята им е била до болка позната и никой е нямал нужда от обяснителни бележки. За мен филмът по-скоро страда от твърде много кинаджийство - някои сцени наистина бяха много учебникарски. Но от друга страна актьорите наистина ме накараха да забравя, че гледам филм, а Kang-ho Song направи роля, която за мен лично е абсолютен връх в актьорското майсторство. Пътят, който героят му извървя от селски полицай до екзистенциален хуманист беше епичен. 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много въздействащ филм! За пореден път се убеждавам, че корейците умеят да правят много силни филми по истински случаи.

Не видях никаква хаотичност, напротив, филмът следваше събитията и разгръщаше историята постепенно, без да те оставя да скучаеш.

Изобщо не се спряха на жертвите и убиеца, изцяло се бяха фокусирали върху случващото се около разследването и това,

че убиецът не се различава по нищо от останалите хора - невзрачен и обикновен отвън, а чудовеще отвътре.

Страхотна роля на главните актьори! 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Попаднах на заглавието случайно чрез онлайн материал за най-добрите корейски филми, правени по действителен случай, която също открих случайно :lol:

Не проумявам как съм го пропуснала досега. На моменти ми беше труден, предполагам защото ми напомни доста неща, които не харесвам в корейските филми от този тип. Предимството тук беше страхотният актьорски състав - изключително ми хареса представянето на Ким Санг Кьонг, Чон Ми Сон, която за жалост е починала, както и това на Сонг Канг Хо. 

Поразрових се за актуална информация относно разследването и прочетох, че през 2019г. корейските власти обявили, че по отношение на няколко от убийствата има съвпадение на ДНК с обвиняем, който вече изтърпявал наказание доживотен затвор за изнасилване и убийство на сестрата на съпругата си през 1994г. Посочено е, че не може да бъде изправен пред съд поради изтекла преследвателна давност. 

 

The New Work Times

Hollywoodreporter

Lee Choon Jae - Wikipedia

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Имаше един испански филм за двама детективи, които разследваха серийни убийства нa деца в някакво селце. Доста ми напомни атмосферата и дори бих казал, че е по-добър. Търсих го и не го намерих по име ... ако някой се сеща... Не че този е лош, но е малко прехвален според мен - аз бих го направил по-мрачен и сериозен.

 

... намерих го Marshland / La isla mínima/ ...

Редактирано от skio
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...