Jump to content

Recommended Posts

869102.jpg

 

Memories of Murder

 

Жанр: Трилър, Криминален

Година: 2003

Държава: Южна Корея

Режисьор: Bong Joon Ho

В ролите: Song Kang Ho, Kim Nae Ha, Kim Sang Gyung

 

.: Резюме :.

Намерено е тяло на млада жена, която е жестоко изнасилена. Два месеца по-късно серия от подобни жестоки убийства при същите условия отново се случват в страната, която до момента не познава толкова ужасяващи престъпления. Сформиран е специален екип в Сеул, в който се включват и двама детективи от провинцията, където са извършени убийствата - Пак Ду Ман (Song Kang Ho) и Чо Йонг Гу (Kim Nae Ha), както и столичният агент Со Те Юн (Kim Sang Gyung). Пак е полицай, който се доверява на инстинктите и юмрука си, за да разкрива случаите, и той се заема да търси из околните храмове и публични бани хора с рядко фоликулно заболяване, поради факта че на местопрестъпленията не е намерен и един косъм. Со пък е човек, който гледа фактите, и той се насочва към профила на убиеца, който следва една определена тенденция при избора на жертвите си. Различните стилове на разследване водят до сблъсък между двамата в процеса на изясняване на случая.

Филмът показва една доста различна Корея, въпреки че периодът на действията е едва преди 15 години. Базиран е на истински случай от периода 1986-1991 година, когато малък град до Сеул е разтърсен от поредица убийства. Огромно количество полицаи се включили в разследването, били разпитани хиляди хора. Какво е станало накрая - няма да споменавам, за да не разваля удоволствието от филма.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Изгледах го .

Започвам с критиката- този , който е писал рецензията май е гледал друг филм, ако е същия човек, наел се и да превежда субтитрите- донякъде е разбираемо.

Филмът може да се гордее с перфектна визия, не лоша музика и поне за мен с това му се изчерпват достойнствата. Хаотична режисура, определено поведението и играта на актьорите в доста моменти ми се видяха пресилени, сценария доста накъсан - логическата връзка между доста от отделните епизоди не я схванах (ала това е, защото съм малко тъпичък, поне си го знам де), финала беше брутално изнасилен,

можеха поне някакви изяснителни бележки да сложат, че истинския убиец така и не е намерен.

При положение, че е заснет по действителен случаи, трябваше малко повече внимание да се обърне на жертвите, мисля че тези момичета заслужават това.

Гледам коментарите и оценките в IMDB и се чудя къде аз сбърках?

Крайна оценка- 6/10 и то само заради прекрасната камера и съпътстващата музика.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Един от любимите ми, безспорно! Song Kang-ho е феноменален тук, низък, долен, простоват и с дебелашки похвати е героя му и всичко това е изиграно невероятно убедително. Завладяваща история, която до последно държи в напрежение.

 

В този филм е и един от най-гениалните long takes, които съм виждала и отново Song Kang-ho!

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

В Memories of Murder се съчетават няколко жанра - черна комедия, драма, трилър, но е постигнат много добър баланс между тях, така че филмът не се превръща в пълна пародия, нито действа тотално потискащо. Имаше и смях и сълзи и подскачане на стола. Заслугата за това безспорно е и на чудесните актьори, които съвсем естествено и сякаш без каквото и да е усилие бяха влезли в ролите си. Съгласна съм, че началото е малко хаотично, дори се разсеях на няколко пъти, но може би този ефект е търсен - все пак и самото разследване доста криволичеше, докато най-накрая поеме в правилната посока. Филмовата музика ми е слабост и не мога да не я спомена - красива, ненатрапчива и идеално допълнение към цялото преживяване. Всъщност първото нещо, което направих още докато вървяха финалните надписи, беше да я потърся и сваля. И накрая - отдавна не бях гледала филм, с толкова много запомнящи се сцени, сигурно няма да ми стигнат пръстите на ръцете, за да ги изброя.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Това за мен е един истински Трилър с голямо Т. Какво значи да е хаотичен? Филмът е по действителен случай, което означава, че са взели истински документи по истинско разследването и са направили от тях филм. Ами щом не е хванат извършителя, то явно разследването е било хаотично. За пародията- не е в стил осмиване на други филми, а по-скоро знак на възмущение как може толкова много народ да не може да хване 1 ( или 2ма). Краят няма как да бъде друг, освен истината. Това е реалността, не тупаницата с бухалки. Прекрасна игра, музиката вече не си я спомням (защото го гледах преди някъде година), голямо въздействие и пораждане на въпроси. Един от любимите ми филми.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Определено един от най- добрите корейски криминални трилъри. Много по- реалистичен от повечето филми от същия жанр. Съгласна съм с мнението на lussy792000. Като цяло има една хаотичност, но пък точно това се очаква от едно детективско разследване. Режисурата е на ниво...Има някои изключително добри сцени, които дават добра представа как се провеждат разследванията. Song Kang Ho пак направи страхотна роля! За мен, той определено е един от най- добрите корейски актьори. Впрочем филма е на 9 място в класацията на 10-те най- добри корейски филми.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Преди време бях решил да го гледам, но се подлъгах от първия коментар и се отказах. Честно казано и аз не знам защо така, по принцип не ме интересува чуждото мнение, но както и да е гледах го снощи и много ми хареса. Невероятен и реалистичен, през цялото време те държи под напрежение и се питаш "кой е", с интересен финал и страхотни актьори. Kang-ho Song май няма сляб филм. ;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Слаб азиатски филм по действителни събития все още не съм гледал. Дали защото всички от екипа се стараят и дават всичко от себе си, най-малкото за да отдадът заслуженото на жертвите или причината е друга, не знам.

 

 

В този филм ми направиха впечатления и други неща, на пръв поглед дребни, но на мен ми се сториха интересни. Като ученията в училище или изценирането на въздушно нападение. Явно през 80те в Южна Корея са приемали това като за доста сериозна и реална заплаха.

 

Влезе ми под кожата този филм, може би най-вече заради това, че убиеца така и не е хванат. И това беше придружено от прекрасните последни кадри, в които можеше да се види тъгата и яростта в очите на Детектив Пак (Сонг Ганг Хо). Този актьор е един от най-любимите ми. Винаги е било голямо удоволствие за мен да го гледам. Но трябва да се споменат а всички други! Пак Но Шик, който играеше момчето с умствени проблеми да не би да си изигра зле ролята? Шапка му свалям! И понеже ми беше много познат се поразрових и видях, че съм го гледал и в "I Am Happy", къде най-вероятно също е имал подобна роля. Явно и там ми е направил впечатление, щом си го спомнях.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Дойдох да тегля субтитри ама викам да видя влакът с критиката за тоя филм как е, че ми е нещо като любим.

Mike, да кажем само, че филмът е правен основно за публиката от Южна Корея, където историята им е била до болка позната и никой е нямал нужда от обяснителни бележки. За мен филмът по-скоро страда от твърде много кинаджийство - някои сцени наистина бяха много учебникарски. Но от друга страна актьорите наистина ме накараха да забравя, че гледам филм, а Kang-ho Song направи роля, която за мен лично е абсолютен връх в актьорското майсторство. Пътят, който героят му извървя от селски полицай до екзистенциален хуманист беше епичен. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Много въздействащ филм! За пореден път се убеждавам, че корейците умеят да правят много силни филми по истински случаи.

Не видях никаква хаотичност, напротив, филмът следваше събитията и разгръщаше историята постепенно, без да те оставя да скучаеш.

Изобщо не се спряха на жертвите и убиеца, изцяло се бяха фокусирали върху случващото се около разследването и това,

че убиецът не се различава по нищо от останалите хора - невзрачен и обикновен отвън, а чудовеще отвътре.

Страхотна роля на главните актьори! 

  • Like 1
  • Upvote 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Попаднах на заглавието случайно чрез онлайн материал за най-добрите корейски филми, правени по действителен случай, която също открих случайно :lol:

Не проумявам как съм го пропуснала досега. На моменти ми беше труден, предполагам защото ми напомни доста неща, които не харесвам в корейските филми от този тип. Предимството тук беше страхотният актьорски състав - изключително ми хареса представянето на Ким Санг Кьонг, Чон Ми Сон, която за жалост е починала, както и това на Сонг Канг Хо. 

Поразрових се за актуална информация относно разследването и прочетох, че през 2019г. корейските власти обявили, че по отношение на няколко от убийствата има съвпадение на ДНК с обвиняем, който вече изтърпявал наказание доживотен затвор за изнасилване и убийство на сестрата на съпругата си през 1994г. Посочено е, че не може да бъде изправен пред съд поради изтекла преследвателна давност. 

 

The New Work Times

Hollywoodreporter

Lee Choon Jae - Wikipedia

 

 

  • Like 2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...