Jump to content

Hara-Kiri: Death of a Samurai (2011)


Recommended Posts

spacer.png

 

 

 

842c5c2dc42729cd.png

 

 


Hara-Kiri: Death of a Samurai (2011)
Също така известен като: Ichimei
Страна: Япония
Премиера: 15 октомври 2011
Времетраене: 126 мин.
Жанр: Период, Драма
Режисьор: Takashi Miike
Субтитри: Английски, Български
IMDB

Участват:
Eita - Motome Chiziiwa
Hikari Mitsushima - Miho
Koji Yakusho - Kageyu Saitou
Naoto Takenaka - Tajiri
Munetaka Aoki - Hikokuro Omodaka
Hirofumi Arai - Hayatonosho Matsuzaki
Kazuki Namioka - Yumanosuke Kawabe
Takashi Sasano - Sousuke
Baijaku Nakamura - Jinnai Chiziiwa
Yoshihisa Amano - Sasaki
Goro Daimon - Buddhist priest
Takehiro Hira

Резюме: Бедният самурай Hanshiro (Ebizo Ichikawa) пристига във феодално имение на местен лорд с искането за подходящо място да извърши сепуку (ритуално самоубийство). Владетелят обаче приема молбата му като блъф след множество подобни случки с други самураи, търсещи подаяния. Но истинският мотив на Hanshiro е всъщност последната част от неговото отмъщение...
Филмът е римейк на "Harakiri"(Seppuku) на Masaki Kobayashi от 1962 г.

Награди: Best Cinematography (Nobuyasu Kita) - 2011 (66th) Mainichi Film Awards - January 18, 2012
Best Cinematography (Nobuyasu Kita) - 2012 (7th) Osaka Cinema Festival - March 4, 2012

 

 


Свали с бг субтитри

 


Торент

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мисля, че няколко души играят и в двата филма. А "онзи" май пак се казваше Дой. :D Този ще е интересно да го зърна в 3д. Всички твърдят, че оригиналът е по-добър, така и не съм гледал двата филма.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е най-антисамурайския филм, който съм гледал! Просто показа как кухите фрази и чупенето на стойки са нищо в сравнение с човещината. :D

Редактирано от dido100
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Разтърсващ филм, уникална атмосфера и въздействие има, още ме побиват тръпки от преживяното и от историята.

Препоръчвам го на всеки, който иска да види нови измерения на човешката сила и дух.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Дидо, само ти звучиш двузначно.

 Та, да го гледаме ли?

 Смея се, разбира се.

  Ама изясни.

Филмът е от задължителните за гледане! Обикновено ни се набива идеализираната представа за самураите като за някакви възвишени и благородни същества, защитаващи слабите и помагащи на бедните. Нещо като полубогове с тяло на воин и душа на поет. Е, не са такива! Чест, достойнство, клан-всичко това са празни думи, ако не е останало нищо човешко в "човека". 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Точно така е. И аз мисля, че е много хубав филм.

Поразително перфектнo и красиво заснет. Явно Миике успява дори в класическия самурайски жанр. Няма ирония и сарказъм, както в "13 Assasins" и историята е някак човешка и състрадателна. Това е съдбата на безработните, и в определен момент, мизерстващи самураи през 17-ти век. В историята на Япония е имало много такива периоди.

Изключително тежък и разреваващ, а както и може да се очаква от режисьора, в някои моменти не липсват кръв и трудно поносима сцена, но го има и типично японското супер достойнство и стремеж към съвършен живот и справедливост.

 

Прочетох в  едно ревю, че "общото между двата филма /този и 13 assasins/ е, че самурайската класа е брутално представена като банда, вършеща безчестни дела зад и в името на формалната чест" и съм съгласна. Накрая героят се извиси над бушидо." 

 

За капак участват моята любимка - Хикару Мизушима от "Love Exposure" и Eita. Ichikava Ebizo, който се оказва, че е потомствен кабуки актьор ми направи впечатление.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Танче, мен още ме е шубе да гледам този филм, като си спомня, колко ме изплаши Миике преди време, но пък 13-те убийци ги понесох, дори ми харесаха. Все пак, врях и кипях заедно с лентата в Кан преди няколко години, когато беше включена в конкурса на фестивала. Стисках палци за награда. Въпреки всичко, фактът, че в последните няколко години Миике неизменно е номиниран за големите отличия, говори много за продукциите му.

И друго любопитно около филма. Спомням си, че режисьорът беше в Кан само с Ейта. Ебизо тогава трябваше да изтърпява наказание заради хулиганска проява (очевидно и на потомствените кабуки актьори нищо човешко не им е чуждо), но слава богу, вече е реабилитиран и дори ще се бори за Японските Оскари с нов филм.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма нищо страшно в лентата, неочаквано човечен е. Достойнството сан ли е,  кодекс на дадена каста ли е или реална стойност с която се измерва цената на всеки един от нас ?  Всъщност противопоставя псевдо морала на изначалната и неизменна престава що е добро и зло. Въпреки всичко не е тъжен, кървав грам ( ако това те притеснява) и много реален без да идеализира излишно.

 

П.П. Под не тъжен имам предвид, че на края най-силната емоция и впечатление е приятната тръпка, че си се запознал с нещо благородно, един вид докосване до добродетелта, която въпреки всичко хората носят. Гледах го отдавна, не се нареди сред любимите ми филми, но ясно си спомням, че ми хареса :) . Почваше мудно, но търпението се възнаграждава

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Престраших се. Много красива кинематография! Останаха ми очите в картините и детайлите! Природата е удивителна! А с какъв стил и финес са предадени кадрите на екрана! Ах! Изчистени, скромни, но казващи всичко.

Забелязах заигравка със сезони и цветове от страна на Миике. Определено е вложил и доста символика и е направил впечатляващ филм. 

Много тъжна история. Ужасно и непоносимо ми беше да гледам една от началните сцени. Молещият поглед на героя на Ейта се запечата ясно в съзнанието ми. Сякаш това е била преходна роля за него. След нея той като че ли си е взел почивка от прекалено сериозните образи. Вероятно доста го е изцедила. Но пък се е получила страхотно. И той, и Ебизо, и Хикари са безупречни! Какво да кажа за Коджи Якушо? Като добавя чудесните поддръжки на Аоки Мунетака, Казуки Намиока и Хирофуми Арай, филмът наистина трябва да се види!

Кева е права. Човечна история, повече отколкото можем да предположим. 

Не знам, дали да гледам и оригинала, ако е по-жесток и натуралистичен от този?!...

П.П. Котките, белите котки ме очароваха допълнително. Питам се, дали и в тяхното участие е имало тънка умисъл? Защо точно бели? Защо точно две? Дали техните съдби не са показани като проекция на участта на господарите им?!

 

 

602cd00fa71576e1.jpg

18a46c47ebfb7458.jpg

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хубав и сериозен, мрачно заснет, класически шедьоврев филм, който не е моята бира. Твърде строг, патриархален и поучителен ми беше, като разказ на Елин Пелин... прекалено пълен с детайли като безнадежден роман на Балзак и дори котките и манията на Мийке не можаха да го спасят в сърцето ми.

 

Но това, разбира се, е моето сърце...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В началото ми тръгна мудно , го  изгладах с удовалствие.Ако на някой ми се гледа типичен японски филм , за размишление и не за разтоварване -това е филмът!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...