Jump to content

Vengeance Trilogy: Sympathy for Mr. Vengeance (2002)


Recommended Posts

spacer.png

## Режисьор: Пак Чанг Ук
## В ролите: Сонг Канг Хо, Шин Ха Гюн, Пе Ду На и др.
## Държава: Южна Корея
## Година: 2002
## Времетраене: 117 мин.

## Резюме (благодарение на doomy): За Sympathy for Mr. Vengeance се говори трудно. Нито може да се определи жанрово или сюжетно, нито мога да намеря думи, достойни да го опишат. За мен това е един от най-гениалните филми, създавани някога. Една трагична, но съвсем човешка драма за отмъщение, насилие, любов и отдаденост. За грешките, които правим, стараейки се да направим нещо добро за любимите хора. За крехкостта на живота и неговата ценност. За вече клишираното понятие, че осъзнаваме какво сме притежавали чак когато го изгубим.


Рю е глухоням младеж, работещ за да издържа сестра си. Тя е тежко болна и се нуждае от спешна трансплантация на бъбрек. Той намира пари за операцията, но подходящи донори няма. Затова дава парите и собствения си бъбрек на трафиканти на органи, с надеждата че те ще намерят подходящ за сестра му, но това не се случва. Когато докторите откриват решение, на Рю отново са му нужни пари и подстрекаван от приятелката си – бурна лява активистка – решава да прескочи границата и заедно с нея отвличат детето на богат предприемач, който е бивш работодател на Рю. От там насетне за тях и бащата на отвлечената Ю Сон – г-н Пак, настъпва истински ад и те заплитат съдбите си в едно безцелно и кърваво преследване, оставящо след себе си единствено тъга и разбити илюзии.


Изключителна визия и камера, страхотен и заплетен сюжет, крайно изненадваща игра от страна на Song Kang Ho (познат ни още от JSA), Shin Ha Kyun (в ролята на глухонемия Рю и отново подвизаващ се в JSA), Bae Du Na (позната от корейския римейк на Ringu – Ring Virus).

 

С БЪЛГАРСКИ СУБТИТРИ

С АНГЛИЙСКИ СУБТИТРИ

С РУСКИ СУБТИТРИ + OST

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Значи никой не е намерил какво да каже за този емблематичен филм на Парк Чан Ук? Разбирам ви: и аз трудно намирам думи да го опиша! След филма, в мен останаха само въпроси, но не и отговори. А дали тези са и въпросите, които Пак е искал да постави, или аз просто не съм много схватлива, ще оставя останалите участници във форума да решат. И така, въпросите са:

 

1.Кой на кого отмъщаваше? Игра на роли и преплетени случайности, ме остави до края в недоумение кой е Мr. Vengeance, а след това и какъв е кръговрата на ормъщението...

 

2.Коя беше най-бруталната сцена ? От толкова много жестокост, реализъм и нелепа случайност, класацията ми за най-брутална сцена постоянно биваше размествана, но мисля че последната сцена взима превес с 2 точки ( никога няма да я забравя и 100 години да живея

Как най-спокойно си заби нож в гърдите му и закова един памфлет, а очите му мигат невинно...

Освен това вече разполагам с 101 идеи как да убием човек без употребата на огнестрелно оръжие- лесно и приятно!

 

3.Това филм ЗА или ПРОТИВ отмъщението беше? Явно, че някакво възмездие съществуваше, но иронията е, че 'справедливостта' можа да възтържествува единствено благодарение на същата тази отмъстителност, заради която се търсеше възмездие! Да разбирам ли, че има и добра и лоша отмъстителост?! Или просто тя е заклеймена във всичките и форми ( или утвърдена) ?

 

Едно нещо ще ми лежи на съвестта, и това е че Ruy беше ням. Един човешки недъг, едно нечовешко наказание...!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изгледах го в малките часове на нощта и след него просто сън не ме хвана. Много странен филм. То отмащението не води до нищо хубаво, но човешката природа е такава, че не можем ей така да се примирим с жестокостта над близките ни. Застъпена е темата за опечаления баща, който захвърля собствените си страхове и се превръща в чудовището готова на всичко само и само дъщеря му да почива в мир. Навярно всеки на неговото място би постипил по същия начин.Само дето болката след това си остава в същите дози. Явно го приема за свое задължение, знам ли?!Жестокостта във филма определено ескалира в неговите постъпки и в неговото отмъщение. Напомни ми от части на "I saw the devil", за това какво прави мъката с човешкото съзнание и как програмира мозъка на съвсем нови честоти. Такива филми ме връщат в реалността след гледане на някоя сладникава драма, от която се главозамайвам и натъжавам, че животът ми всъщност не е така бляскав и влюбен. Такива филми дори ме карат да се чувствам добре (макар и да е грешно), че на мен нищо такова не ми се е случило. :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Няма как да не споделя тази песен от ОСТ-а. Дори ми е трудно да го слушам и сега, един месец след филма, толкова е въздействащ! Ох, къде се учат тия корейци да правят филми?! Бива, бива, ама чак толкова не бива! Съвсем дигнах кръвното от тях ...

 

http://www.youtube.com/watch?v=bU3__lvjD-k&feature=related

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Много странен филм. То отмъщението не води до нищо хубаво, но човешката природа е такава, че не можем ей така да се примирим с жестокостта над близките ни. Застъпена е темата за опечаления баща, който захвърля собствените си страхове и се превръща в чудовището готова на всичко само и само дъщеря му да почива в мир. Навярно всеки на неговото място би постъпил по същия начин.Само дето болката след това си остава в същите дози. Явно го приема за свое задължение, знам ли?!Жестокостта във филма определено ескалира в неговите постъпки и в неговото отмъщение. Напомни ми от части на "I saw the devil", за това какво прави мъката с човешкото съзнание и как програмира мозъка на съвсем нови честоти. Такива филми ме връщат в реалността след гледане на някоя сладникава драма, от която се главозамайвам и натъжавам, че животът ми всъщност не е така бляскав и влюбен. Такива филми дори ме карат да се чувствам добре (макар и да е грешно), че на мен нищо такова не ми се е случило. :)

Абсолютно точно описание на това, което мисля в момента.

Ама много кръв, много нещо. За поред път се чудя как така корейците могат да те накарат да мразиш и съчувстваш на някого почти по едно и също време.

А най бруталната сцена за мен

Когато Ruy уби трафикантите на органи.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...