Jump to content

Recommended Posts

spacer.png

 

Old boy (2003)

올드보이

 

IMDB
Оценка в IMDB: 8,3

 

Страна: Южна Корея
Премиера: 21 ноември 2003 г.
Времетраене: 115 мин.
Режисьор: Пак Чан Ук
Жанр: трилър, нео-ноар


В ролите:

Choi Min Sik като Oh Dae Su

Oh Tae Kyung като Dae Su (млад)

Yoo Ji Tae като Lee Woo Jin

Yoo Yeon Seok като Woo Jin (млад)

Kang Hye Jung като Mi Do

Oh Dal Su като Park Cheol Woong
Kim Byeong Ok като Mr. Han
Yoon Jin Seo като Lee Soo Ah

 

Резюме: Красив и брутален, Oldboy (2003) е историята на Де Су, мъж, отвлечен от телефонна кабина и тикнат в затвор за 15 години. Де Су умолява своите похитители да му обяснят какво е сторил, но без отговори и информация за "провинението" му или колко дълго ще бъде държан затворен, той започва да провежда в килията си боеве, които гледа по телевизията. След 15 години на заточение той е освободен и са му дадени 5 дни, за да разбере истината защо е бил държан в плен и от кого...

 

 

Свали с :subs: :click: :click:        

Свали с английски субтитри :click:

Свали с руски субтитри :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е може би един от първите корейски (а защо не и азиатски вобще) филми които съм гледал. Помня че един приятел ми го даде на диск, тогава връзките бяха бавни и беше модерно да се разменят дискове... Уникален филм, струва си всеки да го гледа, без значение какво харесва. Моментния рейтинг на imdb e 8.3/10 от 68,750 вота и филма се намира на 120 място в TOP250 (за сега мисля че е единствения корейски филм в тази класация).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Между другото скоро четох някъде, че Спилбърг щял да му прави римейк... Май щял да бъде с Уил Смит... Абе интересно ми е какво ще се получи... Въпреки недоверието ми към холивудските версии на азиатските филми, все пак това е Спилбърг.

На мен филма ми е много любим, определено най-добрия от трилогията.

 

Тези от Hollywood съвсем ли изсъхнаха на идеи?! Настръхвам като си помисля за някой следващ римейк. Няма да изброявам вече окепазените азиатски картини, доста са. Не искам и да се впускам в подробности, но с нещо повече от "нагло плагиатство" и "бездарна, блудкава интерпретация" май не заслужават да бъдат определени. Пригответе се (а по-добре е изобщо да не ви интересува) за римейкове на The Chaser, Oldboy, а наскоро обявиха и този на Sympathy for Lady Vengeance.

Както и да е, Oldboy... е смея да заявя епохален. Трудно ми е да си представя на колко хора е преобърнал представите за кино и измеренията за човешката природа надолу с главата. Моите също. Това беше първият азиатски филм, който гледах. Спомням си, че бяхме голяма компания и бяхме решили да си направим филмова вечер. Едно приятелче беше домъкнало доста дискове (аха, и това още по времето на дисковете ), между които беше Oldboy и Ichi the Killer. Последвалото беше шок и жици. Здравата явно ме е цапардосало щом досега ме държи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

В Oldboy ми направи впечатление една

(бойна) с голяма продължителност заснета наведнъж. Спомних си, че на фестивала гледахме нещо подобно за
. Може би има някаква врътка с тези сцени, защото Tom Yum Goong също показа една такава, която също според мен е "веднъж".
Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Моята история с Олдбой

Свалих го преди повече от една година, спомням си, че много се пишеше и говореше за този филм и аз да не остана по-назад реших да го гледам. Лошото е, че точно тогава бях на вълна "яко комерс до дупка" и наскоро бях изгледала корейска историческа дорама... абсолютно неподходящ период за по-аут-ъф-дъ-бокс кино... следователно изгледах 20 минути от него посред нощ, отегчено заспах и съвсем наскоро се присетих, че трябва да го гледам, най-малкото заради позицията му в imdb (#110) и заради хвалбите от редица източници.

Преди малко го изгледах целия и разбрах, че имам изострено шесто чувство за киното и трябва по-често да му се доверявам. Не мога да отрека, че идеята за сценария е една от най-добрите, които ми е попадала изобщо, актьорската игра е на 6, но развръзката във втората половина от филма не спря да ме изумява и да се питам "защо, О генио на сценаричното изкуство, прецакваш страхотната първа част, главно заради:

 

1.явно факта, че двама души, които в ранното си юношество са били на една и съща възраст, трябва и на 50 да изглеждат по що-годе идентичен начин, не интересува създателите на този филм. Защо главния антагонист изглеждаше на 20, докато неговият връсник от гимназията, на който си отмъщава има бяла коса и 20 бръчки, цялостно излъчване на мъж над средната възраст... непонятно ми е ?!! 2.беловласият слуга, дясна пъка на злия брат беше като програмиран зъл слуга изваден от някое аниме... беше ми смешен през цялото време, добре че поне умря, да не го гледам до самия край на филма.. дупки в сюжета колкото искате... а причинно-следствените връзки взимат почетен приз. черешката - след 15 години измъчване на човек в брутални условия, сърцето на лошия се размеква и той решава да не каже на дъщерята Ми-До, за пъкления му план с инцеста, което допреди малко е усмисляло живота му..

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ето защо не можах да намеря филма в каталога-това е било трилогия и то под друго име.Аз търсех под буквата"о".Бях чувала много добри неща за филма и се чудех как може да го няма тук!Даже наскоро попитах във форума за него.Първа част я изтеглих,но от "Ловци на роби" нямам време да я изгледам.Радвам се ,че има тема .

 

Мисля,че в представянето на филма трябва да се спомене,че през 2004г на кинофестивала в Кан,с този филм режисьора печели голямата награда!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Филма беше мноооого брутален и адски гениален.Отврати ме в някой моменти,искрено ме отврати.Но не мога да спомена за гениалността му.Такава музика на този фон.Беше адски красиво.Направо не знаеш какво гледаш.Имаше невероятно брутални моменти и факта ,че

брат спа със сестра си,а баща с дъщеря си ,макар и несъсзнателно беше адски грозно и противно...

НО пак казвам филма е наистна гениален.Няма друг такъв.Честно казано нямам много думи ,с които да се изразя как ми подейства...току-що го изгледах и още не съм сигурна аджеба какво точно гледах.Само знам,че беше един от най-великите,които съм гледала :D

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

ехх тия 115 мин. ми се сториха цяла вечност ... :o през първата половина на филма ми беше интересно - и то много, но после като ме удари на скука че чааак до края на филма не ме пусна :blink: .

Мдаа, добре че имаше тук там брутални сцени (гореспоменатите) че да ме събуждат от време на време ...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Изключително нетрадиционен поглед, уникален сценарий, много ми хареса играта с цветовете и операторската работа, както Дани спомена тази музика с подобни сцени бяха също нещо уникално. Сцената с боя в коридора беше великолепно направена, за първи път виждам нещо подобно. Комичните елементи, вплетени в цялата абсурдност на историята, заедно с бруталността, бяха доста свежи. Повече от странна история беше, ако гледам филма пак, сигурно ще го видя по различен начин, но сега ме накара да се замисля върху психологическите граници, които всеки човек има - дали наложени, дали възприети и интуитивни, как лесно могат да бъдат преодолени и колко крехка е човешката психика. Много умело първата половина на филма се заигра с мотива за отмъщението, за да премине върху съвсем различна плоскост и да приключи по такъв начин, че да се чудиш дали да одобриш или отхвърлиш края, едновременно отвратен и щастлив. Невероятна игра... със зрителите.

 

И аз през цялото време се чудех как така главният герой е толкова възрастен, а младият е ... толкова млад, но явно ми се губи идеята тук. Не вярвам да е недомислица, имайки предвид и заглавието.

 

П.С. Киномания ми падна в очите с изключителната си техническа неграмотност, с която ми съсипа половината от удоволствието от гледането на филма. По-лоша комбинация рядко съм гледала - филм с английски субтитри, които леко изоставаха, наложени под тях български субтитри, които избързваха, отрязана горна част от филма - не много, но се забелязваше, граматически и правописни грешки, примигвания на текст заради лош тайминг... Смях се на моменти дори заради тези неточности, да не говорим, че на моменти бях разногледа от многото текст и забравях за героите... Ако знаете на кого мога да се оплача - казвайте! :)

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Мда, техническото изпълнение си беше под всякаква критика - на всичкото отгоре и преводът на английските и българските субтитри не съвпадаше - щеш не щеш им правиш съпоставка, като си научен да гледаш първо текста а после картината...

 

Сега за самия филм - кинематографията беше невероятна - гореспоменатата бойна сцена ме върна в детството ми и в онези двуизмерни пикселни игри от едно време, в които твоят герой ходи и се бие с много и незнайни врагове, за да стигне края на мисията си.

 

Режисьорът разтяга нервите и разбиранията на зрителя си като дъвка. Просто рядко съм срещала филм, който да ме трогва, отвращава и иронично да ме разсмива паралелно. За този филм "харесва ми" е едновременно прекалено интимен и прекалено слаб израз.

 

 

Честно казано, мен идеята за инцестата не ме шокира толкова, така или иначе тя е шокираща дотолкова, че води до израждане в следващото поколение. Иначе, лично аз, не виждам ясна разделеност между видовете обич/любов.

 

Това, което ме разстрои повече беше историята на брата, който трябваше да убие любимата си, която му беше и сестра и това предопредели неговия живот, както и живота на главния герой и на още неродената му дъщеря. Някак идеята за това, че ако пеперуда на едно място махне с крила, на друго ще се появи ураган, придоби по-ясно измерение за мен.

 

 

 

Като цяло смятам, че този филм трябва да се гледа - ако може без никаква предварителна реклама и на късмет, най-добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Да интересен ми бе и на мен този филм - всъщност цялата трилогия.

Е не влиза в моята любима колекция, защото стъпва на едни малко

плаващи пясъци, които не ми се изреждат понеже виждам, че и без това

повечето съфорумци са ги споделили т.е. малко ще е ненужно.

(а и ще взема да сваля рейтинга на филмчето :lol: - а не е лошо наистина)

 

Но все пак това си е изкуство и смятам, че е направено добре - лично

на мен, този филм ми допадна най-много от трилогията, може би най-вече

заради сцената, когато двата основни персонажа се срещнаха в края на филма.

Инак снимане, актьорска игра, интрига - до края не знаеш наистина какво

ще се случи, има си всичко секс, сълзи, смърт, добре е личи си, че е пипнат филм.

 

п.п. и все пак "..киборга" е в пъти по-силен филм от трилогията - неангажиращо мнение.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

От доста време се говори за римейк на този филм (моето сефте с корейските филми) и първия само си остана като име в имдб, но ся гледам и чета че Спайк Ли ще снима и вече са избрали главния герой и може би злодея. Според мен няма нужда от това начинание, но няма кой да ме чуе и поне ще видим какво ще излезе в крайна сметка.

:imdb:

и :click:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Един от първите ми корейски филми. В началото не знаех със какво се сблъсквам,но след това просто потресаващ. Не знам за римейк,но няма как да се пресъздаде този уникат. А за мненията за кое не му е наред... просто мисля че е един не шлифован диамант.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това е първият филм на Пак Чан Ук, който гледам и съм силно впечатлена, май сериозно се кандидатира за мой любим режисьор с този филм. :rolleyes: Горещо го препоръчвам на всички любители на киното, на майсторската и креативна режисура и безпогрешна актьорска игра! Колкото и да е шантав е поднесен изключително натуралистично, което ми е и най-любимото. На момента ще изпита нервите ви, загадката през цялото време ще ви държи погълнати от случващото се, а развръзката, дълбоко ще ви шокира. Уникален филм! Наистина рядък диамант в кино индустрията, абсолютно задължителен!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Това ще е пълен провал, и ще остане незабелязано между американските батмани и спайдърмени. Естествено всички гледали шедьовъра на Пак Чан Ук ще имат възможността да се посмеят на тази простотия. Аз разбира се ще пропусна ... Елизабет Олсън.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Все пак Спайк Лий е доказан режисьор. Има зад гърба си и няколко добри продукции в този жанр...чак провал не мисля, че ще се получи. Пък и Джош Бролин е класен актьор, макар че така и не разбрах, той ли ще е в главната роля...

Според мен приликите с филма на Пак Чан Ук ще са малки... затварянето в стаята, пускането...леко от развръзката и това е. Знаем че американците не обичат да влизат в дълбокото, на тях им трябва само що-годе приличен сценарии. Така че аз очаквам обикновен трилър с нотка Олдбой за реклама.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...