Jump to content

Суши


Recommended Posts

Суши

Необходими продукти

4 бр. листа от водорасли нори

250 г ориз са суши или ориз с къси зърна

3 с.л. оризов оцет

1 с.л. мирин или сухо шери

2 с.л. захар

1 ч.л. сол

100 г пушена сьомга, нарязана на ленти

1/2 бр. краставица, нарязана на дълги ленти

1/2 бр. червена чушка, нарязана на дълги ленти

1 бр. авокадо, нарязано на ленти, по желание

1 с.л. уасаби или сос от хрян

За соса:

50 мл соев сос

2 с.л. вода

1 ч.л. захар

1 ч.л. оризов оцет

 

 

Начин на приготвяне

1. Оризът се измива в цедка под течаща студена вода, докато водата, която изтича от него стане прозрачна. Оставя се да се отцежда 1 час. След това се изсипва в тенджера с 1 и 1/2 ч.ч. студена вода и се слага да заври. Ври 5-10 минути, докато по повърхността му се появят малки тунелчета. Огънят се намалява, покрива се с капак и се вари още 10-12 минути, докато омекне. Маха се от котлона, отхлупва се, покрива се с памучна кърпа и се оставя така 15 минути През това време се приготвя заливката, която ще го овкуси.

2. Смесват се миринът, оцетът, захарта и солта и сместа се бърка, докато се разтопят белите кристали. Оризът се изсипва в неметален разлат съд или тава, поръсва се със соса и с помощта на шпакла се разбърква, за да се отделят зрънцата ориз и да се овкуси добре навсякъде. След като се охлади до стайна температура, се покрива с памучна кърпа, докато стане време да се използва.

3. Върху бамбукова рогозка се поставят листата нори с лъскавата страна надолу. С мокри ръце се разпределя оризът върху листото, като се оставя по 1 см борд от всички страни. На 3 см от близкия край се прави каналче и в него се слага пастата от хрян, нарязаните разноцветни ленти от рибата или скаридите, краставицата, авокадото и чушките. С помощта на рогозката се прави стегнато руло. Рулата се разрязват на 8 части. Ако няма да се сервират веднага, рулата се опаковат във фолио за свежо съхранение и могат да се съхранят за 3-4 часа в хладилника. Оризът е достатъчен за 4 рула.

4. Сосът се приготвя, като се смесват водата, захарта, оцетът и соевият сос. Слагат се да заврат, докато се разтопи захарта. Сушито се поднася с купичка от соса.

Външен източник

Link to comment
Share on other sites

Здравейте на любителите на азиатската кухня.Имам нужда от малко помощ от някого който е правил суши.Всичко ми е ясно с изключение на това дали корите от водорасли се потапят в нещо,защото тези които си купих ми изглеждат сухи(не съм ги отворила) и се страхувам да не се изпочупят.И дали ориза трябва да е топъл. Може и да изглежда,че доста неща не са ми ясни,но сега се уча и благодаря на всеки който ми отговори. :thanks::) :) :es:

Link to comment
Share on other sites

Не се топят в нищо, защото ще се слепнат и няма да стане нищо. Ролцата се завиват, докато оризът е още възможно най-топъл (само внимавай да не се изгориш). Корите се овлажняват от самия ориз и стават еластични, но пак не натискай прекалено силно, за да не се разкъсат.

Link to comment
Share on other sites

Аз ОБОЖАВАМ в буквалния смисъл суши-то !!! Само веднъж съм правила, защото не ми се занимава, но стана прекрасно ! Всяка кутия с ориз за суши си има пропорциите... просто ги следваш, ако нямаш рецепта :) ние обаче не го правихме с горещ ориз, ами напротив изстудихме го малко и си стана супер.... а за нори, за да се слепят накрая рулцата намазахме ръбчетата съвсем малко с вода. Също така между отделните видове си потапям, така да се каже ръцете във вода за да не залепва ориза навсякъде. Друг съвет е като ги режете парченцата с ножа и него може от време на време във вода :):):)

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...