Jump to content

Кучетата


  

61 гласа

  1. 1. Харесвате ли кучета?

    • да
    • не
    • не мога да преценя
    • харесвам котки
    • харесвам кучета и котки
  2. 2. Коя порода кучета Ви е любима?

    • Голдън ретрийвър
    • дакел
    • бигъл
    • уести
    • териери
    • лабрадор
    • чау-чау
    • хъски
    • немска овчарка
    • каракацанка
    • Ротвайлер
    • Кокер-шпаньол
    • Чихуахуа
    • улична
    • Друга посочи в коментар


Recommended Posts

Забелязах тема за котките от Razzormaw и реших да направя за кучетата.

 

Кучетата (Canis lupus familiaris) са средноголеми бозайници, подвид на вълците (Canis lupus), опитомен още от зората на човечеството.

Едни от първите домашни животни, кучетата се използват широко по целия свят и играят важна роля в ранните човешки селища. Така например се смята, че заселването на Америка от хората би било невъзможно без използването на впрегатни кучета за пресичането на Беринговия проток.Благодарение на специфичните им природни особености (остър слух, чувствително обоняние), кучетата се използват и за много други цели, като лов, в пасищното животновъдство, за храна и защита, като домашни любимци. Днес броят на домашните кучета по света се оценява на 400 милиона.

През 15-те хиляди години от опитомяването на кучетата са се обособили няколко регионални групи животни, чиито морфологични белези и поведение са формирани от окръжаващата ги среда и от техните функции. С придобиването на познания в областта на генетиката, хората започват започват целенасочено да създават породи кучета, приспособени за определени цели. При този процес се формират стотици различни породи, в резултат на което при кучетата се наблюдават повече поведенчески и физически вариации, отколкото при всяки друг сухоземен бозайник. Например височината варира от двадесетина сантиметра при чихуахуа до около 80 сантиметра при ирландския вълкодав, цветът може да бъде от бял през сив до черен и от светлокафяв до тъмнокафяв при голямо разнообразие на шарки, козината може да бъде къса или дълга, рядка до подобна на вълна, права, къдрава или гладка.] Породите се различават и по издръжливост, поддаване на дресировка, бързина и други.

Породи

Многобройно е изобилието от породи. Всички се отличават със свои собствени характеристики. Популярни са следните породи: Английски сетер, Афганистанска хрътка, Басет, Боксер, Булдог, Бигъл, Бернски зененхунд, Голдън ретрийвър, Грьонедел, Гренладско куче, Дакел, Далматинец, Доберман, Доберман-пинчер, Дог, Ердел териер, Италианска хрътка, Йоркширски териер, Коли, Крамбамбули, Кинг Чарлс шпаньол, Кокер-шпаньол, Лъвско куче, Лабрадор ретривър, Мини пинчер, Мини шнауцер, Мини пудел, Мопс, Московска стражевая, Малиноа, Немска овчарка, Немски дог, Немски боксер, Нюфаундленд, Овернски брак, Папийон, Пекинез, Пудел, Ротвайлер, Сетер, Санбернар, Салуки, Сибирско хъски, Самоед, Териер, Уипет, Хъски, Хрътка, Чау-чау и Чихуахуа. От своя страна породите се обединяват в групи, които имат подобни белези (шпиц) или се използват за еднаква работа (ловни кучета).

По размер и по външен вид кучетата от различни породи се различават много помежду си. Кучето е сред първите опитомени и одомашнени животни.

eyes_4_paws_9785.jpg

това куче е Голдън ретрийвър и се използва за водач на слепи

1793_1_Beagle%20Love-a.gif

Бигъл

 

d23137099f6bda2c4896533b3a6c4d86.jpg

f1c0b280d489fa19aa54103cbc29a74e.jpg

пример за добре дресирано куче

 

Кучетата и хората

Връзката между кучето и човека е древна като самото човечество. След последната ледникова епоха, нашите прадеди започнали да опитомяват вълчета, които постепенно приели хората като приятели. Оттогава до днес са създадени над 300 различни породи кучета. Едни от тях се използват за пазачи — ротвайлер, боксер, немска овчарка, дог. Санбернарите спасяват хора, затрупани от лавини. Нюфаундлендът е воден спасител. Ретривърите и немските овчарки са кучета-водачи за незрящите. Сетерът, гончето, риджбекът, кокерът, кръвоследникът и пр. са верни помощници на ловците. Полицейските кучета — немски овчарки, ротвайлери — откриват наркотици, помагат за залавянето на престъпника. Хъскитата и аляските мейлмути теглят шейните, които са единственото превозно средство в северните части на Аляска и Канада. Колитата пазят стадата овце от набезите на вълците. Също така кучетата са мили домашни животни и любимци на децата. Създадени са клубове за отделните породи навсякъде по света.

 

Оценка на кучешкия интелект

Значението на думата „интелект“ като цяло трудно може да се дефинира, и то не само във връзка с кучетата. Някои тестове измерват възможността за решаване на проблеми, а други тестват възможността да се учи в сравнение с други на същата възраст. Дефинирането на това понятие за кучетата също е толкова трудно. Твърде вероятно е кучетата да нямат възможност обмислят дадено действие, за да решат проблем.

Например, възможността да се учи бързо може да бъде знак за интелигентност. Обратно, това може да бъде интерпретирано като знак за желание да се угоди. При това някои кучета, които нямат желание да учат бързо, имат други таланти. Пример за това са породи, които не са особено заинтересовани да угодят на собственика си (например сибирските хъски). Хъскитата са увлечени с безчетните възможности за бягство от дворове, улавяне на малки животни, а често и измислянето на множество техни си находчиви начини за правене и на двете.

Кучетата водачи пък е нужно да бъдат покорни при всякакви положения. Това означава, че те трябва да научат огромен брой команди, да разбират как да действат в многообразие от ситуации, и да разпознават заплахи за техния стопанин, някои от които кучето може никога преди това да не е срещало.

Много собственици на породи кучета-пастири вярват, че породи като Куваж или Голям Пиреней не са лесно дресируеми поради упорития си нрав, който им пречи да забележат целта на команди като „седни“ или „легни“. Фоксерите също могат да бъдат причислени към този тип. Тези кучета са отглеждани да имат по-голям стаден манталитет с другите кучета и по-малко доверие на директните команди на стопанина. Докато те може би нямат същия вид интелигентност като колитата, те не са оглеждани с цел научаване и отговаряне на команди, а по-скоро да мислят за себе си докато се дебне дивеча. Кучето е най-добрият приятел на човека.

 

Интелигентност

%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Golden_Retriever_agility_teeter.jpg

Много кучета могат да бъдат дресирани да изпълняват сръчно задачи, които не са присъщи за кучешките навици, като например в това състезание за кучешка ловкост.

 

Кучетата се ценят за тяхната интелигентност, която се изразява различно при различните породи и индивиди. Например, граничарските колита са известни със способността си да заучават команди, докато други породи могат да не бъдат толкова мотивирани да се подчиняват, но вместо това пък да изразяват интелигентността си чрез измисляне на остроумни начини за крадене на храна и избягване от двора. Бидейки високо адаптивни животни, кучетата са се научили да изпълняват множество задачи, изисквани им от човека през поколенията. Кучетата изпълняват много роли из цялото земно кълбо. Те са незаменими в сфери като търсене и спасяване; ред и сигурност (включително кучета за атакуване, търсене на миризми и следене); охрана на животни, хора и имущество; помощ за пастири; кучешки впрягове за арктически експедиции; водачи на слепи и помощници на глухи хора; помощници при лов, както и много други роли на които могат да бъдат дресирани. На повечето кучета рядко им се налага да се справят с комплексни задачи и е малко вероятно да се научат на относително сложни дейности (като отваряне на врати) без допълнителна помощ. Някои кучета (като кучетата водачи на слепи хора) са специално дресирани да разпознават и избягват опасни ситуации.

Едно куче достига интелигентостта на двегодишно дете. Средно кучетата могат да разберат 150 думи или жестове. Представители на най-умните породи разпознават 250 думи — колкото 2,5-годишно дете.

Външен източник

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не мога да подмина тази тема и да не драсна нещо след като кучетата са едно от двете ми любими животни. Направо ги обожавам. Много мразя да виждам някой да ги тормози или да ги държи гладни

4705385l.jpg

Това е моят сладур-.Йончев. Кръстен е на популярен футболист на ЦСКА от миналото .Всичко в нас лудо по ЦСКА, какво да се прави. :P Самият Йончев сега си живее живота в нас, след като през 2009 год. се опитаха да го убият с права лопата и с брат ми едва го спасихме.

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Забелязах тема за котките от Razzormaw и реших да направя за кучетата.

 

:xaxa: Ами добре, че се сети ти поне, че някой да ги отсрами горките. Поздравления за темата добре си се справила, но все пак щеше да е хубаво да споделиш лично мнение за въпросните животинки..защо ги харесваш, любима порода, снимка на твое куче ако имаш и т.н. :D. Айде няма да казвам какво мисля за тях за да не развалям хубавата атмосфера на почитателите на кучетата тук. Все пак да спомена, че породите към които съм най-толерантен са немска овчарка и хъски. Ето и любимият ми анимационен к9 персонаж..масов е! i%20love%20this.gif

muttley.gif

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Не можах да подмина темата и да не покажа моя красавец Чарли.

 

Тук е като бебе 4706275i.jpg

 

Тук сме вече на 7 месеца 4706280u.jpg4706283x.jpg

 

Джаф - Джаф :i love this: :i love this:

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Както виждам кучкарите тук сме по-малко от котетарите, що така?

Аз винаги съм харесвала животните, ама само на телевизия да са. Гнуся се, потрисам се, притеснявам се да не пренесат някоя болест, също така и се страхувам от големите породи кучета. Всички, дето имат деца, знаят че има един период, в който се почва врънкането за животно. Аз стоически го издържах, нищо че бях малцинство - сама срещу двамата ми сина и мъжа ми. То не беше молене, убеждаване, "Мамо, всичко ще правим ние!", "Няма да усетиш, че имаме куче!" и други подобни партенки всякакви. Накрая за да се оттърва си измислих и запях следния рефрен: Добре, но да е расово, да е мъжко и да е без пари. Бях сигурна, че и трите изисквания не може да ми изпълнят. Да, ама не! Един ден, както се вихрех на мивката, идва си съпруга ми и първо забелязах изражението му - щастлива голяма усмивка и блеснал поглед, също като малко дете, наистина беше откритие да го видя така. След него се мъкнеше и пинчера Ерик - изплашен, свит, не приличаше на себе си. Беше на 4 години тогава и се озова при нас, защото едно от децата на бившите стопани развило алергия и нямало как повече да го гледат. Аз бях ужасена и изумена, че са изпълнени и трите ми уж невъзможни изисквания, и че няма накъде да мърдам повече, каква ли картинка сме представлявали тогава... Три дни не можех да го пипна и седях далече от него, а той милия, изглежда мен си избра от семейството и до сега е такъв - все при мен се вре. Останалите от къщата все ми го хвалеха и изтъкваха добрите му страни и още повече ме беше яд. Обаче на третия ден, както си седях на дивана, Ерик се присламчи тихичко до мене и тъкмо се канех да се преместя, той си облегна странично главата на пазвата ми, както малко дете се гушка в майка си. Всичко в мене се преобърна, замръзнах направо, мойте хора ме гледаха очаквателно усмихнати и... аз се предадох. Сега Ерик ни е бебчето, въпреки че вече кара осмата година. Много е добричък и любвеобилен, нищо че е пинчер, много е грижовен и отговорен. Само дето стана "водача на глутницата" вкъщи и капризничи за внимание като филмова звезда. Мисли се за човек, както всички домашни любимци и е асоциален тип в кучешка среда, защото рядко общува със себеподобни. Много обича да пътува и бърза първи да се качи в колата, където "кара" между двете предни седалки. Синовете ми го учат да казва "мама" и той толкова се старае, чак се измъчвам да го гледам, но понякога наистина му се получава нещо подобно, сдъвкано.

Отчитам, че след идването на Ерик, атмосферата у дома се подобри качествено, повече се усмихваме, по-добри станахме някак, децата - по-отговорни /макар, че грижите вече са си изцяло на мен и съпруга ми, както очаквах/. А пък какво лигавене, какво мъркане - "Ах, на маааааама! Ела при тааати!" - синовете ни, роднините и приятелите ни гледаха странно, ама после обръгнаха, а пък пред хората малко се съобразяваме. :D

Е, така станах мама на Ерик и много го обичам. Често се чудя как съм живяла без него?

662386.jpg662385.jpg662384.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Скъпи съфорумци и любители на кучета, трябва ми малко помощ.

Тази сутрин, докато се разхожнах на Витоша в района на кв. Княжево, намерих четири кутренца на по около месец, изхвърлени от поредния безотговорен стопанин и оставени на произвола. Уви, не мога да ги взема у нас, защото вече имам голямо куче, което е доста агресивно, и се опасявам да не им навреди. Малките изглеждат породисти и са много сладки, но са безпомощни и в непосредствена близост до Панорамния път. Движението там е особено интензивно в неделните вечери. Вече писах на фондация "Четири лапи" с надеждата да реагират, но не знам дали работят по подобни сигнали. Ако някой от вас си търси животинка и има път натам, нека вземе поне едно. Направих им снимки с телефона, за да ги видите.

 

http://store.picbg.net/pubpic/C3/6D/226a229ac75cc36d.jpg

http://store.picbg.net/pubpic/82/4E/8156e978bee3824e.jpg

http://store.picbg.net/pubpic/31/55/768b05c9e3803155.jpg

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Mного хубави кученца си имате! Аз нямам вкъщи за жалост, но много обичам животните(особено кучетата)! Снимах едно от кучетата на съседите ми! То е толкова красиво и голямо(доста голямо :D )! Обича доста хората и е много приятно да го галиш! :P

 

 

imag1311.jpg

imag1305.jpg

imag1306.jpg

imag1304.jpg

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Хора, дайте идея за име на бебе - женски ретривър. Ще ми се да е нещо корейско или японско, но разни хора ми поставят условия - да е двусрично, да има "р" в него, и няма да приемат нещо много изчанчено. Кученцето вече е при нас, така че спешно трябва да му измислим име.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Ринрин, Хьорин, Рейна, Рина, Рико, Еру примерно? Бора - това и в Б-я съм го срещала, нищо, че е корейско.

 

 

японски имена

 

корейски имена

 

Ако нещо не ти е ясно как се чете, питай, ще помагам :).

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Харесвам и кучета и котки, но котка нямам в момента понеже са много "свободолюбиви", ходят навсякъде и все някога изчезнат... От кучетата любимата ми порода е разбира се... на моето куче. Ето го и него, още не е много голямо, но вече вероятно тича по-бързо от мен

http://www.facebook.com/svetoslav.stoichev.90/videos/595778597254266/

 

 

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Отговорете в темата...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Създай нов...