Jump to content

За или против Яои/Юри и Шонен/Шоджо


voileta
 Share

Recommended Posts

Те аниметата са пълни с такива персонажи явно на японците им се струва забавно да объркват сексуалната ориентация на даден герой явно един вид за разнообразие и докато в този случай на момиче дето се прави на мъж не е притеснително, но виж обратното ме изкарва от кожата.

 

 

Те на японците всичко им е сбъркано :lol: В това им е чарът, хе хе.

 

Добре, че не си попадал на анимета при които след като не могат да определят пола, сами си избират като какво да го отгледат. То се чувства момче, те го отглеждат като момиче или обратното. Абе, ум да ти зайде! Направо, бррр О_О

 

 

и докато в този случай на момиче дето се прави на мъж не е притеснително, но виж обратното ме изкарва от кожата.

 

Засегната мъжка чест ли долавям? ;)

 

 

 

Тук ще пофилософствам малко: Това ми напомня малко като с яоя и юрито. Юрито се одобрява от мъжката част, няма лошо, ама виж яоят бил отвратителен и гнусен.

 

Ще ми се да ми обясниш защо смяташ така, за да те разбера по-добре :)

 

 

 

 

Съвсем старите анимета от 90-те години не ме радват. Много брутални ми стоят. Новите анимета от последните две години също ме разочароват. Имам си към 5 анимета които обожавам и периодично си завъртам.

Те са най-разнообразни. Като започнем от Нана, което е невероятно аниме, кара те яко да се замислиш. После Скип беат, минем през Самурай шампло/Така ли се пише? Пух, този английски!/, Джунджоу романтика/да живее шоунен-ая!/ и се стигне до Наруто, 1-вото ми осъзнато аниме, което обаче явно ще доглеждам с внуците си :Д

 

 

Тези дълги анимета като ги закучат и накрая ми ги свършат на никъде поради липса на манга/все не смогват с нея, пусто/, нисък рейтинг, липса на финанси и каквото още се сетите. Нямат капка милост към престарелите фенове чакащи 10-5 години да му видят края. Те, к'во 'Дързост и красота' по години на излъчване ли гонят? :blink:

Link to comment
Share on other sites

Хммм в дълбоки води ме хвърли хич да не е, но все пак...Както всички знаем естественият ход на нещата е връзката между мъжкото и женското - така е установеният ред в природата при всички същества с обособен пол изключваме „неопределените” като жаби, охлюви, риби и т.н. Всичко различно от установеният ред буди недоверие и повдига множество въпроси най-честият от които „защо за бога?”. Та въпросното Юри (да ползвам и аз японският термин като теб, че другата дума дето произхожда от гръцки не е подходяща) опира до това, че става въпрос за противоположният пол жените, тоест синхрон с въпросният установен ред по-горе затова и е напълно естествено да ни харесва и да предизвиква интерес, а алтернативата с яоя е плашеща и съответно непривлекателна и отблъскваща.

 

Конкретно за аниметата преди време се хванах да гледам едно Strawberry panic и да ти кажа по скоро го изгледах не толкова заради сюжета (въпреки че историята беше наистина интересна ) колкото, че се сблъсках за пръв път с въпросното юри в аниме. Така че в заключение шоуджо-ай двете ръце горе, а шоунен-ай и да ме вържат да го гледам ще си прегриза въжетата и ще изхвърля телевизора или монитора. :D

 

В защита на яоя все пак единственият такъв герой , който ми е допадал беше от любимо мое аниме - Fushigi Yugi. Казваше се Нурико и беше въпросната жертва на създателите на това аниме с объркана сексуална ориентация и имаше мераци да става жена и даже хвърли око на един от другите мъжки персонажи при което веднага сбърчих вежди. Обаче в последствие със самите му действия и постъпки в анимето взех да му симпатизирам и когато решиха да го затрият смъртта му стана по доста героичен начин, който си го спомням в детайли дори и сега. Но за да съм обективен точно в този етап от развитието на историята го извъртяха така, че беше раздвоен между мъжкото и женското си Аз понеже разбра, че има чувства и към главната и стана едва ли не, че във въпросният момент от сюжетната линия зрителите биха го възприели точно като мъж и изобщо кашата беше пълна.

 

За Наруто там с Cheryl ме знаете колко го "обичам" както и останалите Блийчове, one piece и прочие. Хванал съм си Fairy Tail, харесва ми много и това е! Aко го разтеглят като Дързост, a Натсу стане аниме версията на Рич Форестър ами няма проблеми - важното е че имам едно любимо аниме, което си върви постоянно. А най-лошото на любимите анимета е точно това, че свършват и няма повече. :D

Link to comment
Share on other sites

Така... да се включа и аз в дискусията, най-малко защото ме включихте в нея:

 

...За Наруто там с Cheryl ме знаете колко го "обичам" както и останалите Блийчове, one piece и прочие...

 

Макар темата да замина по дяволите и тук вече да не става въпрос за въпросното аниме Brave 10, нека се поизкажем за юри и яои, с молба модератора, ако прецени, последните мнения нека бъдат отцепени в друга тема с примерно заглавие "За или против Яои/Юри и Шонен/Шоджо":). Това, разбира се, е предложение и предполагам по този начин няма да се разводняват мненията за анимето за нещо несъществено към него като последните мнения, включително и моето.

 

Тук трябва не без основание да се спомене, че темата определено се завихри и в други насоки, като се споменаха и шонен, и шоджо в анимето. Трябва още да се вземе в предвид, че затова си има толкова много жанрове в анимето, защото и вкусовете на публиката са много, а спорове за това кое всъщност е добро е само пилеене на време, което аз не възнамерявам да правя. Та ако моето мнение е за някой важно, ще кажа, че за шоджото с примеси на комедия и разни любовни многоъгълници, не го понасям! Към такива анимета спадат Vampire Knight, Toradora!, Earl and Fairy, Ouran High School Host Club...и вероятно други, но споменавам умишлено тези, които съм гледала само защото вече съм се хванала на хорото и не обичам да оставям нещата недовършени. С други думи ако толкова много ми се гледа любов и подобни емоционални неща, по-добре да си пусна някой хентай с рейп-уклон (понеже моя милост е с извратено подсъзнание!:P) или яои, като последното е фаворит. Иначе предпочитам тежки сюжети, ужаси, психологически драми, мистерии, нещо, което ще ме накара да се замисля, а шоджото в изброените по-горе анимета тези неща хич не са засегнати и отпадат в графата 'баси тъпнята.:rolleyes: От тук съвсем естествено следва явната ми почит към шонен-а. Повтарям, че Наруто и Блийч не е само битки, нито пък е глупаво, че ги следя. Мога да спомена между другото, че в момента отново зяпам Шипуден-а и съм на арката със Сора и Сай. Това е някъде 60-ти епизод и само ще кажа, че в един от епизодите Сакура казва на Сай, че най-важните неща не можеш да ги намериш в книгите и трябва да ги преживееш. Това са откъслечни мисли и философии, които не всеки забелязва, може би защото не ги и търси. :rolleyes: Но няма да тръгна с вила и факла да гоня хората, които не споделят моето мнение...

 

Велики анимета за мен са Monster, Higurashi No Naku Koro Ni, Noir, Samurai Champloo, Kuroshitsuji, Mononoke, Hellsing, Death Note. Към тях добавям сапунките Bleach, Naruto + Naruto Shippuuden, One Piece.;)

 

Пояснение към Razzormaw: За това и в темата ми за Shiki, в която си писал мнение, ми стана смешно за 'тегавите сюжети'. Чак сега осъзнавам, че може да съм те засегнала с коментарът си, за което се извинявам. Предвид това, което ти гледаш и което гледам аз, няма как да стигнем до консенсус, защото за мен именно Вампирът Рицар е с тегав сюжет, който изгледах за най-дълго време. Shiki-то ставаше. Харесваше ми доктора, който закла съпругата си и как накрая именно хората, които подложиха вампирите на гонения и избиване станаха истинските чудовища. Свещеникът, който не знаеше кое е правилно и кое - не и който защити едно момиченце, което е искало само да оцелее. Медицинската сестра, която след като вампиряса, отказа да посегне на човешки живот и умря. Момчето, което бе влюбено в нея и последва примера й. Мегуми-чан с красивата си въшншност, градските си мечти и селската наивност...Идеи, идеи... само това е способно да ме закове на екрана, а шоджото не предлага подобно нещо, хм. Това е лично мое мнение и моля никой да не се засяга. И без това се колебаех дали да пусна това мнение във форума!:)

Link to comment
Share on other sites

Споменах те най-вече, че за съжаление сме основно ние дето дискутират анимета и така да се каже поддържаме огъня в този раздел. Е включват се и други хора ама епизодично и то е разбираемо тъй като сайта е специализран повече за игрални сериали, а анимациите са така между другото и няма толкова фенове. За това и се зарадвах като се намеси и violeta сега и се заформи нова дискусия. :rolleyes:

За yaoi и yuri съответно шоунен-ай и шоуджо-аи, вече казах какво мисля и защо ме отблъсква и дразни едното от тях и няма да се повтарям. А пък и по принцип аз съм си такъв, че зачеркна ли нещо е почти невъзможно да се реабилитира в конкретния случай направо невъзможно.

Относно тежките сюжети, психо-трилърите и ужасите и аз съм им фен, но честно казано освен Death note и Code Geass не се е случвало или по скоро не съм попадал на такова, което да ме грабне. Наруто и Блийч така прозвуча, че все едно ме дърпаш за ухото, че не ги харесвам – да така е, но никога не бих ти казал, че е глупаво да ги следиш щом ти харесват. :D Гледал съм ги индивидуално също така покрай брат ми понеже той им е фен, искаше ми се да ги харесам, но просто не мога да си ги сложа на сърцето и да ги гледам като не ме грабват. :(

Пояснение към Razzormaw: За това и в темата ми за Shiki, в която си писал мнение, ми стана смешно за 'тегавите сюжети'. Чак сега осъзнавам, че може да съм те засегнала с коментарът си, за което се извинявам.

Е че то коментара ти беше едно изречение, че ти е смешно, че се извинявам за т'ва дето писах и последното нещо, което съм почувствал докато го четох е афектиране по какъвто и да е начин. :) По скоро като гледам писаното по-долу май пак ще трябва да ти се извиня понеже до последно се чудех да коментирам ли Шикито по този начин и да нахвърлям всичко, което ми е минало през главата докато го гледам, а ти беше споменала, че ти е харесало много, а ми се насъбраха доста критики към анимета, които харесваш и май по-добре да не си бях отварял голямата уста с моите глупости. :D Не трябваше да използвам и думата тегав за сюжета понеже имах предвид точно това, което изброи по-горе -

тежки сюжети, ужаси, психологически драми, мистерии, нещо, което ще ме накара да се замисля
, а "тегав" е по-скоро с негативно значение и неподходяща.
Link to comment
Share on other sites

То, ако не сме ние тримата да се отклоним от темата, кой друг :lol:

 

Сега сериозно: станала съм автор на тема без да знам, добре, но заглавието на въпросната тема хич не ми допада, защото предполага големи спорове и разни заяждания при което доста хора ще си помрачат настроението. Както Черил каза:

Трябва още да се вземе в предвид, че затова си има толкова много жанрове в анимето, защото и вкусовете на публиката са много, а спорове за това кое всъщност е добро е само пилеене на време, което аз не възнамерявам да правя.

 

 

 

Именно защото сме различни, аз обожавам подобни анимета:

Та ако моето мнение е за някой важно, ще кажа, че за шоджото с примеси на комедия и разни любовни многоъгълници, не го понасям!
и какво сега, да тръгнем да спорим защо е така ли? Просто тук вкусовете ни са различни. За другите изброени от Черил любими анимета, имам фаворити и сред тях. Отделно от това харесваме и имаме много други сходни интереси и редовно си дискутираме по тях. Хубавото на приятелството е, че то на зависи от това кой какви анимета гледа. То зависи от много други неща ;)

 

 

Много повече би ми било интересно да прочета за стереотипите в изброените жанрове които сте открили, затова как потребителите са попаднали на 1-вото си подобно аниме. Кога са разбрали, че то си е отделен жанр и си има име? Кое им е харесало и кое не, за да продължат или съответно спрат да го гледат, отколкото да се броим като овце кой е 'за' и кой 'против' :rolleyes:

 

 

 

опира до това, че става въпрос за противоположният пол жените, тоест синхрон с въпросният установен ред по-горе затова и е напълно естествено да ни харесва и да предизвиква интерес

При мен обаче се появява мисълта, че индивид от мъжки пол няма място там. Да, ти си страничен наблюдател в анимето, но в реалността, ти би бил нежелан в подобна връзка и въпреки това тези отношения се приемат добре и в реалността от силния пол, именно заради фантазията, че ти може да си един от участващите.

 

Защо точно харесвам шоунен-ай? Бих ли могла да си отговоря на този въпрос? Я, да видим хе хе: обикновено в подобни анимета чувствата на героите доста се отлагат. Има една грижовност и закрила, много романтика, добра история и много комични ситуации, понеже поне един от героите не знае за какво става въпрос/обик уке-то/. Бих ли могла да го сравня с едно романтично аниме? Да, но някак си е различно и то не само заради пола на героите. Ако само лъха на нещо подобно дори съм още по-доволна. Не напразно едни от любимите ми анимета са от типа на Kuroshitsuji, точно защото могат да бъдат гледани и от момичета и от момчета. Т.е. се размива границата и всеки си тълкува анимето сам за себе си. Аз виждам любов, някой друг вижда демон искащ душата на момчето :)

 

 

В защита на яоя все пак единственият такъв герой , който ми е допадал беше от любимо мое аниме - Fushigi Yugi. Казваше се Нурико и беше въпросната жертва на създателите на това аниме с объркана сексуална ориентация и имаше мераци да става жена и даже хвърли око на един от другите мъжки персонажи при което веднага сбърчих вежди. Обаче в последствие със самите му действия и постъпки в анимето взех да му симпатизирам и когато решиха да го затрият смъртта му стана по доста героичен начин, който си го спомням в детайли дори и сега. Но за да съм обективен точно в този етап от развитието на историята го извъртяха така, че беше раздвоен между мъжкото и женското си Аз понеже разбра, че има чувства и към главната и стана едва ли не, че във въпросният момент от сюжетната линия зрителите биха го възприели точно като мъж и изобщо кашата беше пълна.

 

Това имам предвид и аз. Човек би могъл да хареса много жанрове и герои, стига да са поднесени по правилния за него начин. Признавам, че когато за 1-ви път чух за инчест аниметата, направо се изправих на нокти, но после видях пародирани доста подобни връзки и сега ги приемам като комедиен похват в аниметата. Дори и изгледах едно такова и смея да кажа бе направено красиво и увлекателно, но това не значи, че в реалния живот бих одобрила подобен тип връзка.

 

Светът на аниметата е цяла различна вселена. Там няма ограничения и забрани. Просто се отдаваш на фантазията. Реалността е, че границите са там където ние ги поставим. Можем да гледаме анимета с убийства и насилие, това не значи, че в живота сме такива. Докато се прави тази разлика, потребителят може да гледа каквото пожелае/Нека не изброявам десетките странни все още за мен жанрове които има. Най-малкото нямам право да коментирам неща които още не съм гледала и нямам впечатления от тях/.

 

Дано да съм се изразила ясно. Понякога в мислите си знам какво искам да кажа, но уви, в думите се оплитам :)

Link to comment
Share on other sites

Е, време беше и "официално" да цъфне тази тема тук :D Иначе хич не са малко съфорумците, дето я обсъждат от край време B)

 

И то точно черевнокосото от Brave 10 да породи идеята... за което предлагам да правим залагания, щото аз съм 1000% сигурна, че е мъжко, но горкото е толкова сбъркано, че само още не може да реши какво е, но пък в това му е чара (просто като се загледаш в стериотипния начин, по който са ги измислили персонажите, просто не може да мине и без него). Ако анимето има втори сезон със сигурност ще го изправят пред някаква безобарзна дилема с много кръв...

 

Иначе за мен няма особено значение жанра, стига сюжетът и персонажите да са добри, дори и арта остава на заден план, така че мога да кажа, че за всичко съм "за" (все пак са рисувани, в съзнанието ми ще ги възприемам, от който пол си искам аз, за да ги храносмеля по-добре). Това, което ме дразни е проточването на историята, затова и избягвам анимета с над 26 епизода (само Югио успях да изгледам... май... донякъде). Просто много бързо забравям до кой епизод съм стигнала и какво се е случило преди това... става една каша. Затова избягвам "заветните" Блийч, Наруто, Гинтама и каквото още там беше.

В подкрепа на шоджото - Vimpier Knight не беше скучно, историята бе доста интересна, въпреки няколко нелогични елемента, и действие се развиваше бързо, за сметка на Хакоуки - там развалиха историята с доста мудна любовна нишка.

Също така директно ще опонирам на Cheryll - в контекста на дискусията (не го считай за нападка - в никакъв случай не е, просто изказвам мнение), какво от това, че движещата сила на шоуджото е любовна история, то не винаги е лигаво и наивно (като Hanasakeru Seishounen, което адски много тача заради героинята - пример за нетипичната главна шоуджо героиня).

 

Важна е нагласата, с която ще седнеш да гледаш анимето (ето - онзи ден например ми се гледаше някаква романтика, но попаднах на един доста добър трилър с елементи на яои, който недоизгледах, просто защото не се бях настроила психически за него - за съспенса, не за аоито :lol: ).

 

П. П. Сега видях, че voileta е писала преди мен...

Edited by pe6ito
Link to comment
Share on other sites

Е да така си е и точно защото са ни различни вкусовете всяко мнение на отделния човек допринася за това, когато страничен човек влезе в някоя тема и види различните гледни точки и реши сам за себе си чие мнение му допада като личност и интереси повече и в последствие дали да гледа дадено аниме или не. За приятелството е много ясно, че не зависи на пръв поглед от личните предпочитания доста от моите приятели имат коренно различни предпочитания от мен както и се покриваме по доста интереси защото все пак трябва да има и допирни точки, въпреки че не е задължително, но това си е вече въпрос за динамиката в човешките взаимоотношения и може да се говори доста, но ще си го спестя.

 

За жанровете почнах да се интересувам при ползването на един сайт с голяма база данни за аниметата описани и обяснени точно какво има в тях и класифициране по най-различни начини и съпоставка с други такива. Примерно ако ти харесва Наруто ти изкарва всичките подобни нему според коментарите на потребителите и ти вече решаваш според интересите и предпочитанията си какво да гледаш. Ползвам си го и до днес и от там се запознах с термини като шоуджо, тсундере, шоунен, сейнен и така нататък.

 

При мен обаче се появява мисълта, че индивид от мъжки пол няма място там. Да, ти си страничен наблюдател в анимето, но в реалността, ти би бил нежелан в подобна връзка и въпреки това тези отношения се приемат добре и в реалността от силния пол, именно заради фантазията, че ти може да си един от участващите.

 

 

И правилно се е появила тази мисъл най-вече, че гледайки някакво аниме, филм, сериал несъзнателно човек се асоциира с героите и така да се каже изпитва емпатия към тях тоест съпреживява в мислите си това, което и те. Е изхождайки от това как мога аз като напълно нормален представител на мъжката част от човечеството да възприема и асимилирам действията на героите в шоунен-ай жанра? Ами няма как да стане и затова като видя да пише въпросният жанр в инфото и бия хикса на таба в браузъра без съжаления и угризения. Ама то любовта между господата била представена по много красив начин, сюжета бил изграден много добре...абе ако ще и да е шедьовъра на шедьоврите става ли на въпрос за нещо, което отричам и не мога да възприема няма как да го оценя каквито и странични добродетели да има. Може да звучи като тесногръдо възприемане на нещата и да бъка от предрасъдъци, но така го виждам.

 

Защо точно харесвам шоунен-ай? Бих ли могла да си отговоря на този въпрос?

По интересният въпрос е какво мислиш за шоуджо-ай аз така и не разбрах? :D

 

Светът на аниметата е цяла различна вселена. Там няма ограничения и забрани. Просто се отдаваш на фантазията. Реалността е, че границите са там където ние ги поставим. Можем да гледаме анимета с убийства и насилие, това не значи, че в живота сме такива. Докато се прави тази разлика, потребителят може да гледа каквото пожелае/Нека не изброявам десетките странни все още за мен жанрове които има. Най-малкото нямам право да коментирам неща които още не съм гледала и нямам впечатления от тях/.

С това не мога да съм по съгласен то донякъде и оправдава това което написах преди като въпросните граници за които говориш са и причината да водим спорове както и да я има тази тема. Един вид когато коментирам аниме или каквото и да е което ти харесва и за теб има значение аз навлизам в твоята територия и вече дали ще изляза или ще остана е интересното и от твоя и от моя гледна точка. Затова и ми е терсене така като критикувам неща, които харесват други хора, но това е неизбежно, а и смятам, че е по-добре човек да е директен и да каже това, което наистина мисли отколкото да се мъчи да се издокара с цел да се хареса на другите и по този начин да залъгва и себе си и тях, а и един спор е винаги най-интересен когато има борба и ти опонират. :D

Link to comment
Share on other sites

Предлагайки на модератора да отцепи мненията ( и благодаря за това, че и той/тя мисли като мен!), не съм искала изобщо да се стига до препирни и спорове. По принцип анимето като култура е с доста детска аудитория, а такива като мен, които гонят тридесетака, вече предпочитат нещо друго. Това е просто казване на истината и в никакъв случай не трябва да се получава недоразумения. По мое време, когато започнах аз да гледам аниме, нямаше Наруто, нито Блийч, нито пък любовните триъгълници във Vampire Knight. Не съм попадала на шоджо през деветдесетте години на миналия век и единственото, което тогава спадаше към тази графа бе Sailor Moon. Ето защо при мен няма залегната нагласата да зяпам шоджо, може би защото вече съм навикнала с определения стереотип на шонен-а. Тогава не е изненадващо, че аз продължавам да се коригирам от това в избора си на анимета. Относно точно Vampire Knight ми бе блудкаво, защото вече се бях нагледала на всевъзможни вампирски истории, които нямат нищо общо с модерните тийн-сапунки. Демек за мен вампирът в никакъв случай не е символ на романтика и е с доста ужасяваща аура, може би защото вече съм се захранила така да се каже от 'Сейлъмс Лот' и 'Татик' на Кинг. Филми от калибъра на 'Блейд' и 'Интервю с вампир' също са играли важна роля при мен, а сега всеки, който посегне към вампирската тематика, превръща вампирите в безмозъчни, лигави същества, включително и прехваленото Vampire Knight.

 

Повтарям още веднъж, че ако искам романтика, ще си избера хентай или хард-яои, макар в тях да няма грам романтика. Аз съм с доста криви разбирания за любовта, секса и прочие, а шоджото за мен е просто боза, която не може да ме задоволи така, както аз искам. Сори за откровеността, но не се сдържах да го спомена отново.

 

Четейки книга и гледайки аниме, сериал, филм, мога съвсем нормално да отсъдя, че идеите не се слагат на масата наведнъж като открити карти. Изграждането на сюжет и персонажи е многопластово и обикновено хората не могат да видят всички пластове. Шоджото е от онзи жанр анимета, които нямат многопластово развитие на героите и се свежда само до любовта, която разгледана по този начин сама по себе си е блудкава. Друго си е да има рейп, гузна съвест и здрав секс.:P Ето защо предпочитам хентая пред всякакви шоджо-та. Яои-то несъмнено се доближава до шоджо, но пък самата идея на мъж с мъж ми се вижда... разбито табу и ме привлича. Уточнявам, че еквивалента юри изобщо не го тача!

 

Наруто и Блийч така прозвуча, че все едно ме дърпаш за ухото, че не ги харесвам

 

^^ Ей заради това избягвам да пиша мнения, защото откровеността често ми подлива вода и съм разбирана погрешно. Съвсем не съм искала да звуча назидателно, просто си говорим... Приеми, че за разлика от някои хора във форума, аз съм от този тип, който най-малко ще искаш да познаваш, защото характерът, мисленето и нагласата ми е не само антисоциална, но и напълно извратена и трудно може да бъде приета нормално. Но осъзнавам, че няма да се променя за нищо на света.:rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

 

 

^^ Ей заради това избягвам да пиша мнения, защото откровеността често ми подлива вода и съм разбирана погрешно. Съвсем не съм искала да звуча назидателно, просто си говорим... Приеми, че за разлика от някои хора във форума, аз съм от този тип, който най-малко ще искаш да познаваш, защото характерът, мисленето и нагласата ми е не само антисоциална, но и напълно извратена и трудно може да бъде приета нормално. Но осъзнавам, че няма да се променя за нищо на света.:rolleyes:

Е човек сега точно както го написа и това за гоненето с факли :lol: на какви други мисли да ме наведе? Не че съм те разбрал погрешно дори си мисля напротив и ти благодаря за откровенноста то точно така трябва да е. :rolleyes: А относно това, че няма да искам да познавам човек като тебе това са глупости по принцип съм си екстроверт и такива а-социални хора ме привличат най вече, че поведенческият им модел и начинът им на мислене винаги са ми били интересни. Където и да съм бил, а аз съм ходил на много места и когато съм имал вземане-даване с такива личности съм се стараел да общувам с тях както и с другите типажи точно защото представляват интерес пък и такова нещо като 100% а-социална личност не съществува. :D Айде аз ще бягам оставям ви да си дискутирате, че трябва да оправям едни документи.

Link to comment
Share on other sites

Хайде и аз да се включа към аниме групата. Много сме, силни сме! :D

По-малко сме феновете на анимето тук, тъй като самото форумче е ориентирано главно за филми и сериали, но това не означава, че ни няма. Просто по-рядко има включване в този раздел. Така озаглавена темата наистина предразполага към спорове, от които няма никакъв смисъл, тъй като всеки си има вкус и предпочитания. Май по-добре да е: любим жанр?

 

И според мен много си зависи от самата история, сюжет, герои, арт, музика, дори и сеютата и т.н. Въобще как е поднесено всичко.

Да видим сега как се захванах с анимета..... ама естествено, че с Волтрон и Сейлар Мун. :D Ех, спомени....

Cheryll, от едно поколение сме и при мен нямаше Наруто, Блийч и т.н. Обаче сме на двата полюса за жанровете.

 

Обожавам шоджото с елементи на комедия. Колкото повече, толкова по-добре. ^^Удавете ме в този жанр и суха ще изляза. :lol: Какво да се прави - романтична душа го давам.^^

Шоджо+комедия+ бишита...какво повече му трябва на човек? :i love this: За съжаление последно време не излизат добри шоджота или поне на мен ми се изплъзват?

На мен страшно много ми хареса Vampire Knight. Канаме рулззз!^^ Героят му, историята...страшно много ми хареса.

 

А как ми пълнят душата меките......много са добри, чувствам се сякаш съм дете в сладкарница. :inlove: Изключителен арт имат, за музика да не споменавам и битките са епик просто. Многооо, многоо любим жанр ми е. Има ли мека - давайте насам.^^

Също така много гледам и шонен, както и джосей, екшън, приключенски и т.н. И особено на тема самураи :D май не е необходимо да споменавам темата за самураите колко ми е на сърцето, то и от подписа ми се подразбира.

Определено избягвам хоръри, насилие. Макар че зависи как са поднесени и как е завъртяна историята. Ако е изпипано, ще го погледна.

 

Единствено бягам с 200 от жанровете яои и юри. Първия път когато попаднах на яои беше съвсем случайно и въобще не знаех за какво иде реч/ жанра нищо не ми говореше. Това беше съвсем в началото, тъкмо навлизах в "дълбоките води" на анимето. След това ми трябваха 2 седмици да се съвзема. :wacko: Беше голям шок! Направих няколко опита отново, но така и не успях да приема/да ми хареса този жанр. И до ден днешен тръпки ме побиват и бягам със скоростта на светлината. Даже пари да ми дават не мога да погледна яои.

Link to comment
Share on other sites

Уоу, хора, имам чувството, че много лесно размивате границите... един вид отивате повече към малко по-различна тема - "приемате ли еднополовите връзки и отношението ви към някакъв вид сексуално поведение" в действителността, вместо в аниметата. Лично аз разбрах темата по друг начин :blink:

Това да си съпричастен към една фикционалана реалност, не те задължава да я приемеш за своя или тя да те определя що за личност си. Няма значение какъв е жанрът. Във всеки един от споменати вече можете да откриети силни персонажи, на които да съчувствате, дори в шоджото и аоито, но тук трябва да се поясни какво точно се разбира под "силни, впечатляващи, възхитителни и интерeсни". Философското ще да е, ако започнем да анализираме действията им стъпка по стъпка в контекста на жанра :lol:

Link to comment
Share on other sites

Абе пак по-добре малко отколкото съвсем без хич. А и ако исках да коментирам анимета предимно щях да съм да съм в специализиран форум като анимебг ама пък там и без друго не ми харесва форумният скин тоя натрапчив син цвят особено е в разрез е с естетическия ми вкус хе хе.

 

Това дето го казва pe6ito за размиване на границите и преминаването към друга тема не мисля, че мога да се съглася с него. В края на краищата анимета, сериали и филми са точно пресъздаване на действителността дори ако говорим за фикшън пак човешките взаимоотношения са такива каквито ги има и в реалният живот. Дори и да не говорим за хора, а за някакви измислени същества, които не и да искаш не можеш да намериш в земната фауна като тея от кемоното примерно на тях пак са им зададени човешки емоции и поведение. Примерно ако бях незрящ и само слушах Fairy tail бих възприемал котарака Хeпи като пълноправен член на човечеството. Затова и отношението и възприятията ни спрямо както се изрази еднополовите връзки в реалният живот е напълно нормално да се пренасят и в филмите и аниметата. И поради тази причина като видя шоунен-ай разбира се, че ще ми светва червената лампа и няма даже и да си помисля да гледам такова нещо. Докато шоуджо-ай след Strawberry panic не бих имал нищо против да изгледам нещо от същият жанр както вече казах.

 

И аз като Черил обичам насилие, ужаси, трилъри и психологически битки обаче с изключение на 2-3 не се е случвало да попадна на такива, които да ме „залепят за екрана” говорим за аниметата. Имам и една мания свързана с нинджи и самураи, но там също е трудно да намериш добри и стойностни продукции с хубав арт и сюжет може би най-близко до това е Ninja Scroll както и Кеншин, но второто след Kyoto Arc-а го забозват и не включват най-интересният арк от мангата, а въпреки че има доста сериозни нотки на моменти като цяло се набляга на комедийните похвати. Виж OVA-та Rurouni Kenshin: Trust & Betrayal няма грешка ако по същият начин беше и цялостната атмосфера в тв поредицата щеше да ми е аниме номер 1. И в заключение това, че селектираме анимета по жанрове си е напълно в реда на нещата

И по това се застъпваме с blue_moon, че най-често консумирам шоуджо+романс...въпреки, че често не са кой знае какво като замисъл ми е изключително забавно да ги гледам и хумора в тях ме радва от сърце със всички гримаси на героите, забавни мелодии и каквито се сетите дивотии дето могат да измислят японците, когато се опре до забавление на зрителите, а романса вече си е подправка и най-често катализатор за всички събития. А пък и поне аз имам нужда да разтоваря след някоя тежка дорама или корейски сериал дето през 5 минути става някаква трагедия и драстични обрати в съдбите на героите като наблягам продължително време на такива "положителни" продукции.

Link to comment
Share on other sites

Уоу, хора, имам чувството, че много лесно размивате границите... един вид отивате повече към малко по-различна тема - "приемате ли еднополовите връзки и отношението ви към някакъв вид сексуално поведение" в действителността

 

Всъщност гледането на даден жанр не означава директно имплантиране и асоцииране. С други думи зяпането на ужаси и мистерии, не означава, че ще тръгнеш да колиш с брадвата наред, макар да има хора с податлива психика без съмнение. Разликата между обикновения човек като теб и този, който е асоциален като мен е в разглеждането на гледната точка и осмиването на всички табута, изградени от социалната тълпа, в това число и споменатите граници. Границите като такива ги поставя именно обществото от здрави индивиди, като слага зад оградата всички други, които нарушават реда в стадото. В този ред на мисли за мен романтиката не се намира в шоджото с примеси на комедия и двадесет епизода, в които героите откриват любовта си. Нормалните хора ще намерят съвсем здравословна романтика в това. Обаче единиците като мен ще получат по-скоро душевен оргазъм от рейп в хентая, инцеста, хард-яои... и всички неща, които социума смята за престъпление. Предпочитанието ми само по себе си показва друго мислене, различно от общоприетото и избягвам да споделям такива неща, защото казването им на глас често провокира ей такива погледи:blink:!

 

Самата ми нагласа и различното мислене определя харесването ми на даден жанр от анимето, което другите избягват, може би защото различното е и плашещо, и трудно възприемано.:)

Link to comment
Share on other sites

Роматиката дето е в шоуджото си е точно това, което трябва да е в пълният смисъл на думата. Хентая набляга на перверзността, което си е нещо съвсем различно, а средният компромисен вариант като избор между двете както всички знаем е ечито личен мой фаворит и дето има една приказка - „златната среда”. :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Razzormaw, перверзността няма нищо общо с инцеста, да кажем. ;) В ечито ги няма желаните параметри, които биха ми харесали, за съжаление. За мен "златна среда" няма. Щом искам романтика, тегля хентай, в останалите моменти наблягам на сейнен и шонен. Това е. Гледам шоджо само тогава, докато чакам да се изтегли някое аниме, на което съм хвърлила око. Това обаче е в много редки случаи.

 

Вкусове - всякакви...:lol2: И слава богу, че е така, нали?

Link to comment
Share on other sites

Добре понеже може да не ми повярваш ако го кажа аз с мои думи цитирам точното определение на думата :D

Перверзията е концепция описваща тези типове човешко поведение, които се възприемат за сериозно отклонение, от това, което се смята са ортодоксално или нормално поведение.

Е инчеста ако не се вписва като сериозно отклонение и се причислява към нормалното човешко поведение значи Света не е това, което беше и съм прехвърлен без да разбера в алтернативна реалност с падането на моралните устои на човечеството....една утопия на разврата :mellow::D

 

За вкусовете си е така спор няма. Всъщност в тази тема точно това обсъждаме май - кой на какво налита :)

Link to comment
Share on other sites

Като заговорихме за ечи, малко съм в шок какви анимета напоследък се приемат за ечи, което аз по принцип приемам за безобидни анименца, обикновено с пародиен уклон. За мен ечи значи загатната голота, а напоследък тази граница доста се задминава.

 

А на мен любимо ми беше да дават гол главен герой, който придвижвайки се през стаята бива прикриван на правилните места и точно навреме от мебелировката :D Отнемат ми удоволствието, лишавайки въображението ми, визуализирайки нещата. Скучно е да ми показват всичко :lol:

 

'Golden boy', 'Kiss and Siss' мисля, че са добри представители на този жанр. Обичам малко по-просташкия хумор в тях, а също и лудите за връзване, но забавни до сълзи герои.

 

 

 

 

*********************

 

За мен романтика е всичко онова което се случва преди същинския акт/вечери, разходки, държане за ръце, погалване, милувки, гушкане/, за това не мога и да нарека един хентай роматика, но хората възприемат нещата по различен начин. След като не вредиш на никого, значи не е важно какво харесва масата, важно е какво ти харесва на теб самия, нали?

 

 

*********************

 

 

Започнах с аниметата за възрастни с възможно най-откаченото такова: Нещо си...no Piko. Тогава не знаех за това какви жанрове имат аниметата и какво е това. Съвсем случайно си намерих и пуснах частта. Беше в сайт за споделяне. Освен, че останах така О_О, ами се и удивих как подобен клип нямаше ограничение във възрастта за гледане, нямаше предупреждение какво съдържа, а ако коментарите на потребителите не ми бяха ясни в началото, после напълно ми се изясниха <_< . Ако някой е гледал въпросното аниме, моля да го коментира! Интересно ми е какво мислят повечето хора гледали го. Ако в момента се каните тепърва да го гледате, по-добре прочетете за него в уикито, за да знаете все пак какво се каните да гледате.

 

Предполагам, че това няма да е нито 1-вото, нито последното подобно аниме. Убедена съм, че има и много по-крайни, но моята граница беше до тук и аз я подчертах дебело :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Мисля, че трябва да съм малко по-обстоятелствена, защото явно коментара ми е останал недоразбран - всъщност говорим за едно и също нещо, обаче не точно :blink:

Не съм казала, че фикцията няма нищо общо с реалността (но благодаря, че решихте де ми го изясните :D ). Просто подчертах, че не е някакъв канон, който трябва да спазваш или да се съобразяваш с него, или който те определя като характер. Хайде, ако не ви харесва фикция, нека да кажем проекция.

Идеята ми беше, че... айде сега ще се върна към Brave 10, че ми е най-прясно... Ако червенокосият се окаже мъжко, смяташ ли да дропнеш анимето, защото има потенциал да избие на аои? А ако темата беше с друго заглавие, в друг раздел - въпросът ми щеше да е друг - смяташ ли да скъсаш всички взаимоотношения с твой близък, ако туко-що ти е признал, че го привличат хора от същия пол... или нещо подобно.

Не адресирам нищо към никого, просто изяснявам какво имам предвид под това да се разграничат темите, защото все пак от една страна става въпрос за боравене с различна терминология - тази на аниметата и другата - на социалното самоопределяне в някаква рамка. Жанрът е вид, структура, която задава очаквания, а половата ориентация и "извратеностите" могат да бъдат мотив, елемент, не само в юри структурата, но и в др. (но не като градивни части). От друга... какво всъщност означва да си "за" или "против" и т. н....

 

И другото, което ми направи впечатление:

Разликата между обикновения човек като теб и този, който е асоциален като мен е в разглеждането на гледната точка и осмиването на всички табута, изградени от социалната тълпа, в това число и споменатите граници.

Ако наистина възприемаш коментара ми по този начин, както си го описала, то аз трябваше да си създам мнение за теб от нещата, които казваш сама за себе си. Обаче точно оттам идва размиването на границите - аз, по принцип, не мога да възприема един човек, когото не познавам, от личните неща, които пише сам за себе си в някакъв форум, затова и дистанцирам тези коментари от самата тема. А и не мисля, че и ти можеш да кажеш що за птица съм аз, нали?

Link to comment
Share on other sites

Pe6ito мхмхмм като гледам май не ти си неразбраната ами аз. Никой тук най-малко моа ти е разяснявал, че фикшъна няма нищо общо с реалността, това което казах е че човешките възприятия, емоции и чувства са преекспонирани в героите независимо от сюжета и вида им. Какво значение има дали действието е фикшън или slice of life като това, което гледаме на екрана са същите любов, омраза, завист и т.н., които ги има в света, който ни заобикаля.

 

Та за така дискутираната личност от brave 10 – какво значение има изобщо тя като второстепенен герой, че да дропна анимето? Говорим за жанр тоест акцента да е yaoi/shounen-ai не за даден елемент от съвсем друга насоченост на анимето или се лъжа и Brave 10 е било шоунен-аи и не съм разбрал? Айде сега... :D Единственото, което може да се случи като ефект в най-лошият случай е да зачеркна въпросният герой от листата на персонажите, които ми харесват и да въздъхвам с облекчение след като кадрите с него приключат. В най-добрият ----> тръкни скрола на мишката си от долу нагоре и виж вторият пост в тази тема, който е мой и давам пример точно с такава "единица" и начина, по който съм го възприел. От там можеш да си направиш и извода как бих се отнесъл към хората с хомосексуални наклонности и в реалният живот защото съм имал възможност да общувам и с такива. Едно е да комуникираш и да се разбираш с даден човек дори и да не одобряваш действията и начинът му на живот съвсем друго е да те карат да влезеш в гейбар...примерно. Въпросът ти за "за" и "против" ми се струва излишно обяснението...все едно да питаш какво е да и какво не или какво е добро и какво е лошо.

 

Колкото до коментара за Черил не мисля, че имаше предвид да те изронизира или пък дразни по някакъв начин просто изказа нейният светоглед и това е няма нищо лошо или толкова фрапиращо, въпреки че според мен преувеличи малко. А колкото до това какво пишем по форумите и какво си говорим ако се срещнем на улицата не е толкова от значение и в двата случая можеш да бъдеш излъгана или да не разбереш изобщо какъв аджаба е този човек с който си разговаряла. Отделно, че може да има хора от твоите приятели и познати, които да не те познават добре и да кажат какъв човек си, форума да го оставим настрана. :rolleyes: Черил просто споделя нещо за нея си както аз както и доста други хора. Никой не се мъчи никого да убеждава в нещо и да го приемаш за чиста монета просто и в единият и в другият случай човек сам решава да споделя или не и съответно да вярва или да не вярва, на това което му се пише/говори.

 

ПП Надявам се да не се засегнеш от нещо, което съм написал в този пост и въпреки, че дори и да го напиша няма как да ми имаш вяра според теорията ти за форумите все пак отбелязвам, че не съм вложил и грам лоши чувства докато ти развивах моите виждания и обяснения :D

Link to comment
Share on other sites

Ако наистина възприемаш коментара ми по този начин, както си го описала, то аз трябваше да си създам мнение за теб от нещата, които казваш сама за себе си. Обаче точно оттам идва размиването на границите - аз, по принцип, не мога да възприема един човек, когото не познавам, от личните неща, които пише сам за себе си в някакъв форум, затова и дистанцирам тези коментари от самата тема. А и не мисля, че и ти можеш да кажеш що за птица съм аз, нали?

 

^ Заради тази причина не съм много активна, най-малко защото нетът и форумите дават някаква анонимност, зад която можеш да се скриеш. По тази логика до колко можеш да вярваш на мен, си е лично твой проблем.;) Но за да кажа, че съм болезнено откровена, означава, че едва ли лъжа когото и да е било, най-малко пък имам тази цел да го правя...

 

Тъй де, за мен темата се изчерпа... :)

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

×
×
  • Create New...